Мнения Daily - Шпицкоманда от 6-7 души "разследва" властта
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Шпицкоманда от 6-7 души "разследва" властта

През март 2014 г. при представянето си като кандидат за градски прокурор на София Бойко Атанасов посочи, че огромният проблем на СГП е, че се използва за политически цели и резултатът е големият процент върнати дела и оправдателни присъди. Без изненада ВСС избра предизвестения фаворит Христо Динев

Мнения Daily - Шпицкоманда от 6-7 души "разследва" властта

И още: Засекретен документ показва, че в БНБ са знаели какво се случва в КТБ

8268 прочитания

През март 2014 г. при представянето си като кандидат за градски прокурор на София Бойко Атанасов посочи, че огромният проблем на СГП е, че се използва за политически цели и резултатът е големият процент върнати дела и оправдателни присъди. Без изненада ВСС избра предизвестения фаворит Христо Динев

© Надежда Чипева


От първо лице

Шпицкоманда от 6-7 души "разследва" властта

От интервю с Бойко Атанасов, магистрат в столичното следствие, в сайта "Биволъ"

Разпределението на делата в Софийската градска прокуратура (СГП) става по съмнителен от гледна точка на закона начин, с който се нарушават правата и правомощията на следователите. Създадени са три сектора. Първият, с 6-7 следователи, се явява нещо като шпицкоманда, на която се дават всички дела за икономическа и политическа корупция, престъпления, извършени от служители на МВР, министри, депутати.

Аз съм във "Втори сектор" - с правомощия за разследване само по чл. 212, ал. 5 от НК (документна измама в особено големи размери - бел. ред.) В "Трети сектор" около 40 магистрати разследват следствени поръчки. Това са делегации от страната, когато някой следовател не може да разпита свидетел от София, който е болен или възрастен, обикновено те разпитват. А делата, които им се дават, са не повече от две до три на година.

Съответно следователите от шпицкомандата са претрупани с работа, те не знаят какво работят вече, личи по медицинските, които представят непрекъснато, по ефективността им, каквато всъщност нямат. Това е отделът, създаден от Петьо Еврото. Той работеше заедно със своя брат - по това време командирован, сега титуляр в СГП.

Всички дела в ресурса за разследване на Следствения отдел попадат само между тези пет-шест човека. Обикновено се образуват срещу неизвестен извършител. Има дела срещу министри, министър-председател. Това са тайни, които се използват, когато наближи моментът да се случат важните събития около съдебната реформа.

В този момент те се възобновяват. Когато адресатите, неизвестните извършители в кавички, разберат, че са разследвани, променят политическите си възгледи, за да не се случи съдебната реформа. И делата биват спирани. Това е една малка мръсна истина в прокуратурата.

Както на всички е известно, прокуратурата е строго йерархична структура - делата пряко се отчитат само и единствено на главния прокурор. И не трябва да се решават съгласно вътрешното убеждение, а съгласно заповедите и инструкциите, които се дават по глава 6 от Закона за съдебната власт. Това е най-страшното. В противен случай всичките тези хора, които преимуществено са командировани прокурори, ги чака връщане в районна прокуратура и намаление на заплатата.

При селекцията, която правеше Петьо Петров (Еврото), бяха проверявани почти всички следователи - кой е податлив на влияние, да му се нарежда, да му се вземе делото и да престои в кабинета на шефа на Следствения отдел, хора, на които може да им се нарежда, може да им се вземе делото, делото да престои известно време в кабинета на ръководителя на сектора, както е сега.

А това поне по НПК го няма. Има прокурор, имаме разследващ, а ръководители на сектори, които не са снабдени с процесуален инструментариум да взимат делата и да ги връщат, да дават указания как да се разследва, е грубо нарушение на закона.

Затова обжалвам разделението на сектори - защото е незаконно. Когато е нарушен принципът за случайното разпределение на делата, утре в съда може всичко да падне. Цялата тази сламена колиба се гради на измислени и неписани правила. И резултатът е един добре организиран хаос за тези, които се ползват от него.

Очаквано

Засекретен документ показва, че в БНБ са знаели какво се случва в КТБ

От анализ на екип от Центъра за либерални стратегии, Програма "Достъп до информация" и Асоциация "Прозрачност без граници" по проекта "КТБ - Какво се случи"

Ситуацията в КТБ далеч преди момента на затварянето й е била достояние на регулатора в лицето на управление "Банков надзор" на БНБ. Обвиненията за проспиването на всичко, което се е случило в КТБ, въпреки че поне от 2013 г. (а частично и по-рано) то е публично достояние, са напълно основателни. Това показва доклад от надзорна инспекция есента на 2010 г., който е класифициран като банкова тайна и за първи път се публикува тук.

В него се съдържат всички индикации са, че в регулатора е имало доста добро знание за това, което се е случвало в КТБ – за поеманите рискове и за заобикалянето на правилата. Причината за пропуските не е некадърност, а умишлено затваряне на очите от страна на ръководството на БНБ, като изводите затова идват както от поведението на "Банков надзор" преди банката да започне да расте с политически протекции, така и след това, но вече заровено в секретните й надзорни инспекции.

Надзорната проверка в КТБ е имала за цел да направи оценка на системите за идентифициране, управление, оценка и контрол на кредитния риск, оценка на ликвидността, както и оценка на дейността на ръководството по обезпечаване на достатъчен капитал за покриване на поеманите от банката рискове.

Инспекцията излиза със заключение, че общото финансово състояние и управлението на рисковия профил на банката е на добро ниво. Въпреки това се посочва, че системата за идентифициране, оценка, наблюдение и контрол на кредитния риск се нуждае от подобрения. И се предупреждава: "Депозитната база е стабилна и се отчитат положителни резултати от диверсификацията на привлечените ресурси, но въпреки това наличните концентрации повишават чувствителността на банката към изтегляне на големи по размер суми в случай на криза".

Плетениците от фирми около КТБ не са били тайна за регулатора, което пък може да се види в тримесечните издания на БНБ - "Банките в България". В тях до 2007 г. като собственици се посочват не само мажоритарният акционер - "Бромак" на Цветан Василев, но и следващите по големина ТЦ-ИМЕ и "Корси-5" като свързани с него лица.

Когато в началото на лятото на 2014 г. банката е затворена ТЦ-ИМЕ и дъщерните му дружества имат 300 млн. лв. кредити, а второто (вече под името "Принт инвест 1") – над 40 млн. лв. Това означава, че на практика регулаторът е имал пред очите си факта, че банката има големи експозиции към свързани лица.

Свързаността с тези акционери обаче изчезва от изданията на БНБ година по-късно, когато начело на надзора застава Румен Симеонов. Това съвпада и с времето, когато около банката започва да се вдига шум заради медийните придобивки на Ирена Кръстева - майка на депутата от ДПС Делян Пеевски. Но както се видя от доклада на инспекцията от 2010 г., в банковия надзор са били наясно с проблемите в КТБ. Всичко това са неща, които след заварянето на КТБ квесторите й и БНБ констатираха с "изненада".

Но може би най-същественото е, че инспекторите на БНБ са напълно наясно както с рисковете от концентрация на депозити на държавни дружества в КТБ, така и с тази от кредитиране на свързани лица.

Накратко, регулаторът наистина е бил "пленен", но не чрез пълното му обезкървявне (нещо, което до голяма степен се случи в Комисията за финансов надзор), а чрез пленяването на конкретни ключови фигури. И надзорните инспекции, и свидетелствата на банкери и бивши служители в БНБ доказват, че провалът си има доста конкретни имена. И те са съответните директори и подуправители, които са игнорирали всички тези сигнали. Срещу някои от тях вече има повдигнати обвинения, макар и никое от тях да не е стигнало реално до съдебна зала.

А извън пряко отговорните, можем само да предполагаме доколко останалата част от управителния съвет на БНБ и конкретно гуверньорът в лицето на Иван Искров са били запознати. Можем само да гадаем откъде са минавали механизмите на натиск и/или корупция, които години наред не само са избождали очите, но и са обезглавявали банковия надзор. И можем само да се надяваме, че един ден те ще започнат да се разплитат, когато в съда се срещнат твърденията на банкери и регулатори.

Фалитът на КТБ е най-големият в историята на България. Отписаните активи са на стойност от 4.22 млрд лв., което се равнява на около 5% от годишния национален доход. Преведено към размера на икономиката на САЩ, това би се равнявало на близо трилион долара.

Сумата е по-голяма от годишните разходи на държавата за национална отбрана и сигурност, за образование, за здравеопазване или за всички социални плащания извън пенсиите. Тя е приблизително равна на сумата на всички пенсии за половин година. Изплащането само на гарантираните влогове на граждани увеличи публичния дълг на България с близо 20%.

От първо лице

Шпицкоманда от 6-7 души "разследва" властта


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  t_ avatar :-|
  t_

  Браво, браво на автора! Това е добра статия.

 • 2
  irv1424242340390894 avatar :-|
  MARKET BMD

  Всеки който малко или много се занимаваше с финанси знаеше за какво става въпрос в КТБ. Камо линБНБ да не знае. Но докато властта си има собствена прокуратура няма да има осъдени, просто защото няма как ръката която е пипала в кацата с меда да си сложи сама белезницните.

 • 3
  irv1424242340390894 avatar :-|
  MARKET BMD

  Масови протести в цялата страна! Искров публично линчуван - обесен или да си направи харакири! В другите "нормални" държави не работят 10 пъти повече за да взимат 10 пъти по-големи заплати. Работи се по ефективно инсъс значително по малко кражби от страна на власт имащите! КТБ е само върхът на айсберга. Така ни ограбват и по множество други схеми. На една държавица с няма и 3 млн реално работещи, това тежи страшно много. Последствията са видими!

 • kdo52372883

  Ето – омертата вече се пропука и в последния средновековен бастион на съдебната система: цацаратурата! Дано това вдъхне смелост и доблест и на други следователи и прокурори да говорят с висок и правдив глас! Стига само Дон Цацо да не въведе сега военно положение в своя бастион... такива параноични, користолюбиви мижитурки като него реагират като болезнено опарени и се вбесяват и при най-малката критика, и при най-дребния укор. Еееех, как няма кой да пусне онзи запис на записите, на срещата между Дон Цацо и Свинята в онзи хотел, когато Свинята го е ‚благословила‘ за ГенСек, пардон, Главен. Тогава ще видим вече мега-гейт – „Цацаровгейт“!!!

 • 5
  event_horizon avatar :-|
  event_horizon

  Браво на Бойко Атанасов! Успех!

 • 6
  izabell avatar :-|
  izabell

  Каквото и да работят дано защитават нашите интереси.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK