Кражбите на фирми: Съдебната реформа, глупако

Предложенията за промени в Търговския закон противоречат на Правото на ЕС и няма да решат проблема

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева се похвали с проекта за промени в Търговския закон преди две седмици
Министърът на правосъдието Екатерина Захариева се похвали с проекта за промени в Търговския закон преди две седмици
Министърът на правосъдието Екатерина Захариева се похвали с проекта за промени в Търговския закон преди две седмици    ©  Анелия Николова
Министърът на правосъдието Екатерина Захариева се похвали с проекта за промени в Търговския закон преди две седмици    ©  Анелия Николова

В петък следобед Министерство на правосъдието ни зарадва с публикуван за обществено обсъждане проект за изменение на гръбнака на стопанското ни право – търговския закон. Обемният законопроект е почти изцяло посветен на процедура по стабилизация на търговец, която да предотврати фалита му – една сама по себе си важна и потенциално полезна стъпка, като доколко предложението е добро в тази му част заслужава самостоятелен и задълбочен анализ. За друго нещо ми е думата тук: покрай това мащабно нововъведение тихомълком ни се предлага идея за предотвратяване на т. нар. "кражба на фирми", която циркулира из пространството от известно време. Идея, която цели да изпише вежди, но…

"В МП има множество сигнали за кражби на фирми…", мотивират се бодро експертите и очевидно не им е странно защо, аджеба, пострадал от престъпление ще подава сигнал в министерство, а не в прокуратурата. За да предпази народонаселението от тази напаст, кабинетният експерт е изковал класическо чиновническо решение – ще въведем изискване една камара дружествени актове да бъдат представяни с едновременно удостоверяване на подпис и съдържание от нотариус и готово – престъпниците ще се разбягат панически. Вярно, това ще натовари търговците с известни разноски, но е за тяхно добро, защото целта е "създаване на благоприятна среда" за правене на бизнес и да укрепи "вътрешния пазар", мотивира се МП. Подобна теза е вярна единствено от доста тясната перспектива на провинциално мислене, в която понятието "вътрешен пазар" може да се сведе до търговски център "Илиянци", а "вътрешен пазар" по смисъла на Договора за функциониране на ЕС е нещо далечно и абстрактно – там в Брюксел.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
13 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  xki52318522 avatar :-|
  xki52318522
  • - 1
  • + 20

  Поздравления на автора за точната позиция и за ''алармирането'' за тези кръпки, които ще се опитват само да лекуват само ПОСЛЕДСТВИЯТА от сторени щети. А истината, е че, вместо да кърпят последствия, в Държавния апарат трябва да се фокусират върху РЕФОРМИТЕ, които да изкоренят ПРИЧИНИТЕ !

  Нередност?
 • wanderer
  • - 18

  "какви са резултатите на прокуратурата в такива разследвания обаче остава добре пазена тайна."
  Откъде накъде прокуратурата ще разследва частно-граждански спорове!? Заради некъдърни нотариуси и адвокати няма цялото общество да плаща за да може прокуратурата да обхване всяко "брако-разводно" дело между съдружници!?

  "Единственият начин да се спрат злоупотреби в която и да е област е ефективното им разследване и наказване."
  Абсолютна глупост! В цял свят се борят за превантивен контрол, прозрачни процедури и публичност, а тия бандити от адвокатската кантора искат да си играят на "стражари и апаши"!

  Нередност?
 • 3
  alexander5000dm avatar :-P
  Arexander
  • + 17

  [quote#2:"wanderer"]Откъде накъде прокуратурата ще разследва частно-граждански спорове!?[/quote]
  Ма то и кражбата е "частно-правен спор". Откраднал съм ти бурканите с киселото зеле от мазето, откъде накъде прокуратурата ще се занимава. Прокуратурата е заета да брои бюлетини, да проверява договорите за двигателите на военните самолети и да политиканства. Няма да се занимава с душевните терзания на простолюдието я!

  Нередност?
 • 4
  drbrdrbr avatar :-|
  drbrdrbr
  • + 4

  До коментар [#2] от "wanderer":

  Предполагам само, че това е коментар на гневен счетоводител.. "Накадърни нотариуси и адвокати"?? Имате ли идея за какво говорите изобщо? Има престъпление, но то е /баси скеча е това/ "брако-разводно" дело, за което няк'ви некадърници виновни? Я пак да опитаме - "брако-разводно" ... Боже, колко мъка има по тази земя. Нищо не разбирам - не коментирам, в това няма нищо страшно скитнико... Аман от лаици, които просто държат да си пльоснат някъде мнението.

  Нередност?
 • 5
  panik avatar :-P
  panik
  • + 8

  Еее на нотариусите им понамаля работата, имат си лоби в МП, защо да не позаверяват още някой и друг документ. А това, че и досега повечето "кражби на фирми" ставали с нотариално заверени договори - това за широката публика е досадна подробност, а за нотариусите - неудобен факт, който не е за пред широката публика.

  Нередност?
 • 6
  cvetelina2_6 avatar :-|
  cvetelina2_6
  • + 1

  До коментар [#2] от "wanderer":

  Явно "wanderer" не е чувал за легалната дефиниция на "престъпление" по НК.

  Нередност?
 • 7
  wanderer avatar :-|
  wanderer
  • - 3

  До коментар [#3] от "Arexander": "Откраднал съм ти бурканите" "Бураните" не са "споделена"/дружествена собственост, нито са описани в публичен регистър (Търговски регистър), нито прокуратурата се занимава с тях. Само полицията ... ако "случайно" намери бурканчетата. Дори последната кражба, четири зимни гуми Goodyear wrangler по 419 лв. всяка една, ройонният инспектор отказа да образува преписка, щото не съм посочил производствените им номера както и че гаранционната карта (за физ. лице) не е "официален" (разбирай счетоводен) документ. Къде са 400 лв., къде два лева "капитал на фирма"!? Няма икономическа логика. Няма и правна логика за измама на длъжностно лице/недобросъвестно изпълнение на служебни задължения да се ангажира прокуратурата. То, почти всички депутати са подписвали документ с невярно съдържание (имуществени декларации и такива за липса на конфликт на интереси) - за всеки прокурор ли да се назначава!? Освен, ако не става дума за "организирана престъпна група" от измамник, нотариус, адвокат и съдия по вписванията. Тъй де, "крадецът на фирма" без съучастието на останалите трима не може да извърши кражбата.

  Нередност?
 • 8
  wanderer avatar :-|
  wanderer
  • - 4

  До коментар [#4] от "drbrdrbr": Ако подам от Ваше име данъчна декларация, в която съм записал, че дължите данъци, милиони данъци, кое действие е по-ефективно: Данъчният инспектор да Ви се обади по телефона и да поиска от Вас декларация, че не сте подавали такава данъчна декларация; Или Вие да сезирате прокуратурата след като НАП Ви е турил запор на всички доходи и имущество за обезпечение на фалшивия дължим данък?

  Нередност?
 • 9
  drbrdrbr avatar :-|
  drbrdrbr
  • + 4

  До коментар [#8] от "wanderer":

  Абсолютно неотносим пример, който на всичко отгоре няма нищо общо и с търговския регистър и коментираните промени, които по своята същност касаят едно допълнително изискване за удостоверяване на съдържание на документи, което допълнително условие по никакъв начин няма да доведе до "намаляване на кражбите на фирми". Ще доведе до нови приходи за щемпелмейкърите. Ей така от въздуха. Само да вметна - договора за продажба на дружествени дялове е с нотариална заверка на подпис и в момента - как тогава някой си продава дяловете без да знае? Нали трябва да се яви лично пред нотариуса?
  А коментара Ви за ефективността на "данъчния инспектор" ще го оставя за някой, който не е имал досег с НАП.

  Нередност?
 • 10
  alexander5000dm avatar :-P
  Arexander
  • + 4

  [quote#7:"wanderer"]Няма икономическа логика. Няма и правна логика за измама на длъжностно лице/недобросъвестно изпълнение на служебни задължения да се ангажира прокуратурата.[/quote]

  Господин Янков, както правната, така и икономическата логика са непосилно отдалечени от познанията Ви. Най-приятелски Ви съветвам да концентрирате енергията си в други, по-значими области, като разкриване на конспирацията на ваксините, вредите от chemtrails и способите за защита от тях и прочие.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал