Поръчката за документи на МВР и клеветите покрай нея
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Поръчката за документи на МВР и клеветите покрай нея

Поръчката за документи на МВР и клеветите покрай нея

Според Саша Безуханова подобни кампании отклоняват вниманието от съществените проблеми

9112 прочитания

© Георги Кожухаров


Публикуваме отвореното писмо на основателя на гражданска платформа MoveBG Саша Безуханова относно информацията, че спряната обществена поръчка за издаване на нови лични документи за 500 млн.лв. е била свързана с нея.

Във връзка със зачестилите напоследък поръчкови публикации в мрежата от зависими медии, замесващи името ми със спрените от Бойко Борисов обществени поръчки, пакетиращи ме с фигури – символ на олигархични обвързаности и изобретяващи публични и родствени връзки, които нямам, реших да наруша принципа си да не реагирам на клеветнически кампании. Правя го, защото вярвам, че истината за мотивите на поръчителите на такъв тип хулителски статии за хора, ангажирали се с промяната в България, е важна за всички ни. 

1. Целта на тези псевдо-журналистически памфлети е да отклонят вниманието на хората от съществените проблеми на обществената ни среда и да подменят публичния дебат по теми свързани с умишлено препъваните и симулирани реформи, гео-стратегическите рискове пред държавата ни и липсващата национална позиция по тях, разпознаването на реалните заинтересовани от това България да е слаба и зависима държава. 

2. Те са канал и инструмент за обществена манипулация и натиск върху дръзналите да отстояват отговорна обществена позиция.

3. Чрез интриги и манипулативни тактики за разделяне и оклеветяване се губи историческо време на България и се препятства консолидирането на общността от хора, които реално могат да работят за авторитета и просперитета на държавата ни. 

4. Подмяната на истината за мотивите и реалните действия на хора, ангажирани с общественото развитие на България, цели да демотивира заинтересованите да се ангажират с обществена кауза и пази позициите на статуквото.

5. Овладяването на широк кръг медии и синхронизираното лансиране на неверни послания през тях, насаждането на страхове и несигурност, профанизирането на доброто и носителите му, градят реалност за безперспективност в държавата ни и обезсърчават инициативата и самочувствието за успех у хората. 

Драги журналисти, не ви упреквам за това, че се подчинявате на редакционната политика на медиите, в които сте принудени да работите, за да храните семействата си, но ви призовавам да се обърнете към журналистическия си и граждански морал.  Вие имате ключова роля във възпитаване на нагласите в обществото ни. Вие също като граждани консумирате дефектите на ограничителната среда, в която заедно живеем. Не допускайте да занижават прага на професионалната ви и човешка хигиена. Изберете да сте авангард и двигател на съзидателното в държавата ни – заради самоуважението ви, заради хората, които се доверяват на словото ви в разбирането си за света, заради бъдещето на децата ви, които се формират в тази среда. Изберете истината!  

Колкото до мен -  всичките му усилия са били и са подчинени на това България да е място за щастлив и перспективен живот на хората, които със системна почтена работа да могат да реализират идеите и потенциала си тук, в държавата ни. Зная, че всички честни хора имат същите цели и вярвам, че това е реалността, която заедно ще избираме да виждаме, описваме и създаваме.

Публикуваме отвореното писмо на основателя на гражданска платформа MoveBG Саша Безуханова относно информацията, че спряната обществена поръчка за издаване на нови лични документи за 500 млн.лв. е била свързана с нея.

Във връзка със зачестилите напоследък поръчкови публикации в мрежата от зависими медии, замесващи името ми със спрените от Бойко Борисов обществени поръчки, пакетиращи ме с фигури – символ на олигархични обвързаности и изобретяващи публични и родствени връзки, които нямам, реших да наруша принципа си да не реагирам на клеветнически кампании. Правя го, защото вярвам, че истината за мотивите на поръчителите на такъв тип хулителски статии за хора, ангажирали се с промяната в България, е важна за всички ни. 


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

10 коментара
 • 1
  xki52318522 avatar :-|
  xki52318522

  Госпожо Безуханова РЕСПЕКТ за изказаната позиция !!! Не просто вярна, а абсолютно валидна !!
  (по мое скромно мнение, за да е България в тази жалка ситуация вече толкова време има две ясни групи виновници:
  1. Политическите и държавни лидери с престъпно съзнание.
  2. Медиите, които безропотно и безкритично им служат.)

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Почитания за позицията!
  Населението на държава, командвана като мутренска бригада, бързо добива друго светоусещане и започва да променя психиката си. Това с пълна сила важи и зажурналистите.

  Днес журналисти като описаните от г-жа Безуханова показаха по тв едни чистачки от летището, които знаели как да преборят корупцията във висшия ешелон...
  Щом и чистачките знаят, да дадат и останалите си метли на политиците и да си сменят ролите!

 • 3
  fio41315648 avatar :-|
  fio41315648

  Миналото на госпожата също не е кристално чисто, то всъщност чие ли е, но тоя факт, би трябвало да я възпира, от подобни поучителни коментари.

 • 4
  milenmihailov avatar :-|
  milenmihailov

  И какво е миналото й, умнико?

 • 5
  vasco avatar :-|
  vasco


  Напразно се морите,госпожо!
  1)Това не са "журналисти"
  2) Има много начини да храниш семейство, и малко от тях включват разпространение на лъжи и вредна пропаганда. Никой не ги принуждава, те са направили избор. И този избор не е "истината".
  3) Явно не им пука за "...дефектите на ограничителната среда, в която заедно живеем". Те се хранят от тези дефекти.
  4) Призивите за хигиена, професионализъм,самоуважение по-скоро не работят. Важното е да се плаща редовно. Дори някой да се съпикяса, има достатъчно продажници да го заместят.
  Това ,което би проработило е ограничаването на финансовия ресурс на чорбаджиите им. Скоро не се очаква, както не се очаква и развиване на критично мислене при тяхната аудитория.
  Аз лично обяснявам , на колкото хора около мен успея, на #КОЙ са тия "вестници" и "агенции" , и оборвам аргументирано безумията, маскирани като информация.

 • 6
  k_ avatar :-|
  k_

  За съжаление неясен отговор от Безуханова:
  1. - памфлети и геополитически рискове.
  2.- инструменти за манипулация и отговорна обществена позиция.
  3.- интриги, манипулативни тактики. Авторитет и просперитет на държавата.
  4.- подмяна на истината. демотивация на ангажираните с обществите каузи.
  5.- страх и несигурност, профанизация на доброто, обезсърчаване на самочувствието.

  Името на г-жа Безуханова е замесено в медийното пространство във връзка с нагъл опит за кражба от бюджета във връзка с печатарска дейност по прогнозна стойност за около ПОЛОВИН МИЛИАРД лева.
  Замесено от медии с доказан нулев, или дори отрицателен рейтинг за този който има поне малко от малко пипе в черепчето.

  И вместо тя с думи прости да обясни - "нямам нищо общо с това" или "имам, но нещата стоят така и така", тя ни каканижи някакви глупости.
  С което подхранва гореспоменатите "медии".
  Ако след нещастника Мамин Прасчо ще дойдат подобни нему, макар и по-излъскани ще ни дойде много.
  След тъпото борче Илийката, ни се атресоха "юпитата"-великденчета.
  Тоя филм сме го гледали и взе да ни писва. Хвани едните, удари другите - дето се казва.
  Очакваме по-конкретен отговор от г-жа Безуханова.

 • 7
  dnk avatar :-|
  dnk

  не е зле като позиция. Това което ми прави впечатление, че в целият текст ( нарочно го прочетох няколко пъти ) никъде няма и намек за отричане на тези клевети. Та да попитам пак:

  г-жо Безуханова, имате ли нещо общо с този търг или не?

 • 8
  villager avatar :-|
  villager

  "...Колкото до мен - всичките му усилия са били и са подчинени на това България да е място за щастлив и перспективен живот на хората, които със системна почтена работа да могат да реализират идеите и потенциала си тук, в държавата ни. ...."
  За чии усилия става въпрос - не е ясно 'всичките МУ усилия...', вероятно става въпрос за работещите в РБ. Относно ролята на фирма Хюлет Пакарт и нейната роля в спечелването на "най-тлъстите" обществени търгове в държавната администрация, мисля че уважаемата госпожа може да даде многоооо информация за тях и личното й участие.

 • 9
  poluvishist avatar :-P
  полувишис

  До коментар [#4] от "milenmihailov":

  Саша Безуханова спечели най-много държавни поръчки в ИТ сектора по времето на Сакскобургготски и на Сергишев - някакви квази-електронни правителства, интеграционни проекти и системи, системи за управления на еврофондове, съдебни дела, и т.н.

  и няма нищо работещо от проектите на ХП-България от това време (не, че има кой знае колко работещи системи и от конкурентите на ХПБ).

  Безуханова превърна ХПБ в собствен вилает, и заедно с останалите ченгеджийски фирми (Стемо, Контракс и т.н. печелеше поръчка след поръчка.).

  след което Безуханова, много лош презентатор, за разлика от Стив Джобс :) беше повишена в Директор на водопади в Източна Европа. и накрая се видя в ролята на първата жена, премиер на България (не служебен премиер) и направи МовеБГ (нещо като "кренжирши").

  така, че точно Безуханова да стои далече от всякакви публични длъжности. а за изявленията й 5 пари не давам. не дажам.

 • 10
  geleto avatar :-P
  Гелето

  До коментар [#9] от "полувишис":
  и първи приятелки с Цветелина Бориславова (според мълвата)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.