Мнения Daily - Революцията на мигрантите носи радикални промени
12 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Революцията на мигрантите носи радикални промени

Отхвърляйки бежанците, източноевропейците могат на свой ред да бъдат отхвърлени от западните общества.

Мнения Daily - Революцията на мигрантите носи радикални промени

И още: Василев: Пеевски извади ли майка си от фондацията в Лихтенщайн; Всяка стотинка от КТБ може да се проследи докрай

7554 прочитания

Отхвърляйки бежанците, източноевропейците могат на свой ред да бъдат отхвърлени от западните общества.

© ALEXANDROS AVRAMIDIS


Какво ще стане с Европа

Революцията на мигрантите носи радикални промени

От интервю с Иван Кръстев за "Дойче веле"

Днес светът е пренаселен с провалили се държави, където никой не желае да живее, а Европа не иска и не може да държи границите си отворени. Гражданите избиратели няма да го допуснат. Тъй че същинският спор не е за това дали Европа трябва да засили контрола на границите си, а как да го направи, без да загуби самоуважението си и уважението на другите. С други думи - как можем да помогнем на най-страдащите хора в света, без да разрушим собствения си свят.

Глобализацията превърна света в село, което живее в условията на диктатура - на глобалните сравнения. Хората вече сравняват живота си не с този на съседа, а с живота на най-благоденстващите на планетата. В този силно омрежен свят тръгва нова революция - на миграцията, която изнасят на плещите си безброй отделни хора и техните семейства. И за все повече хора "промяна" означава да сменят не правителството си, а страната, в която живеят.

Тази революция на мигрантите създава тревожна опасност от съответна контрареволюция в Европа. Само допреди няколко месеца солидарността с хората, които бягат от войни и преследвания, беше грандиозна в много западни страни. Днес наблюдаваме обратната тенденция: надига се страхът - от исляма, от тероризма, от нарастваща престъпност, един неопределен страх пред Чуждото и това е сърцевината на моралната паника в днешна Европа.

Кризата с бежанците променя радикално европейската политика и застрашава самия европейски проект. Финансовата раздели ЕС и отвори разлом между Севера и Юга, докато бежанската ни връща към разделението Изток - Запад. Брюксел твърди, че източноевропейците не проявяват солидарност, но всъщност има сблъсък между два различни вида солидарност. От едната страна е солидарността по национален, етнически и религиозен признак, а от другата - нашият дълг като хора, задължението да помогнеш на най-страдащите.

През 20-те години на ХХ век 25 на сто от населението на България бяха бежанци и българите с основание се гордеят, че успяха за кратко време да ги интегрират. Но те успяха да го направят, защото бежанците бяха българи като тях самите. Тяхната солидарност беше етническа. Днес източноевропейците не смятат, че дължат на други хора, бягащи от войни и преследвания, същата солидарност. За мнозина на Запад това поведение е морално скандално.

В Германия 10% от населението се включиха като частни лица в помощните акции за кандидатите за убежище, докато обществеността в Източна Европа остава хладна, а политиците дори атакуват решението на Брюксел за разпределяне на бежанци. И то при положение, че през 2015 г. в Словакия например са влезли 169 бежанци и само 8 от тях са поискали убежище.

И докато в западноевропейските страни кризата с бежанците доведе до поляризиране на обществото за и против политиката на отворените врати, в Източна Европа се случи точно обратното: нашите по правило поляризирани общества внезапно се обединиха и почти единодушно се обявиха против бежанците.

Но тази позиция на Източна Европа е неразбираема за мнозина на Запад. Най-вече заради това, че през по-голямата част от 20-и век източноевропейците до голяма степен бяха заети с това да емигрират, както и заради факта, че в повечето средно- и източноевропейски страни няма почти никакви бежанци.

Съпротивата срещу бежанците е своеобразен бунт срещу глобализацията. Но има и още едно разминаване. Мнозина източноевропейци отказват да приемат, че за разлика от "Полша за поляците" примерно лозунгът "Европа за европейците" няма политическа сила, защото Европа не може да бъде етническа идентичност, а общата ни история по-често ни разделя, отколкото обединява.

Отхвърляйки бежанците, източноевропейците може да предизвикат радикална криза на самата идея за солидарност в ЕС. И в резултат самите те да бъдат отхвърлени от западните общества.

"В Лихтенщайн има фондации - собственици на австрийска компания, която държи 80% от "Булгартабак". В поне една от тях присъстваше майката на Пеевски (Ирена Кръстева - бел. ред.)", твърди Цветан Василев
Фотограф: Цветелина Белутова

Василев: Пеевски извади ли майка си от фондацията в Лихтенщайн

От последната част на интервюто на Сашо Диков с банкера в изгнание Цветан Василев по телевизия BIT.

- Господин Мирински, т.нар."собственик на "Водстрой", очевидно е забравил, че много банкови крадци знаят как е бил купен "Водстрой" и кой е финансирал покупката - Корпоративна търговска банка (КТБ)

- Част от тези 150 млн. лв. кредити, които Делян Пеевски дължеше на банката, са рефинансирани от държавната Българска банка за развитие (ББР) -  в абсолютен конфликт с устава й. Тя е банка за малки и средни предприятия. При "Водстрой" става въпрос за компания, която участва в изпълнение на обществени поръчки - тя не носи никаква стойност, а изпълнява поръчки, главно по линия на европейски фондове.

Другата част от кредитите, разбира се, е рефинансирана през ПИБ (Първа инвестиционна банка). В КТБ например той щедро остави новата печатница, която беше финансирана от компания "Партнер лизинг" - и той я остави, като дължи там там 80 млн. лв.

- Погледнете и ще разберете колко поръчки са спечелили трите фирми "Водстрой", "Промишлено строителство холдинг" и "Техноекспортстрой" в периода от юни 2013 г. – формиранeто на правителството на Орешарски – Пеевски,  до май 2014 г. 

След това в един разговор с тогавашната министърка на регионалното развитие Десислава Терзиева се оказа, че всъщност напред се е вървяло с моето име.  Станишев и Станишева ги държеше много здраво Пеевски, а не аз. ДПС им дръпнаха черджето, когато удариха КТБ. Това беше правителството на Пеевски, не е било моето.

- Сега гледам, че Пеевски се е отказал от петте процента в "Булгартабак". А дали е съумял да извади майка си от фондацията в Лихтенщайн? Там има фондации, които са собственици на австрийска компания, която пък държи 80% от "Булгартабак". Не знам кой номинално в момента се води собственик, но в една от фондациите присъства присъстваше майка му поне.

- Не знам кои са скритите лица (в излезлите списъци за КТБ), но най-скритите лица са цялата фамилия на Пеевски и всичките около него: от адвоката собственик, през въпросния "собственик" на "Водстрой", та се стигне до изпълнителния директор на "Булгартабак" – всичките те са били със сметки в банката. Защо не покажат какви са били салдата им преди това?

Ако има нормален нормален шеф на НАП, а не Бойко Атанасов, дали проверката на Балканска медийна компания (съсобственост на Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева - бел. ред.) ще издържи?

- Бойко Борисов трябва да скъса опашката си. Въпросът е дали тази опашка не е отишла прекалено нагоре по гръбначния стълб. Тогава става (смее се) опасно за живота.

Спирането на обществени поръчки е опит точно в тази посока. Знаете ли колко фирми  подизпълнители са ужилени от главните изпълнители? След като са извършили работата – колко качествено е друг въпрос – и не им е платено. А пък въпросната фирма, фамозна фирма ПСТ е фалиралата фирма на Божков през 2012 г., която неизвестно как е събрала технически възможности, за да изпълни проект от 500 млн. лв. Това обаче си е проблем на неговите министри.

Докладът-загадка за КТБ

Може да се проследи докрай всяка стотинка

От интервю с Александър Пелев, главен представител за България на швейцарската разследваща фирма CCI, която през 2014 г. първа заяви готовност да издири изчезналите активи на КТБ, в "Клуб Z"

Публикуваният на сайта Balkanleaks.eu документ (поканата от Фонда за гарантиране на влоговете в банките към международни разследващи фирми - бел. ред.) е като този, който ние получихме миналата година. Нашата компания е заявила интерес към евентуалното разследване на КТБ още на 4 декември 2014 г. с писмо, депозирано от мен в БНБ и във ФГВБ. След тази дата никой официален представител на българските институции не е контактувал с нас чак до 29 април м.г., когато получихме писмо с "изтеклото" сега съдържание.

В рамките на нашата комуникация с фонда в никакъв момент официално не е отправяно към нас под някаква форма искане за конфиденциалност на тази информация. За нас самата процедура по подбора остана "на тъмно", защото ни беше дадено изключително кратко време, за да представим своето предложение - от едва 7 календарни дни, като срокът изтичаше в 17 часа на 6 май - Гергьовден. В досегашната ни практика при подобни процедури е имало поне едномесечен срок и възможност за получаване на допълнителна информация от възложителя.

На практика беше минала почти половин година след като депозирахме писмено нашия интерес, без някой да се поинтересува кои сме ние и изведнъж получихме едно искане за оферта. И стана малко "Опълченците на Шипка", за да успеем в рамките на 7 дни екипи, работещи в три държави, да подадем оферта, с която да не се излагаме. Не знам оттам нататък какво се е случвало, други хора трябва да отговарят на тези въпроси.

Между другото едно от странните неща, които искаха от нас, беше да разкрием имена на клиенти, което в този бизнес е абсурд. За нашата компанията това е първият случай, в който се иска подобна информация. Може би нашият категоричен отказ да разкрием данни за нашите клиенти е оказал някакво влияние. Но не знам при какви условия е сключен договорът с AlixPartners.

Това, което и без самото задание е част от нашата практика, е да се представят мерки, които да се предприемат във връзка със събиране и възстановяване на активи. Тоест къде са парите и по какъв начин могат да бъдат върнати. Целта на една проучвателна дейност е да се установи крайното положение на съответния актив, като се проследят неговите трансформации. Да речем - парични преводи: с тях какви активи са придобити, евентуално под каква форма тези активи са променяли своя вид, собственост.

Нашите очаквания бяха, че ще трябва да се извършва дейност в различни юрисдикции извън България. Но това, което сега косвено слушам и аз като вас, преразказано от народните представители за този доклад, за който се говори, е, че е ограничено да се търси само в рамките на България кое къде е стигнало. Нещо, което със сигурност е било известно още на квесторите, без да е необходимо да се прави такова проучване.

Съвременните методи позволяват да се установи буквално до стотинка къде са стигнали определени пари. Но те, ако са похарчени по определен начин, няма как да бъдат възстановени. Възложителят е в правото си да ползва резултата, но как е сключен договорът нямам никаква идея.


6 коментара
 • 1
  qmi1447491536479923 avatar :-(
  Vladimir St Radoslavov

  Не мога да ги разбера немците от ДВ. Солидарноста между държавите от ЕС е едно а измисленната и натрапена толернатност и отворни врати на Меркел към имигрантите уж бежанци при това незконно пропълзели на територията на Европа, да се налага като политика в целяит ЕС е недопустимо.

 • 2
  vstoykov2 avatar :-|
  Валентин

  Приятно съм изненадан, че срещам термина „морална паника“ (moral panic).

  Рядко се виждат такива опасни думи в мейнстрийм медиите. За кого са опасни опасните думи? Прочетете какво е moral panic (на български няма достатъчно добри материали, четете на английски).

 • 3
  vstoykov2 avatar :-|
  Валентин

  „нашите по правило поляризирани общества внезапно се обединиха и почти единодушно се обявиха против бежанците“

  Кой казва това? Според кого има единодушие? Можете ли да докажете, че българските граждани „почти единодушно“ се обявяват „против бежанците“?

  Много български граждани казват, че са против, но тайно помагат. Има такива, които не коментират, но пак помагат тайно. Защото ги е страх от „хорското мнение“. „Какво ще си кажат хората?“ Защото страдат от конформизъм.

  Конформизмът е вреден за вас и за другите около вас.

 • 4
  lusilu avatar :-(
  lusilu

  Съжалявам ,но след това :https://www.youtube.com/watch?v=vKqAtGI5FQM просто няма начин !

 • 5
  Slick avatar :-|
  Slick

  Европа има нужда спешно да затвори границите си, преди да е станала руина. Съжалявам, но това минава допустимото - и като брой хора, и като отношение, и като ресурси.
  Солидарност е едно, физически възможности друго.

 • 6
  doxen avatar :-|
  doxen

  " Днес източноевропейците не смятат, че дължат на други хора, бягащи от войни и преследвания, същата солидарност. За мнозина на Запад това поведение е морално скандално." Кръстев, моралната паника е у вас, не у нас. Не може Меркел да каже идвайте ще ви приемем и да се втурне еврибади на магари към Германия и по-богатата северозападна Европ в очакване на земния рай. После да каже аз май се поувлякох й да ги пратя у съседите може би и те като мен изпитват вина и ще следват политкоректната линия и ще си траят, докато им пращаме разн ислямсити. Източна Европа не иска гаджали. Не й трябват, не са ги канили и нямат намерение да го хрантутят. Източно европейците са най-адекватните граждани на Европа в момента. Ако зависи от тях ще се изпрати военна ескадра в частите където има трафик на хора, лодките се връщат обратно, трафикантите арест, съчетано с известан процедура за достъп на бежанци до Европа, но контролирано с интервю, с документи, да се знае кои са тези хора, с какво са се занимавали и т.н. Ане всеки мангал, койот си мисли, че Европа му дължи нещо да си хване сакчето и да се юрне.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK