Мнения Daily - Манифест: Стига отстъпление пред олигархията
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Манифест: Стига отстъпление пред олигархията

"Началото на република Мец", Огюст Мижет, ок. 1850 г. Според Аристотел олигархията е изродена форма на аристокрацията.

Мнения Daily - Манифест: Стига отстъпление пред олигархията

И още: Двуликото бюджетно изпълнение през януари; Забрана за къмпингуване, комфорт за бетониране

9987 прочитания

"Началото на република Мец", Огюст Мижет, ок. 1850 г. Според Аристотел олигархията е изродена форма на аристокрацията.


Манифест за Републиката

Стига отстъпление пред олигархията!

От представено на 3 март в клуб "Перото" на НДК обръщение към нацията по инициатива на група интелектуалци, отворено за подкрепа от гражданите

Покварявана от правителство, парламент, партии, съд, прокуратура и медии бухалки; ограбвана и осмивана, днес Републиката е унизена и поставена на колене. Моделът #КОЙ - за да бетонира господството си, трябва да я ликвидира, а това става най-лесно с подмяна. Имитацията на държава не управлява със закон, а с изнудване, заплаха, прелъстяване и поквара – но използва лостовете на министерства, държавни учреждения и съдилища.

Така се отпушва онази несправедливост, която отравя живота на всички. Ненаказаното зло се превръща в правило, голата сила – в закон, наглостта – в мерило за власт. Институциите на държавата са взети за заложници и функционират като изпълнителни органи на мафията. Мафията взема всичко, което й хареса – банки, бизнеси, публични средства, природа. И замества републиканския ред с мрачни феодални зависимости, за да превърне всеки гражданин в крепостен на олигархията.  

Вярвахме, че можем да живеем без господари, в гордост, свобода и достойнство. Но днес не останаха чистота и святост; вместо тях по улиците ни крачат страхът, произволът и унижението. От тях не можем да се скрием зад стените на домовете си, нито в дълбините на омерзението си.

Стига вече отстъпление! Време е гражданите да се съберем, за да спасим своята Република. Тя е паднала в прахта и само ние, гражданите, изправяйки се, можем да изправим и нея. Заявяваме:

*не участваме в лъжата, не се страхуваме, не мълчим, не се "съобразяваме", противостоим на произвола и разобличаваме покварата

*стоим изправени и помагаме на хората около нас да се изправят; отстояваме правдата и истината дори в най-малкото, защото знаем, че всеки изправен гражданин е по-силен от всеки мафиот

*търсим единение с всеки гражданин, движение, организация или партия, които не са се поставили в служба на организираната престъпност и олигархията и които искат да се включат в общото дело за спасяване на Републиката

*Общественият договор между гражданите и държавата беше нарушен от подчинените на задкулисието институции на властта. Призоваваме парламентарно представените политически партии НЕЗАБАВНО да отговорят на очакванията на обществото за дълбоки, радикални реформи на всички институции - най-вече съдебната система, системата за сигурност и цялостната национална администрация, за категорично изкореняване на контрола на организираната като посткомунистическа олигархия престъпност върху институциите на властта.

Ако не желаят или не могат да поемат тази отговорност пред нацията, представените понастоящем в институциите партии ще загубят правото да се наричат политически представителства на хората. 

Това не е нито "дясна", нито "лява" платформа. Привидните партизански противопоставяния се подклаждат от модела #КОЙ, чиито наказателни бригади, за да не бъдат разпознати, навличат различни по цвят идеологически дрешки. Политическите различия ще имат разумен смисъл само когато възстановим Републиката.

Има добро. Има зло. За пореден път дойде време за избор за всеки. Нека всеки гражданин на Републиката се присъедини към този манифест, разпространявайте го.  

Няма ляво, няма дясно –  днес има единствено гражданите срещу мафията!

Коментари+

Трябва да започнем отначало "общото дело"

От мотивите на четирима професори от групата, публикувала манифеста, пред "Дневник"

Александър Кьосев: От години живеем в омерзение и недоверие, в отсъствие на перспектива и надежда. Затова публичните акции, в които се говори ясно и открито, имат своето значение. Защото грозните истини, сред които живеем, са известни на всички: заобикаляне на закона, корумпирани елити, подмяна на демокрацията, мафиотизиране и олигархизиране на държавата.

Нашият манифест не цели да каже непременно нещо ново. Той цели за пореден път да повтори ясно и гласно тези истини: те трябва да бъдат казвани, повтаряни, потретяни - дори тогава, когато звучат като патетични клишета: вижте само докъде сме я докарали, грозните истини да звучат като клишета.

Когато в конкретен политически план никой вече не вижда перспектива за ясен политически проект, която да вдъхне всеобща гражданска надежда, започва се отначало. Трябва да започнем отначало – защото без гражданска солидарност в името на истински демократични и републикански ценности няма да излезем от тресавището.

Евгений Дайнов: След речта на съдия Лозан Панов стигнахме до извода, че е отново дошло времето, при което цивилизовани думи, отнасящи се до общото благо, могат да променят нещата. А адвокат Екимджиев напомни в една публикация разликата между "държава" и "република" - държавата може да бъде всякаква, но републиката не може да съществува, ако не култивира определени добродетели.

Идеята е политическото говорене да бъде центрирано върху общото благо (както би казал Аристотел) и състоянието на републиката. Текстът поставя и стандарти към властта, с които ще държим тя да се съобразява. Ще се обяви и сайт. Надяваме се с този подход десетки и стотици активни граждани, които искат да са във връзка помежду си, да могат заедно да постигнат обрат в "духа на времето" – разграждане на модела "КОЙ" и установяването на институционален ред и граждански добродетели на мястото на личния произвол и на сенчестите договорки.

Огнян Минчев: С този текст искаме да обърнем вниманието на обществеността към факта, че ключови реформи, от които зависи бъдещето на страната ни, се бавят и отменят под натиска на един все по-плътен олигархичен контрол върху българския национален живот.

Нямаме други ресурси за промяна на това статукво освен мобилизацията на българските граждани с цел натиск върху институциите на държавата за провеждане на необходимите институционални и политически реформи, за да се отслаби бруталният контрол на мафията върху държавата и обществото.

Ние не сме политици, с партийна и друга политическа дейност не се занимаваме. Можем обаче да инициираме граждански дебат, който да прерасне в движение за обществена промяна. Осъществяването обаче е в ръцете на тези, които биха желали да се присъединят.

Антоний Тодоров: Гражданите на републиката, разбирана класически като "общо дело" (res publica), по същество са напълно изолирани от каналите за взимане на решения и постепенно се оттеглят от участие в политиката. Резултатът е масовото чувство за дълбока несправедливост в обществото, което поражда недоверие и дори открита омраза към институциите му. Нещо по-лошо – общественото мнение е вече склонно да възприема за нормални откровени безобразия като пряката намеса на изпълнителната власт в правосъдието или като едноличното решаване на важни въпроси.

Манифестът е опит да се вдъхне кураж сред гражданската общност, че е възможно със съвместни усилия и натиск да повлияем върху тази ситуация, да си върнем републиката като всеобщо достояние. А в центъра на този проблем е несъмнено липсата на ефикасна правосъдна система.

При липсата на справедлива рамка на обществения живот политическите различия помежду ни нямат голям смисъл. Възстановяването на републиката е условие за завръщането на политическите дебати на идеи и каузи в нашия живот. Защото сега зад привидната политическа борба най-често се крият сблъсъци на корпоративни частни интереси.

Надяваме се да успеем да инициираме поле за граждански обсъждания по конкретни проблеми, като с това спомогнем за насочването на политическите действия в полза на обществото.

Фискална политика

Двуликото бюджетно изпълнение през януари

От коментар на Калоян Стайков, Институт за пазарна икономика

Очаквано изпълнението на консолидирания бюджет за януари е значително по-добро от миналогодишното. Излишъкът от 991 млн. лв. е увеличение от 9.3% в сравнение с януари 2009 г. (най-високият за последните девет години) при хармонизирана инфлация на потребителските цени от 6.7% за периода.

Още по-добрата новина е, че за разлика от предходни години излишъкът се дължи и на по-високи постъпления, основно от данъчни приходи. Свиването на разходите също е сериозно – с близо 210 млн. лв., но 92% от по-ниските разходи се дължат на по-малко разплащания по европейски проекти.

Около 28% от ръста на приходите са постъпления на европейски средства, а 60% - на данъчни. Изненадващо най-голям принос при данъчните приходи имат акцизите, а не ДДС. Това се дължи "основно на ръста в акциза за освободените за потребление тютюневи изделия през данъчния период на месец декември 2015 г., за които са приложени валидните за 2015 г. ставки", обясняват от Министерството на финансите.

Освобождаването на повече тютюневи изделия се дължи на промяната в акциза върху цигарите, който от началото на тази година се увеличава с  8.8%. Това обаче е еднократен ефект и ръстът на приходите от акцизи следва да се забави през следващите месеци.

Общо приходите от акцизи се увеличават с 213 млн. лв. на годишна база, като най-голям принос имат тютюневите изделия – 190 млн. лв., и горивата – 23 млн. лв.

Постъпленията от ДДС също се увеличават значително при високата база от януари 2015 г., когато се увеличиха с близо 50%. През януари 2016 г. ръстът на постъпленията е с 18.5%. Голяма част от него обаче се дължи на изключително високите правителствени разходи през декември 2015 г., включително и тези, свързани с разплащането по европейски проекти, тъй като дължимият ДДС по тях следва да се внесе през януари. С други думи, това също е еднократен ефект, какъвто се наблюдаваше и през януари 2015 г.

В разходната част най-голям спад се наблюдава при капиталовите разходи – със 150 млн. лв., което беше очаквано предвид луфта между приключването на изминалия програмен период и нуждата от договарянето и разплащането на проекти по новия. Следващото най-голямо намаление е при лихвите по външни заеми – със 113 млн. лв., свързано с изплащането на емисията глобални облигации в средата на януари 2015 г. Лихвата по тази емисия е 8.25%, докато лихвата по дълга за рефинансирането ѝ е 2.95%.

Намаление има и при разходите за издръжка, което може да се отдаде на различната методология, която МФ използваше за изчисляването на тези разходи до март 2015 г.

Свиването на няколко групи разходи обаче веднага се трансформира в по-високи разходи по други пера -  за заплати например, тъй като бюджетът предвижда през 2016 г. те да са с около 295 млн. по-високи в сравнение с 2015 г.

Изненадващо високо е увеличението при социалните разходи - пенсии, здравноосигурителни плащания и др. Бюджетната рамка предвижда ръст на разходите за пенсии от 355 млн. лв., но само за януари те се увеличават с 40 млн. лв. Ако продължи със същите темпове, предвиденото увеличение ще стигне за малко над 8 месеца. Трябва да се има предвид, че пенсионните плащания ще нарастват още по-бързо от юли заради индексиране на пенсиите с 2.5% - и може да има сериозен преразход, ако темпото се запази.

При разходите за здравеопазване е предвидено увеличение от 114 млн. лв. за годината, но само през януари 2016 г. те са с 66.5 млн. лв. повече на годишна база. Част от увеличението се дължи на разплащания на стари задължения от предходната година, но това навежда на мисълта за възможен преразход през 2016 г., какъвто имаше и през няколко предходни години (все още няма данни за изпълнението на бюджета на НЗОК за 2015 г.).

 Обобщено - в бюджетната картина преобладават еднократните ефекти. От една страна, има очакван спад на разходите за лихви и капиталови разходи, но от друга - неочакван ръст при социалните разходи. Към това може да се добави и изоставането на други разходи като субсидиите, както и по-ниски разходи по европейски проекти. Все още е рано да се прогнозира годишното изпълнение, но сигналите до момента не са добри.

Вместо разнообразяване на туристическия продукт по Черноморието и създаване на условия за близка до природата почивка рискуваме да продължим да губим хиляди туристи, които търсят близост с природата. От 15 години държавата дължи на българските граждани изработването на регионална устройствена схема, която да намери баланс между различните ползвания и да осигури дългосрочно опазване на Черноморското крайбрежие. Колкото по-бързо се отстрани този правен абсурд, толкова по-малко конфликти ще има и ще стигнем до решения от взаимен интерес.

Манифест за Републиката

Стига отстъпление пред олигархията!


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • 4
  kratun.ko avatar :-|
  kratun.ko

  На път сме да повторим грешката, която направихме след 10.11.1989. Цитирам: "...Призоваваме парламентарно представените политически партии НЕЗАБАВНО да отговорят на очакванията на обществото за дълбоки, радикални реформи на всички институции - най-вече съдебната система..." Не можеш да очакваш промяна на статуквото от тези, които го градят в своя полза! Да чакаш БКП да събори социализма и да изгради демокрация? Промяна ще дойде, когато хора с друго мислене и морал, различни от днешните поемат водачество и поведат напред. Иначе какво се получава - отишли овцете при вълците да се оплачат от вълците....

 • 5
  hoius avatar :-|
  Hoius

  До коментар [#4] от "kratun.ko":

  Абсолютно точно. Исторически, зад такива манифести хората е трябвало да застават с действия и нерядко - оръжие. Иначе никой не им обръща внимание. Или иначе казано - ние можем да си говорим много, но ако не сме готови да си отстояваме думите с действия, говорим празни приказки.

 • 6
  dragozow avatar :-|
  dragozow

  Чудесно, питайте тогава професор Дайнов защо паркира на тротоара в Борово и това ли е инициативата за граждански натиск. Ето това е колата му https://www.dropbox.com/.../IMG_20160216_070642_HDR.jpg...

 • 7
  mnemosina avatar :-|
  mnemosina

  Призовавам "професорите" коректно и недвусмислено да заявят дали този проект се финансира по някой грант.

 • 8
  chichi01 avatar :-?
  Чичи (Ice Man's fan)

  До коментар [#6] от "dragozow":
  Добър въпрос, но линка не работи.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK