Мнения Daily - Сами си ги избрахме
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Сами си ги избрахме

Проектът за зоната на Тютюневите складове е част от програмата, с която Пловдив спечели престижната титла "Европейска столица на културата" за 2019 г., пише на сайта на общината. Автор на снимката е Лина Кривошиева.

Мнения Daily - Сами си ги избрахме

И още: Защо Пловдив не може да е "Европейска столица 1на културата" за 209 г.; Борисов: Борбата с корупцията, с олигархията: това го мога най-добре; Ще има ли мръсна сделка с Турция

6252 прочитания

Проектът за зоната на Тютюневите складове е част от програмата, с която Пловдив спечели престижната титла "Европейска столица на културата" за 2019 г., пише на сайта на общината. Автор на снимката е Лина Кривошиева.

© Капитал


Да не забравяме

Сами си ги избираме

От коментар на Иван Бедров, "Клуб Z"

Кратък преглед на новините от последните седмици води до извода, че ресурсите на България са концентрирани в ръцете на някакви хора, които за широката общественост остават скрити, а премиерът Бойко Борисов използва по техен адрес думата "олигарси". В техните ръце са и милиардите от обществените поръчки, и природата ни, в техните ръце паметници на културата случайно падат с помощта на случайно озовал се на място багер.

В Пловдив бе почти изцяло унищожен стар тютюнев склад, който случайно не станал паметник на културата точно до момента на събарянето. Община, прокуратура, министерство изведнъж се събудиха. Кметът организира кръгли маси, на които реалният собственик не присъства. Знае ли кметът кой все пак е собственик? Ще се срещне ли с него и къде?  

В МОСВ обсъждат концесията за ски зоната в Банско. Собственик на фирмата концесионер са две офшорки, собственост на още няколко офшорки, а физически собственик на края на веригата се оказва кипърският гражданин Георгиус Георгиу - потвърдено и от поканата на министерството до него. Той обаче не дойде на общественото обсъждане.

"Не мога да приема, нито предполагам и вие, ние да бъдем обвързани, че едва ли не помагаме на поредния олигарх", каза премиерът Борисов. Няма данни г-н Георгиу да е олигарх (няма данни и някой да го е виждал). Излиза, че държавата е влязла в отношения с някого, когото не познава. И ако Георгиу не идва на общественото обсъждане, къде се осъществява контактът между държавата и него? 

Измина седмица, откакто собственикът на бившата КТБ Цветан Василев каза в ефир, че майката на депутата Делян Пеевски имала фондация в Лихтенщайн, а фондацията си имала "Булгартабак". И нищо. Кой продаде предприятието? Знаеше ли на кого? Какво правят т.нар. отговорни институции?

Лошото е, че знаем отговорите на всички въпроси. И спокойно приемаме нашите избраници, да се държат все едно най-нормалното нещо е да не се интересуват нито на кого са поверили и парите ни, и природата ни, и историята ни, нито какво се случва с тях. Защото сме приели да играем в тяхната игра на привидности, в която никой не носи отговорност, никой не понася последствия, но ограбените сме все гражданите. 

Някои сравниха случката в Пловдив с разрушаването на древния град Палмира от "Даеш". Джихадистите са отвратителни, но в  нашия случай е доста по-различно - ние сами си ги избираме.

Лъгане по новобългарски - уверено и нагло

Проектът за зоната на Тютюневите складове е част от програмата, с която Пловдив спечели престижната титла "Европейска столица на културата" за 2019 г., пише на сайта на общината. Автор на снимката е Лина Кривошиева.
Фотограф: Капитал

  Защо Пловдив не може да е "Европейска столица на културата" за 2019 г.

От текст на Юрий Проданов в reduta.bg

"Жив няма, няма ни един с дух бодър и свободен."

Петко Р. Славейков

Да, сигурно ще ме нарекат новия Поп Кръстьо и Хаджи Иванчо Хаджипенчович, взети заедно, и като синоним на "българското предателство", но това, което ще напиша, просто трябва да се случи. Пловдив трябва да бъде лишен от привилегията да се нарича "Европейска столица на културата" за 2019 г.

Причината e ясна и видима – цяла България гледаше в последния от почивните дни след националния празник как в небитието отива една сграда, която през годините бе успяла да съхрани единствено красотата си.

Причината е логична – няма как град, който невъзмутимо руши и се разделя с най-видимата част на културната си памет, каквото е архитектурното наследство, да претендира за "културност".

Но причината е друга – Пловдив излъга Европа. Излъга я по новобългарски – уверено и нагло. А даже не се опитва да скрие лъжата си. И в този момент на сайта на община Пловдив с разширени от възмущение очи може да прочетете следното нахалство:  "Проектът "Тютюневият град", съсредоточен именно в зоната на Тютюневите складове около ул. "Иван Вазов" е част от програмата, с която Пловдив спечели престижната европейска титла преди точно една година. "Тютюневият град", както и "Капана - квартал на творческите индустрии" са включени в клъстера "Градски мечти" (програмна платформа "Трансформиране"), чиято цел е чрез средствата на културата и обществени дебат да оживи и обнови проблеми пространства, сгради и квартали в града."

Как хубаво са го наредили, нали! Градски мечти, трансформации, творчески индустрии... Дрън-дрън-проекто-чиновнически-пръц-новоговор!!!

А ето какво казва кметът на Пловдив Иван Тотев преди по-малко от година: "Тютюневите складове ще бъдат следващия ярък пример за това, че имаме ясна визия какво искаме да постигнем и необходимите компетенции, за да го направим." Ами, каквото можаха, направиха!

Зомбиращото фиксиране в "усвояването на европейски средства" води до печални резултати – от една страна, местата на високата историческа памет все повече се превръщат в панаирджийски туристически атракции, а от друга, завинаги се губят (както в случая с Тютюневия склад в Пловдив) безценни архитектурни паметници, а други (като мостът на Кольо Фичето край Бяла) са на път да изчезнат пред очите ни.

Гражданско общество няма и скоро няма да има. В България има население, материал, ЕГН-та и какво ли не още... Ако имаше гражданско общество, тютюневият склад още щеше да е на мястото си."

Труден катарзис

Бойко Борисов си тръгва от срещата с ръководители на МВР и ДАНС. "Виждате само за 20-ина дена какви са ни резултатите", заявява той пред "Медиапул".
Фотограф: Velko Angelov

Смених курса и е така, както  пише в закона

От интервю на Полина Паунова с премиера Бойко Борисов в "Медиапул"

... Парадоксът е, че в момента реформаторите имат 7 министри и над 20 шефове по бордове, агенции и какво ли не. Това ако е опозиционната тактика на Радан Кънев...

Колко шефове на бордове и прочие са на ДСБ?

- Много. Имат министри, зам.-министри, шефове на бордове. Не съм ги броил. Дайте да не се хващаме за цифрата. Десетки, нека бъдат десетки. (Само здравният министър Петър Москов е от ДСБ, който отказа да се съобрази с решението на партията да излезе в опозиция, а зам.-министри от нея няма - бел. ред.)

...Правя това, което винаги съм правил. Борбата с престъпността, с корупцията, с олигархията - това и го мога най-добре. Виждате само за 20-ина дена какви са ни резултатите...

И тук пак ще се върна на Лондон – тук изтече това за огледалото (дали като се погледне в огледалото вижда Пеевски - бел. авт.). Като се загледах отстрани как изглеждат всички процеси, и аз може би щях да бъда подозрителен. Затова смених курса и е така, както пише в закона.

Как се спрените поръчки бяха спечелени от фирми, свързани с Пеевски?

- Това са големи компании, които се явяват по конкурси. Разбирате ли ме – по смисъла на закона е законно. Но когато се замислиш, това унищожава ли конкуренцията? Унищожава я.

Казвате, че когато накърните нечии интереси, това рефлектира в дадена медия. Но след спрените поръчки вашият образ в медиите на Пеевски е все така богоподобен, както беше и в първия ви мандат.

- Ами те се научиха, че ако на другия ден речат, че не ме харесват, ще излязат силно заподозрени.

Съдебните инспектори бяха избрани по стария "модел" – задкулисно с разпределени квоти между партиите, които се знаеха предварително, след обещанията, че ще бъдат подбрани най-добрите и най-достойните.

- Аз, доколкото знам, точно те са избрани.

.. Понеже ми е 100% чиста съвестта, аз нямам притеснения от правомощията на главния прокурор... Но това, което истински ме тревожи, е, че все повече съдии се обвързват с една друга политическа сила - ДСБ.

Съдиите кои са?

- Панов и куп други. Навсякъде срешат подкрепа на едни и същи хора... Това означава ли, че друга част от обществото, като вижда обвързани съдии с определени медии, партии и хора, може ли тази част от обществото да разчита на независима присъда, ако трябва да издадат тези хора?

Аз не искам да подчинявам институцията (прокуратурата - бел.ред.), но моите партньори много искат да я подчинят. И погледнете – от трите големи съда два пряко ги ръководи ДСБ - ВКС в лицето на Лозан Панов и СГС. От трите големи съда остава само ВАС.

Владимира Янева, господин Борисов, беше назначена за шеф на СГС като семейна приятелка на Цветан Цветанов по времето, когато той бе зам.-председателят на ГЕРБ, вицепремиер и вътрешен министър.

- Човешко е да се сгреши. И на Цецо съм му казал – това, че сте семейни приятели, няма как, като се погледнем в огледалото, да не излезе, че имаме такава обвързаност...

Че аз не давам на детето да почне работа, ще кажат - оня си прати детето. Затова - с образование, езици, е без работа, но както и да е.

Преди две години заявихте: "Доган пръв осъзна, че ако има медийна империя и контрол върху съдебната власт, може да управлява."

- Едно е да го разбереш това, съвсем друго е да ги овладееш. Той и Радан Кънев го е разбирал това.

Твърдите, че ДПС не са овладели съда и прокуратурата?

- Категорично не са. Нека съдиите и прокурорите да си свършат работа и да им вярват хората. Аз вярвам и на Цацаров, и на Панов.

ЕК констатира, че няма резултати в борбата с корупцията по високите етажи - не е ли главният прокурор и главният отговорник за това?

- Аз съм убеден, че оставени на спокойствие, ще си свършат работата.

През февруари м.г. Министерският съвет си постави цел за 30 висши чиновници в затвора.

- Това не си го спомням, съжалявам. Нали разбирате, че можем да арестуваме много хора и след това делата да паднат в съда, ако няма доказателства. Знаете колко министри с присъди чакахме, а няма такива. Не казвам, че съдът е виновен. Може полицаите да са виновни, може прокурорите, може пък и съдиите, но някой не си е свършил работата.

Каква опозиция са БСП и ДПС, след като гласуват с вас? (След думите му, че с тях има нормални отношения власт - опозиция - бел. ред.)

- То това е парадоксът. Ако не гласуват с нас, в определени моменти ще увиснем заради РБ. За жалост ние в този парламент заради нашите партньори балансираме между всички партии.

Това значи, че и всички партии управляват заедно с вас?

- Не. Успяваме да си осигурим подкрепа в различни случаи от различните партии.

Представляващият ВСС:

Няма рахат и е сложно, но ще си ги изиграем нещата докрай

От стенограма от среща на членовете на Висшия съдебен съвет Димитър Узунов, Румен Боев, Милка Итова и Ясен Тодоров с магистрати от Хасково, предоставена на сайта "Правен свят" от haskovo.topnovini.bg, чийто репортер е присъствал на срещата. Цитатите са от представляващия съвета Димитър Узунов, станал член на ВСС по предложение на Яне Янев и известен сред колегите си като "човека за връзка" с премиера Бойко Борисов.

- Преди няколко години да си член на съвета е било истинско удоволствие, спокоен живот, рахат. Сега е истинско изпитание. Буквално всеки ден сме изправени пред някакво предизвикателство. Това може би го наложи самата политическа обстановка в страната през последните години. Динамиката на света в глобален мащаб ли…

Но всеки ден е борба. Имайте предвид, че такъв безпрецедентен натиск, на какъвто е подложен този състав на ВСС, не знам дали някой е имал. То не със есемес историята, то не с "Яневагейт" историята, то не по повод, без повод, с основание или без основание. Такова нещо досега не е имало. Ако аз лично трябва да избирам да си оставя спокойния рахат в Сандански или да дойда в София, бих се замислил. Но ще си ги изиграем нещата докрай така, както сме преценили, както сме решили.

- Имахме нещастието да работим с един министър с име Христо Иванов, той друга цел нямаше. Реформа, реформа, реформа. Замина си.

- Съсловните организации стават все по-агресивни. Според мен лично вървят и към насока някаква - политиканстват, заиграват се с определени политически политици или политически партии. Сложно е.

- Да сложим ръка на сърцето си, всеки един от вас и от нас е прочел препоръките на ЕК в прословутия доклад. Чак толкова лоши неща… Някой ако може да ми обясни защо изборът на Лозан Панов е отчетен като положителна дейност в работата на ВСС в сравнение с неизбора на Куцкова. Втората е била подкрепяна от съсловна организация, подкрепяна от съда. Не сме избрали правилния според критиката.

Действително там (Софийският апелативен съд – бел. ред.) дълго време няма избран административен ръководител, но то е по обективни причини. Всяка една процедура се обжалва (Куцкова два пъти беше единствен кандидат с нито едно публично възражение срещу кандидатурата си и обжалва неизбирането си без мотиви - бел. ред), проточва се. Сложно е.

Групов разговор:

Димитър Узунов: Не може примерно председателят на касационния съд, една година, откакто е встъпил в мандата си, освен есемес историята и "Яневагейт", нещо друго да сте разбрали, някаква мярка да е приложил, нещо да е предложил, нещо да подобри. Само с това се занимава. Съдийската общност за разлика от прокурорската чака норма на натовареност. Никой не му държи сметка. Милка Итова: Тя вече е приета, сега се тества.
Димитър Узунов: Не говоря за прокурорската. Говоря за съдийската. Милка Итова: Е, тя се тества.

Така постепенно се доближаваме до идеала на всички десни популисти - Европа да бъде затворена в крепост. ЕС явно не се свени да сключи мръсна сделка с Турция и да премахне всички мостове, които свързват крепостта с външния свят. А това е твърде жалко представление.

Да не забравяме

Сами си ги избираме


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Срамно е майката на българската копухция-Борисов-да се прави на вода не напита. Някой връзва ли му се още на его агресирането? И съдия Панов, и Радан са колоси пред това мутренско джудже.

 • 2
  kratun.ko avatar :-|
  kratun.ko

  Едно съмнение ме гложди от известно време. Да не би всички тези спрени поръчки да се дължат на спиране на еврофондовете, а Боце да ни кръщава, че се бори с корупцията? Спирането на еврофондовете беше един от доводите на Боце срещу БСП в предизборната му кампания. Ако сега се е оказал в същата ситуация ще му бъде трудно да отговори на въпроса: "защо, аджаба?"

 • 3
  kdo52372883 avatar :-?
  kdo52372883

  Трудно му било, значи, на Митю СМС-а... Горкият дебил! Ми най-убаво да си загърми обратно за Сандански, па там да си гледа рахатя на спокойствие и блага ракия! Пък ако си закара обратно и Яне, Яне ле белогъзо, ще направи двойно по-голямо добро на държавата! Да пасат там овце ли, кози ли, поне да има някаква (макар и малка) обществена полза от тях. Амин.

 • 4
  xki52318522 avatar :-|
  xki52318522

  Много взе да издиша Бойко Борисов... От майтапи преди , напоследък взе да бълва пълни глупости и чисти лъжи - може би е под напрежение...
  Толкова ли не може да проумее и той и разните му съветници, че пътят е ЕДИН и през чистилището на реформата и прекършването на корупцията ще се мине рано или късно !!! И да - това ще коства неприятности за техни приближени, ако не и за тях самите може би - но трябва да се извърви този път ! ... Защо само продължават да задушават страната и народа си...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK