Мнения Daily - #ЗАЩО се събрахме в Реформаторския блок?
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - #ЗАЩО се събрахме в Реформаторския блок?

"Изпълнихме ли или дори на път ли сме да изпълним поне едно от обещанията си?"

Мнения Daily - #ЗАЩО се събрахме в Реформаторския блок?

И още: Проблемът с мисловния апарат на властта; Обръщане на кебапчета; Моделът ЙОК чука на вратата; Предупредителен изстрел не само към Меркел

5355 прочитания

"Изпълнихме ли или дори на път ли сме да изпълним поне едно от обещанията си?"

© Анелия Николова


Граждански глас

#ЗАЩО се събрахме в Реформаторския блок?

От изказването на Гроздан Караджов, депутат от Гражданския съвет на РБ, на конгреса на ДСБ

Макар, че най-болезненият въпрос в държавата през последната година и половина е # КОЙ,м исля, че всички тук очакват отговор на въпроса #ЗАЩО. Защо се събрахме в Реформаторския блок?

Знам, че много от хората, гласували за него, са отчаяни и решени никога повече да не идат до урните. И ще ви кажа: Те са прави! Вярвахме, че сме единомишленици с общи ценности. Забравихме ли кои реформи искахме - или те бяха само трик за изборите? Изпълнихме ли или дори на път ли сме да изпълним поне едно от обещанията си? Нека пресметнем заедно:

- Медийните бухалки бият ли по нас и по съмишлениците ни още по-яростно? Собствеността им все така неясна ли е? Разбит ли е медийният монопол?

- Спряхме ли партийните назначения по всички етажи на властта и държавните дружества или им станахме флагмани?

- Осигурихме ли комфорт и благоденствие на обръчите от фирми на ДПС в обществени поръчки? Спрените в момента за над 3 млрд. лв. са шамар и за нас, реформаторите – къде бяхме ние през тази година и половина, когато олигарсите са си разпределяли порциите на най-бедната страна в Европа?

- И най-важното: успяхме ли да отворим вратата към всеобхватна, радикална съдебна реформа - каквато българите очакват от нас и за каквато настоява и ЕК? Или допуснахме да я опраскат, когато, образно казано, "ние бяхме на пост"?

Провалихме се във всички тези свои цели и "вкупом всички излишни станахме"! Някои разбират компромиса по друг начин. Както се шегува Марк Твен: "Когато аз и жена ми сме на различни мнения, става по нейната и тя нарича това компромис." Така се получи и в нашата коалиция с ГЕРБ. Е, мен това не ме устройва. Няма да бъда нечие алиби за прикриване на порочните практики. Няма да съм съучастник на модела "Кой"!

Конгрес без новина

От коментар на Лилия Цачева в "Клуб Z"

ДСБ остава в Реформаторския блок. И в опозиция на кабинета "Борисов" 2, въпреки оставането си и в РБ. В крайна сметка основната новина от Националното събрание на партията е, че няма новина.

Формално РБ остана цял - с всичките си съставни части от създаването си. Но реално е все така разделен. Видя се ясно и по време на конференцията - заместникът на Кунева Найден Зеленогорски беше освиркан и недоизслушан не толкова заради нещата, които говореше, а той говореше за единство, колкото заради мръсните номерца, които партийните ръководства си играят. А от това конфликтът пълзи надолу. Поява на Радан Кънев или някой от заместниците му на форум на СДС или ДБГ почти сигурно ще предизвика подобна реакция.

Позицията на ДСБ хем като част от РБ, хем като опозиция, ще продължи. ГЕРБ и партии в самия РБ (ДБГ и СДС) няма да има нужда да сменят плочата - ще наричат положението с медицински термини. Хората на Бойко Борисов ще продължат да оправдават заигравките с ДПС при гласувания, които се разминават с първоначални управленски заявки, с "нестабилността" на официалния си партньор. ДСБ ще продължат да повтарят своите отговори за действията си.

А т.нар. нов десен проект остана най-голямото неизвестно от конференцията на ДСБ.

Проблемът с мисловния апарат на властта

Взривяват се не само сгради, но и самият законов ред

От текст на Евгений Дайнов в "Дневник"

Че Бойко Борисов няма никаква представа защо съществуват институции и закони, го разбрахме още миналия път. Човекът просто не може да проумее: как така институции и закони - след като мен са ме избрали, аз решавам и мен трябва да слушат. Но истинският размер на бездната от невежество започна да става видим едва напоследък.

Когато - извън всякакви закони и институции - Борисов "спря" големи обществени поръчки – разбрахме до каква степен той си представя управлението на държавата като "разпределяне на порциите". Но оня ден разбрахме, че той по същия начин си представя и правосъдието: две ключови съдилища се контролират според него от ДСБ и едва един такъв съд – от него. Възмущението му беше искрено: Как така аз имам по-малко порции? Нали аз съм началникът, надлежно избран?

Това, че ДСБ са почтени хора, а двамина почтени съдии управляват две ключови съдилища – не ги превръща в съзаклятници, камо ли в началници и подчинени. Това обаче нито Борисов, нито Цветанов, нито Цацаров (да не говорим за Пеевски) имат мисловния апарат да разберат. Съдят за останалите въз онова на това, което самите те правят.

Логиката на Борисов – нещата да се решават не по закон, а според волята на властта, тия дни се разкри като държавна политика на всички нива. На дискусията за ски пистите на "Юлен" в Банско посланието на взвода присъстващи министри, депутати и кметове беше кристално ясно. Няма значение какви закони са нарушавани от "Юлен" в миналите години, дайте да продължим напред (т.е. без закони), за да имат хората в региона развитие... След като законите им пречат, никак не е чудно, че когато стане дума за пари, властимащите вече директно ги отмахват от пътя си.

За да оправдае срутването на историческата сграда в Пловдив, общинската власт представи на публиката фалшифициран документ, според който сградата не била паметник на културата. Примерът се оказа заразителен и в Харманли - същото. Докато общината твърдеше, че бутнатата сграда не е историческа, истинските специалисти извадиха документи, според които тя е – и то от същата година като пловдивската - 1977-а.

За документна измама, напомням, в цивилизованите страни лежат в затворите. Властта, самата власт взривява всекидневно не само сгради, но самия законов ред. А в крепка другарска прегръдка ГЕРБ и БСП заплашват със закон, според който групи граждани няма да могат да смущават спокойствието на парламента с петиции и искания...

Това, хора, е окончателният разпад. Всички го виждате със собствените си очи. И няма как да се спасите с приклякване, навеждане или намиране на покровител. Онзи, който се съпротивлява, няма да бъде изяден.

Без коментар

Обадиха ми се Борисов, Цачева, Ангелкова

От статус на Борислав Сандов, партия "Зелените", във фейсбук

Обади ми се Бойко Борисов, в конферентен разговор с Цецка Цачева. След това ми се обади и Николина Ангелкова. Предстоят спешни действия за отмяна на забраната за къмпингуване.

Междувременно за днес се организират протести в София, Варна, Пловдив, Стара Загора, Русе, Шумен, които да затвърдят искането за отпадане на тази лобистка поправка за забрана на къмпингуването на 100 м от плажа, която депутати вкараха в последния момент, без съгласуване с институциите и заинтересованите страни.

Министър Ангелкова нарече грешка и недоглеждане текста, залегнал в промените в Закона за туризма.

Коментари +

Обръщане на кебапчета

От коментар в ureport.bg

Известно е, че когато стане напечено, Бойко Борисов обикновено е край скарата да обръща кебапчетата. "На мен не ми пречи къмпингуването. Цветанов ми е свидетел, че му казах: "Направете само да си чистят, след като къмпингуват. Това да бъде задължително. Седнете, срещнете си и го направете." Той ми каза, че Зеленогорски и другите настояват това да се приеме, както и част от кметовете, които са по морето."

Така с пет изречения премиерът и лидер на ГЕРБ сне всякаква отговорност от себе си за приетата от парламента забрана за къмпингуване и бивакуване по Черноморието извън определените места. Забраната, наложена в проект, скорострелно подписан и пуснат за обнародване от президента Плевнелиев, изкара на улицата протестиращи природозащитници.

Сега какво излиза? Че Цветан Цветанов не е послушал Борисов, който искал само да е чисто. И как сега да разбираме забраната в закона, подкрепена и от ГЕРБ? Да не би Борисов да му е казал да почисти от къмпингари?

Няма как Цветанов да се обърне срещу думите на премиера. Ще излезе, че премиерът лъже. Наистина се нуждаем от показания на свидетеля. И порция кебапчета.

Моделът ЙОК чука на вратата

От седмичната рубрика на д-р Тони Филипов в reduta.bg

На петата година от управлението си Борисов дава нишан, че е схванал номерата, с които олигарсите обират обществените поръчки (ОП). Ако това откритие го беше направил през 2009-2010 г

Сигурно съзнателно го е отбягвал. Иначе няма обяснение как при толкова примери из медиите за далаверите с ОП до него не е стигнало. Помните ли барем една поръчка, в която победителят да не е бил известен още преди обявяването ѝ? И всичко това Борисов го открива едва сега! Наистина, бавно се развива.

Симеон Дянков признава, че от 17 млрд. лева, които сме получили от ЕС, 8-9 млрд. са в строителството и главно в 4-5 фирми. Запомнете добре какво ви казвам: най-много след пет години ще се чудите как сте могли да бъдете толкова глухи и слепи! Дано да не е късно само.

"Сега" коментира: "Ако имаше награди "Аскеер" за политически театър, Борисов щеше да ги обере всичките - за постановка, за режисура, за сценични ефекти и за главна роля. Самородният му талант се прояви още като беше главен секретар на МВР..."

Тук не сме единодушен. Може да вземе само наградата на публиката. Той е от оня тип артисти, които навремето обираха наградите във фестивалите за художествена самодейност. Всъщност той може да може и повече, но играе според публиката.

Живеем като в турска баня Но най-интересното предстои. След модела КОЙ ще дойде моделът ЙОК. Няма, свърши, всичко вече е разграбено! Йок пара, йок екмек, йок дана ети, йок домуз ети Hayir hicbir sey! Hirsizlik! Извинете турския ни, но в Механото не наблягаха много на латинския.

Моделът ЙОК чука на вратата ни. Между другото ново проучване на учени от Колумбийския университет установило, че чувството за икономическа нестабилност задействало психични процеси, свързани с безпокойство, страх и стрес, което пък намалявало поносимостта към болката. Не ви плаша, просто ви казвам истината - много ще боли!

Германия

Предупредителен изстрел не само към Меркел

От коментар на Марсел Фюрстенау, "Дойче веле"

Управляващият в Германия Християндемократически съюз (ХДС) излиза със загуби от местните избори в три федерални провинции - Баден-Вюртемберг, Райнланд-Пфалц и Саксония-Анхалт. Независимо от това канцлерката Меркел ще продължи да управлява в Берлин. Тя ще запази и председателското си място в ХДС.

Истинско чудо щеше да бъде, ако ХДС беше запазил позициите си - прекалено големи са резервите на германците към бежанската политика на правителството. Но тази политика не се води само от Меркел. Защитава я и коалиционният ѝ партньор от Социалдемократическата партия, която е вторият голям губещ на тези избори.

А действията на правителството, свързани с бежанците, се стоварват с пълна сила върху всичките 16 германски провинции. Така че тези избори бяха първата възможност на хората да изразят отношението си към бежанската политика. В този смисъл резултатите от тях са представителна извадка за настроенията на избирателите. И бяха напълно очаквани.

Единственият печеливш се нарича "Алтернатива за Германия". Ако не беше бежанската криза, тази партия изобщо нямаше да бъде фактор на тези избори - вероятно дори не би прескочила 5-процентната бариера. А сега не само влиза в местните парламенти в три федерални провинции, но дори постигна двуцифрен изборен резултат.

Този триумф обаче партията не дължи нито на някакви изключителни качества, нито пък на лидерски умения. Точно обратното: само допреди една година враждуващите крила в нея се самоизяждаха, за да оцелеят.

Успехът на "Алтернатива за Германия" беше неизбежен. Но той може да се окаже полезен в една стабилна демокрация, каквато е германската. Сигналът, който изпращат тези провинциални избори, е повече от заслужен предупредителен изстрел към политиците, водещи една противоречива и непопулярна политика.

Гневът и отказът да се гласува може и да не са за уважаване, но са напълно легитимни. От протестния вот печелят обикновено партии в крайнодесния политически спектър или екстремистки формации, но нито една от тях досега не е успявала да влезе в някой провинциален парламент. В крайна сметка обаче решаваща е политическата субстанция, а при "Алтернатива за Германия" тя изглежда прекалено тънка във всяко отношение.

Но утвърдените партии като ХДС, ХСС, ГСДП, левите, зелените и свободните демократи не бива да разчитат само на слабостите на едва прохождащия противник. Това би било груба грешка.

Граждански глас

#ЗАЩО се събрахме в Реформаторския блок?


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
 • 1
  pitashtia avatar :-|
  Питащият

  реди 20 години мутрите в парламента отърваха боя. Това се оказа много лошо за българската демокрация , защото ако политиците нямат страх от народа се мислят за негови господари. Тези ,които дойдоха след тях на вълната от недоволство се оказаха предатели и страхливци , опортюнисти яхнали народният гняв и в крайна сметка прислуга на Мафията . Мисля, че скоро историята може да се повтори . Обнадежден съм и се надявам този път да има пердах та да им държи влага поне до средата на този век. Щом Татяна Дончева призовава всички срещу мафията и професорите казват, че няма ляво -дясно, а мафия, значи ножът е близо до кокала . Остава да фалират още някоя банка(ПИБ например) и държавата , което след като им се размина преди 20 години никак не е невъзможно.Дори борда могат да катурнат, ако това ги устройва и инфлацията ще им "опрости " кредитите както стана миналия век.
  Аз лично си имам фаворити на които бих метнал еди бой ,но засега няма да ги споменавам. Явно со кротце и со благо у нас реформи няма да станат,нито со малко кютек. Ще има голям. Затворите трябва да се напълнят с политици, чиновници и бизнесмени , които са крали и корумпирали . Герджиков да си дрънка простотите и да си пише книжките. Такива не трябва дори да ги питаш, защото те много знаят, но ..са им деформирани ценностите . Прозрачност в политиката , бизнеса, и харчовете на държавата му е майката и голямата тояга на закона над главите на политици, чиновници и мераклии за народните пари. Как тази мафия в парламента и смешните нагаждачи и опортюнисти ,които уж са опозиция, но са във властта с единит крак, ще направят нужните закони и реформи ? Ами това е абсурд. Ако си опозиция на мафията , значи си против всички останали в този парламент, където тя си има плаващо мнозинство . Да не би АБВ да не е част от мафията или мутрата премиер и ГЕРБ . Или може би патриотите не са мафията , да не споменавам ДПС и БСП . Кажете ми една партия ,която да няма ДС-та , изчадия на бившите господари другари и техните слуги. Няма такива . РБ=ренегати и боклуци са сбирщина , огризките на онези страхливци и предатели на Синята идея , които не посегнаха на мафията когато имаха властта плюс остатъци от царската трапеза , жълтокафявите говна . И смея да прогнозирам, че изоставането , дистанцията от Румъния и останалите бивши Соц. страни ще се увеличава във всички сфери от доходите и БВП на глава от населението през пенсиите , образованието и сигурността на гражданите на Чалгария. Единственият положителен ефект от управлението на мафията може би ще бъде ,че бежанците ще ни подминават в търсене на по-нормални държави.
  https://www.facebook.com/Pitashtiat/posts/203275050034037

 • 2
  fred avatar :-|
  Fred

  Събрахте се в РБ въпреки че взаимно се ненавиждате за да влезете в НС. Понеже сами не прескачахте бариерата. Има ли глупак който да не го е разбрал?

 • 3
  venelingeologia avatar :-|
  venelingeologia

  Мда-а-а.. Единият крак във властта, другият в опозицията, а третият за нас - електоралната публика!

 • 4
  seniorbb avatar :-|
  джендър NATO generals

  [quote#0:"статиа"] ЗАЩО се събрахме в Реформаторския блок?
  [/quote] Извинявайте за безцеремонната откровеност, но в РБ са се събрали, за кокала. За грабеж в здравеопазването, образованието, енергетиката. Да гарантират, че Боко няма да завие прекалено към Русия. Някакви приказки за борба с корупцията, реформи в правосъдието-това са дъвките-бонбони на прехода, вечни и непреходни. Без изгледи за промяна! РъБ във властта не са в състояние да осигурят пълно върховенство на закона. А става ли въпрос за обществените поръчки-Радан си го каза-30% за ДПС, още най-малко 30% за ГЕРБ...
  Икономиката ли ще дръпне с това правителство? Не! Престъпниците по високите етажи ще отидат в затвора ли? [quote#0:"медиапул от вчера"] Антикорупционното звено на Цацаров: За една година - една присъда на първа инстанция ![/quote] А няколко честни хора от РБ като кажат някакви истини-това нищо не променя!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.