Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
2 15 мар 2016, 18:50, 4669 прочитания

Мнения Daily - Важно за правата: пръстовите отпечатъци са по желание

И още: Агонията "Банско", или когато не можеш да носиш отговорност; Особености на абсолютната република

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Тълкуване

Пръстовите отпечтъци са по желание на пациенти и болници

От коментар на д-р Георги Тодоров на сайта на Центъра за защита на правата в здравеопазванетоВ становището на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД), в което пространно се обяснява, че се правят подробни анализи на процеса за използването на пръстовите ни отпечатъци, съдържа един текст, който е важен за правата ни като здравно осигурени лица и пациенти.

Комисията установява правото ни да не си дадем пръстовите отпечатъци и указва на НЗОК какво да направи в такъв случай, а именно - автентификация с УИН(Уникален идентификационен номер). А "в случай на отказ от автентификация с УИН или при липса на здравноосигурителен статус - ръчно вписване в регистрационната система на ЕГН/ЛНЧ или специален номер от регистъра на НАП на здравно осигурено лице, както и номера на съответния български личен документ на физическото лице".

Това решение обезсмисля на практика пръстовия идентификатор или поне го прави незадължителен - лечебното заведение може да избере да действа по алтернативния метод за всеки пациент, дори самият той да е избрал да си даде отпечатъка някъде и да е получил УИН код по този начин.Какво може да се промени след това становище? Де факто сега съществуващата система не се променя - само се разширява кръгът на лечебните заведения, които да са онлайн свързани с НЗОК. Натоварват се и аптеките - всички ще трябва да се свържат онлайн с НЗОК, като опашките за регистрация, особено по алтернативния метод, ще станат бреме за осигурените пациенти.

Това е така, защото вече ще се изисква всеки да си носи личната карта и да я показва на специалиста, той да набира и номера й в системата, да ползва за това двустранна връзка през интерфейс, в който да се идентифицира и с електронния си подпис. Недоволството от загубеното време по опашките ще има адресат и това няма да са лекарите и болниците.

И един друг ефект - в аптеките и малките населени места, където често ходят специалисти, ще има кмет или личен лекар от село с 15 рецептурни книжки в ръка или с листчета с ЕГН и номер на лична карта, който ще е в състояние да спре работата на аптеката, докато минат всички заявки и се отпуснат лекарствата. Не ми се мисли и какво ще се случи в кабинета на кардиолога в малък, необластен град, ако не си е купил идентификатор.

КЗЛД стига до извода, че пръстовите отпечатъци позволяват достъп до лични данни. Но дали този достъп е наистина защитен не става ясно от становището, защото служители, които ще имат достъп до тях, досега не са с дефиниран статут за отговорността им или ако са с такъв, не се забелязва КЗЛД да го е обсъдил задълбочено.

Изказаното от комисията е обтекаемо и е трудно да се проследи логиката му. От една страна, КЗЛД е защитила неаргументираното въвеждане на пръстови отпечатъци, а от друга, е оставила възможност да не бъде задължително.
Това, разбира се, е признание, че политическият кабинет и администрацията не могат да се справят със задачите си нито в МЗ, нито в НЗОК. Потърпевши са всички, а печелившите вероятно малцина.

Агонията "Банско", или

Когато не можеш да носиш отговорност

От коментар на Владислав Панев в "Дневник"

Писна ли ви от темата "Втора кабинка на Банско"? На мен отдавна. Но агонията вече се дължи само на един човек – премиера Бойко Борисов. Решението в която и да е посока зависи единствено от него. Той заяви, че ще даде съгласие само ако двете спорещи страни се споразумеят, което означава, че никой друг няма крайната дума в казуса.

В момента и концесионерът, и коалицията между еколози и граждани се надяват той да заеме тяхната страна в спора. Всички чакаме Борисов като същински Цезар да посочи с палец нагоре или надолу.

А той мъдро отлага решението си -
изчакването е единственият му ход. Защото разсичането на възела в полза на "Юлен" ще означава улични протести, а във вреда на концесионера – ще настрои срещу кабинета финансово силни хора. И двата сценария са нежелателни за премиера. Поведението му е характерно за човек, който не може да носи отговорност.

В крайна сметка решението за предмета на концесията трябва да бъде взето от двете страни в договора – държавата и концесионера. Така че няма как екозащитниците да бъдат обвинявани за липсата на развитие – те служат само за оправдание. Тезата "Да седнат да се разберат" е удобна, но нелогична. Най-страшният за Борисов вариант е спорещите да кажат: чакаме държавата да реши променя ли концесията, разтрогва ли я или я оставя каквато е.


Бавенето изостря напрежението и в същото време удобно измества общественото внимание от важни теми като съдебната реформа и доклада на ЕК, трупането на дълг и най-вече – в каква България искаме да живеем.

Казусът за мен като член на "Зелените" е ясен. Има договор за концесия с акционерно дружество с краен собственик кипърски гражданин на социални помощи. Според някои държавни ведомства площта на концесията е надвишена с 65%, според други няма доказателства за това. Тази сива територия е прекрасна почва за виреене на бизнесмените от 90-те години. Но е и сред основните причини България да остава встрани от погледа на сериозните инвеститори.

Та този концесионер сега претендира да получи права върху десетократно по-голяма площ. Всъщност не е ясно кой, защото никой не е виждал очите на собствениците му. Вместо тях по телевизионните студиа гастролират лица, разкрити официално като бивши агенти на ДС, които пламенно го защитават, твърдейки, че нямат нищо общо с него.


Ако виждаме страната ни да се развива като приятелска икономика от олигархичен тип като през 90-те, тезите им са ни банално познати - работни места, шампиони, туристи, повече деца се учат да карат ски и т.н. Е, балонът на недвижимите имоти в Банско се спука по-силно и от този в Слънчев бряг, но това е пазарната икономика – поемаш си риска.


Напълно логична за този стил е и подмяната на аргументите около втората кабинка с "алчността на зелените олигарси". Дали еврофондовете за екология и биоразнообразие се "усвояват" неефективно? Безспорно. Дали е разумно да се харчат пари за опазване на редки видове? Разумно е. Дали разходите са завишени? Възможно е. Тази сфера не се отличава по нищо от всички останали, в които се "усвояват" пари от ЕС. Но това няма нищо общо с казуса за втората кабинка.

Лично аз нямам против да се построят и втора, че и трета, стига да са изпълнени всички нормативни изисквания. А не да се изменят закони, така че да паснат на желанието на анонимни инвеститори.

Наблюдение

Особености на абсолютната република

От коментар на Веселин Желев в "Клуб Z"

Когато Луи ХIV казал "Държавата - това съм аз", във Франция е оставал почти век преди Русо да напише "За обществения договор", а Монтескьо "За духа на законите".

България е била под турско робство/османско владичество. Делели са я два века от времената, в които Васил Левски е започнал да подготвя "робите слепи в робската страна" за "чиста и свята република", а те го питали кого да й "турят за цар".

Триста години след Луи XIV и 138 години след "освобождението" чистата и свята република е още мечта на едни българи, но меракът на другите да им "турят" цар е бил неколкократно уважен от историята – при това по разнообразни начини. В последно време един роден цар поданиците му избраха за премиер, а после го замениха с телохранителя му, който започна да ги управлява като цар. Като "добър цар" от народните приказки и от времената, когато монархиите не са били конституционни, а суверенът е имал неразделна, дадена от Бога власт и храненици.

Франция на Луи ХIV е била абсолютна монархия. България на Бойко Борисов е абсолютна република. Ето някои от нейните особености.

Премиер-слънце. Това е република, в която става абсолютно това, което каже министър-председателят. Министерствата раздали обществени поръчки. Той ги отменя. Парламентът съставил комисия. Той му нарежда да я разпусне. Депутати внесли закон. Той им разпорежда да го изнесат и да внесат друг.
Висш съдия имал съмнения. Той го смъмря да не се занимава с политика.

Стабилност. Режимът е непоклатим и без да има мнозинство. Всички са доволни от него. Никой не иска да го сменя, дори опозицията. Тя и дебатът са безсмислени и декоративни. Всички са демократи, но никой не иска избори - те са синоним на опасност и обратното на стабилността. Премиерът винаги побеждава.

Народна любов. Властта е еднолична и абсолютна, но народът си я обича. Той си я е избрал и ако се наложи, пак щ е си я избере. Радва й се, пише й и се снима с нея. И на снимките вижда себе си на власт. Например – с метла в ръка.

Политическа воля. Обикновената демокрация се крепи на правила и институции. Абсолютната - на волята на любимия ръководител. Има воля - има демокрация. Няма воля - няма демокрация. Търговете не се отменят, защото са незаконни, а защото изведнъж са започнали да не му харесват. Палатките могат да се опъват на плажа не защото не пречат на чистотата, а защото той няма нищо против. И никой не смее да му каже "гък", макар до вчера да е мислил обратното. Волята е абсолютна, правилата - относителни. Институциите - също.

Неизбежност. В обикновената демокрация властта има алтернатива. В абсолютната – няма. В обикновената хората имат избор – ако не им харесва този, "турят" онзи. В абсолютната правят избори, но избор няма. Слънцето е едно.


Логиката решава

Фотограф: Анелия Николова
Коя е висшата сила

"Аз съм казал – парламентът е висшата сила в България, ние сме такава република".

Прмиерът Борисов, 8 март, в интервю за "Медиапул"


"Разпоредих спешни действия от страна на Парламентарната група на ГЕРБ за отмяна на спорните текстове от закона, които забраняват палатките и къмпингуването".

Премиерът Борисов, 14 март, цитиран от пресцентъра на МС

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Мнения Daily - Хайверена корупция блазни съдебните кадровици Мнения Daily - Хайверена корупция блазни съдебните кадровици

И още: Май няма да си купя друг Фолксваген; Каква е новата визия за Европа

14 окт 2019, 3798 прочитания

Мнения Daily - Реалната политика се прави в прокуратурата Мнения Daily - Реалната политика се прави в прокуратурата

И още: Защо Сидеров постави "крадец" и "гей" под общ знаменател; Манипулацията с отнемането на деца е оръжие за масово поразяване

9 окт 2019, 3096 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Мнения" Затваряне
Мнения Daily - Стабилни в блатото с коалицията "Цацаров"

И още: "Вредните" - те да са живи; Важно е да се съберат хората, които гледат по-далеч от носа си

Още от Капитал
Млякото и яйцата ще са след 30 минути на вратата ви

Заради коронавируса онлайн търговията с бързооборотни стоки преживява страхотен бум в цял свят

Мигът на електронните подписи

Георги Димитров, член на съвета на директорите на "Евротръст" пред "Капитал"

Магистрала без правила

"Хемус" вече се строи и планът на властта е да бъде готова след четири години. Цената обаче е заобикаляне на законите и непрозрачно харчене на милиарди левове

Гръцка рецепта за добра криза

Атина се справи отлично с епидемията. Сега идва рецесията

Шоуто трябва да продължи, но как

Пандемията промени значението и начина на работа на вечерните шоута, независимо дали говорим за Джон Оливър или Николаос Цитиридис

Чуваме ли се? А разбираме ли се?

Онлайн общуването срещу срещите на живо

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10