Мнения Daily - Стабилни в блатото с коалицията "Цацаров"

И още: "Вредните" - те да са живи; Важно е да се съберат хората, които гледат по-далеч от носа си

Доверието на българските граждани в мониторинга на ЕК е много по-голямо от доверието им в ГЕРБ, БСП и ДПС, които искат да го отменят.
Доверието на българските граждани в мониторинга на ЕК е много по-голямо от доверието им в ГЕРБ, БСП и ДПС, които искат да го отменят.
Доверието на българските граждани в мониторинга на ЕК е много по-голямо от доверието им в ГЕРБ, БСП и ДПС, които искат да го отменят.
Доверието на българските граждани в мониторинга на ЕК е много по-голямо от доверието им в ГЕРБ, БСП и ДПС, които искат да го отменят.

Позиция

Стабилни в блатото с коалицията "Цацаров"

Христо Иванов, бивш правосъден министър, чиито предложения за съдебна реформа бяха отхвърлени, пред БНТ

Човекът, който има персонална отговорност България в момента да се разделя от Румъния по отношение на мониторинга на ЕК за правосъдието и вътрешния ред, е главният прокурор Сотир Цацаров. "Три поредни доклада на комисията в неговия мандат се казва, че резултати от борбата с корупцията по високите етажи на властта няма."

Насрочената от български евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС среща в Брюксел, на която да се иска отменяне на мониторинга, е PR акция. Тази коалиция не е новина. Ние видяхме това обединение да се случва в решителни моменти, свързани със съдебната реформа. Аз наричам това коалиция "Цацаров". В нея участва и г-н Пеевски със своите медии.

Въпросът обаче не е в мониторинга, а в това дали в България ще има дълбоки реформи в правосъдието и дали ще има реална борба с корупцията по високите етажи на властта."

В Брюксел тази коалиция ще се опита да замаже факта, че Румъния получава перспектива да излезе от наблюдението на ЕК, а за България то се засилва. Ще се говори, че мониторингът е лош, а корупцията у нас не е проблем и реформи не ни трябват. През това време в Народното събрание се отказва обсъждането на идеите на гражданската инициатива "Правосъдие за всеки" за реформа в прокуратурата. Стабилни сме в блатото. Срамна история.

В Румъния още в предприсъединителния период са започнали процеси, които днес дават плодове. По същото време ние сме се заели с буфосинхронизъм и имитации, които също днес дават плодове, само че отровни. Тази коалиция управлява България отвъд политическата логика - на базата на корупционните модели и на отказа от реформи.

Затова доверието на българските граждани в европейския мониторинг е 80% - значително по-високо, отколкото в партиите, които искат да го отменят. Българските граждани знаят, че този мониторинг е изцяло в техен интерес, защото това е най-силната политическа гаранция, че в България ще се случват реформи. Докато на тези евродепутати корупцията не им е проблем, а проблем им е мониторингът.

Акцията им в Брюксел ще затрудни силно правосъдния министър Екатерина Захариева, която трябва да убеждава еврокомисията, че България разбира проблемите и иска да ги решава.

Бел. ред.: Основната част от организираната от евродепутатите на ГЕРБ, БСП и ДПС среща е под мотото "Преосмисляне на Механизма за сътрудничество и проверка – опитът на България", в която говорители ще бъдат главният прокурор Сотир Цацаров, председателят на Върховния административен съд Георги Колев, главният инспектор на Инспектората на Върховния административен съд Теодора Точкова и зам.-министърът на правосъдието Красимира Филипова.

Пред БНТ в пряко включване от Брюксел в сряда сутринта евродепутатът от БСП Илиана Йотова, която е сред инициаторите на форума, изрази мнение, че мониторингът се използва недобросъвестно като политически инструмент срещу България и е пречка за влизането в шенгенското пространство.

"Това е пиар за България. Г-н Иванов е от обратната страна - решавайки съмнителни свои вътрешнополитически и вероятно партийни проблеми, е готов да остави България още дълго време в задния двор на Европа", заяви Йотова.

Фейсбук коментари+

И комично, и срамно

Владимир Шопов: Йотова обяснява, че имало "повторяемост на препоръките" в докладите на ЕК и затова да ги махнем. Доста е просто, ми се струва - когато имаш "повторяемост" на проблемите ще имаш и "повторяемост" на препоръките....

Тази "коалиция" срещу механизма е комична и срамна. Още повече като си спомня как от ЕК преди години изпратиха румънските дипломати в нашата мисия в Брюксел, за да си "водят записки" как сме извадили страната от визовите списъци. На тях им беше адски неприятно, дойдоха и наистина три часа си водиха записки. След това си "седнаха на задниците" и си свършиха работата. И излязоха от списъците и те.... Та, така.

Антоанета Цонева: CVM " всеки път давал едни и същи препоръки", затова трябвало да бъде отменен - това е като да кажеш, че рецидивистите не трябва да бъдат наказвани, защото многократно нарушават закона или да не казваме всеки път на децата да не бъркат в контакта, когато постоянно искат да го правят...пълен нонсенс.

Сергей Добрев: Преди малко по "Хоризонт" интервюираха евродепутата ,който изпълнява поръчката от ГЕРБ. В прав текст той каза, че за последния лош доклад са виновни Орешарски и Христо Иванов.

Те все нещо искат

"Вредните" - те да са живи

От коментар на Иван Бедров в "Клуб Z"

Те все нещо искат. И не мирясват. Организират се в каузи. Четат закони. Пишат до институции. Не се примиряват с нередностите. Така изглеждат в очите на всяка власт, тя понякога ги нарича "вредни". Те са необясними за мълчаливото мнозинство пред телевизора и предизвикват насмешка у тези, които ги мислят за балъци.

Те не са едни и същи. Днес са едни, утре са други. Не са и еднакви – едни са бедни, други са богати. Едни гласуват, други - не. Едни си намират политическо представителство, за повечето обаче е трудно. Защото често са малцинство и защото "умереният прогрес в рамките на закона" не е тяхната игра.

Да благодарим на тези хора. В Пловдив се възмутиха от празничното (нарочно в почивен ден) събаряне на един от старите тютюневи складове и на следващата сутрин жива верига попречи на машините да продължат. После се ровиха в документи, притискаха властта и я принудиха да си признае. Седмица по-късно тези хора са много повече и вече се регистрират като Местна гражданска инициатива. Изпращат на общината предложения и тя ще бъде длъжна да вземе отношение...

Ако ги нямаше, тютюневият склад щеше да е сринат със земята. Общината щеше да е спокойна и стабилна. Нямаше да узнаем, че някой е изготвил фалшив документ. Не че това е достатъчно, но по-добре ли щеше да е, ако изобщо никой не се беше обадил?

Парламентът гласува високи глоби за т.нар. диво къмпингуване до морския бряг и само за часове стотици от "вредните" хора се намериха и се организираха. Блокираха Орлов мост, опънаха палатки пред президентството, десетки кемпери паркираха пред сградите на властта, същото се случваше в още няколко града.

Дори и рибарските сдружения се организираха за съпротива. Резултатът - властта включи "на задна" и започва диалог. Обеща да отмени текстовете и да започне да работи за регулация, която да позволи и къмпингуване, и закрила за природата.

Група граждани не се съгласиха със съдебната реформа на властта, която нищо не променя по същество. Обединиха се в Национална гражданска инициатива "Правосъдие за всеки", събираха подписи в цялата страна, внесоха своите седем предложения в парламента. В момента се търсят пробойни в закона, които да спрат пътя им до пленарната зала, но законът е дал този лост за натиск на гражданите. И докато властта рапортува колко е напреднала, гражданският натиск я връща отново в темата.

Примерите са още десетки. Ромите в едно пловдивско село тези дни ще блокират пътя, защото общината ще им закрива училището без диалог с тях. Група граждани в Пазарджик провеждат свое разследване за блъснатия на пешеходна пътека мъж и принуждават прокуратурата и съдът да отговарят на неудобни въпроси. В Галиче все повече хора говорят и намират сили да застанат срещу прословутия си кмет Ценко Чоков. Все повече хора се усещат като граждани и това е най-добрата новина напоследък.

Представете на фона на това, което имаме като фактическа обстановка в България, да ги нямаше тези "вредни" хора. Както казва героят на Иван Вазов: "Лудите, лудите - те да са живи!...""

Възглед

Важно е да се съберат хората, които гледат малко по-далеч от носа си

От интервю с Радан Кънев, лидер на ДСБ, в "Дневник"

Направихме Националното си събрание пред камерите, за да са излишни такива въпроси като има ли в ДСБ настроения за оставане във властта. Заседанието продължи 7 часа в изключително открит и изострения тон. Нищо не беше скрито, всичко е заснето.

Много спорни въпроси може да има в партията, но участието във властта не е един от тях. Нито един глас не се чу за участие във властта, напротив – чуха се гласове против Реформаторския блок, които можеха и да надделеят, ако не беше моята намеса в рамките на събранието. Давам си сметка за това.

Ние сме обещали, че ако ДПС е на власт, ние сме в опозиция. А ДСБ се чувства много добре, когато си изпълнява обещанията. Отсъствието на Петър Москов от форума е знак за много вярна преценка за настроенията в партията. Ако теоретично попадна в неговото положение, вероятно ще направя същото. Напрежение между мен и Петър няма, но напрежение между неговата политическа позиция и политическата позиция на партията му има огромно. В ДСБ винаги е имало място за различни мнения.

По отношение на новия десен проект - ако заговорим за партия на Радан Кънев, значи влизаме в партизанската традиция на българската политика, която от няколко години се боря отчаяно да наруша. Моята цел е да се съберат всички тези хора от гражданското общество, от бизнеса, от политическите партии, които са наясно какво се случва в България и искат да го променят. Да се съберат хората, които са готови да гледат малко по-далеч от носа си и искат да си представят България след 15 години, а не догодина. Заедно в режим на истинска общност да избират, да гласуват, да предлагат, да номинират.

Това, че някой се е нарекъл десен, не носи аплодисменти. В България проблемът е какви позиция заемаш и какви изводи правиш, а не какво си си сложил на ревера. Татяна Дончева е единственият политик извън ДСБ и Гражданския съвет, който заема ясна, непоколебима и смела позиция по съдебната реформа и по тази причина получава аплодисменти съвсем не само от ДСБ.

В ДСБ всеки сам преценява кога ръкопляска и кога освирква. Хората през последните месеци са преценили тежестта на битката, която се води за съдебна реформа, и това колко малко хора са достатъчно годни да носят такава тежест.

Дълбоко съм убеден, че ако някой поставя законността преди всички други въпроси, правосъдието преди всички други реформи, този човек е десен. От моята идеологическа перспектива един широк антикорупционен съюз ще бъде дълбоко консервативен, защото ще се опира на хилядолетия здрав разум, които са казали на човечеството, че къщата се строи от основите, а не отгоре.

Представа за такъв съюз може да даде начинът, по който работеше Реформаторският блок в самото начало, когато Гражданският съвет беше водещият. Тогава се произведоха и най-добрите му политически продукти и влиянието и популярността му бяха значително по-големи, отколкото след това на избори.

Гражданският съвет към Реформаторския блок е последният шанс за оцеляването на коалицията. Той винаги е бил най-силният елемент, особено на публично и експертно ниво. Неслучайно народните представители от Гражданския съвет са всъщност най-одобряваните и най-качествени депутати в целия парламент.

Дали ще има Граждански съвет към ДСБ зависи от това дали ще има хора, които го искат. Няма да създаваме кухи структури.

Още от Капитал