Мнения Daily - Кого ще опари горещият картоф "Булгартабак"

Пеевски остава с кеш и недосегаем за правосъдие.

Мнения Daily - Кого ще опари горещият картоф "Булгартабак"

И още: Премиерът: В България няма корумпирани политици; Борисов заговори като Лукашенко; Има една красива България, погребана под купчина проблеми

9701 прочитания

Пеевски остава с кеш и недосегаем за правосъдие.

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ


Гледна точка

В чии ръце ще падне горещият картоф "Булгартабак"

От коментар на Илиян Василев, икономически и политически анализатор, за "Медиапул"

Свидетели сме на мащабен scam - финансова схема, използвана за манипулация или измама. Миг след като се разбра, че "Булгартабак" губи най-големия си външен пазар - Близкия изток, се затваря ключов завод, освобождават се работници и станаха две бързи блокови сделки с цени на акциите, далеч над пазарните.

Какво е това - пране на пари или предварително аранжирана схема за кеширане на "политически" акции? Бягство от горещ актив? Сделка от единия в другия джоб?

Има няколко версии за купувача, но при всички случаи той влиза в програмирана загуба. Ако завърши с офшорка, ще бъде тривиално - нали Пеевски и Цонев вкараха законопроект срещу офшорките (в понеделник стана ясно, че дяловете на Делян Пеевски и Едуардо Миролио са купени от офшорната TGI MIDDLE EAST FZ в Дубай, свързвана с Пеевски - бел. ред.).

Сега се плаща с контролирани пари, за да получи Пеевски законен кеш. Никой не го пита с какви пари са акциите му в "Булгартабак", но вече има "законни" десетки милиони левове по лична сметка. Ако в схемата има посредник, кредитиран без или с компрометирано обезпечение от банка - ще е още по-интересно.

Ако е външна компания - тя получава нещо срещу тази загуба: насрещен актив по същата схема или друга равностойна, или по-голяма полза в бизнеса, но може и в политиката. От това кой е купувачът ще се изяснят много неща. Сделката в никакъв случай не е от тип fire sale - форсирана "пожарна" продажба с оглед освобождаване от актив, тъй като става дума за щедра цена.

Случващото се е поредният производен скандал от кражбата на активите на КТБ. Този скандал също ще има последствия - краткосрочни и средносрочни. И в него са замесени външнополитически, вътрешнополитически, икономически и финансови интереси - спецслужби, партии, бизнесмени, банки.

Хипотезите са многобройни, но предполагат верижни събития както с КТБ - намеса на държавата и ренационализация, за да се избегнат бунтове. Бюджетът, т.е. ние ще платим сметката, а Пеевски остава с кеш, недосегаем за правосъдие, в най-лошия случай - зад граница. Защитата от прокуратурата е осигурена, макар да не е изключено някакво бутафорно разследване за пред медиите.

Това е тоталният разпад на държавността. Изтеглянето на Пеевски, като му се плати "за съгласието", ще остави сегашните управляващи с горещ, дори пламтящ картоф и отговорност за години напред, от която няма как да избягат.

Журналисти, политици, разследващи трябва да окажат обществени натиск за пълна прозрачност и разкрития за купувача на акциите на Пеевски и Миролио в "Булгартабак". С отговора могат да навестят шефа на НАП - данъчното престъпление при подобни схеми и игри с цените на пакети акции е просто нарисувано: губещият купувач накрая ще плати по-малко данъци и ще лиши хазната от стотици милиони левове.

Следващите адреси са КФН и най-вече прокуратурата. И тъй като няма да получим от тях никакви отговори, всеки може да даде гласност на това, което знае.

Ако след КТБ и бомбата "Булгартабак" гръмне, ще е в ръцете на премиера, защото отговорността е негова. И вече няма да е само политическа.

Без коментар

В България няма корумпирани политици

Бойко Борисов, министър-председател, пред "Нова телевизия"

- МВР вече заработи така, както искам - резултатите са видими и ще бъде все по-добре. И прокуратурата се включи, заедно са в съда.

- Докато Делян Пеевски е в ДПС, няма как ДПС и ГЕРБ да бъдат заедно на власт (това отговорил Борисов на думите на турския премиер Давутоглу, че би се радвал да види двете партии заедно да управляват - на срещата им през декември, на която им превеждал бившият лидер на ДПС Лютви Местан - бел. ред.). Ако ДПС има проблем с някоя от партиите, то е само с ГЕРБ.

- Нищо не му е (на Пеевски - бел. ред.). Какво да му е? Така или иначе в обществото се е създало отношение към него, което е препъникамък за всеки разговор. Заради общественото мнение.

- В България няма осъдени за корупция политици, защото няма корумпирани. Това, че техните (в Румъния - бел. ред.) министри крадат и са ги вкарали в затвора, а президентът им търси политическо убежище в Молдова... не виждам българи да бягат за Румъния.

- (За евродокладите) Няма как нещо положително да отиде в Брюксел, ако "контактните точки" са едни определени медии и неправителствени организации.

- Аз съм сигурен, че това, което правим, и самочувствието и това, че мога да се гледам в огледалото и да се харесвам, и партията е в голям подем. И в Брюксел, и сред хората се подкрепя това, което правим.

- Имаме пълната подкрепа на Брюксел, на колегите ми там, до един. И особено това, което последния месец правим, всички дойдоха да кажат: "Нашият Бойко се върна." Буквално така се изразяват. Пак си заехме позицията, че с криворазбрана стабилност, ако да са спокойни всички, това е добре за държавата.

Реакции

Има една красива България, погребана под купчина проблеми. Затова съм тук с моята организация – да я изкопая отново и да я покажа на българите.

Гледна точка

В чии ръце ще падне горещият картоф "Булгартабак"


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


5 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Защо "журналистите" тичат да ни поднасят всеки Негов словесен продукт?
  Нито е интересен, нито говори истини, нито има смисъл от тоя порой от его.

 • 2
  alien_s avatar :-|
  Jessika

  "Има една красива България, погребана под купчина проблеми. Затова съм тук с моята организация – да я изкопая отново и да я покажа на българите."

  Ние като че ли сами не искаме да я видим тази България, толкова вече сме свикнали с грозното и лице.

 • 3
  vladislav_paunov avatar :-|
  Molotov

  Липсата на лустрация доведе до тази задънена улица. Май само преврат и народен съд може да оправи тази каша.

 • 4
  gogo1212 avatar :-?
  gogo1212

  Каквото посеяли, такова пожънали...Имаше шанс да се отървем от Борисов, но избрахте да го върнете на власт... Историята за Иван Грознии се повтаря. Прочетете и вижте за какво иде реч.

 • 5
  gitbul avatar :-?
  Woodstock

  Без да съм адвокат на Пеевски, ще попитам откъде анализаторът г. Василев е сигурен, че цената на акциите е нереално висока и че има данъчно престъпление, с което купувачът си спестил плащането на данък?!? Имам удоволствието да се занимавам с инвестиции от над 15 години и написаното в статията е, меко казано, пълно с неверни твърдения.

  Въпросната цена беше "пазарна" допреди няколко седмици, а на всеки с опит в инвестирането му е ясно, че винаги има премия за по-големи дялове от капитала. Отделно, продажбата не е fire sale, защото нищо и никой не е притиснал продавачите да се разделят с акциите си сега и веднага, каквото е условието, за да говорим за fire sale. Доколкото е публично известно, единият продавач заяви публично, че ще си продаде дела, защото не му харесвало как го описват в медиите. Това НЕ е причина да продаваш "на всяка цена".

  А данъчно престъпление как видя г-н Василев, все още се чудя... Ако купувачът е платил повече (с гарантирана бъдеща загуба, според автора), тогава продавачите са получили повече и сега те ще платят данък, нали? При това единия със сигурност в България, а другия вероятно в Италия. Къде е проблемът? Ако пък продавачите не дължат данък, защото са купули акциите по-скъпо от продажната ми цена, има голямо значение дали продават на 66 или на 2 лева?!? И в двата случая ще си намалят задълженията за данъци с реализираната от сделката загуба, НО колкото по-малка е тя (заради високата цена на продажба), толкова по-малко загуба ще могат да си приспаднат и ще платят повече данъци, при равни други условия. Къде е проблемът, да не говорим за данъчно нарушение?!?
  Купувачът, от своя страна, ще плати, някога, НО на някоя офшорна държава, някакви данъци, само ако има печалба при продажба - ако е купил скъпо, както твърди автора, недоволна от ситуацията един ден ще бъде офшорната "родина" на купувача, а не България. Е, и г-н Илиев, разбира се, но това няма как да се избегне. :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал