Разходите за труд пак изпреварват производителността

И още: Представлението на такситата; Колко струва градският транспорт в Европа; Тишината за "Булгартабак"; Неприятна пречка пред желаната "голяма коалиция"

IT индустрията и аутсорсингът, са два от основните двигатели на икономиката последните години.
IT индустрията и аутсорсингът, са два от основните двигатели на икономиката последните години.    ©  Велко Ангелов
IT индустрията и аутсорсингът, са два от основните двигатели на икономиката последните години.
IT индустрията и аутсорсингът, са два от основните двигатели на икономиката последните години.    ©  Велко Ангелов

От коментар на Десислава Николова, Институт за пазарна икономика

През 2015 г. ръстът на разходите за труд отново изпреварва чувствително нарастването на производителността. Това показват данните на НСИ. Притеснителното е, че това всъщност продължава тенденция от предходните две години.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


9 коментара
 • 1
  mordorbg avatar :-|
  mordorbg

  "Разходите за труд пак изпреварват производителността"

  Според НСИ, приблизително това е било населението на България към 2007: 7,640,238. А приблизително това е населението на България към 2014: 7,202,198

  До 2015 българската икономика е изгубила приблизително 400,000 човека работна ръка. Допълнителни фактори са лошото образование на новопостъпилите и по-малкия запас от хора в трудоспособна възраст.

  Последствията, както може да си представите, са засилен натиск върху цените за единица трудоден. Или за да е по-разбираемо за простата Борисова тиква - няма кой да работи в държавата.

 • 2
  popovski31 avatar :-|
  popovski31

  "Тези проблеми на пазара на труда тепърва ще се задълбочават и ще пречат на икономическия растеж. Причината е, че моторите на икономиката и заетостта изискват умения и квалификация (програмиране, владеене на чужди езици и т.н.), които не биха могли да се придобият с кратък курс, а изискват по-дългосрочно обучение."

  Проблемът е,че българските работодатели не инвестират в кадрите си.Ако мине.Но инфлацията си я има,както и нуждата от по-високи доходи.Няма как с нискоквалифицирана работна ръка,да искаш увеличаване на производството.Инвестираш в хората си,даваш достойно възнаграждение и нещата ще се наредят от само себе си...Капитализъм.

 • 3
  mordorbg avatar :-|
  mordorbg

  До коментар [#2] от "popovski31":

  Оценявам когато има стимулираща дискусия, обаче наистина не обичам, когато хората си говорят на ангро.

  "Няма как с нискоквалифицирана работна ръка,да искаш увеличаване на производството"
  Напротив, има. И при това подобрението при тях е доста осезаемо. Пример - когато на кравар, който дой на ръка му биде предоставен доячен агрегат.

  "Но инфлацията си я има,както и нуждата от по-високи доходи"
  За периода цитиран от статията, 3Q2012 до 3Q2015, инфлацията в България е -2.4% според НСИ. Разходите за заплати нарастват с 18,5% за периода, а другите разходи – с 21,0%.

  Сигурен съм, че има сфери, където можеш да изразиш по-компетентно мнение от мен. Но ако имаш диплома по икономика и/или финанси, ти препоръчвам да идеш за още едно висше образование - за предпочитане не на същото място, където си взел предишното си.

 • 4
  peaspiring avatar :-|
  peaspiring

  До коментар [#3] от "mordorbg":

  Ти говориш на ангро тук, и правиш изводи без да мислиш. Анализът на ИПИ е пълен боклук, както и повечето им анализи. Той е от типа "А яде месо, Б яде зеле, значи средно А и Б се хранят с месо и зеле".

  Въпросът е в кои сектори нарастват заплатите, а не какво е средното за страната. Защото ако в ИТ и индустрията растат с по 30%, то би следвало да се сравни с изменението на производителността в тази индустрия. Обикновено заплатите са по-малко еластични от търсенето, съответно производителността. Намаление на търсенето в краткосрочен план, няма да доведе до автоматично намаление на заплатите (sticky prices).

 • 5
  peaspiring avatar :-|
  peaspiring

  До коментар [#3] от "mordorbg":

  отделно, ръстът е основно в експортните сектори, а там играят и неща като трансферно ценообразуване и просто криене на приходи и паркирането им в офшорки.

 • 6
  koralsky avatar :-|
  koralsky

  първото,което е в топ 1000 на университетите няма български,т.е.образование нямаме...оттам образовани кадри също.Това наподобява на структурна криза в самия бизнес т.е. тия хора дето заемат ръководни позиции не са на ясно как да отреагират,ако нещата се объркат.В днешния динамичен бизнес свят те се "объркват" ежедневно.НСИ може да си говори(не ми пречи),но стоките в магазина поскъпват,властта също непрекъснато търси начини да оскъпи още живота на обикновенния човек.Явно търговците вдигат цените ,за да компенсират намалелите обороти от слабото потребление.Те първа предстои на България да разбере какво е недостиг на работна ръка(за квалифицирана да не говорим).Тъпунгерите от ДС унищожиха нормално зараждащия се бизнес през 90-91 в жалките си опити тотално да го контролират...и в крайна сметка какво постигнаха - едно голямо нищо

 • 7
  popovski31 avatar :-|
  popovski31

  До коментар [#3] от "mordorbg":

  Може да не съм се изразила правилно.Знам ли?

  "Напротив, има. И при това подобрението при тях е доста осезаемо. Пример - когато на кравар, който дой на ръка му биде предоставен доячен агрегат. "

  Проблема е,че никой не се сеща да му купи агрегата.И вместо да фермера да си дои кравите с агрегат,той плаща на няколко човека да го правят.Да знаеш откъде да закупиш агрегата,да го осчетоводиш,да го въведе в експлоатация,едва ли е нискоквалифициран труд.И проблемът е,че огромна част от хората,способни да превърнат нискоквалифициран и нископроизводителен труд във високопроизводителен такъв,са емигрирали.Учиш 4 години туризъм(примерно),влагаш 10-12-15 хил. лева и накрая 600 на камериерка или пиколо за толкова...

  За инфлацията....Това е малко относително.Не ми се рови да търся какви са продуктите в "потребителската кошница" в България,но те са над 500,докато в САЩ са около 350.Да,техниката пада,но цените на храните не са паднали.Номтехниката я купуваш на няколко години веднъж,а храната всеки ден.


  ПП:С две икономически специалности от Стопанския факултет на Търновския университет съм.

 • 8
  leo_k avatar :-|
  Лео

  Ако разходите за труд изпреварват производителността, не значи ли, че заплатите се вдигат? И с колко трябва да се вдигне производителността на учителите и докторите, примерно, че заплатите им да станат европейски?

 • 9
  peaspiring avatar :-|
  peaspiring

  До коментар [#8] от "Лео":

  Един лекар твърдеше, че в частната си болница прави за седмица прави толкова операции, колкото е планът на цяло отделение в държавна болница за един месец. Разликата била, че имал съвременно оборудване.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал