Мнения Daily - Границите и данъците са за бедните и глупавите
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Границите и данъците са за бедните и глупавите

Интерактивната инфографика в пълен размер вижте тук:<br /><a href="https://panamapapers.icij.org/the_power_players/" target="_blank">https://panamapapers.icij.org/the_power_players/</a>

Мнения Daily - Границите и данъците са за бедните и глупавите

И още: "Досиетата Панама" ще имат ефект само в здравите общества; 10 факта за пенсиите, които не искат да знаете

14516 прочитания

Интерактивната инфографика в пълен размер вижте тук:<br /><a href="https://panamapapers.icij.org/the_power_players/" target="_blank">https://panamapapers.icij.org/the_power_players/</a>

© icij.org


Плащате данъци - колко глупаво от ваша страна

От коментар на Якоб Аугщайн, издател на седмичника за политика "Дер Фрайтаг", публикуван в "Клуб Z"

Прикритият зад огради и зидове свят - от вертолет ще можете да го видите: плувни басейни, паркове, тераси. Но нямате хеликоптер, а попадате в задръствания, плащате данъци. Колко глупаво от ваша страна.

Досиетата "Панама" показват как в действителност функционира международният капитализъм. И това, което виждаме, не е привлекателно: алчност, равнодушие, измама, корупция. Длъжни сме да отбележим – не всичко е криминално. Но можем и спокойно да кажем – в повечето случаи е.

Украинският крал на шоколада и президент Порошенко, демократичната надежда на Украйна и съюзник на Запада, е в списъците наред с доста приближени на неговия върл враг, руския президент Путин. Да, отвъд идеологическите пропасти парите обединяват. Тези, които държат в ръцете си голяма част от света, споделят мотото на пиратите: "Вземи това, до което се докопаш, и никога не го връщай!"

Вече знаем: капиталът е мобилен, моралът – скучен. Границите и законите са за бедните и глупавите. Западът, който е толкова горд със своите ценности, затваря границите си за уплашени хора, тръгнали да търсят по-добър живот. Но ги отваря за мръсни пари, търсещи по-добро вложение.

"Досиетата Панама"

Основният въпрос е за политиците

От коментари в чужди медии за разкритията на документи на панамската фирма "Мосак Фонсека"

"Ведомости": Русия и Западът реагират различно на публикуваните документи от архива на панамската адвокатска кантора "Мосак Фонсека". В типично западна реакция френският президент Франсоа Оланд определи публикациите като добра новина - защото разкритията ще дадат възможност да се съберат повече данъци в полза на държавата от хора във Франция, които ги укриват.

Руската част от панамските архиви свърза приятели на президента Владимир Путин и ред високопоставени функционери с прехвърляне на едри суми в офшорни юрисдикции и ги издаде като притежатели на пакети акции от големи компании. Обаче нито руската Генерална прокуратура, нито федералната служба Росфиномониторинг, нито Следственият комитет заявиха, че смятат да проучат случая с публикуваните панамски документи.

Затова пък президентският прессекретар Дмитрий Песков заяви: "Острието на тази атака е насочено на първо място срещу нашата страна и лично против президента Путин."

Невъзможно е да кажем, че сега сами ще се обложим с данък и сами ще се накажем. Затова трябва да казваме, че в публикациите няма нищо ново и че това е удар по президента. В известен смисъл то си е чиста истина.

РБК: Западните лидери приветстват публикуването на документите от "панамския архив", данъчните органи обещават разследване на подозрителните сделки. Кремъл не откри "нищо ново" и казва, че това е поредната подхвърлена информация срещу Путин.

Публикациите съдържат разкрития за офшорки на руски висши служители и приятели на Владимир Путин. Държавните медии в Русия обаче предпочетоха да разкажат не за тях, а за фирмите на Лионел Меси и на Петро Порошенко.

"Уолстрийт джърнъл": Не е учудващо, че имената на хората, свързани с недемократични и непрозрачни режими по света, преобладават в т.нар. Панамски документи. Далеч по-важният въпрос е как такъв голям брой служители на държавна заплата от толкова много правителства са успели да натрупат такива състояния.

Самият факт, че някой си е открил фирма или банкова сметка в Панама, не е доказателство за неправомерно деяние - работа на отделните правителства е да определят данъчните си закони. Но Западът трябва да обърне сериозно внимание на твърдението на Международния консорциум на разследващите журналисти (МКРЖ), че част от транзакциите в разследването им се използват, за да заобикалят наложени от Запада санкции срещу режими и физически лица.

Гражданите на Русия и Китай заслужават да научат повече за финансите на своите лидери и добрата новина е, че в ерата на интернет ще получат необходимата информация въпреки усилията на техните правителства да налагат информационни затъмнения.

"Вашингтон пост": Руският президент Владимир Путин не е лично назован в документите, което не бива да изненадва никого, но разследващите журналисти откриха мрежа от трансфери на пари и други активи между малка група приятелчета на Путин от Санкт Петербург.Когато дойде на власт преди 15 години, Кремъл бе под влиянието на шепа богати олигарси, натрупали състояние при управлението на Борис Елцин. Много руснаци, пострадали от прехода от планова икономика към капитализъм, ненавиждаха тези хора, които забогатяха, получавайки на безценица държавна собственост и договори за добиване на природни ресурси.

Путин дойде на власт с обещанието да наложи нов ред и да ликвидира олигархичната класа. Той вкара в затвора петролния магнат Михаил Ходорковски и прогони други от Русия. Новите разкрития обаче показват, че в Русия се е сменила не системата, а само нейните бенефициенти.

Ще има ефект само в здравите общества

От коментар на Илиян Василев пред БНР

В нито един етап от развитието на офшорните зони правителствата не са били беззащитни. Те просто са били под влиянието на значителни и силни лобистки кръгове, които от са се възползвали от офшорните зони, а появата на тези кръгове е станала възможна именно заради бездействието на тези правителства.

Ефектът от разкритията за здравите общества ще бъде оздравителен, а за общества, които нямат институционален инстинкт за борба с такива явления и смятат за нормално висши политици да крият пари и да ощетяват държавата, ефектът няма да бъде голям. В България ние не страдаме от липса на информация за злоупотреби с власт, пред очите ни се правят подобни разкрития, но институциите мълчат

В центъра на София, на Орлов мост, се организира протест на таксита, които са притежание на някакъв странен човек от Кипър. След това един голям бизнесмен, който сега изпадна във временна немилост, изведнъж започна да купува с неясни средства активи, които след това продаде и изведнъж те станаха законно притежание, тоест той започна да притежава законни средства.

По-важното е дали Европа ще се реши да проведе такива ограничителни мерки върху притежанието на активи от холдингови структури в офшорни зони, които не разкриват крайния бенефициент, т.е. крайния притежател. А за България това е задължително.

Разликата между американската данъчна служба и нашата, както и руската, по отношение на разкриване на данъчни престъпления е от небето до земята. Всеки запознат с дейността на данъчната служба в САЩ не е изненадан, че проблемът не е симетричен и няма толкова американски граждани в тези зони.

След като с КТБ нагло ни се изсмяха

От коментар на Мария Касимова в сайта "Площад Славейков"

Досиетата от Панама ми подействаха - сетих се за простия факт, че малката ми еднолична фирма дължи данък на държавата, който е по-висок от данъка на голяма българска компания, чието име, разбира се, не мога да спомена от съображения за собствената си и тази на децата ми сигурност.

Сетих се за всичките игрички, които не съм била в състояние да завъртя, за да избегна този финансов терор, понеже не знам как става работата. Ако знаех, ей, Бога ми, щях да се включа!

В българската правда отдавна не вярвам. Нашенското копие на Панамската афера – фалитът на КТБ, толкова нагло ни се присмя на очакванията за справедлива развръзка, че само подсили усещането ни за това колко всъщност жалки граждани сме.

Демитологизация

10 факта за пенсиите, които не искат да знаете

Кратък вариант на анализ на Любомир Христов, председател на Института на дипломираните финансови консултанти, в блога му lchristoff.wordpress.com

# 1 Допълнителното задължително пенсионно осигуряване НЕ Е ДОПЪЛНИТЕЛНО

Мит: Допълнителното задължително осигуряване в универсален пенсионен фонд (УПФ) е "допълнително".

Факт: Осигуряването в УПФ е отклоняване на част от задължителната ви осигурителна вноска в УПФ.

Всички правят една и съща осигурителна вноска за пенсии – 17.8 % от месечния си доход до размера на максималния (2016 г.). Осигуряващите се в УПФ са избрали да отклоняват част от тази вноска (5% от дохода си) в УПФ, за да бъдат управлявани от частни пенсионни дружества, работещи за печалба, т.е. в интерес на акционерите и управляващите ги и против интереса на осигурените (да увеличат пенсиите си).

На какво основание тогава очакват "допълнителна" пенсия от УПФ, свръх и над пенсията, на която имат право от ДОО? На практика в България има частична приватизация на пенсионното осигуряване. Същата частична приватизация, която президентът Дж. У. Буш се опита да прокара в САЩ, но американският гласоподавател не му позволи.

# 2 Правата за пенсия от ДОО нарастват всяка година

Мит: Осигуровките в държавното обществено осигуряване (ДОО) не носят доходност, те се губят.

Факт: Осигуровките в ДОО дават право на пенсия, което право нараства с годините (индексира се).

#3 (Само)заблуда с доходността на УПФ, или:

Вашата доходност в УПФ не е тази, която ви съобщават.

Мит: Доходността, която получавам в УПФ, е тази, която публикуват пенсионните дружества.

Факт: Доходността, която в действителност получавате, се смята другояче и е много по-ниска, отколкото си представяте.

#4 Пенсията от УПФ не е "допълнителна"

Вторият стълб не допълва, а изважда от пенсията ви от първи стълб.

Мит: "Допълнителното" осигуряване в УПФ ще ми донесе допълнителна пенсия.

Факт: Две пенсии са по-малко от една. Сумата от пенсиите от УПФ и намалена от ДОО за това, че сте се осигурявали в УПФ, е по-малка от пенсията, която ще получавате от ДОО, ако не се осигурявате в УПФ.

#5 Парите в УПФ не са ваши

Мит: Парите от УПФ са мои.

Факт: Никога няма да ги видите. Евентуално ще получите част от тях на месечни порции.

#6 Пенсията от УПФ няма да се наследява

Мит: Пенсията от УПФ се наследява.

Факт: Пенсията от УПФ няма да се наследява.

#7. Осигуряване в ДОО дава право на наследствени пенсии

Мит: Сметките в УПФ се наследяват, което не става в ДОО.

Факт: НОИ изплаща 111 192 наследствени пенсии към 30.12.2105 г.

#8. Данъчното облекчение за вноски в ДПФ се прелива като държавна субсидия в пенсионните дружества

Мит: Осигуряването във фонд за допълнително пенсионно осигуряване (ДПФ) ми носи данъчно облекчение.

Факт: Данъчното облекчение, първоначално получено при вноска в ДПФ, постепенно преминава в пенсионното дружество и се превръща в държавна субсидия за дружеството, а вашите пари в ДПФ се топят.

#9. Таксите на УПФ са неоправдано високи и ви ощетяват

Мит: Срещу цената, която плащат, клиентите получават професионално управление на инвестиционни портфейли от специалисти.

Факт: Срещу таксите, които намаляват доходността на осигурените в УПФ, те получават: а) Ненужен продукт, който намалява пенсиите им; б) Неподходящ продукт, който не отговаря на професионално и нормативно утвърдените стандарти за управление на портфейли;

в) Излишно скъп продукт.

# 10. Винаги ще има пари за "държавни" пенсии

Мит: НОИ ще фалира.

Факт: Пари за пенсии от ДОО винаги ще има (до 10 % от БВП).

Плащате данъци - колко глупаво от ваша страна

От коментар на Якоб Аугщайн, издател на седмичника за политика "Дер Фрайтаг", публикуван в "Клуб Z"


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

12 коментара
 • 1
  alien_s avatar :-|
  Jessika

  "Длъжни сме да отбележим – не всичко е криминално. Но можем и спокойно да кажем – в повечето случаи е."

  И дълбоко неморално.

 • 2
  opinionated avatar :-P
  opinionated

  Отварям Уикипедия и чета, че господина Мосак е син на майор от СС и после ЦРУ. Много ми е странно как може хора от КГБ дори да не са проучили кой им открива офшорки и банкови сметки с пълномощни...

 • 3
  historama avatar :-|
  historama

  точно така - данъците са за глупавите. Те са необходими на високопоставените за да ги усвояват, и разпределят по между си. Да пътуват служебно ,да се возят в свръхскъпи коли. А глупаците да плащат.
  Някои казват, че било неморално да се ползват благата на офшорните пространства. Защо? Стига да не крадеш, да не переш пари от проституция, наркотици. Но излиза, че в някои държави то не е незаконно.
  Защо няма санкции срещу тях?

 • 4
  xyha avatar :-P
  xyha

  Законите и "вратите" са за да ни пазят от честните хорица, другите винаги могат да ги заобиколят .

 • 5
  chichi01 avatar :-?
  Чичи (Ice Man's fan)

  Няма смисъл да се повтарят азбучни истини.
  Но какво ни предлагате - комунизъм, уравниловка?

 • 6
  chichi01 avatar :-?
  Чичи (Ice Man's fan)

  Любопитно е как никой не коментира според мен най-съществената част от статията, касаеща УПФ!?

 • 7
  nana_56 avatar :-|
  Viliana Penovska

  Не просто да се плащат данъците такива, каквито са! Искате добро здравеопзване, образование, инфраструктура, добре въоръжена армия, и т.н. Нали се сещате, че държавата не прави пари с вълшебна пръчица?!

 • 8
  titina avatar :-|
  titina

  Каква е връзката междъ офшорките и данъците. Защо ли здравеопазването в САЩ е добро, при толкова много офшорки.
  Наистина данъците са за глупажите, щом съответниш данъчен закон ти дава легални данъци да не плащаш, умните ги използват.
  За авторът на статишта, да прояете малко статистика за САЩ и за типа фирми...или пък за фондациите

 • 9
  drag_a avatar :-|
  Драга

  [quote#6:"Чичи (Ice Man's fan)"]Любопитно е как никой не коментира според мен най-съществената част от статията, касаеща УПФ!? [/quote]
  Допускам, че е защото е много стряскащо. Преди малко повече от година ни проглушиха ушите, че национализират УПФ, а тази част от статията опровергава почти всичко написано тогава.

 • 10
  eugenia avatar :-|
  eugenia

  По повод парите на Путин: ......."президентският прессекретар Дмитрий Песков заяви: "Острието на тази атака е насочено на първо място срещу нашата страна и лично против президента Путин."
  Традиционно като уличиш комунист в нещо той отговаря, че това е "активно мероприятие" срещу него и срещу рОдината :) .


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK