Мнения Daily - Да управляват като Сталин и да живеят като Абрамович
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Мнения Daily - Да управляват като Сталин и да живеят като Абрамович

Приживе Борис Немцов (убит показно м.г. в центъра на Москва - бел. ред.) изрече крилатата фраза: "На нашия елит му се иска да управлява като Сталин, а да живее като Абрамович. Няма как да стане!"

Мнения Daily - Да управляват като Сталин и да живеят като Абрамович

И още: Пълнолетие за лийктивизма; Когато държавата обича да я лъжеш

4893 прочитания

Приживе Борис Немцов (убит показно м.г. в центъра на Москва - бел. ред.) изрече крилатата фраза: "На нашия елит му се иска да управлява като Сталин, а да живее като Абрамович. Няма как да стане!"

© STAFF


Панамските документи

В страната на победилия цинизъм

От коментар на Константин Егерт, "Дойче веле"

Реакциите в Русия показват твърде красноречиво манталитета на една страна, която според икономиста и публицист Кирил Рогов демонстрира "синдрома на високата корупция". Той си личи по това, че цялото общество реагира деморализирано и не вярва, че нещо може да се промени към по-добро.

Приживе Борис Немцов изрече крилатата фраза: "На нашия елит му се иска да управлява като Сталин, а да живее като Абрамович (един от най-богатите руски олигарси - бел. ред.). Няма как да стане!" Доказателство за това са и разкритията от "Панама пейпърс".

Сега перспективата за отмяна на санкциите срещу руските политици, бизнесмени и фирми става още по-проблематична. Финансовото министерство на САЩ тълкува разкритията от "Панама пейпърс" като доказателство за това, че са правени опити за заобикаляне на санкциите чрез създаване на офшорки. Вероятно и ЕС ще се вгледа в точно този аспект. А руските активи ще станат още "по-отровни" за обезкуражените от санкциите чужди инвеститори.

Показателен ще е начинът, по който официална Москва ще реагира. Лично аз смятам, че Кремъл ще тръгне към изостряне на ситуацията. Като начало ще се усили натискът над опозицията и независимите медии в Русия, а в чужбина ще бъде разширена пропагандната кампания и подкрепата за левите и десните радикали в страните от ЕС.

Естествено държавните руски медии не съобщиха нищо за онази част от панамските разследвания, които се отнасят до Русия. Кремъл обаче се оказа в сложна ситуация. От една страна, не му се иска да пропусне шанса да разгласи, че ето, видите ли, всички и навсякъде правят едни и същи измамни машинации, но, от друга страна, се пита дали си струва да събужда интереса на руснаците към разследването, в което са замесени и някои от най-близките приятели на Путин.

"Панама пейпърс" несъмнено ще окажат въздействие върху обществото, макар и не веднага. Такъв род информация се възприема бавно от общественото съзнание. Но тя се запечатва в него дотогава, докато политическата криза не застави обществото да си спомни всичко за дотегналата му власт.

Така стана по времето на перестройката, когато комунистическите вождове бяха конфронтирани с разкритията за ГУЛаг, за военните авантюри в чужбина и най-вече за това как е ставало разпределението на облагите във властта. Очевидно така ще стане и някой ден в недалечното постсъветско бъдеще на Русия.

Пълнолетие за лийктивизма

От статия в британския вестник "Гардиън"

Теорията, че изтичането на информация е ефективна форма на социален протест, е поставена на изпитание както никога досега. То може да доведе до най-голямата криза на капитализма досега.

От активистка гледна точка значението на "Панамските документи" отива далеч отвъд потвърждаването на това, което 99-те процента отдавна подозираха. Да, това гигантско изтичане на информация дава повече от всякога необорими доказателства, че мнозина сред световния политически елит - единият процент, вероятно заслужават да са в затвора (докато изплащат просрочените си данъци), а не да управляват света.

Но истинското значение на "Панамските документи" е какво означава масовото изтичане на информация за възможността за социална промяна. Те са навършването на пълнолетие на "лийктивизма" - активистката теория, поддържана от "Уикилийкс", че оповестяването на вярна информация е ефикасна форма на социален протест.

Това, разбира се, не е нова идея - "ще познаете истината и истината ще ви направи свободни" (Йоан 8:23), но с възхода на световни активисти разобличители като Джулиан Асанж, Челси Манинг и Едуард Сноудън "лийкването" се превърна във все по-популярна тактика на съвременен активизъм.

Може да се каже, че към този момент "Панамските документи" са съвършеното лийкване. На първо място, заради обема - документация от над 40 години, 11.5 милиона файла и 2.6 терабайта данни от четвъртата по големина офшорна юридическа фирма в света.

Второ, "Панамските документи" са подложени на дисекция чрез безпрецедентно сътрудничество между стотици силно надеждни международни журналисти, които работят тайно от година. Това е глобалното професионализиране на лийктивизма. С аматьорщината на "Уикилийкс" е свършено.

А като се има предвид, че документите съдържат информация за 143-ма политици, ясно е, че имат потенциала да вдъхновят улични протести в много страни. Много от най-могъщите лидери може да изгубят легитимността си в близките дни. Както написа в редакционна статия сп. "Тайм", "Панамските документи" може да предизвикат най-тежката криза на капитализма".

Има обаче фундаментална разлика между криза и социална промяна. Кризата в крайна сметка, изглежда, е присъща част от естеството на капитализма. Оставките на шепа политици може да освободят малко пара, но не решават същинския проблем - светът ни се управлява лошо и лицемерно.

Все пак не трябва ли да сме поне мъничко скептични към потенциала на лийктивизма да промени света? Урокът, който трябва да извлечем от миналите провали, не е, че трябва да се откажем да протестираме, а че този път хората трябва да приложат сценария на протеста другояче.

"Панамските документи" показват, че, без значение в коя държава живеем свръхбогатите ползват богатствата си, за да запазят контрол над властта, като същевременно се крият от инкасатора. Изкараният наяве фундаментален проблем е въпрос на глобално управление - на власт са неподходящите хора. И така, ще доведат ли "Панамските документи" до положителни социални промени?

Българска мечта

Когато държавата обича да я лъжеш

От публикация в сайта "Биволъ" в сряда

Една от офшорките на Николай Банев, разкрити в проекта #PanamaPapers, е използвана, за да се фалира "ФИК АКБ-Форес" АД, показват документи от Търговския регистър. С определение 6789 от 2013 г. на съдия Ченалова от СГС фирмата "Холандска Мечта", която е наследник на "Финансово-индустриален концерн АКБ-Форес", е обявена в несъстоятелност по производство, инициирано от "Хънтли оувърсийз трейдинг" – една от офшорките на Баневи.

Претенциите на "Хънтли" (Банев) към "Холандска Мечта" (Банев) са, че "Хънтли" финансирал покупката на два самолета "Чесна", но "Холандска Мечта" не му върнала парите. Ченалова приема, че са налице данни за допускане на обезпечителна мярка, и назначава временен синдик на "Холандска Мечта".

В същото време "Холандска Мечта" има големи задължения към Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК), която се опитва да ги събере чрез запориране и продажба на нейни имоти. Така чрез мними кредити от притежавани от него офшорки Банев лъже държавата, за да не плати задълженията си по приватизационен договор.

В дипломатическия доклад на посланик Пардю за българската организирана престъпност от 2005 г., изтекъл в Wikileaks, е отбелязано: "КОРПОРАЦИЯ АКБ, ръководена от НИКОЛАЙ ЙОРДАНОВ БАНЕВ, участва главно в приватизацията на държавни производства. Нейните основни незаконни дейности включват приватизационни измами и корупция."

Панамските документи

В страната на победилия цинизъм


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
 • 1
  zmuz avatar :-|
  zmuz

  ОТ коментари на руските ми "приятели" във ФБ забелязвам, че много руснаци са останали учудени, че на Путин се приписват "само" два милиарда. Преди "Панама" разпространеното мнение е било, че са поне 40 милиарда (колкото и Мобуто Сесе-Секо от Заир). А сега изведнъж се оказало, че Путин е 20 пъти по-"беден". Което за руснака определено е обидно, и тук мръсния Запад е използвал възможноста да компрометира и унизи президента :)

 • 2
  alien_s avatar :-|
  Jessika

  "КОРПОРАЦИЯ АКБ, ръководена от НИКОЛАЙ ЙОРДАНОВ БАНЕВ, участва главно в приватизацията на държавни производства. Нейните основни незаконни дейности включват приватизационни измами и корупция."

  Без коментар.

 • 3
  panta_rhei avatar :-|
  Nedyalko Lazarov

  Окото на върха на пирамидата може да премахне офшорките с един замах. Всички правителства могат да забранят бизнес активност и банкови транзакции на анонимни субекти. Всички знаем кога ще се случи това - Никога.

 • 4
  assenovg avatar :-?
  Georgi

  Нека погледнем от един по-различен ъгъл така наречения "Панама гейт" и си зададем следния въпрос:
  Защо в изтеклите документи няма швейцарски политици, а (засега) само исландски, британски (вероятно още доста европейски предстоят)?
  Все пак Швейцария е държава с население от 8.2 милиона, БВП от 480 милиарда (втора в света на глава от населението)...
  Потенциалът за избягване на данъци изглежда голям...
  Дали нещо в европейската (не само) система не е сбъркано, щом толкова много хора имат нужда да крият парите си?
  Дали данъците на са твърде високи или пък рискът не е твърде голям?
  И дали не е по-добре да помислим как да променим системата, вместо вечно да тичаме след скандалите и да викаме "уууууу"?

  Сегашните данъчни системи в Европейския съюз (с много малко изключения) стимулират укриването на данъци, като в същото време се нуждаят от огромна и тромава администрация за събирането им. Швейцария е много неудобен пример за обратното и то в сърцето на Европа и е време да започнем да са учим от другите, вместо да се опитваме да откриваме колелото...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK