Мнения Daily - "Досиетата от Панама": Офшорна антиприказка
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - "Досиетата от Панама": Офшорна антиприказка

Във всеки случай схеми, подобни на панамските, опорочават властта. Затова са необходими политически, законови и манталитетни контрамерки

Мнения Daily - "Досиетата от Панама": Офшорна антиприказка

И още: "Панамалийкс" - депресиращо, но не безнадеждно; Студената война за МВР;

3553 прочитания

Във всеки случай схеми, подобни на панамските, опорочават властта. Затова са необходими политически, законови и манталитетни контрамерки

© CARLOS JASSO


От текст на Даниел Смилов в портала "Култура"

Основният въпрос в "Досиетата от Панама" е легитимно ли е да управляваш в държава X, а да плащаш данъци или да регистрираш собствеността си в държава Y, която е отвъд морета и океани (offshore). И в народните приказки златната ябълка и съкровището са винаги през девет земи и реки в десетата. Разликата е, че обикновено юнакът ги донася оттам, а в сегашния случай по-скоро ги изнася нататък.

У нас отговорите на въпроса с легитимността са най-малкото озадачаващи. Според едни тя е следствие на "проваления" неолиберален модел на капитализъм, тоест на Запада. Други казват, че поне за Путин проблем няма, защото не е Запад (вярно), а така или иначе е самодържец и може да прави каквото поиска (полувярно). Либертарианците пък заявиха, че гражданите на свободните държави – включително техните управници в частно качество, трябва да се държат точно така: да плащат данъци и регистрират собственост, където е най-изгодно и най-вече offshore. И накрая има опити да се прокарват различия между легални и противозаконни практики, между различни офшорни зони и т.н., които само допълнително усложняват ситуацията.

Тъй като дискусията се води някак на много абстрактно ниво, за по-голяма яснота нека разгледаме три хипотетични казуса.

1. "Страдивариус"

Вие управлявате голяма държава и сте успели да концентрирате огромна власт. Опозицията е декоративна, всички служби и "независими" органи работят под ваш контрол. Властта ви обаче също зависи от доверието на хората и затова трябва да ги убедите, че не я използвате за собственото си обогатяване, тоест не сте обикновен мошеник.

И за да не се чудят откъде един виолончелист, ваш близък приятел, може да има стотици милиони на сметка, регистрирате офшорна компания "Страдивариус". Ако схемата бъде разкрита, ще отговаря виолончелистът, за който е сигурно, че няма да ви издаде.

Тази схема е необходима дори на самодържец, защото, ако търпението на населението се изчерпи, никакви служби и гвардии не могат да го спасят. Проблемът се "секюритизира", като се покаже, че оставането ви на власт е въпрос на живот и смърт, на война и мир. В тази ситуация въпросите за собствеността остават на заден план.

2. Казус "Лъки страйк"

Вие сте управник на по-малка страна и нямате възможност за подобна "секюритизация", ако сте се възползвали от придобиване на части от важна за страната компания чрез създадената офшорна фирма "Лъки страйк", която формално е собственост на учителка от Есекс, живееща в Дубай.

Да, може да твърдите, че стабилността е най-важна и че страната се нуждае от правителство (и то вашето), но вашата държава е действаща демокрация и правителствата в нея се сменят. Диверсифицирате риска, като включвате основни опозиционни партии в схемата - особено тези, които са "балансьор" и в този смисъл са винаги на власт. Още по-добре е, ако в съдружие имате контрол над съдебна власт и службите.

За да не ви издадат съдружниците, внимавате да не ги разсърдите прекалено. За целта те получават държавни поръчки, гласуват им се приоритетни закони. И целият ви ресурс – политически, съдебен, медиен - се насочва срещу реалната опозиция, останала извън съдружието "Лъки страйк".

3. Казус "Карибски пирати"

Управник сте на държава с високи стандарти на публичната власт. Собствената ви идеология е близка до либертарианството и в частно качество сте се възползвали от облагите на офшорното законодателство, за да не плащате високи данъци в родината си. За целта сте основали тръст "Карибски пирати", като печалбата ви от цялата история е сравнително малка. В публично качество обаче оказвате натиск върху големи компании да плащат данъците си във вашата юрисдикция.

Тъй като не сте декларирали офшорните си интереси, хората са ядосани, че това, което проповядвате като управник, не следвате в собствения си живот и ви искат оставката (премиер с подобни проблеми вече я подаде).

Трите казуса ясно показват какво влияние върху властта могат да имат панамските схеми. И в трите сценария властта се опорочава. Затова са необходими контрамерки: политически, законови, манталитетни. Тези мерки всъщност са най-вече вътрешнополитически и тяхното неприемане не бива да се извинява с липсата на единна международна реакция. Всъщност липсата на реакция в определени общества срещу подобни офшорни практики е само допълнително доказателство за ниската им политическа култура. Но както още Хегел е знаел, свободата е процес на осъзнаване – когато такова липсва, народите продължават да живеят в робство, което не винаги е турско.

Депресиращо, но не безнадеждно

От статия на Фредрик де Бур във "Форин полиси"

Задълбочаващият се скандал заради мащабния потенциал от разкритията в документите на панамската адвокатска кантора "Мосак Фонсека" предизвиква интересна смесица от шок и апатия. Файловете, разкриващи докъде е стигнал световният елит в прикрие богатството си и бягството си от данъци, са новина дотолкова, доколкото ни запознават с гадните детайли на това занимание, с чието съществуване всеки здравомислещ човек е наясно. Както и с извода, че играта е измислена в полза на единия процент от света.

Ако системата ни беше по-здрава, правителствата и институциите - по-обърнати към интересите обществото, ако правосъдието осигуряваше повече справедливост, без да толерира паралиите и връзкарите, бихме могли да очакваме масови обвинения, реформи в данъчното и търговското законодателство и дълбоко преосмисляне на това какво точно глобализираме в епохата на глобализацията. Една здрава социална система би отбелязала този момент като историческа повратна точка.

Но случаят не е такъв и това е очевидно за много хора. Както и депресиращо. Една от причините за това е, че бяхме свидетели на почти пълната безнаказаност за финансовата криза от 2008 г. Но все пак се надявам, вероятно наивно, това изтичане да предизвика не само гняв, но и промяна след запознанството с технологията, която позволява на привилегированите да не играят по правилата, които важат за нас.

Със сигурност след Владимир Путин, Муамар Кадафи, Хосни Мубарак ще изскочат още знакови фигури от световната политика, спорта, шоубизнеса. В новата, дигитализирана глобализация няма значение от коя държава са - те вече са си отделна държава.

Паралелно светът от години е заливан от протести и нестабилност, които пълнят новинарските емисии. Скандали като "Досиетата от Панама" наливат допълнително масло в огъня, като потвърждават усещането сред глобалните 99%, че са мамени. Има и едно друго усещане - за умора, свързано с убеждението, че само малка част от разобличените ще понесат някаква отговорност, а мнозинството от елитите ще продължи да се радва на привилегиите си.

Според някои теории гражданите не могат да променят модела на социалните и икономическите отношения просто защото нямат познания за начините, по които той функционира. Но има и по-мрачно обяснение - познанието в детайли за това колко корумпирани и безнаказани са елитите прави опитите за противодействие да изглеждат безсмислени.

И въпреки това нещата не са безнадеждни - някаква промяна може да се постигне. Вижте Исландия, където след бурен протест срещу тайните му финансови операции, изтекли от "Досиетата от Панама", премиерът си подаде оставката. Но трябва повече, за да се промени общата картина, в която елитите управляват незасегнати от стопеното доверие в тях.

Въпросът е какво ще стане с гнева, който те предизвикват - дали ще се трансформира в примирение заради липсата на вяра, че има алтернатива, или ще избухне.

Милиони за корупция

"О, със сигурност милиони (на въпрос на водещата давали ли са пари за корупция - бел. ред.). Ако в общината се види, че тази фирма е на Банев, се измисля корупционна практика, таксите стават двойни. Лично не съм давала пари на никого (след напомняне на водещата, че това е подсъдно - бел. ред.), но то си има практики, по които държавният чиновник намира легални начини"

Евгения Банева, съпруга на бизнесмена Николай Банев, чиито имена излязоха от "Досиетата Панама" като собственици на офшорни компании, пред bTV, в коментар защо ползват такива компании

Позиция

Студената война за МВР

От коментар на Петя Владимирова в "Дневник"

Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред отхвърли през седмицата законопроекта за изменение и допълнение на Закона за МВР, от който се очакваше да започне реформа в сектора. Представителите на управляващата ГЕРБ в комисията начело с председателя Цветан Цветанов гласуваха за проекта, но с отсъствието на техен депутат. Отсъстваше и представителят на Реформаторския блок (от ДБГ), а присъстващите депутати от АБВ и БДЦ, гласувайки въздържали се, на практика допринесоха за бламирането на вътрешния министър и вицепремиер по коалиционната политика.

Цветанов е можел да прогнозира резултата от вота чрез простото аритметично пресмятане, можел е и да осигури присъствието на отсъстващите двама депутати. Можел е да прояви майсторството си в междупартийното договаряне, което вече е доказал - например в спазаряването на избора от парламента на удобните (според собствената му представа) съдебни инспектори... Но не и за проектозакона за МВР.

Бламирането на проектозакона за МВР, с каквито и други думи да го замества Цветанов и да убеждава, че в пленарната зала ГЕРБ ще го подкрепи, предшествано от остро критичното му изказване срещу заложеното в проекта, илюстрира студената война за овладяване на МВР, която се води. И в името на целта се жертва всеки опит за реформа.

Амбицията за властнически реванш блокира всяка стъпка за промяна и оставя системата на МВР в стагнация и криза

- с демотивирана полиция, което я прави лесна плячка за скрити цели. Подобни на протеста през ноември 2015, когато хиляди униформени се изсипаха не пред сградата на финансовия министър, въпреки че точно той тайно вкара в Закона за бюджета орязването на заплати, отпуски и пенсии - без знанието на Бъчварова, а гневът се стовари върху нея - но и този скандал мина и замина без изясняване. Полицаите блокираха кръстовищата и гражданите се възмутиха - насъскването на хора едни срещу други е изпитано средство и устройва войната за реванш.

Не знам дали Цветанов е имал пряко участие в онази конспирация на Горанов, но сегашните му критични изявления за проектозакона за МВР обективно хармонизират с тогавашния натиск над Бъчварова. Но големият въпрос е не Цветанов, а премиерът: къде беше тогава (къде е и сега) Бойко Борисов като отношение и ясна позиция, който иначе декларира подкрепа за своя вътрешен министър?

Възниква въпросът дали пък премиерът и лидер на ГЕРБ не страда от илюзията, че войната за влияние между подчинените му устройва и дори бетонира неговата безусловна власт? Дори да е така, дава ли си сметка премиерът кой плаща за Цветановите амбиции? Не се ли досеща Борисов, че скъпо и прескъпо плащаме ние, гражданите, жертвите на вихрещата се престъпност в градовете, където не се мярка нощем полицейска патрулка; и старците по селата, където не виждат полицай...

Плащат и самите полицаи - хиляди от тях просто напускат, а оставащите в системата се превръщат в циници, които работят ден да мине друг да дойде. Е да, власт в такива условия вярно е непоклатима...

Предозиране

Летящият апостол

Писмо от парламентарната група на ГЕРБ до председателя на Народното събрание Цецка Цачева, с което иска тя да освободи председателя на групата Цветан Цветанов от пленарно заседание и парламентарен контрол. Причината е рожденият му ден, както и "СИСТЕМЕН НЕДОСТИГ НА ВРЕМЕ ЗА БЛИЗКИТЕ НА СЪРЦЕТО МУ ХОРА поради непрекъснат рецидив на прекомерна ангажираност с проблемите на структурата на партията и парламентарната група, поради летящите му апостолски ангажименти и плътната камара на хорски тегоби и призиви за помощ, под която пребивава НАШИЯТ ОБИЧАН ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПГ НА ПП ГЕРБ" (запазен е автентичния правопис - бел. ред.). Молбата на депутатите, публикувана във фейсбук страницата на Цветанов, е уважена.

От форума на "Дневник":

comtec: Това, което имаме като входирана молба, е удивително.

edmund0: Това, което имаме като тъп опит за подмазване, носи подписа на председателя на Парламента и е официален документ! extraCACA: Един е нашия Батман и Цецо е неговия апостол! today: Аз съм навит Цветанов изобщо да бъде освободен от всякакви длъжности, щом толкова липсва на близките до сърцето му хора, дайте му шанс да е до тях нон-стоп.

danid: Да не обявят официален празник?!registriran: Манталитет на цяла една партия и един народ възпитан в комунистически дух. Това дори и официалният наследник на БКП не биха си го позволили.

Без илюзии за мониторинга

Еврокомисарят за правосъдие Вера Йоурова след срещата си с правосъдния министър Екатерина Захариева пред журналисти

Искаме да видим повишаване на доверието в съдебната ви система. Резултатите трябва да бъдат постигнати не само чрез създаването на нови закони, но и с наказателни дела срещу публични личности, които да завършат с присъди. Необходима е и устойчива политическа воля. Мониторингът ще бъде прекратен в зависимост от постигнатите резултати. За да се случи това, трябва да се изпълнят задачите, които България има на дневен ред – и останалите от миналата година, и тези от тази година.

От текст на Даниел Смилов в портала "Култура"

Основният въпрос в "Досиетата от Панама" е легитимно ли е да управляваш в държава X, а да плащаш данъци или да регистрираш собствеността си в държава Y, която е отвъд морета и океани (offshore). И в народните приказки златната ябълка и съкровището са винаги през девет земи и реки в десетата. Разликата е, че обикновено юнакът ги донася оттам, а в сегашния случай по-скоро ги изнася нататък.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.