Мнения Daily - Закон за удобни на властта структури
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Закон за удобни на властта структури

Земеделските сдружения не са органи по прилагане на държавна политика и не подлежат на контрол от министерството.

Мнения Daily - Закон за удобни на властта структури

И още: На каналджийската хранилка; Европа - накипяло им е срещу елитите; Ще се превърне ли Великобритания от пожарникар в подпалвач

3333 прочитания

Земеделските сдружения не са органи по прилагане на държавна политика и не подлежат на контрол от министерството.

© ЦВЕТЕЛИНА АНГЕЛОВА


Позиция

Закон за удобни на властта структури

От становище на Българската стопанска камара, изпратено до медиите

Чрез проекта на Закон за браншовите организации на земеделски производители и преработватели на земеделска продукция се създават условия за администриране, отчетност, контрол и подчиняване на браншовите организации в сектора на Министерството на земеделието и храните (МЗХ). По този начин от независими доброволни сдружения те се превръщат в удобни за властта квазиструктури.

Предложените законодателни текстове са в противоречие с конституционния принцип за свобода на сдружаване, международните актове, по които България е страна, както и със Закона за юридическите лица с нестопанска цел.

Изчерпателно изброеният списък от браншове, в които е допустимо да се осъществява сдружаване, ограничава свободата на избор и е грубо вмешателство от страна на публичните власти в решенията на независими неправителствени организации. Предпоставки за установяване на определен вид контрол от страна на администрацията върху браншовите организации създава и задължението за вписване в регистър към МЗХ, чийто смисъл остава неясен, а администрирането му е свързано с разходи за министерството.

Неоправдано е и въвеждането на задължение за тристепенната структура на организациите – браншови организации, представителни браншови организации и камари на земеделските производители и на преработвателите на земеделска продукция. Тази структура би усложнила и затруднила сдружаването на производителите и преработвателите, без да допринесе за подобряване на взаимоотношенията им с органите на изпълнителната власт.

Особено притеснително е изискването ежегодно (до 30 юни) браншовите организации в системата на земеделието да представят на ресорния министър информация за дейността си през годината, а на всеки три месеца да представят обобщена информация за броя на своите членове.

Сдруженията на земеделските производители и преработватели се учредяват на основание чл. 49, ал. 1 от конституцията за защита на техните стопански интереси. Те не са органи по прилагане на държавната политика в областта на земеделието и няма конституционно основание дейността им да се контролира от административен орган.

Контрол върху дейността им могат да осъществяват само техните сдружители и съдебните органи. Задължението за отчитане превръща тези организации в нов вид неплатена държавно-обществена структура, подчинена и обслужваща държавната администрация.

Също толкова недопустимо е и императивното определяне на дейността, която могат да осъществяват различните видове организации (браншови, представителни и камари), които по закон имат право свободно да определят целите и предмета на своята дейност. Така практически им се отнемат права.

Трафикът на бежанци

Всички са на хранилката

Статус на Елисавета Белобрадова (Letiashtata Kozzila Erato) във фейсбук

И докато 20 души арестуват граждански други десет души и всички изпадат в пълна истерия - било то от възмущение, било то радост, аз бях по морето надолу и си поговорих с местните.

Обясниха ми просто и ясно - половината от тамошните мъже се занимават с трафик на хора. Има си цени, има си всичко. Преди законодателството е било още по-хлабаво. Сега при първо хващане получаваш условна, ама пък десет бона всеки иска да вземе. Така че си заслужава риска.

Викат ми: "Гората ей там е пълна с изоставени коли от избягали шофьори. Всеки се пробва. Мафията е зарязала наркотици, проституция. Само бежанци въртят. Имат си хора в Гранична полиция, навсякъде. Има си установен канал - те си плащат, минават през България, накъде отиват никой не знае. Турците са в играта, естествено."

И така основният проблем на България - а именно корупцията, процъфтява. Каналджийството е в абсолютен пик, всичко е организирано с помощта на държавата, съседната държава, местните хора и самите бежанци.

Не че нямаме капацитет да ограничим влизането на бежанци, но има огромна група престъпници и обикновени граждани, която далеч по-организирано се занимава с трафик на хора.

Лесно е, плаща се добре и рискът е малък. Бежанците се надяват това да остане така, за да не стоят по лагерите с месеци. Само кинти да имаш. Тия, без кинтите, ще си висят на Идомени. Граничарите и те захлебват. Полицията също.

Всички са на хранилката. Хубава държава. Яташка. И да допълня, защото се хванаха хората за думата - тия бежанци не остават тук. Следователно каналджийство има и извън България. Навсякъде си има канали. В цяла Европа

Накипяло им е срещу елитите

От коментар на Клаус-Дитер Франкенбергер, "Франкфуртер алгемайне цайтунг"

Много граждани из цяла Европа са раздразнени, накипяло им е срещу елитите. Всевъзможните кризи предизвикаха огромна загуба на доверие в политическите институции. А онези, които раздухват страховете, разочарованията и гнева, сега могат да очакват добри политически дивиденти.

Видяхме го току-що на референдума за Украйна в Холандия. Агитацията срещу елитите и срещу Европа постигна своето. Макар че всъщност гласуваха по-малко от една трета от избирателите. Голямото мнозинство остана безразлично просто защото защитниците на споразумението с Киев не предложиха на хората силни аргументи. Поуката от това трябва да имаме предвид през юни, когато в Обединеното кралство ще се гласува за излизане от ЕС.

Противниците на това излизане са длъжни да се борят с всички сили, да загърбят всякакви междупартийни различия и тактически сметки. Защото "разпадането" на ЕС, за което често говорят песимистите, скоро може да се превърне в истина. И това ще е краят.

Brexit

Ако Великобритания напусне Европа, това ще е безпрецедентна проява на политическо саморазрушение.

Ще се превърне ли Великобритания от пожалникар в подпалвач

От статия на бившия британски външен министър Дейвид Милибанд във в. "Гардиън"

Членството на Великобритания в ЕС не е само въпрос на материално богатство или силата на границите й. На референдума на 23 юни ще се реши мястото на Великобритания в света. Този референдум се случва в период на огромни световни предизвикателства и ако Великобритания напусне Европа, това ще е безпрецедентна проява на политическо саморазрушение.

Ако Великобритания излезе от ЕС, това не само ще се отрази пагубно на влиянието й в света, но и заплашва да породи ефект на доминото в институциите, които помагат за превръщането на света в по-безопасно, благоденстващо и стабилно място. Тези институции, включително ЕС, далеч не са съвършени и се нуждаят от реформи, но те поддържат централната идея за световен ред, основан на ясни правила.

Не само джихадизмът е заплаха - има и по-общо нападение, което се извършва над демократичните норми в света след Студената война. Нарушава се международното хуманитарно право, световните икономически институции са подложени на изпитание до краен предел, Русия се представя като притегателен полюс за всички недоволни от грешките на Запада, а Доналд Тръмп заявява, че НАТО е остаряла организация.

Светът все повече се дели на пожарникари и подпалвачи, а Великобритания от векове е пожарникар. Сега не е моментът Великобритания да се присъедини към подпалвачите, а не трябва да има съмнение, че "Брекзитът" би бил проява на подпалвачество над световния ред.

Никоя нация в мирновременната човешка история не се е отказала доброволно от толкова голяма политическа сила, колкото британците са приканени да захвърлят на 23 юни. Силата да помагат да се определят правилата за най-големия общ пазар в света вместо друг да определя правилата на тяхно място, силата да помагат да се решава как да се разпределя най-големият хуманитарен бюджет в света, силата да помагат при договарянето на световни търговски споразумения, силата да помагат при разгръщането на политическите ресурси на 28 държави.

Гласувайте за напускане ако искате да отслабите институциите, на които разчитаме, и да се затрудни вземането на сурови мерки срещу опасните държави, съкращаването на световните емисии от парникови газове и доставянето на помощи на бедните.

Ако искате да укрепите Великобритания и усилията за стабилност, сигурност и социална справедливост, гласувайте за оставане в ЕС. Великобритания се нуждае от Европа и Европа се нуждае от Великобритания.

Позиция

Закон за удобни на властта структури


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK