Новият брой:
Служебната президентска република

Мнения Daily: Надежда за повече разум при създаването на закони

И още: Не разбрахте ли, че целта им не е да гласуваме

   ©  ВАЛЕНТИНА ПЕТРОВА

От бюлетина на ИПИТази седмица депутатите приеха промени, които се очаква да доведат до по-качествена законодателна дейност. Става въпрос за изменения в Закона за нормативните актове и те са най-общо следните: - Всеки законопроект на изпълнителната власт трябва да е придружен с предварителна оценка на въздействието, за да бъде включен в шестмесечната законодателна програма на Министерския съвет;- Срокът за обществени консултации се увеличава от сегашните 14 дни на 30 дни (с изключения при спешност);- Администрацията е задължена да публикува справка с получените становища по време на обществените консултации и аргументация за приетите/отхвърлените предложения;- Народното събрание ще изготви собствена методика за оценка на въздействието, която да се прилага за проектите, внесени от депутатите;- Всички публични органи ще са задължени да подават данни или да съдействат с анализ при изготвяне на оценките на въздействието на другите публични органи;- Предвижда се задължение за извършване на последваща оценка на въздействието на 5-тата година от влизане в сила на нормативния акт.

Така, от една страна, има по-големи шансове за защитата на частната собственост, спазването на договорите и свободата на предприемачеството, а, от друга - за спиране на част от лобистките предложения в зародиш, отхвърляне на популистки скъпоструващи закони и стотици нормативни актове, за които няма финансиране, откровено натоварват бизнеса и гражданите без ползи и/или ограничават конкуренцията.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • Jessika

  "Не разбрахте ли, че целта им не е да гласуваме"
  Ще правим каквото ни е изгодно. А вие? Кои пък бяхте вие?
  И вие - българите по света - не ни трябвате!
  Нищо не правете, защото и без това няма да го допуснем!"

  Абсолютно съм съгласна с Иван Бедров. Това са реалните послания, а не каквото се мъчат да ни обяснят, как се загрижили за демокрацията и гражданите на България!

  Нередност?
 • 2
  fyb1439887506471923 avatar :-|

  То това последното направо ме накара да се зачудя къде живея?
  Май май отиваме все по на изток. Нищо, че се бием в гърдите, колко сме правови и колко голям приятел му бил Камерън(също нечуван демократ говори, как народа трябва да затяга колана, ядейки със златни прибори).
  Не цензурирал карикатуриста... дори договорил нов договор с по-голяма заплата за човечеца.
  Нямало дела срещу корумпирани политици, просто защото в нашата мила родина такива нямало... румънците да си ги гонят техните.
  И само нинджа може да победи нинджа... тай де само Борисов може да свали Борисов.
  Ами тя циганката наистина много тежка работа е имала и затова се е споминала, па и за това нашия сега трябва сам да си я върши.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал