Мнения Daily: Без коментар: Как се създават законите
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily: Без коментар: Как се създават законите

Основното притеснение на премиера е да не би с промените за референдумите да изглежда така, сякаш го е страх от Слави Трифонов

Мнения Daily: Без коментар: Как се създават законите

Из стенограмата от срещата на премиера с представители на управляващите партии за промените в Изборния кодекс

11571 прочитания

Основното притеснение на премиера е да не би с промените за референдумите да изглежда така, сякаш го е страх от Слави Трифонов

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Цялата стенограма можете да намерите тук.

К.Каракачанов: За гласуването в чужбина. В последните три дни се плямпат много глупости. Нямаме идеята да прецакваме ДПС. Патриотичният фронт има интерес навсякъде да открием секции. Не ме притеснява, че една или друга българска партия ще вземе гласове някъде. Притеснението е за Турция... В Турция не ДПС организира изборите, а турската държава. Не трябва да си правим илюзия, че за следващите избори Ердоган ще бъде лоялен да не ни се меси във вътрешните работи. Имаме ли интерес в нашия парламент да се появи още една етническа партия?

....
Б.Борисов: Целият този шум в момента, който се създава, е защото, първо, се счита, че със заковаването на референдума - да не е в императивна форма, го правим едва ли не целево. Аз нямам страх от Слави Трифонов. Добре дошъл на избори, когато иска! Разбира се, тогава няма да има по три часа на ден в национална телевизия възможност да си прави своята политика. Демокрацията е хубаво нещо, но е виден конфликтът на интереси, защото никоя друга партия няма възможност по национална телевизия... по три часа - час и малко вечер и час и малко на обяд - всеки ден - да биеш срещу правителството и това да се приема за нормално?! Но, както виждате, години наред е така. Отиде ли на избори, той няма да може вече да го прави. Ние, ГЕРБ, нямаме притеснения от Слави Трифонов - когато искате, тогава правете референдума. ........... Ц.Цачева: Има достатъчно гаранции за правото на нашите сънародници да намерят начин и да упражнят гласа си и тези, които искат, го правят. Може да изминат стотици мили в Америка, да отидат и да гласуват, могат да си хванат самолета или автобуса, да се приберат в изборния ден, както го правят други наши сънародници от южната ни съседка.
......... Ц.Цветанов: Машинното гласуване - взе се принципно решение, сега вече не знам тук е изпълнителната власт, премиерът да каже... Б.Борисов: Поемаме го задължително. Над 500 машини...
Ц.Цветанов: Не над 500, нека да е 500. Ц.Цачева: Не по-малко от 500. Реплика: Хубавите машини ги броят автоматично.
Ц.Цветанов: Като пуснеш бюлетината, тя ти го отчита и ти го вади. Б.Борисов: И колко струва тази машина? Д.Кирилов: Тя по принцип струва 1000 до 2000 лева, но има много аксесоари - поддръжка, софтуер, технически специалист.

Б.Борисов: Чакай, чакай! Десет машини - 140 хиляди лева, 100 машини - 1 милион и 400 хиляди, по 5? Ние десет милиона за машини ли ще дадем?

.....

Ц.Цветанов: Това е за кампанията. Обединяваме се, че правим отстъпление, и се връщаме към варианта, който си е бил към настоящия момент.
Б.Борисов: Не отстъпление. Напредък, всичко е напредък. Както казва Брюксел. Ц.Цветанов: Да, напредък. Район "Чужбина" - нали всички сме съгласни с аргументите, които изложихме, няма да има район "Чужбина", защото имаме тези аргументи? Напредък. .....
Н.Зеленогорски: Много неща се натрупаха. Виж какво става в чужбина. Тук някакви протести, смятате, че са маргинални. Проблеми с една общност, с друга. К.Каракачанов: Ако искате, мога да Ви направим протести. В. Симеонов: Ако искате да Ви докараме поддръжка, няма проблеми.
Н.Зеленогорски: Аз Ви слушах досега. Искаме някакво балансирано решение. За какво сме стояли два часа, като ще излезем и ще кажем...

К.Каракачанов: Да видим къде са проблемите купуване етнически вот корпоративен вот и гласуване в чужбина и да видим как да го решим. Какво да ме убеждаваш сега, че примерно пет души са по-ценни от сигурността на държавата. Не може да ме убедиш и няма такъв вариант да ме убедиш. Виж секциите в Щатите 8 хиляди са гласували при 32 секции.

....

Б.Борисов: ...Аз само за референдум говоря. (Шум и реплики.) Ако влезем в тази сделка, например президентът наложи вето, и се съберем пак тук, и приемем това, което Слави Трифонов казва за президента, а те ще излязат и ще кажат: "Този, този и този са тъпаци, бяха направили такава глупост, че благодарение на нас "умните и красивите", понеже се намесихме и решихме този проблем." Нали така? (Реплики: "Да!") Аз не искам да се вкарвам в тази игра, защото не ме притеснява Слави Трифонов. С кое?! ... Б.Борисов: Ако парламентът в закона каже: Министерският съвет да преценява на базата на анализи на външно министерство еди-какво си и да може да разкрива до 50 секции там, където има необходимост.

К.Каракачанов: Това няма да задоволи тези, които искат. Аз слушах двама хубавци, единият от които казва: "Как да ходя до посолството, то ми е на девет спирки с метрото?" В Лондон човекът е много затруднен, иска да му е на улицата.

...

Б.Борисов: Колеги, аз съм изключително удовлетворен. Благодаря много за Вашата конструктивност и за това, че оценявате колко сме силни заедно, че можем да преодоляваме с максимално разбиране и чуване на всички слоеве от обществото по най-добрия начин. Специално благодаря на Патриотичния фронт за огромните отстъпки и на практика за напредъка, който давате възможност да има.
К.Каракачанов: Това за чужбина още не сме го измислили. Б.Борисов: До 50 и тогава решаваме. В смисъл - до четвъртък. Благодаря Ви, колега, финалът беше тук.

(Весело оживление. Реплики.)

Мнение

Парламентарна полицейщина

От текст на адв. Михаил Екимджиев в Mediapool

След като Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) за пети път осъди България за полицейските безобразия от времето на "ранния" ГЕРБ, а Цветан Цветанов за пети път беше оправдан от нашия съд, полицейщината завладя и парламента. Само за няколко дни гласуването стана задължително, въпреки че в конституцията пише друго. Негласувалите на свой ред ще бъдат лишени от конституционното си право да участват в свободни избори. Много българи, живеещи в чужбина, чийто вот не може да бъде ефективно контролиран, практически бяха лишени от това право.Докато в парламента оргията с конституцията продължаваше "от здрач до зори", будни граждани замеряха избраниците си с развалена храна. Това явно не се хареса на някои участници в бурлеската с изборния кодекс и полицията защити парламентарния произвол. Вместо гражданите като Динко и Перата да извършат граждански арест на депутати, които се гаврят с конституцията, и да бъдат похвалени от премиера, протестиращите бяха арестувани от полицията. Това стана, въпреки че с няколко решения по жалби на Николай Колев–Босия съдът реши, че хвърлянето на яйца по сградата на парламента не е противоправно.

Голяма работа! Какво тук значи някакъв си съд. Та тоя калпав съд дори Цецо не можа да осъди. Съдиите да са доволни, че и тях не набиха, когато бяха излезли да протестират пред съдебната палата. Хем с тоги, хем нерегламентирано. Що покрай бурките не забранят и тогите на обществени места. Да си стоят вкъщи с тоги в кухнята, в тоалетната. Що за демонстрация е това, вместо с официален анцуг - с тога на улицатаВместо безплатно, както пише в конституцията, здравеопазване ще ни се дава на бартер – срещу пръстови отпечатъци, без да знаем кой, кога и за какво ще ги използва. Ако не ги дадем "доброволно" – губим и това конституционно право. "Дал Бог живот и здраве!"

След кражбата на парите ни от КТБ финансовият министър вече посяга и на личните ни партиди в пенсионните фондове. Явно преразпределянето на обществения ресурс вече не задоволява олигархичния нагон към пари и власт. Затова трябва да бъдат ограбени и спестяванията ни.Покрай многото нови забрани и задължения временно бяха "свалени" и карикатурите на Чавдар Николов. В парламента се обсъжда и на идеята на "Патриотичния фронт" за задължителна военна служба. Жалко е, че на битово и политическо ниво нашите патриоти възприемат родолюбието главно като омраза и агресия. Заради липсата на повод и за гордост в настоящето българският патриотизъм е насочен към удобно обвитото в легенди и митове минало. Малодушно, но взаимноизгодно, те не издигат като патриотична национална кауза борбата с олигархията, с мутрите и с корупцията, които съсипват България и живота ни в нея. Не е достатъчно да се "зъбиме на тирана" със задължителна казарма и да прикриваме със знамена, гербове и химни неспособността си да вземаме рационални решения, а да излъчваме лидери и да поемаме отговорност за провалите си. Държавата ни е такава, каквато сме ние. За да стане тя по–свободна и по–богата, първо ние трябва да станем по–свободолюбиви, по–честни и по–образовани. Тогава, за да бъдеш патриот, няма да има нужда да биеш цигани, силно да любиш Русия и да мразиш Турция.

Цялата стенограма можете да намерите тук.

К.Каракачанов: За гласуването в чужбина. В последните три дни се плямпат много глупости. Нямаме идеята да прецакваме ДПС. Патриотичният фронт има интерес навсякъде да открием секции. Не ме притеснява, че една или друга българска партия ще вземе гласове някъде. Притеснението е за Турция... В Турция не ДПС организира изборите, а турската държава. Не трябва да си правим илюзия, че за следващите избори Ердоган ще бъде лоялен да не ни се меси във вътрешните работи. Имаме ли интерес в нашия парламент да се появи още една етническа партия?


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
 • 1
  xki52318522 avatar :-|
  xki52318522

  Тия почнаха откровено да се гаврят с хората !!! Нямам думи за безочието и арогантността в тези разговори !! - Капитал - продължавайте да публикувате такива стенограми, за да виждаме какви низки пазарлъци и покварени щения стоят в действителност зад ''политическата воля'' и ''национално отговорните позиции'', които слушаме по телевизиите.

 • 2
  chris_vicom avatar :-|
  White Rhino

  Тарикати, пфу...

 • 3
  knb avatar :-|
  knb

  Още едно дело срещу България загубено в Страсбург. Интересно защо глобите не си ги плащат тарикатите от тези срещи на интриганти?

 • 4
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Б.Борисов: Не отстъпление. Напредък, всичко е напредък. Както казва Брюксел.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK