Мнения Daily - Към най-големия инвеститор: "Не ни се мотайте в краката"

И още: Политикът Булгар! Булгаар!; Ей сега си взехте белята; След разстрела на фонда за лечение на деца без съд и присъда

Българите в чужбина бяха активни участници в протестите срещу кабинета "Орешарски" - в страната и зад граница.
Българите в чужбина бяха активни участници в протестите срещу кабинета "Орешарски" - в страната и зад граница.    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Българите в чужбина бяха активни участници в протестите срещу кабинета "Орешарски" - в страната и зад граница.
Българите в чужбина бяха активни участници в протестите срещу кабинета "Орешарски" - в страната и зад граница.    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Важният факт

Българите в чужбина са най-големият инвеститор

От интервю с Гроздан Караджов, депутат в опозиция от гражданската квота на РБ, в сайта economic.bg

Промените в Изборния кодекс не са в полза на гражданите – както на тези, които живеят в България, така и на тези, които са зад граница. Промените посягат на основни техни права, уж гарантирани в Конституцията, като се започне от правото им да бъдат информирани до правото им да избират. Някои смятат, че като заличат от избирателните списъци всички неудобни за тях гласоподаватели, ще си осигурят доживотно пребиваване в парламента."

Промените не са в интерес и на всички нови или малки местни партии, които имат амбиции да се утвърдят на национално ниво. Пред тях се поставят бариери да не припарят там, където вече са се настанили партиите на статуквото.

Тези промени не са в интерес и на партиите, които в момента силово ги налагат. Историята е доказала, че всеки, който се е опитал да прегази волята на гражданите за промяна, е падал от власт. Така че каквито и сметки да си правят сега, те със сигурност ще излязат криви.

По време на предизборна кампания политиците твърдят, че всеки глас е важен, а сега с един замах елиминираха над 2 млн. български граждани. Българите в чужбина са напуснали страната, защото искат да живеят нормално, в държави, където се ценят честният труд и личните качества.

С тези промени ясно им показваме, че са били прави да се "спасят" навреме, защото тук нещата не само, че няма да се подобрят, но и непрекъснато се влошават. А после все се вайкаме, че младите и талантливите бягали и не искали да се върнат. Ами няма да искат, как ще искат.

Българите в чужбина са най-големият инвеститор в страната. Дори във времената на криза, когато чуждите инвестиции се броят на пръсти, те продължават да изпращат огромни суми, с които помагат на роднините си тук. Приемаме инвестициите им, когато непрекъснато "гласуват" с чековете и паричните си преводи, а не им искаме гласа, за да си кажат мнението по най-важния въпрос – кой да управлява страната.

Както стана ясно от стенограмата от онази среща, няма да се откажат. Нито протестите на българите в чужбина, нито протестите тук, нито намерението на президента да наложи вето върху тези ограничения, ги разколебава. Самото ниво на дискусията по въпроса е обидно. В тази ситуация никакви смислени аргументи не могат да бъдат чути, камо ли да надделеят. Но в едно съм сигурен – всичко това ще се върне като бумеранг към онези, които сега плетат изборни мрежи за гласоподаватели.

Българинът винаги е наказвал политиците, които му се подиграват по такъв нагъл начин. Може да е късно, но не е никога.

Бедна му е била фантазията на Алеко Константинов за това, което сътворяваме в момента.

Блог

Опасна за обществото липса

От отворено писмо до Цецка Цачева на живеещия в Торонто Красимир Гаджоков, публикувано в блога му "Проницания"

Изключително ме разтревожи аргументацията ви на промените в Изборния кодекс по време на срещата на 26 април с участието на министър-председателя и представители на парламентарно представените партии.

Вие сте мой народен представител – според решение на КС, независимо от кой избирателен район сте избрана (не че българите в чужбина въобще имаме район или пък можем да гласуваме за конкретни кандидати). Затова настоявам, когато представлявате моята власт в парламента, да базирате мненията и решенията си само на сериозна логика, проверени факти и съобразяване със степента на обществените явления, на които се позовавате.

В стенограмата от срещата намирам свидетелства за точно обратното. Ваши две реплики за изборите в чужбина: " Изборният кодекс създава възможност за отделна секция при 20 заявки, а отиват да гласуват примерно пет души", както и "най-фрапантното е, когато броят на гласувалите е по-малък от членовете на секционните комисии, чийто състав е командирован от българската държава за три дни, за да отидат там и да гарантират честни избори" – са базирани на един-единствен единичен случай от общо 428 секции в чужбина в изборите през 2014 г.

Фрапантно е, че не сте си направили труда да проверите фактите, публично достъпни на сайта на ЦИК. Не може с подобен вид "аргументи" да се взимат толкова важни решения, засягащи стотици хиляди български граждани.

Необяснима е и демонстрираната от вас липса на познания за изборните правила: "...българската държава е осигурила по трима служители, командировани там" (в секциите в чужбина). Не трима, а само един представител на държавата се изисква. И не е нужно да е командирован служител – законът изрично позволява (и вече е практика) да е местен български гражданин, упълномощен да представлява държавата.

Несериозно изглежда и вашето "решение": "не виждам проблем за наш сънародник от Гърция да вземе един автобус и да си дойде за два часа, за да упражни правото си в България". Учуден съм от липсата на елементарно съобразяване, че само от Атина (например) до Петрич пътят е над шест часа в едната посока (и то с автомобил). Какво да говорим за стигането до Варна или Бургас. Защото би трябвало да знаете и че избирателят може да гласува само където е в избирателния списък – обикновено по постоянен адрес.

По повод твърдението ви, че "има достатъчно гаранции нашите сънародници да намерят начин и да упражнят гласа си, и тези, които искат, го правят" ще обясните ли на над 8000 гласували в Лондон през 2014 там дали ще имат осем секции, след като в една могат да гласуват не повече от 1000 души, или ще чакат за гласуване по осем часа?

А на 7000 българи в САЩ, гласували многократно досега, но живеещи далече от милионни градове, които сега ще бъдат лишени на практика от възможността – освен ако не решат да отделят цял ден или дори няколко дни?

Но най-разгневен съм от това, че грижата ви за образа ви стои над грижата за обществения интерес, за което намирам потвърждение в репликата ви: "...означава, че сме се уплашили и го вкарваме в преходни и заключителни".

Не съм ви упълномощавал да представлявате моята власт по този начин. Намирам липсата ви на логично мислене и съобразяване с реалността за опасна за обществото и заплаха за националната сигурност на България.

Политикът Булгар!Булгаар!

Не ни се мотайте в краката

Писмо от съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов до българката Елена Хамбарджиева, която живее в Ню Йорк и протестира срещу измененията в Изборния кодекс.

Кой Ви пречи на Вас да гласувате, след като в Ню Йорк има дипломатическо представителство в което можете да го сторите? Или просто трябва да вдигаме патардия за да сме "по-демократични","по различни"и "по-екзотични" за да ни забележат медиите? Случайно да сте чували за откритите до момента на приемането на новия ИК 136 секции в Турция,от които влизаха между 60 000 и 100 000 гласа?

Случайно да сте чували,че на последните парламентарни избори в САЩ и Канада гласуваха 8000 българи,а другите 200-300 000 браха гъби? Случайно да сте чували,че откриването на 1 секция струва на обеднелия и оскотял бг данъкоплатец, а не на Вас, между 8000-12000 евро? Не сте чували. Вас тези дребнави факти не Ви интересуват. Но както на Вас никой не Ви пречи да уредите личния си живот както намерите за добре, така не ни се мотайте в краката, когато се опитваме да намерим решение на 25- годишни проблеми, сътворени от безродни политици и безродни капризнечещи псевдосънародници.

Реакция

Ей сега вече си взехте белята

От коментари във фейсбук на писмото на Симеонов

Maria [email protected]: Ей сега, вече, драги народни представителю В. С., си взехте беля на главата. Никой служител не може да си позволи да говори така на шефа си, значи и никой избираем политик - на суверена си. Всички сме с Елена и всички СМЕ Елена.

Ivaylo [email protected]: Това трябва да влезе в речника срещу думите "безочие", "наглост", "идиотизъм". Да ви имам национализма!

Merim [email protected]: Българската политика в екшън.

Иво Мирчев@: Основен проблем в манталитета на голяма част от БГ политиците освен посредствеността е самозабравянето.

Yovev [email protected]:Той е част от днешните проблеми в България и няма как той да ги оправи.

Соня Сергиева@: Валери Симеонов - исках да го определя, не намерих думи. Какво консумират нашите политици?

Dimitar [email protected]: Истинският патриот играе хора, а не се мотае в краката.

Nikolay [email protected]: Имали сме всякакви управляващи, от които сме чували какво ли не. Според мен обаче тази коалиция изрече най-много глупави, простеещи, грозни и както в този случай - гнусни неща. Тук става дума за колективно явление, за общовластови феномен. Наблюдаваме болестно състояние на увреден властови мозък.

Фондът за лечение на деца

Показно, без съд и присъда

От отворено писмо на Гражданската инициатива "Спаси, дари на...", с което обявява, че спира кампаниите си за набиране на средства за лечение на болни деца в знак на протест

Обръщаме се към вас, които направихте чудеса за 65 болни деца в над 100 кампании. Благодарение на вас те получиха своя шанс за живот. Някои вече са студенти, други учат в гимназии, а онези, които бяха бебета, тръгват на училище.

Обръщаме се към вас, за да ви обясним. На 20 април ГДБОП нахлу във фонда за лечение на деца. И не просто арестува и подложи на унижение целия му екип. Хората с качулки разстреляха фонда. Показно, без съд и присъда. С което сложиха край на 10-годишната ни неуморна работа да направим тази институция истински полезна за болните деца на България.

Да убиеш е лесно. Просто стреляш и произвеждаш труп.

Когато започнахме първата кампания, единодушното мнение беше, че не е нормално деца с тежки заболявания да разчитат на дарителска помощ, докато един фонд, създаден именно за тях, гордо връща пари в бюджета в края на годината. Бяхме наясно, че и при денонощна работа няма как да помогнем на всички нуждаещи се. Затова, решихме ние, се налага да поведем битка с държавата.

Поведохме я. Бяхме постоянни и неотстъпчиви в настояването си фондът да започне да работи както трябва - с ясни правила и срокове, облекчена процедура и отговорни лица. Процесът се разви точно по етапите, описани от Махатма Ганди: "Първо не ти обръщат внимание, после ти се присмиват, после започват да се борят с теб, а накрая побеждаваш."

След 4 години през тези фази се стигна до срещата ни с министър Божидар Нанев и екипа му, които предизвикаха промяна в правилника, назначиха нов директор и сформираха нов обществен съвет. Осъществиха истинска реформа.

Знаехме, че съпротивата на Министерството на здравеопазването ще бъде яростна. Следващите 6 години бяха трудни, с париране на ударите на МЗ, които така и не дадоха възможност на фонда да се развие в дарителската си част. Но въпреки всичко той работеше и помагаше на все повече деца.

До 20.04.2016 г., когато беше разстрелян от упор. Категорични сме, че с работата на фонда, каквато беше последните 6 години, е свършено. И нямаме съмнения, че сегашното ръководство на МЗ ще довърши започнатото от кабинета "Орешарски":

- Общественият съвет ще бъде превърнат в лекарска комисия, а неправителствените организации ще бъдат отстранени. С въздишка на облекчение.

- Ще бъде спряно със средства на фонда лечението на деца в ЕС с формуляр за планирано лечение S2. Това означава, че родителите ще бъдат служебно насочвани към НЗОК за издаване на въпросния формуляр, когато кандидатстват за лечение в Европа. Изключение ще има само за кандидатстващите за трансплантация.

Финансирането от касата ще затрудни и забави лечението на децата, защото НЗОК не осигурява оферти за лечение и не заплаща разходи за придружител, път и престой. Ако намерението за прехвърляне на заплащането на лечение с формуляр S2 се осъществи, на практика фондът ще спре да финансира лечение в чужбина. Така ще се превърне в каса, заплащаща медицински изделия и лекарства за лечение в България. Обратното на онова, за което винаги сме настоявали.

Всичко това е изготвено преди 2 години, сега само се подновява. Идеите са същите, хората са същите, единствено министърът е с друго име, но е същият. Винаги сме работили с убеждението, че всеки трябва да носи отговорност за решенията и действията си. Затова заявяваме, че от днес нататък ще насочваме към Петър Москов всеки родител, който ни потърси за помощ за лечението на детето си. Повече кампании няма да организираме.

След като показахме, че има работещ начин децата да не разчитат на дарителската милост, нямаме нито ресурс, нито желание да се връщаме 10 години назад и да започваме отначало.

Във всички случаи - тук сме. Не сме разстреляни. Заедно сме.

Цитат на деня

ГЕРБ и техните финансови министри имат маниакална нужда да сложат ръка върху пенсионните фондове - в универсалните има натрупани вече над 7 млрд. лв., в професионалните - над 8 млрд. лв.

Георги Ганев, икономист

Още от Капитал