Антициганизмът – врагът пред портата

Липсата на публично осъждане на расизма от страна на политиците, пробитият от същия расизъм медиен дискурс, хаотичните действия на прокуратурата и неефективните съдебни решения водят до цикличната поява на сблъсъци като тези в Раднево

Побоят на околовръстното в София, след автомобилно спречкване, не предизвика същата реакция, като тази в Гърмен или Раднево.
Побоят на околовръстното в София, след автомобилно спречкване, не предизвика същата реакция, като тази в Гърмен или Раднево.    ©  в. "Марица изток"
Побоят на околовръстното в София, след автомобилно спречкване, не предизвика същата реакция, като тази в Гърмен или Раднево.
Побоят на околовръстното в София, след автомобилно спречкване, не предизвика същата реакция, като тази в Гърмен или Раднево.    ©  в. "Марица изток"

За автора

Огнян Исаев е журналист, част от екипа на международния Ромски образователен фонд. От години се занимава с казуси, свързани с правата на малцинствата. Публикуваме коментара му по повод събитията от миналата седмица в Раднево, където след конфликт на пътя заради отнето предимство, прераснал в бой, започнаха протести срещу ромската махала. Текстът е писан специално за "Капитал".

Краят на Втората световна война играе важна роля в редица психологични изследвания на човешките мотиви. С различни похвати и техники за манипулация на масите експериментални групи от млади хора биват превърнати в яростни нацистки отряди за много кратко време. Социалните психолози оценяват тази податливост на неоформените личности като уклон на конформисткото съзнание и несъзнание. Дали човек е подготвен да разпознава симптомите на психичната девиация на личността и масите, които я овластяват, е реторичен въпрос. Особено, когато това вече се случва като по учебник в българското общество. Къде платено, къде доброволно – отклоненията са факт.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


38 коментара
 • 1
  lenilaf avatar :-|
  lenilaf

  Един от големите проблеми на ромското малцинство, което ги различава от чернкожите в Щатите, например, е това, че не се борят за други права, освен за тези, които им се полагат от социалната система. Не виждаме техни лидери да изпращат послания за достъп до образование или подобряване на нивото на настоящето образование, не виждаме лидери, които да говорят за жените, децата, културните специфики, интегрирането им в обществото, не виждаме хора, които да протестират, че са дискриминирани при намиране на работа, например. Къде са техните поети, певци, протестиращи младежи и т.н. Това малцинство остава инертно и се активира единствено, когато му спрат тока (който не плащат), ако изобщо. Тяхната инертност и неадекватност е още един фактор за приемането им и за избуяването на този чудовищен расизъм и дискриминация срещу тях.
  Според мен лидерите на ромските организации трябва да помислят за конкретни неща и промени в нагласите и ценностите на самото малцинство, успоредно със соченето на пръст към лошите бели.

 • 2
  marzanna avatar :-|
  Je suis une femme

  [quote#1:"lenilaf"]Не виждаме техни лидери да изпращат послания за достъп до образование или подобряване на нивото на настоящето образование, не виждаме лидери, които да говорят за жените, децата, културните специфики, интегрирането им в обществото, не виждаме хора, които да протестират, че са дискриминирани при намиране на работа, например[/quote]

  Това, че ВИЕ не го виждате, не значи, че не съществува. Просто не представлява интерес за медиите да го покажат.
  Първо си отговорете на въпроса „кои са ромските лидери“. Можете ли да ги назовете с имена? Ако не, защо говорите за ромски лидери? Кои са българските лидери, в които всички ние се вслушваме и следваме? Ако няма такива, защо трябва да съществуват ромски лидери?
  Има стотици ромски активисти, които се борят за всичко изброено от Вас и правят малки крачки към прогреса. Всеобхватната дискриминация и расизъм (включително остарялата мантра за неплащането на тока, която към днешна дата дори не е вярна – според електроразпределителните дружества, най-сериозните крадци на ток е промишлеността) и абсолютно неадекватните държавни политики (или липсата на такива) обаче изключително много забавя процеса на еманципация и му пречи.

 • 3
  aganderov avatar :-|
  Marin Aganderov

  До коментар [#2] от "Je suis une femme":

  Госпожице, аз мога да ви кажа кои са ромските лидери - това са хора с криминално минало "хубавци" като цар Киро и бат Сали. От такива утайки ли очаквате призиви за достъп до образование? А вие ще ми дадете ли две-три имена за "ромски активисти" ( ще умра от смях) или просто си либералствате на наш гръб? Говорим за масово незачитане на правовата държава от едно конкретно малцинство - откакто електроразпределителните дружества качиха уредите си по стълбовете кражба на ток няма, за сметка на това 90% от битовата престъпност е "благодарение" на тях.

 • 4
  aganderov avatar :-|
  Marin Aganderov

  Има стотици хиляди примери и съм сигурен, че вие не живеете в България за да говорите такива безсмислени. Много е лесно някой да дава акъл, елате вие да поживеете в съседство с горките онеправдани роми за 1-2 месеца - сигурен съм, че и най-заклетият либераст ще започне да подсмърча по фашизма.

 • 5
  netolerast avatar :-|
  netolerast

  офф, аман от глупости. Защо не се замислите ако има т.нар "расизъм" откъде аджеба се взема и дали не е предизвикан въпросния етнос. Расизмът е проява на нетърпимост към определена култура, а към някои колтури трябва да има нетърпимост....просто защото не се търпят. Европа от толкова толерантност ще се загроби и ще стане аббсолютно нетолерантна.....към всеки, който не си бие главата в земята по пет пъти на ден.

 • 6
  netolerast avatar :-|
  netolerast

  а също така се замислете дали от въпросния етнос също не са "расисти"... Само че в Капитал няма да доживеем статиш за циганския расизъм

 • 7
  netolerast avatar :-|
  netolerast

  "Антициганизмът не ни засяга тук и сега, но готови ли сме да живеем в расистки вижилантски анклави, е въпрос, върху който си струва да се замислим."

  по-добре в " в расистки вижилантски анклави" отколкото в цигански гета

 • 8
  marzanna avatar :-|
  Je suis une femme

  До коментар [#4] от "Marin Aganderov":

  Живея в България и живея до Женския пазар. Вие къде живеете, че сте такъв експерт по темата?

 • 9
  marzanna avatar :-|
  Je suis une femme

  [quote#3:"Marin Aganderov"]Госпожице, аз мога да ви кажа кои са ромските лидери - това са хора с криминално минало "хубавци" като цар Киро и бат Сали.[/quote]

  Дали това наистина са ромски лидери, или са просто единствените роми, които можете да назовете по име?

 • Костадин Иванов

  Прекалено неточно заглавие, което освен всичко предпоставя кой е лош. Светът е пълен с ученолюбиви и трудолюбиви цигани и лоши хора, които им пречат. Стига бе! Запитвате ли се защо точно този етнос пречи не само на българите, а и почти на всички останали?
  Ще излезе, че всички са сбъркани и само циганите прави. Поколения наред неграмотност /ромска култура,/ ранна бременност/ромска култура/, пиянство и побоища - пак от културата. С две думи, няма култура. Кой е виновен за това?
  Докато държавата под формата на помощи спонсорира този средновековен живот, нищо няма да се оправи. Знае го и авторът на материала, но му плащат да пише за това.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал