Мнения Daily - Чий нос расте покрай фонда за деца

Не е ясно как може да си на власт в коалиция с пропутинска партия, а пък да не може да си с нея в опозиция

Мнения Daily - Чий нос расте покрай фонда за деца

И още: Първата природа на българската политика; В огледалото на Путин - управление от юртата

9375 прочитания

Не е ясно как може да си на власт в коалиция с пропутинска партия, а пък да не може да си с нея в опозиция

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА


Диспут

Чий нос расте покрай фонда за деца

Петър Москов, министър на здравеопазването, по bTV: Всяко едно от тези деца (които трябваше да бъдат разгледани на Обществения съвет на фонда за лечение на деца на 20 април - деня, в който се случиха арестите във фонда - бел. ред.) беше разгледано на 21-ви април. Фондът работи дори много по-бързо отколкото е работил преди.

Красимира Величкова, директор на Българския дарителски форум и член на Обществения съвет на фонда за лечение на деца, по "Дарик радио": От 53 деца 38 все още не са разглеждани. Когато бяхме извикани на извънредно заседание на 21 април по предложение на проф. Пилософ(новият директор на фонда - бел. ред.) и Ева Жечева(председател на ОС) решихме да разгледаме само най-спешните случаи. Миналата седмица нямахме кворум за заседанието и следващото ще се проведе на 18 май.

***

Петър Москов: Има доклад на службите на министерството, който казва, че за една година от парите за лечение на деца над 1,5 млн. лв. са изразходвани неправомерно - дадени са за транспорт, преводи, консултантски, а не за лечение, а с тях е можело да се лекуват още 65 деца.

Не може от перото за лечение на деца да давате за командировки.

Красимира Величкова: Министър Москов явно не знае вероятно как функционира фондът. А той функционира по следния начин: родителите или настойниците подават заявление, фондът го разглежда и ако детето влиза в правилата и критериите за подпомагане, бива подпомогнато. За миналата година са били подпомогнати 1390 деца, а около 100 заявления не са били одобрени, защото са били извън обхвата на дейност на фонда. Няма 65 деца, за които да не са стигнали пари.

И когато става дума за лечение в чужбина – транспортът, преводът и престоят са част от процеса, за да има изобщо достъп до лечение. От финансираните от фонда 1390 деца 414 са се лекували в чужбина. От тях 8 са били придружени от лекари, защото това е било изричното изискване на изпращащата и приемащата болница.

***

Петър Москов, 10 май: Аз сигнал в ГДБОП не съм подавал.

Премиерът Бойко Борисов, 20 април: Разследването за злоупотреби във Фонда за лечение на деца е започнало по сигнал на здравния министър Петър Москов.

Официален Facebook профил на Реформаторския блок на 20 април: Днешната акция на ГДБОП е свързана с разследването, водещо се от няколко месеца, по сигнал на министър Москов.

Петър Москов по бTV: Създава се нов политически блок - АБВ, БСП и ДПС, който е обърнат към Путин и Русия. Аз продължавам да не виждам мястото на ДСБ в опозиция, съставена на пропутинова основа. Аз знам защо съм останал в правителството и всеки ден доказва защо съм прав.

Във фейсбук: Който не е с Бойко, е с Путин

Николай Слатински@: Не ми е ясно като как така напълно в реда на нещата е да си на власт в коалиция с пропутинска партия, а пък да не може да си с нея в опозиция...

Никола Пенев@: Министър Москов, това, че не ви стигнаха топки да напуснете управлението след провала на съдебната реформа съвсем не означава, че можете да играете играта "Който не е с Бойко, е с Путин"

Живко Велков@: И защо неговият личен приятел не вземе да подкрепи Плевнелиев за нов мандат?

Коментар+

Първата природа на българската политика

От коментар на Асен Генов в actualno.com

Механичната смес от псевдополитики и лицемарна пропаганда използва камари лъжи, които по правило се тиражират услужливо от медиите, подчинени на порочния консенсус за политическата корупция, която крепи всяка безпринципна коалиция.

Лъжата, като политическо средство, е недопустима. Има много примери за политици, приключили кариерата си, след като са били уличени в лъжа. Но българските си служат с нея ежедневно.

Покрай промените в Изборния кодекс се наслушахме на много "патриотични лъжи", използвани като смокинов лист за срамната близост между несъвместими идеи и доктрини.

Лъжа е, че облекчените правила за гласуване в кодекса "Манолова" увеличават вота на българите в Турция. На парламентарните избори през 2014 г. гласовете от Турция са намалели с 5% спрямо 2013 г.

Лъжа е, че облекченият режим е довел до откриване на повече секции в Турция. Секциите в Турция са разкрити с решение на ЦИК 920-НС от 12.09.2014 - преди започне процедурата по набиране на заявления за разкриване.

Лъжа е, че гласуването на българите в чужбина е много по-скъпо от гласуването в България. Един глас в чужбина, независимо къде, струва 9.53 лв. Един глас в България струва 9.00 лв.

Лъжа е, че в чужбина гласуват по-малко. На последните избори през 2014 г. в чужбина са гласували 339 души на секция, а в България – 285 души. Лъжа е и защото секции с висока активност в България – между 500 и 1000 гласували, са 4%, а секциите с такава активност в чужбина са почти 23%.

Лъжа е, че това ще намали тежестта на "турския вот". Няма никакъв проблем за ДПС (а вероятно и ДОСТ), да организира автобуси от Турция, както го е правило нееднократно. Но само във Великобритания ще бъде ограничено правото на глас на близо 10-те хиляди повече гласували бългапри през 2014 спрямо предходната 2013 г. Увеличението на гласувалите само във САЩ, Германия и Великобритания през 2014 спрямо 2013 е 2.5 пъти.

Истина обаче е, че промените, които удрят вота на българите, които не са в Турция, обслужват идеално интересите именно на ДПС и ДОСТ. На печелившите - честито!

В огледалото на Путин

Управление от юртата

От интервю с писателя Борис Акунин, представено от "Дойче веле"

Ако оставим настрана моралния и идеологическия аспект, проблемът е в това, че политическият режим в Русия е катастрофално неефективен. В рамките на сегашния световен модел той е неконкурентоспособен. Светът се развива, а Русия тъпче на едно място - в това е бедата. И за съжаление всичко това ще завърши с обедняване на населението и със социален взрив. Защото вече подминахме кръстопътя, където можехме да направим обратен завой.

Открай време мисля над това: каква е същността на руската държава, защо векове наред в нея се повтаря един и същ катаклизъм и всеки опит за либерализация завършва с още по-яко затягане на гайките. Очевидно има някаква причина в конструкцията. Работя над руската история от края на XVII век и ми се струва, че започвам да разбирам този механизъм.

Ако утре в страната се проведе, дай Боже, мирна революция, ако свалят Путин, а на власт дойде някакъв нов демократ, който остави всичко, както си е, след някое време и той ще стане диктатор. Просто защото държавната структура не предлага други вектори за движение - тя е парализирана по вертикала.

Удивително е, но в нашата история нито един реформатор не е посмявал да посегне на фундамента на държавата, положен още през XV век от Иван Трети. Тогава той възпроизвежда държавническия принцип на ордата просто защото към този момент руснаците не познават по-ефикасно работеща система от тази на Чингис Хан.

Но през XXI век условията вече са съвсем други, но Русия продължава да се управлява не по закона, а по заповедите на Великия хан. И никой закон не може да бъде по-силен от ханската заповед. В тази система не държавата обслужва хората, а обратно. В нея не съществува възглед за личните права - съществува само възглед за личните привилегии, които се предопределят от мястото ти в самата й структура и от степента на вярност към началството.

И накрая - в тази система важно значение има тайната полиция, независимо как ще я наричаме. Тя е дублираща структура на властта, защото в една система, където няма разделение на властите, тя е единственият инструмент, с който Ръководителят може да контролира какво се случва по целия този вертикал.

Корупцията не е просто кражба. Корупцията е да използваш държавната система по най-различни начини. Когато даваш привилегии на своите приятели, когато не допускаш те да понесат отговорност за престъпленията си, когато поддържаш някакъв паралелен, скрит бюджет, с който се разпореждаш по свое усмотрение - това също е корупция.

Руската държава е модернизирана многократно, но основата ѝ си остава същата. Тъкмо тази основа задава конфигурацията на останалата част от сградата. Както и да променяш етажите, фасадата или вътрешното обзавеждане, тя пак си остава някогашната конструкция на ордата. И така една огромна страна се управлява от ханската юрта.

Диспут

Чий нос расте покрай фонда за деца


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
mb-3
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход