Мнения Daily - Безизходица от статуквото

И още: Преформатиране между СИРИЗА и Льо Пен; След "Да" на референдума; София-Пловдив за 30 минути е неграмотен пиар

В "събирането" на ad hoc мнозинства с непублични преговори Цветан Цветанов излиза все повече напред като де факто министър-председател, осигуряващ подкрепа за управлението.
В "събирането" на ad hoc мнозинства с непублични преговори Цветан Цветанов излиза все повече напред като де факто министър-председател, осигуряващ подкрепа за управлението.    ©  Цветелина Белутова
В "събирането" на ad hoc мнозинства с непублични преговори Цветан Цветанов излиза все повече напред като де факто министър-председател, осигуряващ подкрепа за управлението.
В "събирането" на ad hoc мнозинства с непублични преговори Цветан Цветанов излиза все повече напред като де факто министър-председател, осигуряващ подкрепа за управлението.    ©  Цветелина Белутова

Позиция

Безизходица от статуквото

От анализ на Даниел Смилов в портала "Култура"

България влезе в политическа криза, която ще има и краткосрочни, и дългосрочни негативни последици. Става въпрос за безизходица и безпътица със следните измерения:

- Няма парламентарно мнозинство. След излизането на АБВ официалната подкрепа за правителството падна под 120 депутати. Вярно е, че има и неофициална ad hoc подкрепа от БДЦ, независими, дори ДПС и ДОСТ. В една такава динамична среда ГЕРБ трябва да "събира" мнозинства инцидентно и да води сложни, непублични преговори.

В този процес Цветан Цветанов излиза все повече на преден план като де факто министър-председател, осигуряващ подкрепа. Сблъсъците му с Борисов ще стават все по-чести, както и ситуациите, в които Цветанов ще излиза победител;

- Неразрешими противоречия между подкрепящите правителството. Един рутинен законопроект – изборното законодателство, доведе до ескалация на напрежението. Драмата с гласуването в чужбина далеч не е отминала и не е ясно какво ще е нейното решение. Вярно е, че след подобни мерки най-вероятно биха паднали в КС, но политическите негативи за ГЕРБ ще са достатъчно сериозни.

Следващата подобна ситуация ще се разиграе най-вероятно с антикорупционното законодателство, което беше бойкотирано отново в ресорната комисия. След евентуален повторен бойкот и в пленарната зала ДБГ и Меглена Кунева няма как да оправдаят оставането си в правителството. А в момента то е принудено да разчита – дори за рутинни гласувания, и на патриоти, и на формации, свързани с ДПС. Това е рецепта за поредица от (мини)кризи.

- Липса на перспектива за управляващите: През последната година и половина ГЕРБ инвестира сериозно в разбиването на основния си партньор РБ. И успя да го направи, като инкорпорира една част от него и антагонизира другата. Сега бере плодовете от "успеха си", но по-лошото е, че ситуацията вдясно е толкова влошена, че бъдещо взаимодействие между субектите там изглежда обречено.

На този фон с излизането на АБВ и избора на Корнелия Нинова за лидер на БСП левицата показа, че е подушила кръв. Не че тя не е в насипно състояние и не е слаба и като послания, и като персонажи. Но ако десните останат в това състояние, едно обединено ляво би започнало да изглежда като алтернатива.

- Изтича мандатът на Плевнелиев: Ако на предстоящите избори бъде излъчена фигура с неясна лоялност към европейското бъдеще на страната, България лесно би могла да се окаже в ситуацията на Молдова, Грузия и Украйна.

Задава се и референдум, който ще е поредната еманация на безпросветния популизъм. Част от въпросите на него са противоконституциони като този с намаляването на депутатите от 240 на 120. Ако позволява нещо подобно, самият закон за референдумите е противоконституционен и би трябвало да бъде отменен от КС.

По друга част от въпросите хората ще се произнесат по тях. И след референдума може да осъмнем с нова политическа система, която тепърва ще ражда собствените си абсурди. Изобщо електоралното инженерство като път за решаване на съдържателни управленски проблеми е глуповата стратегия на политически аматьори. С този референдум (а сигурно и други подобни) рискът от аматьорския експериментализъм стремглаво ще нарасне.

И накрая, ако насипното мнозинство в парламента изкара до средата на юли, шансовете му да оцелее до края на годината се увеличават значително - заради мъртвия летен период и предизборната кампания. Колкото по-дълго оцелява това мнозинство обаче, толкова повече време ще има за раждането на нови популистки субекти и консолидиране вляво. В този смисъл оцеляването изглежда повече като път към възможна загуба на парламентарни избори.

Така че, очакват ни два решаващи месеца, през които е добре да не разкопчавате предпазните колани.

Преформатиране на политиката

Между СИРИЗА и Льо Пен

Евгений Дайнов, политолог, в анкета на "Дневник

Върви трескаво търсене на начини да бъдат достигнати две големи митични (т.е. едва ли съществуващи в очакваните размери) групи избиратели: лявопопулистки тип СИРИЗА и дясно-антиевропейски тип Льо Пен и Орбан. Идеята на търсещите е, че някъде там се реят милион-два избиратели, които трябва да бъдат впрегнати в лявата или в "патриотичната" каруца. А всичко това ще доведе до някакво сравнително бързо преформатиране на политиката, партийната система и властта.

Рационалният избор на ГЕРБ би бил следният: ако увисне единствено на подкрепата на една-две малки партии, Борисов да свика нови избори, за да увеличи тежестта на ГЕРБ и да намали тежестта на малките партии. В последните месеци обаче е очевидно, че неговите решения са все по-малко подвластни на рационалния избор и все повече – на страхове и емоции.

Възможно е да се кандидатира и за президент, ако в даден момент установи, че не може да се пребори с все по-силно притискащите го опасности и че единственият начин да се скрие от тях е да се засели в отсрещната на Министерския съвет сграда.

След "да" на референдума

Най-много три партии в парламента

От коментар на Любомир Дацов във фейсбук

Когато много хора са обхванати от възторг, винаги ми светва една сигнална лампичка. Та малко за това какви биха били последствията от едни референдумни решения. Долните редове са по-скоро закачка.

Ако хората отговорят "да", как би изглеждала обновена България:

Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура? В парламента ще влязат две партии (може би три), ГЕРБ и ДПС - 107/13 представители.

Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120? Ще бъдат спестени около 12 млн. лв. годишно. В същото време контролираното гласуване ще е по-лесно, съвкупната цена на лобистките поправки ще намалее, а ще се увеличат индивидуалните суми. Възможността да има някакъв различен глас ще намалее.

Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите? Важно е кой брои, предложението няма съществено значение за честността и прозрачността на изборите.

Подкрепяте ли годишната държавна субсидия за политическите партии и коалициите да бъде 1 лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори? Абсолютен популизъм, който не носи никаква съществена промяна освен засилване на позициите на олигарсите, кръговете от фирми и местните бейове. Може да има по-справедливо разпределение на субсидията чрез промяна на модела. Например равна фиксирана сума за парламентарно представените партии от около 3 - 6 млн. лв. + малка добавка за спечелени гласове.

Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на МВР и началниците на районните управления да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура? Друга безсмислица, която предполага тотално друга структура и система на вътрешен ред и сигурност (съд, прокуратура, МВР), друга данъчна система и т.н. Цялостното преустройство ще струва няколко милиарда лева, без да е ясно какво ще се постигне. В случая много по-просто е пожарната, охранителната и криминалната дейност да бъдат прехвърлени на общините. На национално ниво да останат ограничен брой служби.

"До Пловдив за 30 минути"

Неграмотен PR

От коментар на Лъчезар Богданов във фейсбук

Неграмотен ПР или търсене на "споделяне" в интернет са малоумните заглавия, според които от София до Пловдив ще се пътува с влак за 30 минути след модернизацията на трасето?

Да посмятаме заедно с ПР-ите, журналистите и главните редактори: разстоянието от София до Пловдив е 156 км. За да се измине за половин час, средната (не максималната) скорост трябва да е 312 км/ч. Да приемем, че влакът няма да спира никъде. Но нали трябва да тръгне и ускори, пък и да спре? Та да заделим 2 минути - и тогава средната скорост в останалите участъци ще е 326 км/ч.

За сравнение, изцяло новата линия Кьолн - Франкфурт с дължина 177 км се изминава за 1 ч.и 05 м без междинни спирки - или средна скорост 163 км/ч. Максималната скорост по трасето е 300 км/ч, а проектът е струвал 6 млрд. евро.

Не е лошо да се съобщават и добри новини, ама чак така...

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 1
  chicago514 avatar :-|
  chicago514

  На определени отсечки може да се достигне скорост от 200 километра в час при определени технически характеристики на железопътното трасе,контактен проводник и разбира се локомотиви и вагони.Нищо повече.Причината е ясна.Няма пари.Трябват милиарди.Трябва да се смени и цялата инсталация за движението на влаковете и маневрите,в гарите и на междугарията.Аз на такъв популизъм му казвам-тепегьозлук.

 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik

  И четиримата коментатори добре са напипали за какво става въпрос. Политически маркетинг на хора с много пари и още повече користни амбиции. Сутрин в 9 часа им оставят на бюрото социологическите, психологическите и пр. електорални разрези, които само доказват това, което умните хора и без друго забелязват. Беден, изостанал, завистлив, комплексиран електорат. А е беден, защото е безнадеждно тъп и тук нещата заспиват. Остава още малко технологична работа, да решим къде да удряме. Примерно завистлив - ще му пуснем въдичката с партийните субсидии и бройка на "онея горе с големите заплати". Беден - откакто в Кауфланд кебапчетата са 4,99 килото, основният му проблем е да има евтина нафта - това е новият измерител на благоденствието. Алкохолизиран - значи като седи на дивана с двулитровката между коленете, идеално време да му промиваме мозъка от малкия екран.

  Набързо се напълни с кандидати за български Тръмп, въпреки че отдавна сме ги изпрварили с Жорж Ганчев и Бареков.

 • 3
  infernus avatar :-|
  Infernus

  "Задава се и референдум, който ще е поредната еманация на безпросветния популизъм. Част от въпросите на него са противоконституциони като този с намаляването на депутатите от 240 на 120. Ако позволява нещо подобно, самият закон за референдумите е противоконституционен и би трябвало да бъде отменен от КС."

  Ех че удобно, а не може ли конституцията да се промени през ВНС, все пак и тя е правена от и за избирателите, а не КС да си мие ръцете с нея. Щом хората искат 120 депутата ще трябва да се промени конституцията, не повече от 5% от българите могат да назоват 20(не 120) депутата от действащото народно събрание.

 • boko34

  До коментар [#3] от "Infernus": Точно така, имаш "+" от мен! И да напомня на журналиста чл. 1(2) от конституцията: "Цялата държавна власт произтича от НАРОДА. Тя се осъществява от НЕГО НЕПОСРЕДСТВЕНО и чрез органите, предвидени в тази Конституция." Тоест, ако народа реши може да избере 12 магарета, да ги затвори в парламента, да им сложи две купи сено и в зависимост коя от двете купи избере мнозинството да приема законите! Разберете най-накрая, НАРОДА е НАД ВСИЧКО, дори и над конституцията макар и неофициално.

 • 5
  xax avatar :-|
  xax

  Не знам къде се твърди за 30 минути - аз виждах новини за около час, даже малко повече, т.е. ако се спира само на Пазарджик ти трябва средна скорост около 150 км/ч, което ще е съвсем реално след ремонта.

 • 6
  k_.ara avatar :-|
  k_.ara

  Много удобни за управляващите анализ и разсъждения, но как ще се промени статуквото, кой ще предложи неизгодни за тях промени да се узаконят? Времената се менят и трябва да се предвидят възможности за поправки в Конституцията. Референдумът е питане на народа. Зависи от гледната точка, как се оценяват въпросите и отговорите. Не е редно, някога народът да е бил компетентен, когато е писана Конституцията, а сега вече да не е. Как просперираща Швейцария провежда референдуми за всеки въпрос по който има дилема. А смяната на управленските решенията по системата"проба- грешка" не подкрепя ли тезата от необходими промени?

 • 7
  vladislav_paunov avatar :-|
  Molotov

  Какви са тези глупости!? Срещу какъв хонорар се продава наш'та "елитна" журналя!? Аргументи изсмукват от пръстите след избърсване на задника, а не зле скалъпен пи ар е това! Начи да попитам за какво са ни 240 депутати като и толкова не се събират в парламента и нищо не правят? 120 поне се контролират по-лесно и даже може 20 от тях да са антикорупция. Естествено, че на ченгетата не им отърва хората да избират полицейски шефчета, например, камоли депутати. Ама, разбира се... Фак дъ палийс!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал