Мнения Daily - Пенсионните промени: защото "после" дойде
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Пенсионните промени: защото "после" дойде

Ако работещите не правят нищо извън това, което законът ги задължава и което им позволява, стандартът им на живот след пенсиониране ще спадне наполовина.

Мнения Daily - Пенсионните промени: защото "после" дойде

5470 прочитания

Ако работещите не правят нищо извън това, което законът ги задължава и което им позволява, стандартът им на живот след пенсиониране ще спадне наполовина.

© Мария Съботинова


Пенсионните промени

Защото "после" дойде

От интервю с Любомир Христов, финансист, в "Дневник"

Предложението за видовете пенсии предизвика много емоции, защото беше поднесено изненадващо и хората са подозрителни. По същество то предвижда при навършване на пенсионна възраст и право на достъп до пожизнена пенсия от универсален пенсионен фонд, пенсията да се получи срещу прехвърлянето на партидата в техническите резерви на пенсионното дружество, в друго пенсионно дружество или при застраховател.

С прехвърляне на партидите на пенсионери в техническите резерви на дружествата се цели тези резерви, които сега са празни, да бъдат попълнени. Защо пенсионните фондове нямат тези резерви? С Наредба на КФН от 2004 г. формирането им е отложено до годината, след която е започнало изплащането на пожизнени пенсии. Това все още не е факт. А наредбата беше приета, защото и тогава, и сега начинът на изплащане на пенсиите не е уреден.

Това е управлението на страната на принципа ДДПО – "давай, давай, после ще се оправяме". Но сега е "после" и дойде моментът да се оправяме. Така че предложенията на МФ целят да прикрият факта, че пенсионните дружества нямат необходимите им резерви, за да гарантират отпуснатите пожизнени пенсии. Този проблем решава сега Горанов.

За тази уредба на пенсионната система хората плащат два пъти – един път с таксите, които им събират фондовете, и втори път – когато ще си прехвърлят партидите в резервите на дружествата. В крайна сметка в момента става дума за покриване на следите на несвършена работа на адрес е площад "Народно събрание". И отново се следва традицията да не казваме на хората какви са правилата, а чак на светофара да им съобщим, че не могат да завият надясно например.

Това, за което не се говори, а е важно, че това прехвърляне на партидите не е задължително за цялата сума, а може да се прехвърли само такава част, която да е достатъчна, за да осигури минималната социална пенсия, или 133 лева в момента. Ако днес се отпуска пенсия по тези правила, трябва да са натрупани приблизително 22 хил. лв. по дадена партида. И сумата над тази може да остане по нея и да бъде наследявана.

Предлага се още пенсиите да се смятат с еднаква очаквана продължителност на живота и за мъжете, и за жените. Средната продължителност на живота на жените е по-голяма и като се разпредели една сума за по-дълъг период, се получава по-ниска месечна пенсия. На практика се забранява използването на пола и това според мен е справедливо.

Ако получавате само пенсия от държавата, тя ще е по-висока от сбора на двете пенсии – намалена държавна и от фонд. Предложенията по никакъв начин не засягат този въпрос и дали ще имате избор да преместите една сума от, да речем, 60 лв. от левия джоб в десния е от второстепенно значение. Иначе по принцип е хубаво да има избор.

А допълнителното задължително осигуряване никога не е било допълнително. От август миналата година не е и задължително. Ще обясня защо. На всеки 100 лв. доход всеки от нас плаща задължителна вноска по 17.80 лв. Аз си внасям тези 17.80 лв. в държавното обществено осигуряване, а вие си я делите на две, като отклонявате 5 лв. от нея към съответния универсален фонд, а останалите 12.80 внасяте в ДОО. Кое е допълнителното тук?

Резултатът, че вашите две пенсии ще са по-ниски от моята една е предопределен от кодекса. Когато разделяте вноската си на две тази година, а се пенсионирате, да речем, след 20 години, то по-голямата част - тази, която отива в ДОО, ще ви донесе пенсия, зависеща от осигурителния доход за страната в годината, преди да се пенсионирате. Днес се осигурявате върху даден доход, а пенсията ви се определя от дохода след 20 години. Така вноските ви в ДОО "носят доходност" (по-точно индексират се) с темпа на нарастване на осигурителния доход. Между 2002 и 2015 г. този темп е реално 3.8%.

Другата част от вноската ви, която насочвате във фонд, трябва да носи поне същата доходност, но доходността на осигурените в универсален фонд между 2002 и 2015 г. е била 0.53 %. Бъдещето не е по-розово.

Крайният извод за хората, които предстои да се пенсионират у нас, е, че ако не правят нищо в допълнение и извън това, което законът ги задължава и което им позволява, стандартът им на живот след пенсиониране ще намалее наполовина.

Изборният скандал

Така ли защитихте националната сигурност?

От коментар на Цветозар Томов, социолог и член на ЦИК, в личния му профил във фейсбук

И така, парламентът отхвърли президентското вето и убедително се справи със заплахата за националната сигурност, идваща от чужбинския вот от Турция. За да няма метастази, туморът беше изрязан изцяло заедно с останалата част от планетата. На ход е Конституционният съд.

Но да видим в какво се състои тази тежка заплаха за националната сигурност, заради която мнозинството от българските депутати опраскаха конституцията, правата на милион и половина българи, президента, а и илюзията, че живеем в що-годе демократична страна.

Поиграх си да изчисля как биха се изменили резултатите от последните избори, ако се изключат гласовете извън страната - както тези в Турция, така и тези извън Турция. В скоби посочвам сегашното разпределение на мандатите според официалните изборни резултати. Ето как:

ГЕРБ - 84 мандата (84)

БСП - 41 мандата (39) ДПС - 35 мандата (38)
РБ - 23 мандата (23) ПФ - 19 мандата (19) ББЦ - 15 мандата (15)
"Атака" - 12 мандата (11) АБВ - 11 мандата (11). При 5 от парламентарно представените партии и коалиции няма промяна. ДПС губи 3 мандата, като 2 от тях взема БСП, а 1 - "Атака". Само така може да бъде защитена националната сигурност, нали?

Умните и красивите

Да спрем ли да учим, г-н Борисов?

От коментар на Мария Бабикян в offnews.bg

Аз съм просто едно момиче, което учи някъде далеч. Но понякога, като гледам политиците ни начело с вас, господин Борисов, се питам – да спра ли да уча, за да мога да взимам решения за държавата?

Вие обитавате една сграда, изгубила смисъла и функциите си. Обещавате видими резултати и ще ви посоча основния - разделението между българите в България и тези в чужбина е създадено изкуствено от управляващи като вас. Това е видимото. Другото не ми се струва толкова дълбоко, че да се усеща със сърцето.

Нищо, свързано с вас, всъщност не е дълбоко. Тъжно е да сте по-неквалифициран от студент в трети курс по политика и да управлявате милиони (хора/пари оставям на първата асоциация във вашия... ум).

Двубоят в Джебел

Костюмите си заминават, проблемите - не

От коментар на Никола Цветанов в webcafe.bg

Добре дошли на първия директен политически двубой от серията "Доган срещу Местан". Както е известно, битката ще определи кой да е Баба валия на българските турци.

Място - Джебел, "Мегдан Арена". Рекордна посещаемост - 3122 местни зрители плюс около 5000 гости от цялата страна и съседна Турция. За сигурността и приятното прекарване на всички се грижи МВР.

Кантарът показва около 5000 единици човешка маса за ДПС. Морфичният резонанс от Сараите не може да бъде технически прихванат, но всички знаят, че е там. Претендентът Местан остава в леката категория с няколко десетки поддръжници и гардове, но респектира със сериозни фигури от Турция в щаба си. ДОСТ предварително бяха заявили агитка от 16 000 души, а ДПС - от 15 000.

Телевизионните коментатори отбелязват физическото предимство на ДПС, докато ДОСТ явно ще разчита на разочарованието на публиката от дългогодишния йок берекет. ДПС едва си проправя път до арената. Подсигурените отрано фенове статисти спират състезателя на всяка крачка, за да си направят селфи. ДОСТ стои в близост край ринга, но не смее да се качи. Тактическите заявки "Заедност" и "Единност" издържат около 3 минути.

ДПС се обяви против предателите, против външна намеса в партията, за предсрочни избори и пусна триумфално бели гълъби в небето. Получи обаче добре насочено кроше. Кметът на Голяма Бурсенска община Реджеп Алтепе обеща инвестиции и нови работни места за местните достове - дост на турски език означава приятел, с което недвусмислено показа на кого симпатизира. Именно възможността за работа най-силно би докоснала обреченото на тютюнопроизводство от поколения насам население.

Истинските губещи са българските турци. Костюмите и мегафоните си заминават, техните проблеми - не.

Челен опит

За една нощ в центъра на Белград бяха съборени няколко сгради и производствени халета, а властите отговарят с "не е наша работа".

С маски, бухалки и багери

От коментар на Неманя Руйевич, "Дойче веле"

Вечерта на 24 април, когато цяла Сърбия е затаила дъх пред екраните в очакване на първите резултати от президентските избори, 30-ина маскирани мъжаги, въоръжени с бейзболни бухалки и три багера, събарят няколко сгради, производствени халета и един ресторант в белградския квартал "Савамала".

Блокират улицата с два камиона, спират случайни минувачи, конфискуват мобилните им телефони и размахват юмруци. Багерите работят цяла нощ. Шумът е невъобразим, но нито той, нито оплакванията на граждани са в състояние да накарат полицаите от близкия участък да се намесят. Кварталът осъмва в съборетини – и всичко това в центъра на сръбската столица.

"В полицията ми казаха, че не било тяхна работа. Продължих да настоявам и тогава вече ми отговориха, че имали заповед да не се месят", разказва Владимир Милевич, директор на фирма, чиято сграда също била сред прегазените от багерите. В общинския отдел за строителния контрол получил същия отговор: "Не е наша работа."

Медиите не обелили и дума за случая, информации за "фантомите в "Савамала" се появили само в социалните мрежи и някои независими сайтове и всекидневници. Омбудсманът Саша Янкович, който отдавна е трън в очите на сръбското правителство, посочва, че става дума за "организирана престъпност под държавно прикритие".

"В Сърбия възниква правен вакуум, тъй като законите се подменят произволно", посочва юристът и бивш вътрешен министър Божо Прелевич. Той също смята, че тъкмо властта има пръст в случая. "Че кой иначе би се осмелил да събаря посред нощ сгради, ако не е сигурен, че правителството и полицията няма да се намесят?!", казва Прелевич.

Няколко дни след "инцидента" премиерът Вучич, бившият националист, който сега се представя за европеец, направи изявление - случилото се не заслужавало кой знае какво внимание, но все пак трябвало да се изчака какво ще покаже разследването, подсказвайки какво да се очаква: само "някой пълен идиот" би събарял посред нощ обекти, които и бездруго са "незаконни" - т.е. могат да се събарят, но посред бял ден. Междувременно няколко собственици на въпросните "незаконни" обекти са представили официалните си разрешителни за тях – оплакванията им обаче не са имали никакъв ефект.

Мнозина подозират, че среднощната акция е свързана с оспорвания проект "Белград на вода". На най-хубавото място на брега на Сава в квартал "Савамала" е предвидено да се изгради престижен нов квартал с фирмени бюра, луксозни апартаменти и молове. Сръбското правителство подписа договор с инвеститорите от Обединените арабски емирства.

"Този случай показва какво ни очаква вероятно в бъдеще - че неизвестни лица могат да посягат на частната собственост на сръбските граждани само защото някой проявява апетит към терена. И че подобно нещо може да остане абсолютно безнаказано", казва Предраг Петрович от белградската неправителствена организация "Център за политика на сигурността". И той като повечето сърби не очаква полицията и прокуратурата да предприемат каквито и да било мерки. "Правителството и верните му медии ще се опитат да игнорират случая", смята Петрович.

Още от самото обявяване на проекта гражданската инициатива "Не наводнявайте Белград" провежда акции срещу грандоманския проект. Преди дни в организирания от нея протест срещу "фантомите от "Савамала" се включиха близо 5000 души. Следващата подобна акция е планирана за идната седмица.

Опозиционните партии подкрепят тези демонстрации. Само че това няма да помогне, смята юристът Прелевич. "В подобна политическа среда гражданите имат само две възможности: или да се присъединят към някоя от управляващите партии, или да напуснат страната. Защото там, където някои се поставят над закона, вече няма държава."

Патриотизмът - новата гражданска религия

От коментар на Игор Айдман, "Дойче веле"

В условията на конфронтация със Запада руските власти се нуждаят от нови идеологически инструменти за сплотяване на обществото. Навремето Сталин се обърна към държавната пропаганда на патриотизма. Сега и Путин говори за патриотизма като за нова национална идея, тъй като руската православна църква, която е основен идеологически партньор на държавата, няма достатъчно влияние в обществото.

Много руснаци, наричащи себе си православни християни, всъщност са атеисти. Те не участват активно в църковния живот и много рядко посещават богослужения. Надеждите за засилване на влиянието на църквата с идването на новия патриарх Кирил така и не се оправдаха: днес едва 4% от анкетираните го окачествяват като "обществен деятел, комуто имат най-голямо доверие".

Затова и властите създадоха квазирелигиозен хибрид между официалното православие и новите патриотични култове. На първо място е култът към победата, който включва в себе си и преклонението пред воювалите предци. Следват култът към връщането на Крим, към националния лидер, извършил този "подвиг", към руската държава, към нейната "непобедима" армия и т.н. и т.н.

Комунистите искаха да приобщят цялото човечество към своята "вяра". Новата гражданска религия, създадена при Путин, е национално ограничена. Тя изпраща друго послание: "Ненавиждай врага!" Целта й е да сплоти населението около властта.

Идейната й основа са шовинизмът и ксенофобията. В центъра ѝ е митът за вечното противостоене между Русия и Запада, който се опитва да ни отнеме природните ресурси, суверенитета, та дори и правилната сексуална ориентация. Главният враг в тази черно-бяла снимка на света са САЩ, наследили този статут от нацистка Германия. Неслучайно на 9 май по автомобилите в Москва можеха да се видят стикери с надпис "1941-1945. Можем да го повторим".

Новата гражданска "вяра" освещава всякакъв вид агресивни действия на държавата. Писателят патриот Владимир Карпец например обяви, че 9 май е празник на победата на Русия в "минало и бъдеще време над обединена Европа".

Един от най-важните обреди от последните години е шествието на "Безсмъртния полк", което прилича на православна църковна процесия. Само дето вместо икони с изображения на светци хората носят увеличени снимки на "дедите си". В този смисъл шествието е ритуал, който е християнски по форма и езически по съдържание - както и цялата нова хибридна гражданска религия.

На 9 май начело на "процесията" вместо свещеника с иконата вървеше Путин с портрета на Путин-баща. И това за пореден път демонстрира, че не патриарх Кирил, а Путин изпълнява функцията на най-висш духовен авторитет - като лидер на новото квазирелигиозно движение.

Пенсионните промени

Защото "после" дойде


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  "Патриотизмът - новата гражданска религия"

  Друго си е - парите да са единствената религия. Който има най-много пари той управлява.. той е прав и т.н. Приятелство - ок, обаче парите са по-важни, семейство - ок, но парите са по-важни, държава - ок, но парите са по-важни.

  Сегашните супербогаташи.. искат всичко да се върти само около парите, просто защото те ги имат. Виж, когато в някакво общество има ценности различни от парите - хоп.. това е лошо. Щото може да им разбие монопола.

 • 2
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  "Това, за което не се говори, а е важно, че това прехвърляне на партидите не е задължително за цялата сума, а може да се прехвърли само такава част, която да е достатъчна, за да осигури минималната социална пенсия, или 133 лева в момента. Ако днес се отпуска пенсия по тези правила, трябва да са натрупани приблизително 22 хил. лв. по дадена партида. И сумата над тази може да остане по нея и да бъде наследявана."

  Значи със 5% от вноските си трябва да покриеш 82% от минималната пенсия на страната?! И това трябва да се счита за нещо съвсем лесно постижимо?! Та до момента един значителен процент от хората не могат да покрият минимална пенсия със ЦЕЛИТЕ си вноски!

  И защо да е нормално да се споделят тези пари, нали това е идеята на капиталовата схема - тези спестявания да са частни. Аз нямам интерес да се осигурявам във второ ДОО, на което да плащам и такси. Единствената ми надежда е била, че парите, които давам като такси, ще ми гарантират по-висок стандарт от този, който не си е мръднал пръста през целия живот. Сега моите осигуровки ще хрантутят неговия мързелив г*з.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK