Мнения Daily: Отвъд подобрените данни за заетостта
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily: Отвъд подобрените данни за заетостта

Данните за младежката заетост показват, че броят на работещите младежи намалява, а коефициентът им на заетост е едва 19.4%

Мнения Daily: Отвъд подобрените данни за заетостта

И още: Най-дългото майчинство; Българите в чужбина: Ние сме част от решението; Президентското решение и вариантите пред прозападните сили в страната

8230 прочитания

Данните за младежката заетост показват, че броят на работещите младежи намалява, а коефициентът им на заетост е едва 19.4%

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА


От коментар на Явор Алексиев, Институт за пазарна икономика Дългоочакваните данни за развитието на пазара на труда през първото тримесечие на 2016 г. показват подобрение, под чиято повърхност дремят структурни проблеми. Както прогнозирахме, икономическата активност на населението спря да се покачва, което забави и ръста на заетостта. В периода януари-април 2016 г. броят на заетите се увеличава с 25.3 хил. души, което е най-ниският ръст на годишна база от началото на възстановяването на пазара на труда.

Над половината от безработните продължават да са дългосрочно безработни. Ако икономическата активност не започне отново да се покачва, то и потенциалният ръст на заетостта ще бъде по-нисък, тъй като икономиката ще трябва да създаде условия за включване на дългосрочно безработните.

Данните за младежката заетост продължават да разочароват. В сравнение с първото тримесечие на 2015 г. броят на работещите младежи на възраст 15-24 г. намалява с 8.4 хиляди души, а коефициентът им на заетост е едва 19.4%. Сериозният спад при младежката безработица – от 23.2% до 18.4% на годишна база, се дължи не на повишаване на заетостта сред младежите, а на тяхната намаляваща икономическа активност.

По райони

Регионалният преглед на данните за пазара на труда показва, че увеличаването на броя на заетите е по-равномерно разпростряно в сравнение с предишни периоди. Преобладаващата част от работните места се създават в южната част, най-вече в областите София (столица) и Бургас.

Най-видим е ръстът в столицата, където броят на заетите се увеличава за 14-о поредно тримесечие и вече надхвърля този преди кризата, достигайки 666.3 хиляди души (656 хил. през същия период на 2015 г.) София-град продължава да концентрира огромната част от трудовия ресурс в Югозападния район – цели две трети от заетите в него са именно в столицата.

Ефектът от увеличената МРЗ

Продължаващият спад на заетите в някои от най-бедните области изглежда следствие по-скоро от демографските процеси, отколкото от повишаването на цената на труда. В област Видин, където след последното повишение до 420 лв. минималната заплата възлиза на около 65% от средното брутно възнаграждение, броят на наетите на трудов договор дори се увеличава плавно от началото на годината. Това противоречие (спад на заетите според НСИ и увеличаване на наетите на трудов договор) не е рядко срещан феномен през последните години.

Възможно обяснение изглежда намаляването на нерегламентираната заетост, особено предвид регистрирания ръст на възнагражденията в частния сектор през последните няколко тримесечия. Разбира се, остава вариантът, при който увеличаването на минималното заплащане и осигурителната тежест всъщност е предотвратило или забавило по-бързото разкриване на работни места. Това може да е едно от обясненията за по-бавното увеличаване на заетите, както и за трудностите при младежите за включване на пазара на труда. Едно е сигурно – поне на този етап увеличаването на минималната заплата не спомага за привличане на повече хора в работната сила. В отсъствие на търсене за нискоквалифициран труд новото минимално заплащане може допълнително да забави осигуряването на заетост за дългосрочно безработните.

Кумулативният ефект от стагнираща икономическа активност и по-бавен преход към заетост за текущо безработните означава и по-бавно увеличаване на броя на заетите в последващи периоди.

България в Евростат

Най-дългото майчинство

Коментар на Зорница Славова, ИПИ

Евростат публикува данни за отглеждането на децата до 3-годишна възраст в страните от Европейския съюз.

Преглед на оригинала

Данните са за 2014 г. и позволяват да се направят следните изводи:

 • - 73% от децата до 3-годишна възраст в България се отглеждат от родител, което е най-високата стойност в ЕС. Средно за страните членки стойността на този показател е 50%, а най-нисък е процентът в Холандия (23%) и Португалия (27%).

- Съпоставката с продължителността на платеното майчинство показва, че най-дългият платен период в България обяснява продължителното отглеждане на малките деца вкъщи. Обратният случай се забелязва в Холандия и Португалия.

- Средната продължителност на платеното майчинство в ЕС е по-малко от половин година, а в България - над две години. Допълнително майките в България могат да се възползват и от трета неплатена година за майчинство.

- Една от целите на ЕС е осигуряването на официална грижа за поне 33% от децата под 3-годишна възраст. Към 2014 г. 10 от страните членки изпълняват т.нар. Барселонска цел от 2002 г. В България само 11% от децата посещават детска ясла редовно.

- В най-големите градове в България проблемът е липсата на места в яслите. В другите населени места проблемите са свързани със сравнително по-високата безработица и по-ниските доходи в съчетание с алтернативата на продължителния платен отпуск по майчинство.

В София и отчасти Пловдив и Варна майките трудно намират кой да гледа децата, за да се върнат на работа. В останалата част от страната пък стимулите да останат вкъщи както през първата година, така и през втората (и дори през третата) често са по-силни пред очакваните/потенциалните трудови възнаграждения и това да търсят работно място.

Преглед на оригинала

Дългата продължителност на майчинството, липсата на места в яслите в големите градове и алтернативата в малките са основните причини за ниската икономическа активност на майките. Това се отразява на професионалната реализация, заетостта и доходите на жените в България.

Българите в чужбина

Ние сме част от решението

От отворено писмо на Александър Петров, професор по психология в университета в Охайо, по повод ограниченията за гласуването в чужбина

В отговор на еснафското възражение за данъците и осигуровките позволете ми накратко да обясня как точно отговарям на тези два критерия. По отношение на приноса ми към благополучието на България аз, както и повечето българи, живеещи в чужбина, подпомагам финансово роднините си в България. Освен това пътуваме до България почти всяко лято, като при всяко посещение вливаме хиляди долари в българската икономика. За мен лично това включва плащане на данъци за един скромен апартамент в София, както и преки дарения към различни благотворителни и обществени организации. Ако предположим хипотетично, че живеех в България с 1000 лв. заплата и плащах данъци и осигуровки на тази база, моят годишен принос към българските финанси би бил много по-малък в парично изражение.

Повярвайте ми, за вас, живеещите в България, е финансово по-изгодно аз да пласирам труда си на международния пазар, след което да харча част от спечелените долари в София и по Черноморието. Ние, българите по света, сме научили десетки хиляди чужденци де е България, насърчили сме много от тях да я посетят като туристи, като участници в научни конференции на българска земя, да инвестират в български предприятия и т.н. Сравнете нашия скромен принос с този на мърморковците на родна почва и преценете дали ще е толкова несправедливо, ако ни позволите да прибавим гласовете си към техните.

Аз също съм потърпевш от нерадостното състояние на държавата ни. Вярно, не колкото вас, но достатъчно, за да съм пряко заинтересуван да се боря за промяна към по-добро. Да оставим настрана, че съм съпричастен със затрудненията на роднините ми в София. По-важното в случая е, че ми омръзна да чета статистики, че България е все на опашката на ЕС. Неприятно ми е да гледам как "свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита". Милея за България и искам да помагам. Затова и настоявам да не ми бъде отнето правото да гласувам.

Някои читатели вероятно биха възразили, че със съзнателния акт на напускане на България аз и хората като мен сме изоставили родината си и заедно с това и правото си на пълноценно участие в обществения живот. Вярно е, има такива хора – не само извън територията на РБ, но и на нея. Те така или иначе не гласуват, така че изключват сами себе си. Обаче ние, които искаме да гласуваме, които организираме избирателни секции по домовете си, продължаваме да сме съпричастни и във века на телекомуникациите няма никаква причина да не можем да участваме пълноценно.

Единствената пречка е нежеланието на собствените ни сънародници да ни приемат като неразделна част от нацията. Не го правете! Ние сме част от решението, не част от проблема.

Анализ

Президентското решение и вариантите пред прозападните сили в страната

Излизането на президентските избори с общ кандидат би било тест за капацитета на дясното. Макар и свързано с оттегляне на един достоен човек от надпреварата, решението на Плевнелиев идва точно навреме, за да напомни, че може да бъде изпуснат последният влак от тези, които виждат мястото на България еднозначно в Европа.

От коментар на Явор Алексиев, Институт за пазарна икономика Дългоочакваните данни за развитието на пазара на труда през първото тримесечие на 2016 г. показват подобрение, под чиято повърхност дремят структурни проблеми. Както прогнозирахме, икономическата активност на населението спря да се покачва, което забави и ръста на заетостта. В периода януари-април 2016 г. броят на заетите се увеличава с 25.3 хил. души, което е най-ниският ръст на годишна база от началото на възстановяването на пазара на труда.

Над половината от безработните продължават да са дългосрочно безработни. Ако икономическата активност не започне отново да се покачва, то и потенциалният ръст на заетостта ще бъде по-нисък, тъй като икономиката ще трябва да създаде условия за включване на дългосрочно безработните.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
 • 1
  fio41315648 avatar :-|
  fio41315648

  Агент гоце напира, иска пак да ни тури големия ч**н, пардон шлем. ;)

 • 2
  ocd1458146131492088 avatar :-|
  Galeto

  S cqloto mi uvajenie kym Александър Петров, otogovoryt mu na dovoda za danycite I osigurvkite e nesystoqtelen ot ikonomicheska gledna tochka. I toi ne e enafski a osnoven, zashtoto negovite rodnini plashtata li danyci vyrhu parite koit toi tvyrdi che im izprashta? Moje bi e redno da se izqsni che v BG se predpochita direktnoto oblagane, a ne indirektonototo, toest kolkoto i pari da se hvali che pryska po pochivki tova nqma mnogo obshto s temata. Da ne govorim za chisto filosofskiq vypros s koi kakva togovornost nosi za izbora si i koi poema riska. Kak tochno e potyrpevsh ot systoqnieto na stranata? I nakraq za potresavashtata arogantnost. Kakvo znachi "az sym spasenieto"? Vjivqvav se kato geroi na Vazov li? Ridiculous.

  Ako tolkova mnogo milee za BG ne vijdam kakvo mu prechi da otide do DC ili New York ili dori Chicago. Tochno kakto az nqma da glasuvam dori da ima sekciq vkyshti toi bi sledvali da glasuva dori ako sekciqta ne e v negoviq shtat, vypros na jelanie, ne na vyzmojnost.

 • 3
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  "В отговор на еснафското възражение за данъците и осигуровките позволете ми накратко да обясня как точно отговарям на тези два критерия. "

  Този аргумент е ясен. Аз държа да ми се отговори на другия (и основен) аргумент - как стоят данъците, които твърдите че внасяте, след като ги окрадат от ДПС с гласовете, които са получили от чужбина? Ако зависеше от чужбина, ДПС щяха да имат самостоятелно правителство. Къде е отговорността на емигрантите по този въпрос?

 • 4
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#2] от "Galeto":

  Това, което казваш, изобщо не е вярно. Най-високият данък тук е ДДС. И това е данък, който се плаща за почти всеки лев, изхарчен в родината ни. Акцизът също е косвен данък. Общо взето истината е по средата между двете тези.

  Въпреки това, на всеки 3 образовани Българи в чужбина отговарят около 2 гласа на турци, които не говорят Български. И ограничаването на този вот ще има много позитивни резултати, защото ще отслаби хватката на ДПС над страната.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK