Мнения Daily - Допълнителен данък транспорт в София

И още: Съюзът "Говорит Москва" за президентските избори; Руските облигации - позорен провал за Путин

При липса на анализ и стратегия силовото изземане на приходи от населението, които да се наливат в "яма" като ЦГМ, е антиполитика
При липса на анализ и стратегия силовото изземане на приходи от населението, които да се наливат в "яма" като ЦГМ, е антиполитика
При липса на анализ и стратегия силовото изземане на приходи от населението, които да се наливат в "яма" като ЦГМ, е антиполитика    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
При липса на анализ и стратегия силовото изземане на приходи от населението, които да се наливат в "яма" като ЦГМ, е антиполитика    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Поскъпналият билет в София

Допълнителен данък транспорт

От коментар на Илиян Василев в блога му "Писано и казано"

Най-лошото по темата с билетчето за градския транспорт не е, че няма комуникация - защото лошото решение и с най-добра комуникация не става добро. Най-лошото е, че зад това решение няма стратегия, визия и разчет.

Първо, то противоречи дори на елементарната логика - защото в задачите на всяко кметство и община на голям град в света е повече хора да ползват публичния транспорт. Поскъпването на билета опровергава тази цел, защото прави икономически рентабилна цената на алтернативния превоз.

Дори да има увеличение на приходите, то с голяма вероятност няма да има увеличение на пътниците. А силовото изземане на приходи от населението - като допълнителен данък транспорт, е антиполитика.

Второ, това е лошо управленско решение, защото създава недоверие и напрежение по ключов въпрос на развитието. Всички остават с убеждението, че се търси линеарно фискално решение на много по-значим управленски проблем. Оставката на заместник-кмета е също лошо решение, защото не решава нищо. Вие ще платите по-високите цени, ето ви изкупителна жертва! Доста цинично е. Така не се играе с човешки съдби.

Трето, самият Център за градска мобилност (ЦГМ) е с нулев авторитет, с доказани случаи на злоупотреби и субоптимална ефективност - да се наливат повече пари в такава "яма" е престъпно.

Четвърто, пропуснат е идеален случай да се направи анализ, да се изработи стратегия и да се убеди обществеността, че увеличението на цените не е нито първият, нито единственият път, който е бил разглеждан за повишаване на качеството. И ако накрая се докаже нуждата от увеличение на цената (а това е възможно, макар и с по-малка сума), то обществото можеше да бъде убедено, че ръководството на общината е действало професионално и в негов интерес.

Силовата политика рядко е силна политика.

Президентски избори 2016

Съюзът "Говорит Москва"

От коментар на Дияна Костова в webcafe.bg

Битката е ясна: да върнем президентството в челичения юмрук на професионален патриот с "правилна" геополитическа ориентация.

Довчерашният кръвен враг на атакизма Валери Симеонов сега се оказа обект на кокетно ухажване от страна на бившия си кумец Волен Сидеров, неузнаваем в смирението си и в готовността си за оперативни маневри. Няма вечни врагове, има само вечна българо-съветска дружба.

Очевидно няма и елементарна хигиена, щом даже Корнелия Нинова намери за удачно да блесне в ефира на ТВ "Алфа" в дружеска беседа с Волен Сидеров по темата "Да върнем дъЛжавата в икономиката" (грешката е вярна). Дори поклонението й пред паметника на Тато не изглеждаше толкова нелепо, колкото 40-минутният им диалог "на ти".

Ако и това не ви трогва - от днес бившият началник на Генералния щаб на БА Михо Михов ще гради коалиция с бившия началник на БИАД Слави Бинев в новия съюз "Говорит Москва" около АБВ, подпрян на патериците на Бареков.

Както го формулира друг виден агент на българщината като Красимир Каракачанов: Оста ляво-дясно е само параван за наивници. Затова, не се учудвайте, когато наесен всички се строят под руското знаме - от агент Иван до Ахмед Доган. Маските отдавна паднаха.

Руските облигации

Позорен провал за Путин

От коментар в германския вестник "Ди велт"

Това стана позор с главна буква: планът на Путин за триумфално завръщане на капиталовия пазар претърпя фиаско. Москва свикна да представя неприятните събития в отношенията й със Запада вътре в страната като успешни. Сега обаче едва ли ще е по силите на Кремъл да замаскира катастрофалното си представяне на световния финансов пазар.

За пръв път след въвеждането на западните санкции срещу Русия през 2014 г. миналата седмица Москва пусна доларови облигации. Путин възнамеряваше да покаже на целия свят, че Русия си остава световна сила и на финансовите пазари, а едновременно с това да обезпечи необходимите милиарди за бюджета. В началото на седмицата обаче стана ясно, че западните и азиатските банки отказват да участват.

Това се превърна в унижение за Русия. Руската банка VTB Capital, избрана да организира емисията, се принуди не само да предложи по-висок лихвен процент, но и остави емитирането отворенo за над 24 часа, надявайки се да ангажира инвеститори от всички часови зони. Първоначално бе планирано да привлече около 3 млрд. долара, но след това обемът бе коригиран до 1.75 млрд. И когато в четвъртък се случи самата продажба, борсите не демонстрираха никакъв интерес.

Очевидно Русия не е очаквала подобно развитие. В тази ситуация не й остана друго, освен да замаскира провала си. Над 70% от пласираните облигации са били закупени от чуждестранни инвеститори, основната част от които се намират в Лондон. Кремъл обяви това за еднозначен знак за доверие. Руското финансово министерство обаче не успя да назове конкретни имена и нито един известен западен инвеститор не потвърди своето участие. Руският в. "Ведомости" писа, че въпросните чуждестранни инвеститори може би са руснаци.

Тогава Москва смени тактиката. Ръководителят на отдела за държавен дълг в министерството Константин Вишковский внезапно обвини Запада и в частност Вашингтон в целенасочен провал на емисията. "Москва искаше да превърне емисията облигации в голямо PR шоу и да покаже на Запада, че санкциите са неефективни", коментира Тим Аш, стратегически анализатор в Nomura.

Финансовите пазари станаха новото бойно поле на бившите противници в студената война САЩ и Русия. Американците използват доминиращото си положение на пазарите, за да оказват натиск на Москва. Защото като цяло Русия не нарушава санкциите, продавайки облигации, а се опитва да ги заобиколи. Западните банки обаче получиха еднозначен сигнал да се въздържат от участие в покупката на руски облигации.

Кремъл остро се нуждае от излаз на капиталовия пазар, за да запълни дупките в бюджета. По прогноза на рейтинговата агенция Fitch през тази година дефицитът в бюджета на Русия може да достигне 5% от БВП.

9 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 2
  madcat avatar :-|
  madcat
  • - 20

  И вие ли почнахте с тъпия популизъм около билетчетата?
  Я посочете един град на планетата в който има метро и билетчето е само 1 лев? И защо все пропускате факта, че годишната карта е намалена с 40% и реално за хората, които ползват ГТ редовно месечните разходи ще паднат значително дори спрямо билетче от лев или талон от 80ст. ...

  Нередност?
 • 3
  marzanna avatar :-|
  Je suis une femme
  • + 18

  До коментар [#2] от "madcat":

  Букурещ, Румъния:

  Карта за 2 пътувания – 5 RON (€1.13)
  Карта за цял ден – 8 RON (€1.80)
  Карта за 10 пътувания – 20 RON (€4.52)
  Седмична карта без ограничения – 25 RON (€5.65)
  Месечна неограничана карта – 70 RON (€15.82)
  Неограничена месечна карта за ученици и студенти – 35 RON (€7.91)
  За възрастни хора над 70 години градският транспорт е безплатен
  Източник: Wikipedia https://en.wikipedia.org/wiki/Bucharest_Metro#Fares_and_tickets

  София, България:
  2 пътувания – 3.20 лв (€1.64)
  Карта за цял ден – 4 лв (€2.04)
  Карта за 10 пътувания – 12 лв (€6.13)
  Седмична карта – НЯМА, но 2 тридневни и една еднодневна струват 24 лв (€12.27)
  Месечна неограничана карта – 50 лв (€25.56)
  Неограничена месечна карта за ученици и студенти – 20 - 21.50 лв (€10.23 – 10.99)
  За пенсионери – 26 лв (€13.29)

  Ама иначе се изказваш като голям специалист, нали?

  Нередност?
 • 4
  svenster avatar :-|
  svenster
  • - 1
  • + 8

  До коментар [#2] от "madcat":
  А колко хора според теб отговаря на следните три условия за да имат причина да си купят такава годишна карта:
  1. Да имат пътуват из цялата градска мрежа
  2. Да използват картата през цялата година
  3. Да заплатят над 300 лв. в брой.

  Хората, които обикалят цяла София са доставчици и таксиметрови шофьори - придвижват се със собствен транспорт. А като се замислиш колко е минималната работна заплата - дори и работещите не биха могли да заделят тези средства. А относно метро - то е изградено почти изцяло със средства на европейските данъкоплатци, т.е. общината не е изразходвала особено голяма сума от собствения си бюджет. И това е само един от много аргументи поради, който цената на билета няма основание да се повишава.

  Нередност?
 • 5
  nodjinn avatar :-|
  nodjinn
  • - 1
  • + 3

  - трябвало да съдействаме за новите инвестиции. От които огромна част са безвъзмездно връчени европейски средства. Яко.
  - да се повишала събираемостта. Верно ли? Първо, това не става с повишаване на цената, а евентуално, може би, с намалението й, както и някои привилегировани етноси да вземат да не бъдат подминавани от контрольорите?
  - новата годишна карта била супер изгодна. Вярно, лично аз утре си я купувам. А хората, които не могат да извадят 360 накуп ко ги правим?

  Има такива, да вметна. За тях 60% увеличение е леко кошмарно, бе, хора.

  Нередност?
 • 6
  xyha avatar :-|
  xyha
  • + 4

  До коментар [#2] от "madcat":

  В Киев 40 ст. в български пари 0.16$ , а разтоянията там са огромни в среавнение със София .

  Нередност?
 • 8
  nositel1 avatar :-(
  nositel1
  • - 1
  • + 3

  На тоя малоумник по-горе няма ли кой да му наложи перманентен БАН! Или поне да се въведе филтър за дължина на постове, латиница и т.н.! Сега всякакви хора с психични и личностови проблеми могат да си намират доживотна трибуна тук. Луд умора няма, само се поти.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал