Една година съветник

Отчетът на Божидар Божанов, който отговаря за електронното управление, за работата му в държавната администрация

Божидар Божанов    ©  Велко Ангелов
Божидар Божанов е съветник в кабинета на вицепремиера Румяна Бъчварова и отговаря за електронното управление. В личния си блог той публикува отчет за свършената работа през първата година от дейността си. Тъй като нещо такова се случва рядко при служителите в държавната администрация (да не кажем никак), публикуваме текста му с негово разрешение.

Тази публикация ще представлява нещо като отчет с елементи на разсъждение за това, което съм направил за една година като съветник за електронно управление към кабинета на вицепремиера Румяна Бъчварова (макар и на половин щат). За съжаление, то е по-малко отколкото ми иска. "Накратко":


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
5 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  fyb1439887506471923 avatar :-|

  За начало браво. Рядко да се чуе/прочете такова нещо. Кой, какво, защо прави нещо, от което в последствие ще се възползваме всички ние или ще страдаме всички ние.
  Само искам да попитам г-н Божанов. Няма ли опция за електронно гласуване, подаване на документи, справки, удостоверения по електронен път без да има чип в личната карта?
  Нали има електронен подпис, разплащаме се, идентифицираме се пред дадена служба/институция с него, а не можем да гласуваме с него.
  Ако прочетете коментара г-н Божанов моля помислете и по този въпрос (не че имате малко други, върху които да мислите).

  Нередност?
 • 2
  glamdring avatar :-|
  Божидар Божанов
  • + 2

  Електронният подпис не е и не герантира идентичност. Това е правният аспект на нещата (технологично двете могат да бъдат реализирани с една и съща технология). Електронната идентичност трябва да се издава и удостоверява от държавата, а не от частни субекти. Тази седмица естонският президент каза, че идентичността вече става едно от нещата, които държавата трябва да гарантира, наред с реда и защитата от външни заплахи.

  А и те са различни неща - личната карта удостоверява идентичността, а подписът се прилага върху документи. Само по подпис (в хартиения свят) не можеш да идентифицираш лице. (В електронния свят можеш, заради сходните технологии, но не е логически и правно издържано).

  Нередност?
 • 3
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев
  • - 1
  • + 1

  "Ролята ми в тази част е общо взето "ръчен режим" – написах инструмент за автоматично конвертиране на Excel към CSV, написах инструмент за анонимизиране на данните от Търговския регистър, преди да бъдат отворени, помагах на АОП с SQL заявки при отварянето на обществените поръчки."

  Браво на човека за инициативата, но това е смехотворно. От нулата започнах в отдел за анализ на данни и можех да го направя това на втората седмица. Другите неща може да са много по-отговорни и ползотворни, но това тук е работа за 2 дена максимум - за него мога да кажа от личен опит. Не смятам, че подобни дейности са на мястото си в годишен отчет. 2/(12*21) = 0.0079. Няма и 1% от работното време.

  Нередност?
 • 4
  fyb1439887506471923 avatar :-|

  До коментар [#2] от "Божидар Божанов":

  Благодаря за бързият отговор.
  Все пак не ми харесва идеята за чип в личната ми карта, но от друга страна бих искал да мога да гласувам по електронен път.
  И отново призовавам да се помисли за някакъв друг вариант. Например на сайта, на който се гласува да се въведе регистрация. Там да се регистрира човек с ЕГН, имена, адресна регитрация. Тази информация да се проверява и да се "отключва"/"допуска" юзера до страницата за гласуване в деня на изборите.
  Нещо подобно... просто разсъждавам на глас.
  Пожелавам Ви успех.

  Нередност?
 • 5
  fkr55482911 avatar :-|
  султана глаушева

  “написах инструмент за автоматично конвертиране на Excel към CSV, написах инструмент за анонимизиране на данните от Търговския регистър, преди да бъдат отворени, помагах на АОП с SQL заявки при отварянето на обществените поръчки.”
  Това са дейности на практикант, а не на ИТ-архитект, да не говорим за съветник. Докато не се дефинират процесите, подлежащи на компютъризация и на данните, които обменят и това не тръгне безупречно “на ръка”, електронно управление няма да има. Компютъризацията помага само на безупречно функциониращи процеси. Идентификацията на потребителите е една нищожна част от цялото. Ако с нея се занимават над година, не ми се мисли за останалото.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал