Безусловен доход? Я колко яко

Освен, ако не смятате разходите

Швейцарците отхвърлиха са огромно мнозинство въвеждането на безусловния гарантира доход
Швейцарците отхвърлиха са огромно мнозинство въвеждането на безусловния гарантира доход    ©  Ruben Sprich
Швейцарците отхвърлиха са огромно мнозинство въвеждането на безусловния гарантира доход
Швейцарците отхвърлиха са огромно мнозинство въвеждането на безусловния гарантира доход    ©  Ruben Sprich

През уикенда швейцарците решиха да отхвърлят с голямо мнозинство от 78% идеята за въвеждане на безусловен минимален доход. Алпийската страна е първата, която обсъжда идеята на национално ниво, като в Европа засега единствено в Холандия (в няколко общини) и Финландия (за 10 хил. души) се подготвя провеждането на ограничени експерименти от 2017 г.

Идеята на безусловно гарантирания доход, съвсем накратко, е да повиши сигурността на заетите, а безработните да нямат стимул да отказват работа, тъй като дори и най-нископлатената заетост ще стане атрактивна. Той дава възможност обществото да отчете работата на големи групи хора, която иначе остава неплатена - например на майките и бабите. Предоставянето му дава и възможност за изграждане на социална система, която се администрира по-лесно, по-прозрачна е и по-предвидима. В този смисъл безусловно гарантираният доход е инструмент в социалната сфера, който е аналогичен на плоския данък в областта на фискалната политика (за ужас на левите привърженици на идеята).

Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


40 коментара
 • 1
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Парите за пенсиите също трябва махнат. Ще се получава само гарантиран доход.

  И сметките могат и да излязат някак си, но - проблемът е дългосрочен - с всяка година, работещите ще намаляват - мързелът е заразен.

  А ДДС трябва да се забрани със закон, че защо не още и в конституцията. По-безумен данък няма по света. Огромен е, краде се от него, краде се с него. Данък върху продажбите е много по-добър вариант - ще е много по-нисък и няма да може толкова лесно да се краде. Лесно ще се и обслужва.

 • 2
  alexi avatar :-|
  Ал Бънди

  Авторът явно нищо не е чел за реалистичните предложения за ББД и затова пише глупости. За да се върже сметката трябва всички които работят да са обложени с данък в размера на ББД, демек те няма да усетят никакво увеличение на доходите, а тези на които доходите не им достигат ББД или нямат доходи да получават сума равна на ББД, като се премахнат всички социални помощи!

  Това е абсолютно осъществим модел, който ще намали радикално нуждата от бюрокрация при раздаване на социални помощи и същевременно ще реши проблема с това, че някои хора не попадат в социалната мрежа.

  200 лева за България ще са напълно достатъчни за това никой да не гладува, но в същото време да не демотивира хората да не работят!

 • 3
  mastikata avatar :-|
  mastikata

  Комунистическата зараза мутира и приема нови и нови форми - наред с класическите съветски чугуни широко разпространени из Задунайската губерния

 • 4
  ilin avatar :-|
  ilin

  До коментар [#2] от "Ал Бънди":

  О не, четох го. Но реших, че не искам да съм прекалено критичен.
  Отдавна не бях виждал толкова врели-некипели на едно място.

  Най-много се забавлявах на факта, че вие изведнъж инвестирате всички приходи от ДДС и акциз в ББД, но не казвате какво ще се прави с останалите държавни разходи. Те явно някак си изчезват. Смешно е. Да не говорим, че вие дори не сте си направили труда да видите какви са разходите на бюджета за социални плащания.

 • 5
  alexi avatar :-|
  Ал Бънди

  До коментар [#4] от "ilin":

  Къде точно си чел? Това, че всякакви ляви радикали в момента са се хванали за идеята на ББД и пускат разни утопии не означва, че ББД, като идея е нещо неосъществимо и дори много радикално.

  При отделни прослойки ББД съществува от стотици години! Първата такава привилигирована прослойка бяха децата, които с въвеждането на задължителното образование получиха безплатно образование независимо от доходите на техните родители, а родители се задължиха да издържат децата си без да могат да ги принуждават да работят, както е било хиляди години.

  Следващата прослойка, която получи доход без да го е заработила са пенсионерите. При сегашната система, когато няколко активни издържат един пенсионер, всеки пенсионер получава значително по висока пенсия от това което той е плащал в системата з апенсионно осигуряване!

  След това идва инвалидите, безработните и т.н., които също получават доход без да работят и т.н.

  ББД е нещо което съществува и днес, но просто името му е различно!

 • 7
  kokoto2 avatar :-|
  kokoto2

  Модела може и да проработи. Защо не го дадете на студентите в УНСС да го разработят като дипломна работа, вместо да "разработват" темите от предишни години.

  Като гледам ще отпадне доста администрация свързана със социалните плащания... направо голяма част от цялото министерство.

  Ще отпаднат и социалните пенсии, които ще бъдат заменени от ББД.

  Сумата може би трябва да бъде около 200 лева.

 • 8
  qtj38495796 avatar :-|
  Аз

  Ако един човек който работи и получава около 600лв например му дадат още 200лв, според вас няма ли да отиде и да ги похарчи?
  Т.е. няма ли 40лв да се върнат веднага под формата на ДДС в държавата?
  Какво ще си купи човека - всичко от което се е лишавал през последните месеци/години: повече храна, нови дрехи, ако щете ще заведе половинката на ресторант и т.н. - всичко това няма ли да увеличи потреблението?
  Няма ли фирмите да открият нови работни места за задоволяване на нуждите от малко по-високото потребление?
  Въпроса е да се уцели точната сума, която би имала положителен ефект, Но имайки предвид какви уникални мафиоти работят във финансовите ни институции...

 • 9
  ilin avatar :-|
  ilin

  До коментар [#5] от "Ал Бънди":

  Извинявам се, имах предвид http://bbd.bg/wp-content/uploads/2014/02/BBD-posleden_pechat-02.2014_pdf.pdf , но вие очевидно не сте от тази група.

  Както съм написал има много различни модификации. Споменал съм само финландската, тъй като тя е в напреднала фаза на приложение.

  Но това, което вие казвате - за облагане на хората със същата сума каквато биха получили от ББД не е класическата. Това, което вие описвате е по-скоро негативен данък върху доходите, т.е. ако доходите ви са под определено ниво се получава данъчен кредити или дори субсидия. Той например се прилага в САЩ и Великобритания. И има своите достойнства, но и недостатъци.

 • 10
  alexi avatar :-|
  Ал Бънди

  До коментар [#9] от "ilin":

  Схемата, която описах аз е икономически единствената възможна схема. ББД не може да създава доход, а само да го преразпределя!

  В бъдеще обаче ще има все по голяма нужда от преразпределяне на доходите, защото автоматизацията и изкуствената интелигенция ще прави все повече хора излишни на пазара на труда! Както животинската тяга изчезна като фактор при производството на стоки и услуги, така един ден и човешкият труд ще стане ненужен фактор.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал