Мнения Daily - Атракционът "махленска свада с бронежилетки"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Мнения Daily - Атракционът "махленска свада с бронежилетки"

Част от задържаните за престрелката в Слънчев бряг, които МВР беше обявило за издирване.

Мнения Daily - Атракционът "махленска свада с бронежилетки"

И още: "3 в 1 ол инклузив"; Къде отиват 2.6 млрд. от българите в чужбина; Мистерията "Билдерберг" - среща на големите пари с голямата политика

35267 прочитания

Част от задържаните за престрелката в Слънчев бряг, които МВР беше обявило за издирване.


В махалата

С такива усилия успях да върна руските туристи, да докарам румънските в България... Ако продължавате да раздухвате тая махленска свада, това ще навреди на туристическия сезон по Черноморието... Знаете много добре, че задържан убиец много рядко се случва.

Бойко Борисов, премиер, пред журналисти

Битов скандал е причината за стрелбата в Слънчев бряг. Конфликтът е избухнал заради спор за паркомясто.

Георги Костов, главен секретар на МВР, след съобщението за престрелката в сряда вечерта

Между редовете

Неясни моменти около новия атракцион

От коментар на Борис Митов в "Медиапул"

Между 30 и 40 души, повечето носещи бронежилетки, ножове, брадви и огнестрелно оръжие, заформят масов бой в Слънчев бряг, преминаващ в стрелба на месо. Резултатът е един убит, един тежко ранен, един по-леко ранен и няколко дупки от куршуми във витрините на околните магазини.

Типична за 90-те години "каубойска среща", която логично би получила дежурното обяснение от МВР – "преразпределяне на територия". Особено предвид факта, че едната от страните е предвождана от легендарния несебърски наркобос Димитър Желязков – Митьо Очите, излежал неотдавна ефективна присъда точно за ръководене на наркобанда.

Но най-висшият професионален представител на МВР излиза с успокояващо-неглижиращата случая основна версия, че всичко е провокирано от "битов инцидент". Междувременно текат масирани заградителни мероприятия, разпити, арести, а успоредно с тях и неофициални информации, че скандалът е заради рекет, както и, че бургаската полиция е имала предварителна информация за растящо напрежение сред криминалните среди в региона.

Появата на паралелните версии веднага е пресечена експертно от успокояващия глас на генерал-лейтенант Бойко Борисов: една махленска свада на кандидат-зет на бивш затворник за паркомясто - точка! Лицето му остава непоклатимо като камък и нищо в изражението му не показва дори и следа от притеснение.

Но защо тогава е необходимо командироването на рекорден брой униформени, които да пазят очакваните чуждестранни туристи? Впрочем главният секретар на МВР Костов предупреди, че "летният туристически сезон се очаква да е изключително тежък".

Дали имаше предвид тежестта от тълпите руснаци, румънци, англичани, германци и скандинавци, които през 2016 г. ще преоткриват изобилието на услуги и атракциони по южното Черноморие, не стана ясно.

Коментар+

"3 в 1 ол инклузив"

От коментар на Александър Николов в webcafe.bg

С две думи - "Welcome to Sunny beach, сезонът започна". Ловният или туристическият - властите все още уточняват. От МВР побързаха да обяснят, че става въпрос за битов инцидент и спор за паркомясто. Не сме си и помисляли, че две групи тежко въоръжени мутри с квадратни глави може да се стрелят за нещо друго.

Кой каза, че това било война за наркопазара на Слънчака и за монопола от стоянките на копърките? Не, тук става въпрос за "махленски биячи с брадви". Нищо, че бронежилетките им са малко по-тънки от криминалните им досиета.

И като стана въпрос за r туризма, предстои да разберем случката в сряда на кои точно "услуги, които се предлагат само по родното море" е реклама. Убеден съм, че министър Николина няма да закъснее да ни разясни.

Сигурни сме, че мнозинството туристи ще предпочетат безплатен екшън на живо пред чадър и шезлонг на плажа. Или поне тези, които скачат от балкона на хотелската стая в басейна или пият водка от бидони за левче литъра.

С тази нова атракция родното Черноморие става "3 в 1 ол инклузив".

А в ефира на bTV успяха да поканят и Митьо Гестапото като коментатор по темата. Както се казва - Nice to Митьо.

Субсидията от "безродниците"

Тези средства се вливат в икономиката ни, но създават и много голяма зависимост.
Фотограф: Eduardo Munoz

Къде отиват 2.6 млрд. от българите в чужбина

Проф. Веселин Минчев, Институт за икономически изследвания, пред телевизия BIT

Около 1.3 млрд. евро (близо 2.6 млрд. лв.) е сумата, която българите в чужбина са внесли под една или друга форма в страната ни през 2015 г. Направихме опит да оценим как трансферите от чужбина се разпределят по райони - най-много средства влизат в Южен централен район, следван от Североизточния и Югоизточния, а най-малко – в Северен централен район.

От 28 области, разпределени в четири групи по степен на развитие, класифицираните като "изоставащи" са цели 13. В тях съответно влизат 360 млн. лв. от парите на българите в чужбина. Средствата се превеждат чрез международните разплащателни агенции, MoneyGram, Western Union и др., но много от емигрантите сами носят пари при връщанията си.

Само 6 от 300 получатели казват, че парите от техните близки в чужбина се инвестират у нас за бизнес. До 90% от тези средства отиват за покриване на текущи разходи и сметки, погасяване на заеми, здравеопазване и образование. В Северозападния район, който е в критично състояние, влагането им в потребление е близо 95 на сто. При високо развитите области пък 20% от сумите отиват за изплащане на заеми.

Тези средства се вливат в икономиката ни, но създават и много голяма зависимост – така че големият въпрос е дали те ще подсилят, или ще направят още по-безпомощни изоставащите области и дали няма да задълбочат диференциацията между районите.

Опорна точка на деня

Слабите резултатите бяха очаквани, постигнаха ги четвъртокласниците при правителството на Орешарски.

Меглена Кунева, вицепремиер и министър на образованието

Мистерията "Билдерберг"

Тазгодишната среща на елитния клуб е в луксозен хотел в Дрезден. Основното му правило -Chatham House Rul, задължава членовете му да пазят пълно мълчание за съдържанието на речите и разговорите.

Среща на големите пари с голямата политика

От коментар на Фолкер Вагенер, "Дойче веле"

Членовете на мистериозния клуб "Билдерберг" се срещат всяка година на различно място - този път в луксозен хотел в германския град Дрезден. И всеки път сбирката им е съпроводена от протести. Германската канцлерка Ангела Меркел, външният министър на страната Франк-Валтер Щайнмайер и лидерът на германските социалдемократи Зигмар Габриел са отказали да участват в тазгодишното ѝ издание.

За разлика от финансовия министър Волфганг Шойбле, министърката на отбраната Урсула фон дер Лайен и вътрешният министър Томас де Мезиер, за които се твърди, че са приели да участват в започващата в четвъртък среща на около 150 влиятелни личности от света на политиката и финансите.

В "Билдерберг" има специални правила, но най-важното от тях е Chatham House Rule, въведено още през 1927 г. от Кралския институт за международни връзки. То задължава всички членове на клуба да пазят пълно мълчание за съдържанието на разговорите и произнесените слова. Именно поради тази непрозрачност сбирката на могъщите всеки път е обект на критики.

Организаторите и участниците твърдят на свой ред, че това е рядка възможност да се говори открито пред онези, които взимат важните решения, тъй като медиите не са допуснати да отразяват събитието. Така хората, от които зависи нещо в този свят, си остават насаме.

Информациите за срещите на клуба "Билдерберг" са твърде оскъдни - знае се например, че дискусиите по отделните теми траят по 90 минути. Преди три години, когато конференцията се проведе край Лондон, един от участниците заяви, че не било обсъждано "нищо съществено". Имало бюфет, но пък всеки трябвало сам да си плаща виното...

В действителност обаче на тези срещи се работи по спасяването на света или поне се търсят решения за актуалните глобални проблеми. Според мемоарите на бившия американски посланик в Германия Джордж Макгий клубът "Билдерберг" имал значителен принос в подготовката на Римските договори, които са предвестник на днешния Европейски съюз. А белгийският предприемач Етиен Давиньон, който е почетен председател на клуба, твърди дори, че там е било "родено" еврото.

Всичко това дава повод за множество подозрения и въпроси. Като например: кой предизвика нефтената криза от 1973 г. или как се стигна до обединението на Германия.

Текат и оживени дискусии по въпроса как изглежда ядрото на това тайнствено братство. Социологът Рудолф Щумбергер смята например, че елитният клуб е един вид опит за връщане към феодалните порядки на управление. А холандският политолог Кеес ван дер Пийл твърди, че застъпваните в клуба интереси нямат много общо с ценностите на демокрацията.

Но притегателната сила на тайнствения клуб ни най-малко не намалява. Както пише британският актьор Иън Ричардсън: "Да се сдружиш с някои от най-влиятелните хора на света е като психологически афродизиак."

Първата среща на тайнствения клуб се провежда през 1954 г. в холандския "Хотел де Билдерберг", който става кръстник на инициативата. През първите 20 години клубът е ръководен от холандския принц Бернхард, който обаче е принуден да се оттегли заради ролята му в голяма корупционна афера.

Оттогава насам критиките срещу "Билдерберг" не стихват - заради подозрението за нечисти връзки между големите пари и голямата политика.

В махалата

С такива усилия успях да върна руските туристи, да докарам румънските в България... Ако продължавате да раздухвате тая махленска свада, това ще навреди на туристическия сезон по Черноморието... Знаете много добре, че задържан убиец много рядко се случва.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

15 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Видях в мрежата горната снимка с 8-те мутри в друг вариант: с 10. Сред тези бяха сложени снимки на Борисов и Цветанов и не дразнеха...

  Дразнят увъртанията на Борисов.
  Да наричаш касапницата в Слънчев "битов инцидент" говори или за медицинска диагноза, или че Борисов не си е откъснал опашката. Най-вероятно и двете.

 • 2
  grigordimitrov avatar :-|
  Grdimi

  Те верно се стрелят за територия ама и без дрога този курорт ще затъне. В крайна сметка затова отиват там английските тинейджъри.

 • 3
  panta_rhei avatar :-|
  Nedyalko Lazarov

  За пръв път чувам за тоя клуб Билдерберг, но не се и учудвам. Този, който си мисли, че демократичното общество някакак си се самоуправлява, е наивен. Самоуправляват го.

 • 4
  dragozow avatar :-|
  dragozow

  Тези от снимката ми приличат определено на участници в олимпиада по математика.

 • 5
  absent avatar :-|
  Абсент

  Снимки на парапитеци, дарвиновата теория в действие

 • 6
  panta_rhei avatar :-|
  Nedyalko Lazarov

  До коментар [#5] от "Абсент":

  Фридрих Ниче, който отхвърля социалния дарвинизъм казва така: " Най-приспособените не означава най-добрите. Най-добрите загиват. Оцеляват най-посредствените."
  "Воля за власт"

 • 7
  gosho3 avatar :-|
  gosho3

  Бандюгите утре като тръгнат по плажовете с бронетранспортьори, тежки картечници РПГ-та, а защо не и с някой танк ще стане весело.
  Направо да викат Спилбърг да снима. Няма никакво "Под прикритие" . Филмът може директно да си го кръсти "Без прикритие".
  Сцена № 1 - бандюга скача от БТР-а на плажа хваща за задника една германка, сваля шарения панталон и бронежилетката, оножда я за нейна радост, облича се , отново скача на БТР-а, грабва тежката картечница и почва да гърми в морето по турска гемия, която лови незаконно калкан в български териториални води.
  Сцена № 2 - бандюга отива в дискотека в Слънчев бряг с БТР-а. В дискотеката продават спирт от бидони на англичани. Англичанките вече са се нафиркали. Хваща една мята я в БТР-а и понеже е****о на задна седалка на кола вече не е емоция я оправя вътре в БТР-а.
  "Без прикритие". Мила родна картинка.

 • 8
  innsomnia avatar :-|
  innsomnia

  Капитал и вие ли сте платени вече? Кой го е*е за Митьо бе хора, защо не пишете за заема от вчера? 1 200 000 000лв? Нищо ли не ви говори тази цифра?

 • 9
  geleto avatar :-P
  Гелето

  Един убит, един почти убит, един тежко ранен и един по-леко. И всичко това на централно място (не в балкана), където ходи/гледа цяла Европа. И няма нито една оставка?!?!?!
  И после не ни управляват престъпници (тия за герП най-после да почнат да мислят)

 • 10
  gosho3 avatar :-|
  gosho3

  Удоволствие, това да имаш 20 мин свободни.

  Сцена № 3 за филма на Спилбърг "Без прикритие"

  Бандюга отива при кмета примерно на Лозенец и му казва "Искам да строя хотел на брега на морето" . Оня му казва "Ама има ЗУТ и закон за Черноморието" и го гледа жадно в ръцете за пачка кинти. Ама бандюгата е стиснат и му казва "абе ти искаш ли жена ти и сина ти да бъдат живи утре".
  Кметът естествено издава разрешителните. Бандюгата строи хотел като гребе морски пясък от брега (който е абсолютно негоден за строителство и бетон). Тегли кредити от "приятелски банки" - необезпечени естествено, щото и т.нар. "банкери" са едни бандюги и то абсолютни.
  След това бандюгата който строи хотел се пише "бизнесмен". След това си взима Преслава и Лена, Нена или не се знае коя. Едната на левия крак, другата на десния. На него му се е*е ама оная му работа не става. Те му искат по 5000 кинта, ама той скръндза - дава по 2000. И накрая като не може да "вдигне самолета" се напива с фалшиво уиски , произведено от цар Киро и отива да спи.
  Сцена № 4 - Построява се някаква постройка - апартхотел или нещо подобно. И разни глупаци купуват някакви апартементи. И бандюгата започва да ги "обслужва". На 3-тата година фасадите правени с морски пясък почват да падат. Ама нещастниците, които са си купили имот не знаят, че този имот, в който в бетона има морски пясък ще падне след 15 години.
  Важното е да кипи щастие и "СИС индъстриз" да им кара бидоните със спирт. Ей това е.
  А, между другото щото трябва да има някакви "обороти" бандюгата наема няколко баби от Санданско и им засажда нивите с индийски коноп (база на марихуаната) . И от това вади по някой лев. Български бизнес модел. Това е.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK