Мнения Daily - Колко и къде мигрират българите
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Колко и къде мигрират българите

В периода 2007-2015 г. в столицата са се преместили толкова хора, колкото са заминали в чужбина

Мнения Daily - Колко и къде мигрират българите

И още: Краят на реформите - ОПГ се заменя с БМС; Където никой не иска да бръкне; Чалга и мутри докъдето ти стига погледът

8034 прочитания

В периода 2007-2015 г. в столицата са се преместили толкова хора, колкото са заминали в чужбина


Движението на хора

Колко и къде мигрират българите

От коментар на Явор Алексиев и Божидар Радев, Институт за пазарна икономика

На фона на често цитираните данни за българите, заминали да работят или учат в чужбина, миграционните процеси, които протичат вътре в страната, остават встрани от публичния интерес. Прегледът на данните на НСИ за периода 2007- 2015 г. показва, че съществената част от миграцията - 79%, е вътрешна, като тази към столицата е 2.7 пъти по-ниска от общата миграция към останалите 27 области на страната.

Механичното движение на населението между областите в страната проследява лицата, които са променили своето обичайно местоживеене (настоящ адрес). Представените данни описват както вътрешната, така и външната миграция по линия на изселването на хората от дадена област. От 2007 г. насам данните за механичното движение на лицата между областите в страната включват и такива за външната миграция. В подробен вид те са достъпни на страницата на НСИ.

Тук разделяме населението на всяка област на три групи: 1) насочили се към столицата; 2) насочили се към чужбина; 3) насочили се към друга област. Лицата, които променят обичайното си местоживеене, без да напускат пределите на областта, в която са живели преди това (например преместили се от община Несебър в община Бургас), не са обект на настоящия анализ.

Общата картина показва, че между 2007 и 2015 г. хората, които променят обичайното си местожителство, като същевременно напускат и областта, са близо 743 хил. души. От тях около 157 хиляди се преместват в столицата и почти още толкова (156 хил.) – в чужбина. Останалите 430 хил. души сменят обичайното си местожителство с такова в друга област на страната.

През всяка от годините в периода над 50% от лицата, които променят обичайното си местожителство, всъщност отиват в някоя от другите 27 области на страната. Най-много хора са се преместили в Пловдив (47 хил. души), Варна (44 хил. души) и Бургас (34 хил. души), а най-малко - във Видин (6.7 хил. души), Смолян (5.7 хил. души) и Кърджали (под 5 хил. души).

Пикът на миграцията към столицата е през 2011 г., когато близо 26% от сменилите местоживеенето си се насочват към София, а едва 15% - към чужбина. Именно 2011 г. е и годината с най-малко механично движение на населението, като причината е основно спадът на външната миграция. През същата година хората, които са се преместили да живеят в чужбина, намаляват близо три пъти спрямо 2010 г. - от 27.7 на 9.5 хил. души.

През 2012 -2015 г. обаче отново се вижда тенденцията все повече хора да избират чужбина пред столицата, като през последните две години за пръв път по-голям дял от населението напуска страната, отколкото идва в София.

Бърз анализ на взаимодействието между различни социално-икономически показатели и механичното движение на населението показва устойчива умерено положителна зависимост между миграцията към София и възрастовата структура на населението по области.

Колкото по-висока е възрастовата зависимост (измерена като съотношение между броя на лицата на възраст над 65 г. и тези на възраст 0 до 14, или като съотношение на тези на 65 и повече години към тези на 15 - 64 години), толкова по-висок е делът на преместилите се в столицата. Обратно, колкото по-неблагоприятна е възрастовата структура, толкова по-ниска е миграцията към чужбина, както и към други области в страната.

Песимисти и оптимисти

Дългът се натрупва много по-бързо, отколкото расте икономиката. Това застрашава националната сигурност. Днес правим стъпки в посока по пътя на Гърция, включително с новия заем от 1.2 млрд. лева, за да запълним дупката във Фонда за гарантиране на влоговете. За да се стопира това, трябва да има ограничаване на новите вземания, ускоряване на икономическия растеж, така че съотношението дълг – БВП да се запази и дори да започне да намалява.

Пламен Орешарски, бивш премиер, пред "Нова телевизия"

О, моля ви се! С един изгонен от народа премиер, едвам една година изкарал, да ми губите времето! Просто е несериозно! Неговите лъжи съм ги слушал една година, така че какво да го коментирам? Не ми се въобще занимава с него.

Бойко Борисов, настоящ премиер, пред журналисти

Да, първото тримесечие на тази година действително имаме спад на инвестициите, но аз съм оптимист, че в края на 2016 г., когато отчетем статистиката за цялата година, ще имаме повишаване на инвестициите спрямо 2015 г.

Божидар Лукарски, министър на икономиката

Краят на реформите

ОПГ се заменя с БМС

От текст на Даниел Смилов в портала "Култура"

Навлизаме във фаза на политическо дебнене и изчакване, препозициониране с оглед на евентуални предсрочни избори за парламент или трайно прегрупиране в сегашния. Хибридната психоза изглежда изгодна за мнозина. Патриотите печелят заради параноите, които сами раздухват. ГЕРБ - като стожер на "стабилността". Реформаторите в правителството се надяват на точки като пазители на евроатлантическата ориентация. Печалбата за всички тях е под формата на време, в което са на власт. Това не е далновидна логика.

Хибридните миниатаки пък са свидетелство, че определени среди тестват водата, за да изпробват новопотвърдената си безнаказаност. Още по-решително, отколкото са го правили досега.

В по-ведър план управляващото мнозинство, изглежда, се е договорило дългоочакваният край на три реформи – съдебната, образователната и антикорупционната – да бъде обявен след една финална промяна на ключово важни понятия в законодателството:

1) "Организирана престъпна група" ще се замени с "битова махленска свада";

2) "Рекет" се заменя с "паркомясто";
3) "Наркопласьор" се заменя с "кандидат-зет"; 4) "Очи" се заменя с "мехур"; 5) Горното важи и за "главен секретар"; 6) "Седмокласник" се заменя с "четвъртокласник на Орешарски";
7) "Две двойки" се заменя с "тройка"; 8) "външна проверка на прокуратурата" се заменя с "терористичен атентат"; 9) "разследване на аферата КТБ" със "стабилност";
10) "Гестапо" се заменя с "професор"; 11) "свестен" - с "луд"; 12) ...и му се къса снимката в ефир.
Всичко друго си остава същото.

Коментар+

Където никой не иска да бръкне

От коментар на Илиян Василев "Писано и казано"

За 25 години не престанахме да се залъгваме. Обикновеният българин мрази по подразбиране "мутрите", които накрая ги "убиват" или "самоубиват", а "господарите" им остават и на тях никой не търси отговорност.

Първите "мутри" бяха обикновени момчета спортисти, които архитектите на прехода решиха да употребят по няколко направления. Най-интелигентните станаха олигарси, които да управляват дадените им пари, без да задават излишни въпроси - на свой риск, но в полза на господарите зад кадър.

Други, с по-нисш ранг, се заеха със силовия бизнес със страха на хората, трети станаха "момчета за всичко" - охранители, обслужващ персонал, бодигардове на поредния "господар".

Вече дори ни си спомняме, но тези младежи бяха наети и много загубиха живота си, за да обслужват модела на прехода. Те също са негова жертва, но и дежурен обект на омраза, отклоняващ вниманието от най-отговорните.

Ако Митьо Очите си отиде, бизнесът му с наркотиците, който господарите покровителстват и от който печелят, ще си остане. Във веригата на порока за която говорим, Митьо Очите е само изпълнител. Но недосегаемите имат полза да купуваме тяхната версия за "мутрите".

Престъпността съществува само защото така искат "господарите", много от които са висши политици, магистрати и бизнесмени. Политиците побързаха да се разграничат от "мутрата" с дежурното "няма политически чадър". Истината е, че тези "мутри" нямат нито чадър, нито гаранции, че утре ще бъдат живи - те не са на върха на престъпната пирамида. Но там никой не иска да бръкне.

Колко млади момчета загубиха живота, за да ги има господарите - и това стана възможно благодарение на нашето съгласие да съучастваме в тази жестока манипулация.

Медийна грамотност

Журналистиката на фактите

Питър Померанцев, британски журналист от руски произход, на форум в София

Това не е и информационна война, а война срещу информацията. След информационната революция на социалните медии трябва да осъзнаем, че журналистиката на фактите и рационалните дебати са толкова важни за обществото, колкото войниците и медицинските сестри. Още от ранна възраст децата трябва да знаят как ги манипулират. Трябва да направим медийната грамотност част от дебатите, дори от сериалите - за да образоваме хората как да потребяват медиите.

Информационните революции късат и каишката на демоните. В началото на XX век бяха радиото и киното, които дадоха повече мощ на тоталитарните идеологии. През 50-те години телевизията даде оръжие на Маккарти, с което да организира лов на вещици за комунистически агенти в САЩ.

Днешната информационна революция се оказа попътен вятър за "Ислямска държава" и Путин. Историята сочи, че след тези революции не се случват хубави неща. Да не забравяме това.

На българското море

И е много смешно, когато министърът на туризма говори как сме щели да привлечем богатите...
Фотограф: Надежда Чипева

Чалга и мутри докъдето ти спира погледът

От анкета на българската редакция на "Дойче веле" с въпрос "Къде ще прекарате лятната си отпуска: в България или в чужбина и защо?".

Защо не в България

Pavlina Gadjeva: Ще почивам в Турция. Там е несравнимо - като цени, условия, обслужване. Малко съм притеснена от атентатите, но те стават навсякъде по света. Последният път в България бях на Черноморец и Шкорпиловци - в търсене на спокойствие и почивка. Уви – имаше само мръсотия, шум, мизерия и всичко това "гарнирано" с цени, които нямат нищо общо с реалността.

***

Г-н Александров: Почивката в България означава стимулиране и благоприятстване на статуквото от мутропрехода, корупцията и злоупотребата с власт!
***

Ирена: Няма да почивам на българското Черноморие. Причините са много: мръсната вода, презастрояването, баровете по плажа, които не само заемат пространство от плажната ивица, но и са с непоносимо силна музика. Вместо да слушам шума на вълните, съм принудена да съм на дискотека. Лошото обслужване и необосновано високи цени на всичко - шезлонги и чадъри, храна и хотели.

Всякакви парвенюта завземат култови за България места и ги съсипват с просташката си показност, опитвайки се да са част от нещо, което няма как да осмислят, защото нямат ценностна система и интелект.

***

Емил Григоров: Ваканция в България е нещо, което не бих препоръчал. Казвам го като човек, който е работил по българското Черноморие. Причините са много: липса на професионалисти, нискокачествена материална база, мръсното море и т.н. Цените в БГ са много по-високи от тези в Гърция.

Ето един пример: моя позната отиде до Гърция за 250 лв. (с включен транспорт + безплатни закуска и вечеря) за пет дни. На Обзор, където работих като спасител на басейн, почиващите в хотела ми казаха, че са платили за 5 дни 800 лв. Нямам представа какво толкова е било включено в пакета.

*** Miriana Dimitrowa-Boudinowa: От осем години аз и семейството ми не посещаваме черноморските ни курорти по следните причини: 1. Презастроено е и няма никаква зеленина, човек има чувството, че е в панелен софийски квартал, достъпът до морето е ограничен.
2. Морето е мръсно. Само тук можеш да хванеш "вирус", докато се къпеш. 3. Ужасно шумно е, независимо дали си в Слънчев бряг или в Приморско, еднакво пошло и шумно е - стотици капанчета и повръщащи чужденци - тътенът е денонощен. 4. Храната в хотелите и ресторантите е долнопробна и некачествена. Продуктите са от най-евтините на пазара или дори са "имитации". Алкохолът е фалшив, в безалкохолните химически субстанции няма нищо натурално.
5. Обслужването е нелюбезно, невъзпитано. Всички работят на мотото "ден година храни" и на никого не му пука дали клиентът ще се върне. Чалга и мутри докъдето ти стига погледът! 6. Няма удобни паркинги, но пък има паяци навсякъде. 7. Чадърите и шезлонгите са скъпи, в чужбина на повечето места са безплатни или на съвсем нормални цени.

8. На фона на всичко изброено цените за нощувки и пакети са необосновано високи. През август в петзвезден хотел на Черноморието можеш да спиш за 350 - 450 лв. на вечер, на същата цена и в същия клас хотел можеш да отидеш на Френската или Италианската ривиера или да прекараш седмица в съседните Гърция или Турция, ако си любител на ол инклузива.

Поради тези и още други причини не почиваме в България от години. В Европа има прекрасни много места - чисти, подредени, за всеки джоб и вкус и прави впечатление ,че който отиде веднъж, отива отново и води и свои приятели. И е много смешно, когато министърът на туризма говори как сме щели да привлечем богатите... Може, ама на кукуво лято!

Защо в България

Plamen Penev: Ще прекарам почивката си по родното Черноморие, все още има спокойни места като Царево. Ще посетя Синеморец - едно вълшебно място.

Velko Stanev: Почиваме в кв. Василико в Мичурин (Царево). Нещо изключително е, особено скалите под фара.

Velichka Dresp: На север от Варна се ходи за почивка, а на юг - а за парти. Ние ще ходим на север. Водата там е чиста, а плажовете пусти, почти няма масов туризъм и има много рибарски селца, където човек може да отседне + огромни НЕзастроени плажове. Румънците всяка събота и неделя са на нашето Черноморие. Храната освен това също е чудесна. Това, което ние не оценяваме, нашите съседи го оценяват и пътуват всяка събота и неделя, за да дойдат у нас да хапнат и идат на плаж.

Светла Струмина: Равда е нашето море. Обожаваме я.

Движението на хора

Колко и къде мигрират българите


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Защо в България:

  Защото съм млад и съм от голям град. Не понасям девствени плажове, къмпинги и природа. За такива неща ходя на планина. Ума ми не го побира как след цял ден къпане и въргаляне в пясъка няма да имам възможност да се изкъпя нормално в модерна или поне прилична баня. Обичам да има хора около мен и това ми дава усещане за море. Ако няма хора, все едно съм отишъл в пустинята да гледам чайките.

  Не споря с хората, които искат да отидат в чужбина, нито с тези, които обичат спокойствието. Но да се изкарват нещата така, сякаш презастрояването е проблем - не съм съгласен. Навсякъде по света има презастроени курорти. Проблемът в България е нецелесъобразното разрастване без паралелно подобрение (и разширение) на инфраструктурата.

  Пак правите нещата черно и бяло. Не е нужно да плащаш за чадър и да почиваш в мутренски хотел. Винаги съм бил при самостоятелни местни домакини, които са максимално любезни към теб, въпреки че "ден година храни". И много ми е харесало. Препоръчвам на всички отсядане в стария или новия град на Несебър и ежедневна разходка до южния плаж на Слънчев Бряг по крайбрежната алея. Не е за ценители на тишината и тревата, но на моята група хора им харесва.

 • 2
  gavrilov avatar :-|
  gavrilov

  "Не понасям девствени плажове, къмпинги и природа. За такива неща ходя на планина." - Хич не съм учуден. Това ми напомня за една история в училището в Париж. Едно негърче не понасяше тревата и отказваше категорично да стъпи на нея. То всъщност за пръв път виждаше трева. Расло веше в един голям блок без градинка. Ето това ще ни се случи и на нас: ще станем алергични от природата. Схте гледаме гръцките плажове с презрение. Мечтата на българския туристически бранш ще се сбъдне.

 • 4
  kihano avatar :-|
  kihano

  При бате бойко всичко расте. Миграцията в чужбина също. Разбира се соросоидните НПО като ИПИ използват данните за прокарване на целите на спонсорите им. Проблемът на България е един и той се нарича свободен пазар и ненамеса на държавата в икономиката. От него произтичат всички останали проблеми.

 • 5
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#2] от "gavrilov":

  Бързаш да съдиш, без да ме познаваш и грам. Отрасъл съм сред природата - всяко лято съм обикалял паркове с дядо ми. А на онова място парковете се сливат с гъсти гори. Ако ми се гледа природа, абсурдно би било да я търся на морето. Там няма нищо по-различно от един плаж и пясък. Животните са кът.

  Когато се ходи на море, хората искат да се къпят, да играят плажен волейбол, да седят на хубава тераса и да се наслаждават на широката гледка. Това го няма на палатката. Няма къде да се изкъпеш човешки.

  С удоволствие ходя на барбекю в гората, даже предпочитам, а и ми се случва по-често. Обаче да ми обяснявате за манната небесна на "девственото море" - това важи само за някои хора. Просто другите не са толкова гласовити. Да не говорим, че хората, които пътуват отдалече, не могат да си позволят да бият път за 2 дена, сиреч се откъсват от цивилизацията поне за 4-5 дена. На природа дори покрай София има къде да отидеш в рамките на уикенда и даже за по-малко от ден.

 • 6
  fyb1439887506471923 avatar :-|

  До коментар [#5] от "Георги Георгиев":

  Морето е част от природата. Морската вода не е само за да се намокриш и разхладиш в летните жеги, тя е цяла екосистема от риби, мекотели и водни растения. И може да разглежда и да ѝ да и се любува човек, тябват Ви само маска, плавници и шнорхел. Просто Вие нямате изградена връзка с морето, защото най-вероятно не сте израстнал близо до него.
  Не знам какво пречи да играете волейбол на някой детсвен плаж(ако има такива все още). Може би Ви трябва мрежа и очертания на игрището. На мен ми стига топка и още един човек, за да разцъкаме 500-600 паса и 20-30 забивки, за да изпитам удоволствието от играта.
  Също така не доумявам как така на палатка я няма "широката гледка", а я има само от тераса?!?! Ако не знаете, в повечето време сте извън палатката и можете да се наслаждавате на гледката в цялата ѝ ширина, а не само през входа/изхода на палатката.
  И тук да позлорадствам и аз малко. Бързате да съдите, без да познавате хората и грам. Може би има хора, които искат да са извън цивилизацията повече от 2-3-4-5 дена, а и кой е казал, че не можеш да се изкъпиш. Слънчевата и топла вода е една от най-хубавите за къпане.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK