Мнения Daily - Оттеглете лобисткия проект за адвокатурата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Оттеглете лобисткия проект за адвокатурата

Промените предвиждат заявления, жалби и молби до административни институции, подаване на документи за вписване в Търговския и Имотния регистър и др. да се правят само от адвокати, вписани в колегията.

Мнения Daily - Оттеглете лобисткия проект за адвокатурата

И още: Изборният кодекс - умишлено лоши правила; 120 от лежанка и 10% от седянка; Парадоксът на "Брекзит"

4074 прочитания

Промените предвиждат заявления, жалби и молби до административни институции, подаване на документи за вписване в Търговския и Имотния регистър и др. да се правят само от адвокати, вписани в колегията.

© Цветелина Николаева


Работодатели:

Оттеглете лобисткия проект за адвокатурата

Становище на Българската стопанска камара

Във връзка с насроченото за 22 юни (вторник) обсъждане в парламентарната Комисия по правни въпроси на проекта за изменение и допълнение на Закона за адвокатурата, внесен през януари 2015 г. от група народни представители, БСК потвърждава категоричната си позиция за необходимостта законопроектът да бъде оттеглен поради неговия откровено лобистки характер.

Нещо повече - след сигнал на БСК Комисията за защита на конкуренцията(КЗК) също излезе с решение срещу него, тъй като той "съдържа редица проблематични от гледна точка на правилата на конкуренцията правни разрешения, които могат да засегнат по неблагоприятен начин конкурентния процес на пазара на адвокатски услуги, както и да окажат вредно въздействие върху конкуренцията на други, свързани или съседни, пазари, като в крайна сметка биха довели до намаляване на благосъстоянието на потребителите на адвокатски услуги".

Решението на КЗК е взето и след получени становища от: Министерството на правосъдието, Комисията за защита на личните данни, Комисията за защита на потребителите, Висшия адвокатски съвет, Нотариалната камара, Камарата на частните съдебни изпълнители, Съюза на съдиите в България, Съюза на юристите в България, Асоциацията на прокурорите в България, Националния съюз на юрисконсултите, Асоциацията на специализираните счетоводни предприятия, Института на дипломираните експерт-счетоводители, Българския център за нестопанско право, Българската асоциация на консултантите по европейски програми, Български хелзинкски комитет, Българската търговско-промишлена палата, Института за пазарна икономика и Българската национална асоциация "Активни потребители".

Основните аргументи на БСК срещу законопроекта са, че:

- Едновременно разширява кръга от дейности, които се извършват от лицата, упражняващи адвокатска професия, и ограничава достъпа до вписване в регистъра на адвокатската колегия

- Част от предложените разпоредби са в противоречие с редица конституционни принципи, нормативни актове от същата степен, международни актове, по които България е страна, както и достижения на правовата държава в областта на правната сигурност и борбата с монополизма (включително ограничаване правото на труд и упражняване на професия, злоупотреба с монополно положение и др.)

- Не е придружен със задължителната оценка на въздействието върху икономиката

- Неприемливо е и предоставянето на изключителни права на лицата, упражняващи адвокатска професия, по изготвяне и подаване на книжа за вписване в Имотния, Търговския и други регистри

- На адвокатите се възлагат дейности, които дублират дейности, предоставени със специален закон на нотариусите, което създава предпоставки за действия на представители на адвокатурата в условия на конфликт на интереси. Увеличават се правната несигурност, рискът от измами, кражба на фирми, засягане на имуществени права като фактори, които влияят негативно върху икономическата среда и стопанския оборот.

Изборният кодекс

Умишлено лоши правила

Димитър Димитров, политолог, пред БНР

Големият проблем е, че от 1990-те години досега условията силно са се променили, избирателите са станали мобилни, начинът, по който се изготвят списъците – по постоянен адрес – е все по-малко свързан с реалността, а никой нищо не прави да осъвремени или да предложи мерки, които да направят списъците адекватни.

Има умишлено лошо скроени правила, а в обсъждането не бяха засегнати големите пропуски в Изборния кодекс. Отделни партии са заложили в програмите си промяна на определени текстове и се борят със зъби и нокти гласуваните промени да съвпаднат с начина, по който са формулирани в партийните им програми. Класически пример е Патриотичният фронт, който иска да се запише "задължително гласуване" и е против каквото и да е друго, освен записа в партийната им програма.

Отпадането на въвеждането на избирателен район "Чужбина" е едно от най-безсмислените упорства на мнозинството. Отсъствието на общ ред, който да е проследяем и контролируем, се заменя с безсмислени спорове кой има и кой няма права. Всеки избирател в Турция, освен че може да се запише в избирателния списък по местопреживяване или където се намира в деня на изборите, може да се върне и в страната, където неговото име е надлежно отразено поне веднъж в избирателния списък по постоянен адрес. Това е повече от привилегия.

Всички останали избиратели не могат да направят това.

Гледна точка

120 от лежанка и 10% от седянка

От коментар на Александър Николов в "Клуб Z"

Гайди и обещания за повече пари получиха 12-те хиляди учители от цялата страна на нещо като Асамблея на мира, но в "Арена Армеец". За това, което им каза, Кунева можеше да си плати 10-минутен репортаж по всички национални телевизии и щеше да спести хем време на хората, хем пари на бюджета.

Ако някой е очаквал учителите да получат думата и да кажат какви са очакванията им за прословутата реформа, която все започва наесен, явно си мисли, че живее на друго място. Това в програмата никога не го е имало. Който си е организирал събора, ще се изказва, макар и да няма какво да каже освен заучени фрази. Останалите ще слушат и ще ръкопляскат.

А реформата е 10% увеличение на учителските заплати (съобщението за което се оказа леко преувеличено - бел. ред.). И "История славянобългарска" да не се пипа. Друго - живи и здрави, докато се "формират нагласи за бързо и решително осъществяване на промените, но същевременно плавно и без сътресения". А основната цел на министерството е това да не се случи скоро.

"Водещите политики на нашето министерство ще са: МОН да поддържа средната учителска заплата над средната за страната колкото се може повече", обяви министърът. За толкова дори не е нужно отделно министерство. Една счетоводителка повече към това на финансите ще свърши същата работа. Матурите без проблем може да ги провежда МВР.

Остават само еврофондовете, а точно тук, точно сега се чакат едни много пари. За това е нужно още известно време МОН да демонстрира нещо мащабно. След екшъна около матурите и стендъп комедията в "Арена Армеец" усилено се търси какво да е следващото шоу - докато се печелят обществени поръчк.

Затова там ще продължим да гледаме как Бойко вдига 120 от лежанка, а Меги 10% от седянка. В следващия епизод очаквайте Москов да събере лекарите на "Фестивал на белите престилки", че и там реформата взе да остава само на думи.

Парадоксът на Брекзит

Или загуба на суверенитет, или високи търговски бариери

От коментар на Димитър Бечев, директор на Института за европейски политики - София, и гостуващ изследовател в "Харвард", в "Дневник"

Нищо чудно референдумът за британското членство в ЕС да бъде спечелен от привържениците на т.нар. Брекзит. Последните проучвания на общественото мнение им дават преднина от 7 до 10 пункта. Мантрата, че британците трябва да си възвърнат контрола върху собствената си държава и да кажат "стоп" на миграцията, надделява над икономическите и стратегическите доводи, които изтъква другата страна. На 24 юни Обединеното кралство може да осъмне в коренно нова политическа ситуация.

Върху Дейвид Камерън, който носи отговорността за хазартния ход с референдума, ще има натиск за излизане в преждевременна пенсия. Неговият приемник ще поеме бремето да предоговори бъдещите отношения с ЕС. Процесът ще е дълъг, тягостен, изпълнен с рискове и неизвестни. Излизането ще трае две години, а изработването на ново споразумение още седем. И въпреки бодрите очаквания на евроскептиците на Острова, пък и на немалко еврофедералисти от другата страна на Ламанша, резултатът ще е негативен за всички.

Дали политиците са в състояние да овладеят задаващата се криза? Не бих се учудил вотът в полза на "Брекзит" да бъде последван от нов кръг преговори. Великобритания да се опита да извоюва още отстъпки, които да отидат на повторен плебисцит. Референдумът няма правно обвързваща сила. За да започне формална процедура за прекратяване на членството, е нужно гласуване в британския парламент. Ще видим дали парламентаристите автоматично ще подкрепят народния вот или ще отложат гласуването, за да дадат време на кабинета за политически маневри в Брюксел. В момента едва 150 от общо 650 депутати са за излизане от евросъюза.

По-вероятният сценарий е прекратяване на членството и сделка за привилегирован достъп до единния пазар на ЕС - по подобие на Норвегия, Исландия и Лихтенщайн (членове на т.нар. Европейско икономическо пространство). Всичко зависи обаче от това дали големите играчи в ЕС – Германия, Франция, Италия и т.н., ще проявят щедрост към британците. И дали самата Великобритания ще приеме... загубата на суверенитет.

Да, точно така. Норвежкият модел на интеграция е свързан с прилагане на голяма част от законодателството на ЕС без право за участие във вземането на решения. Това е и парадоксът при "Брекзит". Желанието да възстановиш националния контрол води до точно обратния резултат. Освен ако не си готов да издигнеш високо търговските бариери, включително за Лондонското сити, и да платиш съответната цена.

Какъв е българският интерес, ако Великобритания избере пътя навън? Безспорно той е свързан със запазване на границите в максимална степен отворени. Моделът на Единното икономическо пространство ще е благоприятен вариант, понеже включва свободата на придвижване на работна ръка. Заедно с това интересът на София е да не последва ефект на доминото и ерозия на ЕС. Затова колкото по-бързо и безболезнено се уредят отношенията с Великобритания и се изработи политическа формула, толкова по-добре.

Ще бъде жалко да се разделим по този начин с Обединеното кралство. Но в политиката винаги има утре, както и план Б. И ако избирателите се поддадат на емоциите и страховете си, дано сред политиците от двете страни на Ламанша надделее прагматизмът.

Работодатели:


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
 • 3
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  "Патриотичният фронт, който иска да се запише "задължително гласуване" и е против каквото и да е друго, освен записа в партийната им програма."

  Ако всяка партия категорично следваше партийната си програма, щяхме да сме Германия на Балканите.

  "Отпадането на въвеждането на избирателен район "Чужбина" е едно от най-безсмислените упорства на мнозинството. Отсъствието на общ ред, който да е проследяем и контролируем, се заменя с безсмислени спорове кой има и кой няма права."

  Напълно съм съгласен. Така ясно ще лъсне как "Чужбина" избира ДПС почти с мнозинство.

 • 4
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  "А реформата е 10% увеличение на учителските заплати (съобщението за което се оказа леко преувеличено - бел. ред.). И "История славянобългарска" да не се пипа."

  Ами тя и преди това "реформата" си беше такава. Всяка "реформа" хвърчат материали и си потриваме ръцете как сме си свършили добре работата. Вместо да се измисли нещо за безсмисленото наливане на информация от мозъка на учителката директно (и бързо) върху непрочетените тетрадки на децата, ние махаме стихотворения. Ако часовете се провеждат във формата на дискусия и се премахне диктуването, ще трябва да търсим стихотворения от Мадагаскар, за да си запълним програмата.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.