Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
4 20 юни 2016, 19:19, 3781 прочитания

Мнения Daily - Оттеглете лобисткия проект за адвокатурата

И още: Изборният кодекс - умишлено лоши правила; 120 от лежанка и 10% от седянка; Парадоксът на "Брекзит"

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Работодатели:

Промените предвиждат заявления, жалби и молби до административни институции, подаване на документи за вписване в Търговския и Имотния регистър и др. да се правят само от адвокати, вписани в колегията.

Фотограф: Цветелина Николаева
Оттеглете лобисткия проект за адвокатурата


Становище на Българската стопанска камара

Във връзка с насроченото за 22 юни (вторник) обсъждане в парламентарната Комисия по правни въпроси на проекта за изменение и допълнение на Закона за адвокатурата, внесен през януари 2015 г. от група народни представители, БСК потвърждава категоричната си позиция за необходимостта законопроектът да бъде оттеглен поради неговия откровено лобистки характер.

Нещо повече - след сигнал на БСК Комисията за защита на конкуренцията(КЗК) също излезе с решение срещу него, тъй като той "съдържа редица проблематични от гледна точка на правилата на конкуренцията правни разрешения, които могат да засегнат по неблагоприятен начин конкурентния процес на пазара на адвокатски услуги, както и да окажат вредно въздействие върху конкуренцията на други, свързани или съседни, пазари, като в крайна сметка биха довели до намаляване на благосъстоянието на потребителите на адвокатски услуги".Решението на КЗК е взето и след получени становища от: Министерството на правосъдието, Комисията за защита на личните данни, Комисията за защита на потребителите, Висшия адвокатски съвет, Нотариалната камара, Камарата на частните съдебни изпълнители, Съюза на съдиите в България, Съюза на юристите в България, Асоциацията на прокурорите в България, Националния съюз на юрисконсултите, Асоциацията на специализираните счетоводни предприятия, Института на дипломираните експерт-счетоводители, Българския център за нестопанско право, Българската асоциация на консултантите по европейски програми, Български хелзинкски комитет, Българската търговско-промишлена палата, Института за пазарна икономика и Българската национална асоциация "Активни потребители".

Основните аргументи на БСК срещу законопроекта са, че:

- Едновременно разширява кръга от дейности, които се извършват от лицата, упражняващи адвокатска професия, и ограничава достъпа до вписване в регистъра на адвокатската колегия

- Част от предложените разпоредби са в противоречие с редица конституционни принципи, нормативни актове от същата степен, международни актове, по които България е страна, както и достижения на правовата държава в областта на правната сигурност и борбата с монополизма (включително ограничаване правото на труд и упражняване на професия, злоупотреба с монополно положение и др.)

- Не е придружен със задължителната оценка на въздействието върху икономиката

- Неприемливо е и предоставянето на изключителни права на лицата, упражняващи адвокатска професия, по изготвяне и подаване на книжа за вписване в Имотния, Търговския и други регистри

- На адвокатите се възлагат дейности, които дублират дейности, предоставени със специален закон на нотариусите, което създава предпоставки за действия на представители на адвокатурата в условия на конфликт на интереси. Увеличават се правната несигурност, рискът от измами, кражба на фирми, засягане на имуществени права като фактори, които влияят негативно върху икономическата среда и стопанския оборот.

Изборният кодекс

Умишлено лоши правила

Димитър Димитров, политолог, пред БНР

Големият проблем е, че от 1990-те години досега условията силно са се променили, избирателите са станали мобилни, начинът, по който се изготвят списъците – по постоянен адрес – е все по-малко свързан с реалността, а никой нищо не прави да осъвремени или да предложи мерки, които да направят списъците адекватни.

Има умишлено лошо скроени правила, а в обсъждането не бяха засегнати големите пропуски в Изборния кодекс. Отделни партии са заложили в програмите си промяна на определени текстове и се борят със зъби и нокти гласуваните промени да съвпаднат с начина, по който са формулирани в партийните им програми. Класически пример е Патриотичният фронт, който иска да се запише "задължително гласуване" и е против каквото и да е друго, освен записа в партийната им програма.

Отпадането на въвеждането на избирателен район "Чужбина" е едно от най-безсмислените упорства на мнозинството. Отсъствието на общ ред, който да е проследяем и контролируем, се заменя с безсмислени спорове кой има и кой няма права. Всеки избирател в Турция, освен че може да се запише в избирателния списък по местопреживяване или където се намира в деня на изборите, може да се върне и в страната, където неговото име е надлежно отразено поне веднъж в избирателния списък по постоянен адрес. Това е повече от привилегия.

Всички останали избиратели не могат да направят това.
Гледна точка

Според Кунева реформа в образованието ще има, когато се "формират нагласи за бързо и решително осъществяване на промените, но същевременно плавно и без сътресения".

Фотограф: Цветелина Белутова
120 от лежанка и 10% от седянка

От коментар на Александър Николов в "Клуб Z"

Гайди и обещания за повече пари получиха 12-те хиляди учители от цялата страна на нещо като Асамблея на мира, но в "Арена Армеец". За това, което им каза, Кунева можеше да си плати 10-минутен репортаж по всички национални телевизии и щеше да спести хем време на хората, хем пари на бюджета.

Ако някой е очаквал учителите да получат думата и да кажат какви са очакванията им за прословутата реформа, която все започва наесен, явно си мисли, че живее на друго място. Това в програмата никога не го е имало. Който си е организирал събора, ще се изказва, макар и да няма какво да каже освен заучени фрази. Останалите ще слушат и ще ръкопляскат.

А реформата е 10% увеличение на учителските заплати (съобщението за което се оказа леко преувеличено - бел. ред.). И "История славянобългарска" да не се пипа. Друго - живи и здрави, докато се "формират нагласи за бързо и решително осъществяване на промените, но същевременно плавно и без сътресения". А основната цел на министерството е това да не се случи скоро.

"Водещите политики на нашето министерство ще са: МОН да поддържа средната учителска заплата над средната за страната колкото се може повече", обяви министърът. За толкова дори не е нужно отделно министерство. Една счетоводителка повече към това на финансите ще свърши същата работа. Матурите без проблем може да ги провежда МВР.

Остават само еврофондовете, а точно тук, точно сега се чакат едни много пари. За това е нужно още известно време МОН да демонстрира нещо мащабно. След екшъна около матурите и стендъп комедията в "Арена Армеец" усилено се търси какво да е следващото шоу - докато се печелят обществени поръчк.

Затова там ще продължим да гледаме как Бойко вдига 120 от лежанка, а Меги 10% от седянка. В следващия епизод очаквайте Москов да събере лекарите на "Фестивал на белите престилки", че и там реформата взе да остава само на думи.
Парадоксът на Брекзит

Референдумът няма правно обвързваща сила - за формална процедура по прекратяване на членството в ЕС е нужно гласуване в британския парламент.

Фотограф: Stefan Wermuth
Или загуба на суверенитет, или високи търговски бариери

От коментар на Димитър Бечев, директор на Института за европейски политики - София, и гостуващ изследовател в "Харвард", в "Дневник"

Нищо чудно референдумът за британското членство в ЕС да бъде спечелен от привържениците на т.нар. Брекзит. Последните проучвания на общественото мнение им дават преднина от 7 до 10 пункта. Мантрата, че британците трябва да си възвърнат контрола върху собствената си държава и да кажат "стоп" на миграцията, надделява над икономическите и стратегическите доводи, които изтъква другата страна. На 24 юни Обединеното кралство може да осъмне в коренно нова политическа ситуация.

Върху Дейвид Камерън, който носи отговорността за хазартния ход с референдума, ще има натиск за излизане в преждевременна пенсия. Неговият приемник ще поеме бремето да предоговори бъдещите отношения с ЕС. Процесът ще е дълъг, тягостен, изпълнен с рискове и неизвестни.
Излизането ще трае две години, а изработването на ново споразумение още седем. И въпреки бодрите очаквания на евроскептиците на Острова, пък и на немалко еврофедералисти от другата страна на Ламанша, резултатът ще е негативен за всички.

Дали политиците са в състояние да овладеят задаващата се криза? Не бих се учудил вотът в полза на "Брекзит" да бъде последван от нов кръг преговори. Великобритания да се опита да извоюва още отстъпки, които да отидат на повторен плебисцит. Референдумът няма правно обвързваща сила. За да започне формална процедура за прекратяване на членството, е нужно гласуване в британския парламент. Ще видим дали парламентаристите автоматично ще подкрепят народния вот или ще отложат гласуването, за да дадат време на кабинета за политически маневри в Брюксел. В момента едва 150 от общо 650 депутати са за излизане от евросъюза.

По-вероятният сценарий е прекратяване на членството и сделка за привилегирован достъп до единния пазар на ЕС - по подобие на Норвегия, Исландия и Лихтенщайн (членове на т.нар. Европейско икономическо пространство). Всичко зависи обаче от това дали големите играчи в ЕС – Германия, Франция, Италия и т.н., ще проявят щедрост към британците. И дали самата Великобритания ще приеме... загубата на суверенитет.

Да, точно така. Норвежкият модел на интеграция е свързан с прилагане на голяма част от законодателството на ЕС без право за участие във вземането на решения. Това е и парадоксът при "Брекзит". Желанието да възстановиш националния контрол води до точно обратния резултат. Освен ако не си готов да издигнеш високо търговските бариери, включително за Лондонското сити, и да платиш съответната цена.


Какъв е българският интерес, ако Великобритания избере пътя навън? Безспорно той е свързан със запазване на границите в максимална степен отворени. Моделът на Единното икономическо пространство ще е благоприятен вариант, понеже включва свободата на придвижване на работна ръка. Заедно с това интересът на София е да не последва ефект на доминото и ерозия на ЕС. Затова колкото по-бързо и безболезнено се уредят отношенията с Великобритания и се изработи политическа формула, толкова по-добре.

Ще бъде жалко да се разделим по този начин с Обединеното кралство. Но в политиката винаги има утре, както и план Б. И ако избирателите се поддадат на емоциите и страховете си, дано сред политиците от двете страни на Ламанша надделее прагматизмът.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Мнения Daily - Хайверена корупция блазни съдебните кадровици Мнения Daily - Хайверена корупция блазни съдебните кадровици

И още: Май няма да си купя друг Фолксваген; Каква е новата визия за Европа

14 окт 2019, 3801 прочитания

Мнения Daily - Реалната политика се прави в прокуратурата Мнения Daily - Реалната политика се прави в прокуратурата

И още: Защо Сидеров постави "крадец" и "гей" под общ знаменател; Манипулацията с отнемането на деца е оръжие за масово поразяване

9 окт 2019, 3096 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Мнения" Затваряне
Арбитражното решение срещу НЕК трябва задължително да се обжалва

Адвокат Първан П. Първанов за шансовете за отмяна на решението в полза на "Росатом" по случая АЕЦ "Белене"

Още от Капитал
Чиновници в излишък

Държавната служба е желана заради сигурността по време на криза и гарантираната заплата

Парите ваши, схемите наши

Държавата нахлува на пазара на горива с верига бензиностанции и бази. Зад идеята прозират амбиции на политици, а проектът може да разбие пазара

Растеж с едно наум

Българската икономика расте през първото тримесечие, но пораженията от COVID-19 през април-юни ще са по-тежки

Магистрала без правила

"Хемус" вече се строи и планът на властта е да бъде готова след четири години. Цената обаче е заобикаляне на законите и непрозрачно харчене на милиарди левове

Домът, моят приятел

Виртуална изложба представя погледа на тридесет фотографи към дома като "жив организъм"

Чуваме ли се? А разбираме ли се?

Онлайн общуването срещу срещите на живо

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10