Мнения Daily - АЕЦ "Белене": Не са изключени още милиарди

И още: Не е изключено да бъдат прахосани нови милиарди; Учителският събор - рафинирана антиутопия; Каквото и да стане в четвъртък; Да събориш Прометей

АЕЦ "Белене"

To be continued


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  kotovad avatar :-|
  А.Стоянова
  • + 1

  Мнението ми е, че трябва да възобновим (незабавно) строителството на "Белене", на площадката "АЕЦ "Белене". Освен обосновките на ОБРАЗОВАНИ СПЕЦИАЛИСТИ с опит в областта на енергетиката, ще добавя и мнението на Лъчезар Костов - Председател на АЯР (бълг. агенция за ядрено регулиране), а то е:
  "Оценката на техническия проект за изграждане на два ядрени блока на площадката на АЕЦ "Белене"...е напълно завършена. Освен наши експерти в това се включиха и експерти от международни организации. Всички оценки са положителни. Готови сме да одобрим проекта". Той отбеляза , че проектът "Белене" е бил подложен на "стрес тестове". Мисията на МААЕ също е оценила тези тестове и проектът получил много висока оценка".
  Статията е-"До седмица ще одобрят проекта АЕЦ "Белене". 19.02.2014.

  Нередност?
 • 2
  tesloev avatar :-?
  tesloev
  • + 1

  На други места, където политическите интерси са подвлияние на натежаващите икономически последствия от падането на цените на трансформиране на енергия от възобновяемите източници, самите енергопроизводители решават да не подновяват лицензирането на вече работещи реактори, и се насочвато основно към разработване на възобновяеми източници (http://www.resilience.org/stories/2016-06-22/diablo-canyon-nuclear-reactors-to-be-replaced-with-100-renewable-energy).

  Няма смисъл да се наливат средства в остарели технологии където специалисите и "горировото" идват от външни източници. България има достатъчно, природни дадености за да си позволи да има целенасочена политика за систематично развитие на изцяло независима, от външни източници, енергино генерираща система.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал