Мнения Daily - Новият данък "Адвокатура"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Новият данък "Адвокатура"

Този нов данък, който на практика ще бъде наложен на бизнеса и гражданите, не е в полза на държавата, а на една група лица.

Мнения Daily - Новият данък "Адвокатура"

И още: Новата КЗК - като да печелиш от лотарията на Пеевски; Борисов в Брюксел: Дали ще ни разрешат "Южен поток" да се строи като частен обект

10659 прочитания

Този нов данък, който на практика ще бъде наложен на бизнеса и гражданите, не е в полза на държавата, а на една група лица.

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ


Спорни закони

Новият данък "Адвокатура"

Живко Иванов, финансово-счетоводна къща "Симбула"

На 22.06.2016 г. като последна точка от дневния си ред, Правната комисия на Народното събрание, състояща се единствено от адвокати, одобри на първо четене Закона за адвокатурата. Това решение идва година и половина след внасянето на проекта и, въпреки че в парламента са входирани 30 отрицателни становища по този законопроект, включително оценка на Комисията за защита на конкуренцията, която определя редица текстове от закона като противоречащи на Конституцията.

За бизнеса приемането на този закон ще е равносилно на въвеждането на нов данък "Адвукатура". По дефиниция данъкът е принудително, невъзвръщаемо и без пряка насрещна облага плащане, наложено едностранно и по общ ред от държавата. Със Закона за адвокатурата се въвежда именно такъв тип отношение между адвокатите и всички физически и юридически лица на територията на България.

Принудително, невъзвръщаемо плащане

Предвижда се гражданите и фирмите да имат право да възлагат единствено на адвокати да ги представляват пред всички административни органи на държавата. В ежедневната си работа бизнесът общува с НАП, НОИ, НСИ, трудовата инспекция, Търговския регистър, администрацията на местното самоуправление, като подава и получава различна информация от тези органи.

Тази комуникация се извършва чрез вътрешни юрисконсулти (които в общия случай не са адвокати), счетоводители и дори офис мениджъри. Със Закона за адвокатурата този метод на работа ще бъде забранен и бизнесът (а и гражданите) ще бъде принуден да наема адвокати, които да го представляват при подаване на месечните декларации по ЗДДС, ревизии по ЗДДС, получаване на справки и удостоверения от НАП, подаване на справки и декларации в НОИ, подаване на информация за нуждите на НСИ и всички други дейности, свързани с обмен на информация с административните органи на държавата. Разбира се като регулирана професия адвокатите ще имат минимални цени, под които няма да имат право да предоставят тези услуги.

Плащане без пряка насрещна облага

Законът за адвокатурата поставя въпроса каква стойност всъщност ще добавят адвокатите, намесвайки се, по тяхна законодателна инициатива, в организацията на общуването между бизнеса и държавната администрация? Дали адвокатите ще започнат да подготвят месечни декларации по ЗДДС? Дали ще въвеждат фактури, ред след ред за целта? Може би ще изготвят декларации образец 1 и образец 6 за НОИ? Възможно ли е дори да започнат да попълват статистическите форми за нуждите на НСИ? Или планират само да подготвят съпроводителните писма, които всеки грамотен човек може да подготви сам, стига това да не му е забранено със закон?

В момента бизнесът е изградил инфраструктура, състояща се основно от счетоводството му, която управлява всички тези процеси. При положение, че адвокатите планират да изземат от тази инфраструктура само една малка част от работата, то те реално няма да позволят на бизнеса да направи спестявания на средства, чрез съкращаване на сега съществуващата инфраструктура, а ще се явят като паразитно звено, което върши работата на скъпо платен куриер, по единно установени цени. Законоустановените адвокатски услуги отговарят на дефиницията за данък, защото ще създадат за бизнеса плащане без пряка насрещна облага.

Плащане, наложено едностранно и по общ ред

С приемането на Закона за адвокатурата на практика ще бъде наложен данък, но не в полза на държавата, а в полза на една група от лица, осъществяващи икономическа дейност, и техните съсловни организации – адвокатските колегии. Икономическа дейност, която по Конституция е равнопоставена на стопанската инициатива и правото на труд на всички българи. Въпреки това с този закон бизнесът ще бъде принуден да плаща за дейност, която реално не добавя стойност в процесите му.

Още нещо със Закона за адвокатурата се въвежда задължение на всички физически и юридически лица да информират съответните адвокатски колегии за нарушаване на "изконното" право на адвокатите, те и само те, да общуват с административните органи от името на фирмите и гражданите. Разбира се, както се полага на всяко "данъчно законодателство" има и предвидени глоби, чийто размер достига до внушителните 10 хиляди лева. Наистина, няма да ги събира държавата, а адвокатските колегии, но това не прави съществена разлика за бизнеса.

Всичко по-горе е реална заплаха, която бавно върви по пътя на парламентаризма и в обозримо бъдеще ще сполети бизнеса. В медиите се появиха декларации, че се предвиждат промени и доизглаждане на текстовете между първо и второ четене на закона, но аз оставам скептичен. Спомнете си солидарната опозиция на народните ни представители срещу т. нар. "данък уикенд" и задружното им учудване, след като се оказа, че на второ четене са гласували "ЗА" въвеждането му, но май без да разберат. Дали ще стане така и с "данък адвокатура"?

Новата КЗК

Гарантирано от ГЕРБ

От коментар на Елена Геловска, "Дневник"

След като през март процедурата за избор на нови членове на КЗК беше прекратена заради съмнения за тайни корпоративни квоти и договорки между ГЕРБ, БСП и ДПС, днес парламентът избра същите хора. Това, че ГЕРБ замениха оттеглилия се Росен Желязков с не по-малко партийно обвързаната Юлия Ненкова, а партията на Ковачки вместо адвокатка от Велико Търново предложи адвокат от Ямбол, не променя съществено картината. Нито похватите, нито резултата.

Отпадна Георги Ганев - единственият кандидат, номиниран от неправителствения сектор (онова "подобрение" в процедурата уж като знак за повече прозрачност). Авторитетният и в България, и в чужбина икономист събра едва 27 гласа подкрепа и два аргумента "против" - от ДПС.

Единият беше съмнение в зависимостите на самите неправителствени организации от неясни източници на финансиране. Другият - още по-нелеп: не само Ганев можел да събере две и две и да получи четири, защото и останалите членове на комисията - предимно юристи, са завършили 8 клас, тоест "могат да събират данни и да правят анализи".

Изборът и начинът, по който протече, е обиден за хората, които реално зависят от дейността на КЗК, от която се очаква повече конкуренция на пазара и борба със задкулисните договорки.

А ето и защо Ганев няма как да бъде избран. "Никой закон не може да замести добрата воля на този, който взима решенията за парите на данъкоплатците. Ако намерението на политическата класа е да продължи да краде, какъвто и закон да има, тя ще продължи да краде", каза той в интервю за в. "Сега" през март.

Коментар+

Като печалби от лотарията на Пеевски

От коментар на Никола Божков, ureport.bg

Да имаш свои хора в държавен регулатор е като да печелиш от лотарията на Пеевски за поне пет години напред. КЗК беше обновена по стар тоталитарен маниер – когото посочиха управляващите, той влезе в нея. Случайни хора не може да има, критериите са само "наши" и "ваши". И магаре да предложиш, и то ще влезе, ако го номинира ГЕРБ, подкрепен от "плаващи мнозинства". Истинско състезание нямаше, професионална дискусия също. Новото мнозинство от КЗК са баш майсторите, специалисти по всичко.

Някъде из медийната пустош останаха призивите на реформатори – от ДСБ и Гражданския съвет, да няма партийни назначения в държавните регулатори, а да се заложи на утвърдени професионалисти. Но партийната воля мачка като таралеж – голо дупе (по цветистия израз на премиера Бойко Борисов: "Да мачкаш Цветанов е все едно с голо дупе таралеж да мачкаш").

Дали да очакваме ли от новата КЗК да брани пазара от монополите в интереси на потребителите? Защото работа има – пазарът на горива, разпространението на печатни издания в ръцете на #КОЙ и т.н. Едно особено голямо правомощие на КЗК е, че тя правораздава като първа инстанция по споровете за обществени поръчки и концесии, като именно на тази инстанция се събират основните доказателства.

Шеф й стана Юлия Ненкова - майка на депутат от ГЕРБ, доказала дълги години лоялността си към лидера на ГЕРБ. Именно при нея като шеф на надзора на Агенцията за приватизация скорострелно беше продаден "Булгартабак" на австрийското "БТ инвест", зад което беше руската ВТБ, Пеевски&Василев.

Между редовете в Брюксел

"Като дойде еврокомисарят и каже "Трябва да продадете "Булгартрансгаз" - за нас това е тежък политически удар."*
Фотограф: Юлия Лазарова

"Южен поток" да се строи като частен обект

Премиерът Борисов пред журналисти в Брюксел, където участва в заседание на Европейския съвет, посветено на вота във Великобритания за напусне на ЕС.

За руските енергийни проекти: Моят приятел Туск (председателят на Европейския съвет - бел. ред.) за радост също знаеше за делото с "Белене", което излезе... Искам Европейският съвет, като солидарни с това, което България направи като лоялен член, да бъдат солидарни към нас.

Дали ще платят парите, дали ще ни позволят да строим реактор, дали ще ни съдействат да продадем реактор, дали ще ни позволят "Южен поток" да се строи като частен обект, дали по "Турски поток" ще получат същите санкции, каквито България, за да може да не бъде заобиколена Украйна.

Ще им напишем това писмено и ще искаме ЕК да отговори писмено, за да не се дава непрекъснато възможност на опонентите ни да ни атакуват, че сме лоялни, че сме доказан член на ЕС, и само да ни тикат към въоръжаване и флотилии.

Окей - така, както сме лоялен член на НАТО, искаме Съветът и ЕК да знаят какви пари трябва да плати България за подписаните договори (по руските енергийни проекти - бел. ред.). Не може това да е само български проблем. Когато трябва да се спира - да е общ проблем, а когато трябва да се плаща - да става само български проблем.

Използвахме вчера да се видим с екипа на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, носехме аргументи за делото с АЕЦ "Белене", "Южен поток", хилядите тръби на нашите пристанища, с на практика неподписан досега отказ от "Южен поток" от руска страна и от наша. Те се ангажираха и добре разбраха какво комисията трябва да направи по въпроса.

За съдебната реформа: Аз съм казал - догодина през май, юни с всички тези мерки: Закона за съдебната власт, Наказателния кодекс, антитерористичния закон, това, което направихме с промяната на конституцията, виждате, че много високо се оценява вече в Брюксел.

Въпреки че се опитваха някои в България да го изкарат, че е нещо много малко, се отчита изключително високо по всички нива на ЕС като нещо революционно, което, ако ме питате честно, и аз в началото на вярвах, че ще постигнем за толкова кратко време.

За ЕС: Ами, в общи линии всички лидери си даваме сметка за слабостите. Защото, когато дойде комисарят Маргрете Вестагер и каже: "Трябва да продадете "Булгартрансгаз"*, за нас това е тежък политически удар.

Защото, представете си, излизаме утре и казваме: Продаваме тръбите и компресорите на България, еди-колко си процента, какво ще стане в България. А иначе следват до 300 милиона евро инфриджмънт процедура, ако не го направим. И аз ги питам: вие като комисари, като комисия, като съвет правите ли за всяка една държава? Защото сигурно и в Испания има такъв проблем, или във Франция, или в Германия. Защото навсякъде има един-два проблема, които са и политически за съответната общност.

Богатите държави могат да кажат: Окей, заедно сме в общия пазар, много е хубаво да ползваме вашия пазар, за другите неща се оправяйте сами. Да, ама ние ще кажеме: ние като външна граница защо правиме всичко това?

* През март м.г. ЕК информира БЕХ и дъщерните му дружества за предварителното си становище, че холдингът може да е нарушил антитръстовите правила на ЕС чрез възпрепятстване на конкуренти да получат достъп до ключови газови инфраструктури в България. Новогодишният скандал с отстраняването на "Овергаз" от доставките на практика обезсмисли досегашните опити на "Булгартрансгаз" и "Булгаргаз" да отговорят на критиките на Брюксел и рискува много неприятен завой за разследването.

В момента в ЕК изчакват отговорите на БЕХ преди окончателно решение дали България е в нарушение на европейското законодателство. Тогава случаят ще бъде прехвърлен на Европейския съд, като максималната глоба може да достигне до 30% от приходите на дружествата, които са в нарушение ("Булгаргаз" и "Булгартансгаз"), за периода на провинението (най-вероятно от 2007 г. до 2016 г.). По най-скромни изчисления и благоприятни за България обстоятелства сумата може да достигне до 250 млн. евро. Преди няколко месеца дори се стигнало дотам ЕК да предложи българската газопреносна мрежа да се поеме за управление от независим трети оператор.

Твърдения на деня

Британски фирми ще могат да се развиват у нас

Божидар Лукарски, министър на икономиката, цитиран от БТА

Брекзит може да се окаже възможност за България да привлече инвеститори във връзка със сигналите, че ще има отлив на големи компании от Великобритания. България предоставя доста добри условия за инвестиции - ниски данъчни ставки и оборотни разходи, квалифицирана работна ръка, и би могла да предостави място за развитие на тези компании, които биха напуснали Великобритания.

Имаме реформирана съдебна система

Цецка Цачева, председател на парламента, в Пекин

София е отлично място за привличане на чуждестранни инвестиции. В България има политическа стабилност, страната има реформирана съдебна система, данъчните условия, които предоставя, са много добри и има отлично подготвени млади специалисти, които биха отговорили на очакванията на инвеститорите.

Дали сме държавата на мутрите и мафията

Татяна Дончева, лидер на "Движение 21", пред Би Ти Ви

Дали сме държавата на мутрите и на мафията. Ако това е нация от мрънкачи, чакащи друг да вади кестените от огъня, няма как да стане промяната.

Бизнесът е легнал така, че да го пъхнат под вратата, минат е с валяка. Не искат да имат неприятности. Гледат да се пришият към властта, да получат една малка поръчица. Мрън-мрън. Няма да дойде друго време, ако не си го направим другото време.

Спорни закони

Новият данък "Адвокатура"


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

18 коментара
 • 1
  bogry avatar :-|
  BoGry

  Е не е ли емоция, както се казваше в една реклама?!
  Истината е: слаба държава - силна администрация! Силна администрация - безгранична корупция! Безгранична корупция - неработещи институции! Неработещи институции - висока престъпност! Висока престъпност - мафия! А мафията не търпи държавност!
  Неслучайно Железния префект в Италия е изваждал от равновесие мафиотите, като е започвал разпитите си с фразата: "Ние сме държавата, не вие!"

 • 2
  red.mary avatar :-@
  red.mary

  Новият данък "Адвокатура" - това ако не е евтин черен ПР. Крзисен ПР. Счетоводните къщи, които не се занимават с водене на счетоводство, а с какво ли не, с амного ухапани. Защо? Никой няма да им пречи да си вършат дейността по занятие, но те искат да са и адвокати.
  Не адвокатите искат да са счетоводители, а обратното - без никава отговорност и задължения, каквито имат вписаните по ЗА адвокати.
  За това ги боли - просто бизнес.
  Но вече се бълват окровени лъжи и съм изумена, че Капитал дава трибуна на чисто жълти писания.
  Спрете се, бе! Всички могат да четат. Прекалихте с лъжите.
  Всъщност е точно обратното, ама нейсе. То на счетоводители кой вярва, пенкелери...

 • 3
  ditter avatar :-|
  ditter

  До коментар [#2] от "red.mary":

  Не спекулирайте, моля! Не е евтин черен ПР и не е проблем само на счетоводителите. Има над 30 внесени отрицателни становища по този законопроект, част от организациите с негативни станпвища са: АССП, ИДЕС, Нотариална камара, Съюз на юрисконсултите, КРИБ, БКС, АИКБ и други. Има решение на КЗК, че законопроектът е вреден за свободната конкуренция. Освен Висшия адвокатски съвет, никоя друга организация не подкрепя този законопроект. Как пък никой, освен адвокатите, не разбра колко е добър този закопроект?
  Правнате комсия, състояща се само от адвокати одобрява единодушно на първо четене Закона за адвокатурата - няма ли конфликт на интереси, това не е ли нагла демонстрация на лобизъм?

 • 4
  elines avatar :-|
  Байчо

  Законопроектът е абсолютно лобистки и целта му е да създаде работа на некадърни адвокати, щото явно бизнесът не ги предпочита.

  Да видим КЗК какво пише в решението си по темата: "КЗК е на мнение, че тази разпоредба е с ограничителен характер и на практика забранява на лицата, които разполагат с необходимите знания и компетентност, да предоставят изброените в чл. 24, ал. 1 от ЗАдв услуги. Както бе установено по-горе, адвокатите могат да се конкурират с лица, упражняващи други професии, при предоставянето на услугите по чл. 24, ал. 1 от ЗАдв. За да се постигне ефективен и работещ процес на конкуренция между всички участници на пазара, не бива да съществуват ограничения, които могат да подействат възпиращо за част от пазарните агенти.

  Систематическото и логическо тълкуване на разпоредбите от предложената нова Глава петнадесета на закона без съмнение налага извода, че с нея се забранява на лицата, упражняващи професия, различна от адвокатската, да предлагат услугите по чл. 24, ал. 1 от ЗАдв. По този начин, поради взаимовръзката между двете разглеждани разпоредби, се достига до положение, при което въпреки че в чл. 24, ал. 1 изрично не се съдържа подобно ограничение, на практика всички дейности, включени в нейния обхват съгласно предлаганото изменение, се възлагат изключително на лицата, упражняващи адвокатската професия. В този смисъл, КЗК напълно споделя изразените в сигнала на Българската стопанска камара, както и в преобладаващата част от постъпилите становища, съображения. Разширяването обхвата на адвокатската професия посредством включване като адвокатски услуги на дейности, които попадат в сферата и на други професии, не е от естество да ограничи конкуренцията само при условие, че не се препятства възможността различните доставчици на тези услуги да се конкурират свободно при предлагането им на потребителите.

  КЗК е на мнение, че клиентите и потребителите следва да са в състояние да избират свободно между лицата, упражняващи различни професии, за извършването на желаната от тях комплексна услуга. Принципното становище на Комисията е, че колкото по-широк е кръгът на доставчиците на дадена услуга, толкова по-големи са възможностите на клиентите и потребителите да изберат доставчик, който предлага услуги с най-добро качество на възможно най-ниска цена. Именно наличието на по-големи възможности на клиентите и потребителите за избор на доставчици е един от основните индикатори за наличие на ефективен процес на конкуренция на определен пазар.

  В този контекст, КЗК намира за недопустимо разпоредбата на чл. 150, ал. 1 от ЗАдв, във връзка с чл. 24, ал. 1 от ЗАдв да въвежда ограничение относно качеството на доставчика на изброените в последната разпоредба услуги, тъй като по силата на други закони лица, упражняващи различна от адвокатската професия, могат да предоставят същите по обхват услуги. Ето защо, допълнената разпоредба на чл. 24, ал. 1 от ЗАдв следва по никакъв начин да не поставя изискване за доставчиците на тези услуги да разполагат с адвокатска правоспособност."

 • 5
  ditter avatar :-|
  ditter

  http://www.segabg.com/article.php?id=810884
  Това е линк към интервю с Божидар Данев - изпълнителен председател на БСК, изразява позицията на бизнеса. Той на съвсем достъпен език казва почти всичко, което може да бъде казано за този скандален законопроект.

 • 6
  bultras avatar :-(
  bultras

  Нищо да не разбираш от счетоводство и адвокатура, пак ще проумееш кй има интерес от подобен закон. Благодарение на БГ юристите в България отдавна можеш да имаш документ, че си излекуван от рак или пък сертификат, че можеш да летиш като птица...

 • 7
  apf_mail.bg avatar :-|
  apf_mail.bg

  До коментар [#2] от "red.mary":

  Ти искаш да ми обясниш, че след като главният ни счетоводител попълни и разпише годишната декларация по ЗКПО, само регистриран адвокат може да извърши изключително сложното, спрямо изготвянето и, свещенодействие "подаване в НАП"?!?!?!?!?!? ТИ НОРМАЛНА ЛИ СИ ???
  Или вече си толкова гладна, че някакъв си морал и други обикновени човешки норми ти се струват прекалено възвишени пред инстинкта. Извинявай, но вашето не е ГЛАД, то е ЛАКОМИЯ !!! Ако не знаеш до какво води, позаинтересувай се - ще ти е полезно.

 • 8
  ghy1430720732399369 avatar :-P
  Jivko Ivanov

  До коментар [#2] от "red.mary":

  Уважаема red.mary, първо Ви моля да се абстрахирате от представянето ми под статията. Мнението ми е на предприемач. Да един от бизнесите ми е консултантска къща, която предлага и счетоводни услуги, но не това е мотивът да напиша горната статия. Мотивът ми е възмущението, възмущението на предприемач, от това че разходът на бизнеса в България за покриване на административните изисквания е 3,5 милиарда лв., от това че има приета стратегия за намаляване на тези административни разходи, работна група, която изследва нормативните актове и предлага промени в тях, с цел намалява не на тази административна тежест. И на фона на всичко това на някой му хрумва, че може пък да вземе да натовари още малко разходи. Голяма работа, че има някакъв малък и среден бизнес, който се бори за оцеляване. Нали тези разходи ще са приход за съсловието, което представлява. Искам да Ви уверя, че съм готов да се конкурирам с всеки адвокат, който може и е готов да обслужи клиент от началото до края, във връзка, да кажем, с подаването на данъчна декларация по ЗКПО, но никога няма да приема да платя за услуга, която не добавят стойност за бизнеса ми. Това не е пазарно, и си заслужава определението #данъкАдвокатура. Така че с право се притеснявате. Ако този закон влезе в сила ще си основа и адвокатско дружество и тогава ще се конкурирам с Вас и на пазара на адвокатски услуги :) А относно трибуната, която дава Капитал - не завиждайте. Напишете смислено мнение. Сигурен съм, че ще го публикуват и него.

 • 9
  polux avatar :-|
  polux

  Счетоводител коментира Закон за адвокатурата....

  Всички станаха компетентни.

 • 10
  ditter avatar :-|
  ditter

  До коментар [#9] от "polux":

  Всеки закон и кодекс следва да бъде съпътстван от задължителна "оценка на въздействието", каквато този няма. Оценката за въздействието представлява систематичен анализ на възможните икономически, финансови, социални, екологични и други последствия от предлагания законопроект. Така че няма нищо странно или ненормално в това счетоводител да коментира проекта на закона за адвокатурата. Имайте предвид, че в същата негативна светлина го коментират и нотариуси, и юристконсулти, и юристите на работодателските организации, и юристите от КЗК, също така и част от адвокатското съсловие не е очаровано от този законопроект.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK