Мнения Daily - Друго си е държавен хрантутник на поръчка
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Друго си е държавен хрантутник на поръчка

Мнения Daily - Друго си е държавен хрантутник на поръчка

И още: Рокерско-славянски-православен кич; ЕС и Brexit - принципът на циментираните грешки; Нож с две остриета за "Фрекзит"

5836 прочитания

Ответно

Друго си е държавен хрантутник на поръчка

Георги Ангелов, водещ на "Денят започва с култура" в БНТ, във фейбук в отговор на публични твърдения за него на министъра на културата Вежди Рашидов

Благодаря на всички колеги, журналисти, познати и непознати хора, на БНТ за изразената позиция, които ми вдъхнаха вяра, че в нашата страна все пак има гражданско общество.

По същество:

1. Обвинен съм, че "услужливо" каня хора, които "обичат да плюят държавата". Няма да коментирам средновековното самоотъждествяване на управляващ с държава, но не мога да приема критиката и посочването на определени недомислици за "плюене".

2. Обвинен съм, че каня "група хора" (вероятно това са всички писатели, художници, музиканти, артисти и интелектуалци, гостували в нашия ефир и несъгласни с настоящата културна политика), които превръщали предаването в "среда за оклеветяване, без да присъства другата страна".

Нещо, с което категорично не мога да се съглася, а що се отнася до конкретното предаване, темата му бе "Протест срещу промените в Закона за културното наследство, организиран от Форум "Културно наследство". "Другата страна" многократно е изказвала своето мнение в нашия ефир, а окончателно - гласувайки въпросните промени в парламента.

3. Обвинен съм, че постоянно съм възкликвал "Какво ли прави тази държава за българската култура?!". Прегледах три пъти записа и твърдо заявявам, че такава реплика не съм произнасял.

4. Следва "удар под кръста" – "отглеждаме например децата на някои водещи". Пояснявам: по време на следването си във Великобритания дъщеря ми работеше от май до октомври 2013 г. в Българския културен институт в Лондон (без заплащане), от октомври 2013 г. до юни 2014 г. (на хонорар) и от юни 2014 г. до септември 2015 г. (на щат). След което напусна и си намери друга работа. Припознаването в бащинство над моите деца ми идва повече. Впрочем – тъкмо поради политиките на това и редица предходни правителства две от трите ми дъщери живеят в чужбина!

5. И накрая идва брилянтен финал-заплаха: "А колкото до водещия г-н Ангелов, съветвам го да не иронизира непрестанно държавата, на чиято ясла е и неговата заплата." Тук вече с изумление научавам, че моята заплата е на "държавна ясла"! Кой съм аз, та да си въобразявам, че съм свободен журналист в свободна обществена медия, а не държавен хрантутник на поръчка?

Позиция

Рокерско-славянски-православен кич

От анализ на Спас Спасов в "Дневник"

Цялата програма на похода, предприет от Андрей Бобровский, вторият човек в "глутницата на Путин" (както руски опозиционни медии наричат "вълците"), носеше белезите на конспиративност и демонстративно неуважение към България. Той и хората му успяха да разиграят в демоверсия цялата "православна" и "етнолингвистична" стратегия на Путин за анексиране на някогашния комунистически блок в евразийския му проект. При това работата беше свършена само за два дни и при липса на какъвто и да е отпор от страна на държавата.

"В днешна Европа е в ход акция за разединение на народите - и сред славянските това е особено ярко изразено - затова трябва да помним общото си минало и да пазим славянския свят, да не позволяваме на Запада и на разни политици да нарушат "народната дипломация" - това каза Бобровский по време на пресконференция в Москва дни преди да пристигне в България.

По целия си път от рокерското кафене в панелния бургаски квартал "Славейков", през пътния възел "Петолъчката", връх Шипка и Троянския манастир "вълците" бяха ескортирани, пресрещани и придружавани от странния алианс между класически "мутри", просълзени свещеници и мъже с поведение на запасняци в градски отпуск.

Достатъчно беше да прекараш само 15 минути сред посрещачите в кебапчийниците край "Петолъчката", бирарията в двора на църквата със златните кубета в с. Шипка или под паметника на едноименния връх, за да ти стане ясно, че си по-скоро сред фенове на "вежливите зелени човечета", анексирали Крим, отколкото сред ценители на Пастернак, Солженицин, Чайковски или Римски–Корсаков.

Те бяха дошли да засвидетелстват не сантименти към Русия и културата й, а култова любов към Путин и червените знамена със сърпа и чука. Затова тикаха напред и децата си – за снимка в оживлението на целия този рокерско-славянски-фитнес-православен кич.

В профила на Сергей Смитюшенко, първи секретар и и.д. директор на Руския културно-информационен център в София, беше публикувана фотогалерия от посрещането и пресконференцията на "Нощни вълци" в столицата.

На една от снимките в нея малко българско момиче позира на фона на Народното събрание. То е с панделка в цветовете на руския флаг и носи черна тениска. Принтът й смесва реплика от "Терминатор" на Арнолд Шварценегер, портрет на Владимир Путин с два димящи пищова в ръце и три думи на руски. Комиксът звучи така: "He'll be back but Путин уже здесь" ("Той ще се върне, но Путин е вече тук.") "Дети всегда глаголят истину..." ("Децата винаги говорят истината"), е написал в коментара си към снимката първият секретар в посолството на Русия в София.

В България, която днес е член на Европейския съюз и Северноатлантическия договор, правото на избор е ценност, не вълчи капан. По тази причина тук използването на деца в политически кампании е забранено. Тук президентите не кръстосват пищови. Мандатите им са петгодишни и парламентът не ги удължава когато и както им скимне. Защото демокрацията е универсална, а не "суверенна".

Ако до следващия "туристически" лъч от Русия не сме успели да обясним всичко това на посрещачите от "Петолъчката" - "Нощни вълци" ни яли!

Крути мерки

Всеки по министерства да си види това, което хората ги тревожи или усещат, че не е наред, както ни се иска.

Бойко Борисов, премиер, към министрите по повод доклада на ЦИД за разрастващата се корупция и завладените от частни интереси институции

ЕС и Brexit

Принципът на циментираните грешки

От коментар на Жан Данхонг, "Дойче веле"

Бракът е опит да се справиш с онези проблеми, които никога не би имал, ако си живееш сам, бе казал Уди Алън. Същото е и с Европейския съюз: страните членки се занимават с въпроси, пред които отделните национални държави изобщо нямаше да са изправени, ако не бяха част от общността.

Например къде да се намира централата на ЕС - този въпрос е занимавал цели три денонощия страните - основателки на Европейската общност за въглища и стомана (предшественик на днешния ЕС), преди изборът да падне върху Люксембург. Напълно изтощен от дългите преговори, архитектът на европейската интеграция Жан Моне казал на асистента си: "Сега имаме няколко часа за сън, след което ще са ни необходими няколко месеца, за да направим следващата стъпка по пътя на интеграцията, след което..."

На това място асистентът му го прекъснал с думите: "След което ще се окажем изправени пред огромни трудности. И само бедата ще ни принуди да мислим за нова интеграция. Така ли?" Моне се усмихнал и казал: "Точно така. Правилно си разбрал принципа, по който функционира Европа."

Именно по този начин функционираше Европа през последните 60 години. Съвсем съзнателно интеграцията в ЕС изстреля напред политическия елит, а народът остана на заден план. В един от редките си моменти на откровение убеденият европеец Жан-Клод Юнкер призна пред списание "Шпигел": "Взимаме някакво решение и изчакваме да видим какво ще се случи. Ако не последва вълна на възмущение и бунтове (най-вече защото повечето хора не са разбрали какво означава решението), продължаваме нататък - стъпка по стъпка, докато вече няма връщане назад."

Така беше въведено еврото. Кой ли германски депутат, гласувал през 1991 г. решението за валутния съюз, си е давал сметка за всички последствия, които това решение влече след себе си? Но влакът след това набира скорост и слизането от него става невъзможно.

Европейската политика е превърнала във фетиш общата посока на развитие. И дори тази посока да се окаже погрешна, всички предпочитат да замижат и да се правят, че нищо не се е случило, продължавайки бодро да я следват. Грешката накрая е така здраво циментирана, че връщането в изходни позиции се оказва прекалено сложно и скъпо, поради което и се отхвърля като невъзможно.

Така беше обуздана и кризата с еврото – печалбите от нея си останаха приватизирани, а загубите бяха социализирани. И колкото повече се върви в тази посока, толкова по-невъзможно ще е връщането назад.

Вълшебната дума на европейската интеграция е "безалтернативно". В тази логика се вписва и разбирането, че не е допустимо някой да напуска ЕС, защото това нарушава общата посока на развитие. Британците обаче все пак решиха да излязат от ЕС.

Европейският процес на интеграция започна преди повече от 60 години като акт на помирение между Германия и Франция. Тези две страни извлякоха и най-големите ползи: Франция използва ЕС, за да мери ръст с Германия, независимо от значително по-слабата си икономика, а Германия успя под крилото на ЕС да укрепне допълнително, без това да плаши съседите.

В началото британците се смятаха за ментор и застъпник за европейското обединение. И е разбираемо, че след влизането си в ЕС вече не се ангажираха така пламенно с него, както например германците. Да се правим на обидени заради решението на британците да напуснат ЕС или да ги смятаме за глупави би било демонстрация на някакво странно разбиране за демокрация от наша страна.

Не британците са виновни за сегашната криза в ЕС – общността живее под нейния знак от доста години. Британският вот би трябвало да ни разтърси и пробуди, за да се осмелим да започнем всичко отначало. Необходимо е да бъдат изцяло преосмислени правомощията на Европа и на националните държави, а ЕС да се доближи до хората. Що се отнася до британците, и след развода е възможно приятелство.

Коментар+

Нож с две остриета за "Фрекзит"

От коментар на Ингрид Меландер, "Ройтерс"

Британският референдум за напускане на ЕС изглежда като подкрепа за евроскептичния Национален фронт във Франция, но може да се окаже и проблем за партията, ако гласоподавателите видят нестабилност от другата страна на Ламанша, когато гласуват за президент след 10 месеца.

Лидерката на Националния фронт Марин льо Пен изглеждаше в екстаз след обявяването на резултатите от референдума, които нарече "победа за свободата", която скоро ще бъде повторена във Франция, страна - основател на ЕС, чиито гласоподаватели са все по-евроскептични.

Като единствената голяма френска партия, подкрепила Брекзита и призоваваща за подобен референдум за европейското членство на Франция, Националният фронт на пръв поглед може да спечели много от референдума, който изтласка Европа в центъра на предизборните дебати във Франция през 2017 г.

Националният фронт залага на недоволството на много от обикновените избиратели от елитите и се представя добре в малките градове и селските райони, които се чувстват забравени от глобализацията. Проучванията на общественото мнение вече показват, че след нарасналата му популярност вследствие на бежанската криза в Европа може да излезе начело на първия кръг от президентските избори.

"Заглавията във вестниците отново вършат работата на Националния фронт вместо него", каза социологът Силвен Крепон, експерт в Университета на град Тур.

Но ключовият въпрос за французите ще бъде какви са резултатите от Брекзита. Референдумът потопи Великобритания в дълбок политически хаос. Има рязък спад в курса на лирата и в потребителско доверие, а проевропейски настроената Шотландия заплашва да напусне Великобритания.

"Ако нещата вървят добре по време на френските избори, Националният фронт ще спечели от това. Ако британската икономика е понесла удар, аргументите на Националния фронт ще бъдат разобличени", казва анализаторът Жером Фурке.

Данни от някои европейски страни показват, че референдумът във Великобритания и политическата несигурност, която той предизвика, може би вредят на партиите, които агитират за напускане на ЕС. Проучвания показаха рязко засилване на подкрепата за членството във Финландия и Дания.

Как ще се представи на изборите в САЩ през ноември популисткото послание на Доналд Тръмп и дали крайнодесните ще спечелят на повторно произведените през октомври президентски избори в Австрия също може да се отразят на позициите на Националния фронт.

Льо Пен заявява, че ако бъде избрана, ще започне преговори за напускане на еврозоната, ще гарантира върховенството на френския закон над правилата на ЕС и ще премахне европейския контрол над френските държавни финанси. Дори в самия Национален фронт има критики към тази политика, която отблъсна възрастните гласоподаватели - от страх, че може да се отрази на пенсиите им.

Проучванията на общественото мнение след Брекзит обаче показват, че голямото мнозинство в партията подкрепя напускане на ЕС - около 69 на сто биха гласували за "Фрекзит".

Французите "са като цяло недоволни от това как работи Европа, но мнозина смятат, че щом веднъж сте се качили на влака, дори в него да е неудобно, скачането от движещ се влак е опасно", казва Фурке.

Ответно

Друго си е държавен хрантутник на поръчка


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Изобщо не виждам лошо в руската инициатива.

  Първо - тя е очеваден пример за това как изглеждат и се държат последователите на руската политика в момента.

  Второ - в демократична държава всякакви митинги би трябвало да са позволени по Конституция.

  Трето - присъствието на деца по време на митинги е изключително полезно за тях, защото от млади са закърмени с идеята за гражданска позиция, каквато и да е тя. По същия начин, по който се радвахме на децата на площад "Народно събрание" при масовите протести, така не трябва да възпираме тяхното присъствие в движения, които не подкрепяме.

  Добре дошли в демокрацията, журналисти!

 • 2
  the_axel avatar :-|
  the_axel

  Силно се съмнявам в твърдението Ви , г-н Георгиев , че сте се радвали на присъствието на български деца при протестите пред пл. "Народно събрание " . Дори вашите съпартийци и съмишленици тогава изказаха възмущение от това , "че се нарушават правата на децата" и тн ! Но това бяха български деца , излезли с родителите си да защитават интересите на гражданството от шепа продажници! Сега български деца се извеждат като посрещачи на провокационно чуждестранно мероприятие , дегизирани като персонаж от "Терминатор" и с образа на Путин с димящи пищови ! Самите деца не са знаели в какво участват ,те са били статисти и им е било платено по 10 лева ! Личи си увлечението Ви по демагогията , но има още да работите над себе си !

 • 3
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#2] от "the_axel":

  Господине, радвах се и още как. Да не говорим, че не съм член на пратия, но дори и да бях, щеше по профил да е дясна и да е силно западно ориентирана. Именно поради тези ценности, които те защитават. Демокрацията трябва да дава възможност за всякакви митинги и протести. Ако на таксиджийте им е разрешено да блокират центъра за да защитят "правото" си да не плащат данъци, защо на някакъв руски псевдо-парад да не бъде разрешено?!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.