Европа: все по-наша и все по-чужда

Как стана така, че Европейският съюз стана едновременно по-ефективен и по-малко прозрачен

Линка Тонева е доктор по политология от СУ "Св. Климент Охридски". Работи по проблемите на българското участие в евроинтеграционния процес, включително функционирането на Механизма за сътрудничество и проверка, гражданското участие в провеждането на европейски политики и други.

Годината е 2019 и Обединеното кралство тъкмо е приключило преговорите за излизане от ЕС. Но за британските, датските и българските физици и за още няколко хиляди европейски изследователи, които отиват към лабораториите в Европейския източник на неутронно разсейване в град Лунд, това е просто още един работен ден в красивата южна провинция на Швеция. Най-мощният инструмент за тестване на най-малките съставни части на материята наскоро е започнал своята работа след инициатива на Европейската комисия, партньорство между поне дузина европейски държави и инвестиции от близо 2 милиарда евро.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  xyha avatar :-P
  xyha
  • - 3
  • + 2

  "Европа ще се изгради чрез кризи и крайният резултат ще бъде сума от резултатите от всяка от тези кризи".

  Е хайде стига кризи ! Историята на Европа започва мако по-отдавна от 50те :-)
  https://www.youtube.com/watch?v=79V5YIqkHyc

  Нередност?
 • 3
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев
  • + 2

  "Постепенно ЕС навлиза все по-дълбоко в традиционните прерогативи на държавния суверенитет – трудово законодателство, правосъдие, европейско гражданство. Но повече политики означават и по-голям бюджет. Политиките на ЕС засягат все по-голяма част от гражданите на държавите членки като обект на въздействие. А като данъчно бреме – всички тях."

  САЩ са били федерация от началото на съществуването си. Те са закърмени с идеята за единност и обща национална принадлежност. От другата страна седи ЕС - икономическо обединение, водено от общия интерес, при което всички държави дърпат към себе си. Как очаквате от такова обединение, в което дори след половин век съществуват сепаратистки настроения, да има подобна интеграция и ефективност на общите политики?! Нали точно по този механизъм работят солидарните системи. Резултатът е ясен - всеки се покрива и прави само минимума за общото благо. Народите ясно показват, че не искат обединение. Манталитетът не е настроен към такова. Машинално събиране на страните чрез регулации няма как да сработи. Единство в многообразието няма как да има, ако се опитваш да подтиснеш многообразието в името на единството.

  Нередност?
 • 4
  motochristo avatar :-|
  motochristo
  • + 4

  Мнението за ЕС е ниско не защото европейските граждани внезапно са станали високо грамотни политически и са осъзнали липсата на представителност, а защото банди политикани правят кариера на гърба на ЕС с празни, а често и откровено лъжливи крясъци.
  А и защото САЩ, Русия и пр. нямат нищо против да се поразпадне малко, и лекичко натискат в тази посока.
  Ако все пак обаче има честен и открит разговор на тема ЕС, противниците му ще загубят катастрофално, защото ползите от ЕС са в пъти повече от негативите.
  Видяхме го в Англия, където съвсем скоро фараж и борис жонсън ще се крият от тълпите гневни британци, които на сутринта осъзнаха какво са направили в момент на "демократично" умопомрачение.
  Нищо ново под слънцето от времето на Римската империя до наши дни.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал