Защо ще празнувам отмяната на конституцията, а не нейната годишнина
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Защо ще празнувам отмяната на конституцията, а не нейната годишнина

Подписването на действащата конституция

Защо ще празнувам отмяната на конституцията, а не нейната годишнина

Сега действащият основен закон е мъгляв и пълен с вътрешни противоречия

6552 прочитания

Подписването на действащата конституция

© Иван Григоров


Днес (на 12 юли 2016 г. се навършват 25 години от приемането на конституцията от Великото народно събрание, бел. ред.) ще се обяснява каква прекрасна конституция имаме, но се прилага от лоши хора. Нямайте съмнение, че това са учениците на същите хора, които са си "играли" на конституция преди 25 г.

Ще ви обясняват, че е правена по модела на най-съвременните конституции от онова време. Истината е, че единствените конституции, на които прилича, са тези на Беларус, Руската Федерация и страните от ОНД.

Ще ви кажат, че това е първата конституция, писана в Източна Европа, аз пък ще ви кажа, че новата конституция на Полша е приета 1997 г., но ние вече сме 20 г. назад от това общество.

Като цяло, ще се обясняват много неща, но неприятната истина няма да бъде казана, а тя е, че тази Конституция се провали в:

1) блокирането на всички възможности за лустрация;

2) в осигуряване на независимостта на централната банка;
6) в гарантирането на независимостта на българските депутати; 7) в гарантирането, че партиите няма да бъдат тоталитарни търговски дружества; 8) в липсата на всякакъв ефективен контрол за конституционосъобразност на актовете на изпълнителната и законодателната власт;
9) в гарантиране на независимостта на конституционния съд; 10) в гарантиране на автономността на местното самоуправление; 11) в гарантиране на прозрачен законодателен процес, който дава възможност за истински дебат и дискусия;
12) в това да гарантира независима администрация, в която не цари произвол;

13) накрая се провали и в това, че не може да бъде изменена и да се отървем от нейния гнет.

Всичко по-горе конституциите на западните държави го осигуряват. Това, което имаме като конституция, е едно мъгляво, вътрешнопротворечиво нищо, което не дава и минимални гаранции за ценностите, които с половин уста прокламира. Ако има една идея, която стабилно и последователно е поддържана в целия текст е, че България няма да бъде правова държава упралявана според законите, а държава, упралявана чрез произволни политически решения, приемани от някакви хора, които временно притежават нещо като легитимност.

В последното Конституцията е огромен "успех" и затова единственият ден, който ще празнувам, ще бъде денят на нейната отмяна.

Ето един проткол от ВНС. Да се знае, че нещо правено от клети и посредствени хора, живели в културна сегрегация, трудно може да не е клето и посредствено.
Автор: Капитал

Мнението е от facebook профила на Симеон Стойчев. Публикуваме с негово съгласие. Заглавието е на редакцията.


26 коментара
 • 1
  polux avatar :-|
  polux

  Отдавна не бях чел подобни глупости.

  Авторът специалист ли е по конституционно право? Какъв е сравнително-конституционният му опит?

  От позицията на какъв свой авторитет формулира материи, в които конституцията (видите ли) била се провалила?

  Качеството на текста е треторазряден коментар от фейсбук, но претенцията на автора, че е юрист ме изумява :)

  Повече четене колега. А пък ако ще си играете с конституции, вземете ги сравнете детайлно и методично. Във фейсбук всеки може.

 • 2
  alexander5000dm avatar :-@
  Arexander

  До коментар [#1] от "polux":

  Коментарът Ви е много думи, нула смисъл. Защо не минете по същество, например като уточните конкретно кое от тези неща е гарантирано от този къс тоалетна хартия, закичил названието "Конституция" и явяващ се основен източник на гордост на псевдопрофесори, псевдодемократи, да не кажа псевдохора като Близнашки и останалата пасмина, сътворила цялата тази нелепица:

 • 3
  polux avatar :-|
  polux

  До коментар [#2] от "Arexander":

  Вие ли сте авторът, апропо?

  Правят ми впечатление две неща:

  1. В текста всички неудачи на правоприлагането у нас и на липсата на воля за реформи се приписват на някакъв неясен зъл умисъл на конституционния законодател.

  2. Авторът въобще не си е дал усилие да си отговори на въпроса дали изброените от него дефицити са всъщност дефицити на основния закон или такива на функционирането на обществото ни.

  И понеже в текста няма аргументи, а само детински констатации, аз също не бих влизал в аргументирана дискусия. По-скоро бих запазил тезите си за някого, за когото конституцията не е популярно четиво.

 • 4
  alexander5000dm avatar :-|
  Arexander

  До коментар [#1] от "polux":
  Давайте точка по точка:

  1) налице ли са адекватни възможности за лустрация (та всяка сутрин гледаме ДС да гастролира по медиите до ден днешен);
  2) осигурена ли е независимостта на централната банка (та допусна фалитите през 90-те и наскоро обира КТБ);
  3) защитени ли са основните права на българските граждани (та сме рекордьори по осъдителни решения в Страсбург);
  4) осигурена ли е независимост на съда (без коментар);
  5) гарантирана ли е автономна и отчетна прокуратура (без коментар);
  6) гарантирана ли е независимостта на българските депутати (та гласуванията протичат посредством сигнални маркери);
  7) гарантирано ли е, че партиите няма да бъдат тоталитарни търговски дружества (става дума за парламентарно представените);
  8) налице ли е ефективен контрол за конституционосъобразност на актовете на изпълнителната и законодателната власт (например достъп до КС);
  9) гарантирана ли е независимостта на конституционния съд (по решенията им ще ги познаете);
  10) гарантирана ли е автономността на местното самоуправление (но не в смисъла на автономността на братя Галеви, кмета на Галиче и подобни феодални герои);
  11) гарантиран ли е прозрачен законодателен процес, който дава възможност за истински дебат и дискусия (наскоро бяха приети изменения в ЗНА в тази насока, 25 години по-късно!);
  12) гарантирана ли е независима администрация, в която не цари произвол (и носи отговорност за грешките си - да чуем примери!);

 • 5
  polux avatar :-|
  polux

  Накратко, (сега малко на нивото на автора) - да приписваш всичките си неуспехи и неудовлетворености на Конституцията ми напомня онази поговорка за кривата ракета, на която космосът й пречел ;)

 • 6
  alexander5000dm avatar :-@
  Arexander

  [quote#5:"polux"]да приписваш всичките си неуспехи и неудовлетворености на Конституцията ми напомня онази поговорка за кривата ракета[/quote]

  Къде видяхте неуспехи и неудовлетворености? Аз съм много успешен и повече от удовлетворен, изброени са слабости на устройствения закон, които са видни и за слепците. Няма ефективно разделение на властите (checks and balances), не е осигурена отчетност на институциите, не е осигурен и санитарния минимум за адекватно функциониране и развитие на обществото. Или Вашата теза е, че материалът е зле, затова изостанахме на светлинни години от SEE региона, включително и от Румъния? Ами ходете се застреляйте някъде, омръзна ни от догматични философи празнодумци.

  PS. И не, не съм авторът на текста. Аз бих използвал доста по-крайни квалификации

 • 7
  polux avatar :-|
  polux

  До коментар [#6] от "Arexander":

  Нещо се впрягате обаче :)

  Повече емоции показвате и по-малко познания.

  А и едва ли помните времето, в което беше създадена Конституцията.

  Разсъжденията Ви са като на неудовлетворен тийнейджър, който току що открива някои свойства на топлата вода.

  Желая Ви успех в правото и повече четене на право и история, отколкото емоционалничене.

 • 8
  alexander5000dm avatar :-P
  Arexander

  До коментар [#7] от "polux":

  Вие вероятно сте от катедрата Конституционноправни науки на СУ (със сигурност сте идеален за там): маниерно нищоказване (което може да впечатли само пенсионерите, които гледат сутрешните блокове), набиващо се на очи безгръбначие (никога с позиция по общественозначими въпроси), но за сметка на това излъчване на смехотворна арогантност. Живейте си в измисления свят, не пречите на никого. Но сте и неспособни да сте полезни - с една дума - паразити

 • 9
  polux avatar :-|
  polux

  До коментар [#8] от "Arexander":

  А Вие откъде сте и какво са правили родителите Ви през първите седем години от живота Ви?

  Не съм от тази катедра. Не съм и научен работник по право.

  Но ме изумява махленският език на на омразата, който използвате. А имате претенции да упражнявате изкуството на доброто и справедливото...

  Махленският Ви език е способен да убие всякакво усещане за авторитет, което се опитвате да си създадете, имайте го предвид.

  Сега на Вашия език... Дъните се, колега. От нетърпение и емоции се дъните.

 • 10
  anton83 avatar :-|
  anton83

  Демонстрира се пълно непознаване на това какво е конституция. Предполагам същото се отнася и за текстовете и. В случая какво имаме като теза: Еди какво си се случва в България и веднага се прави чутовния извод Конституцията е виновна(там трябва да пише изрично депутатите не бива да използват маркери ) По същия начин мога да кажа: В България няма селско стопанство, милиони емигрираха......това се случи след идването на демокрацията и капитализма- значи те са виновни.
  п.п Ако ще се защитава някаква теза, то застъпникът и трябва да я обоснове( в случая с позоваване на конкретни текстове и предложения за промяна), а не да изисква друг да обосновава контра тезата.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK