🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мнения Daily - Процедурата за нов шеф на КФН: хладилник се избира по-дълго

И още: Ако икономиката е кръвоносната система, културата е дихателната; Как броят пари тия хора; Чакаме новия пирует на г-н Цацаров; Съобщение до света: Извиняваме се за Борис Джонсън

Процедурата за наследника на Стоян Мавродиев на практика е приключила, а уговорките са направени задкулисно - като зестра преди предсрочните избори.
Процедурата за наследника на Стоян Мавродиев на практика е приключила, а уговорките са направени задкулисно - като зестра преди предсрочните избори.
Процедурата за наследника на Стоян Мавродиев на практика е приключила, а уговорките са направени задкулисно - като зестра преди предсрочните избори.    ©  Надежда Чипева
Процедурата за наследника на Стоян Мавродиев на практика е приключила, а уговорките са направени задкулисно - като зестра преди предсрочните избори.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Процедурата за КФН

Хладилник се избира по-дълго

Теодор Славев, Български институт за правни инициативи, пред БНР

Народното събрание взима безотговорни, непрозрачни и недемократични решения. Депутатите са изнесли инициативите извън сградата на този орган. Процедурата за избор на нов председател на КФН на практика е приключила, а уговорките са направени задкулисно. Процедурните правила и изискванията са променени за един човек.

В законодателството липсват сериозни изисквания за заемащия подобен пост и на критериите за образование и опит отговаря голяма част от населението в страната. Няма как за пет дни да се направи задълбочено проучване нито за състоянието на органа, нито за подходящи кандидати.

Хората отделят повече време, за да си изберат хладилник или телевизор, ние тук назначаваме хора, които да отговарят за милиарди. Само за месец НС започна и ще приключи три процедури – за Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за финансов надзор и за управител на НОИ. Тези процедури трябва да се разглеждат като взаимосвързани, тъй като са част от задкулисното политическо договаряне. Идват предсрочни избори и това прилича на форма на зестра за довиждане. Окопаването във властта се прави, за да се осигурят властови гаранции за ключов достъп до тези регулаторни, контролни и надзорни органи, което ни дава основание да твърдим, че сме в състояние на превзета или овладяна държава.

Няма как да се степенува думата "скандал" по отношение на парламентарните назначения, защото скандалността е норма при тези процедури.

Съществува системна заплаха за върховенството на закона у нас заради дефицитите на парламентарните назначения. Не е изключено да бъде задействана т.нар. процедура за върховенство на закона, при която страната ни да бъде осъдена в съда на Европейския съюз.

Без въздух

Ако икономиката е кръвоносната система, културата е дихателната

От коментар на проф. Александъл Кьосев за "Дойче веле"

Сбъркана е философията на политиката за култура. Хора като Вежди Рашидов смятат, че културата съществува, за да "прославя България" - и съответно влагат по няколко милиона в безсмислени и неефективни мероприятия и още повече европейски пари за "реставрации" на бутафорни крепости. Тези хора смятат, че културата - това са те и "гении" като тях. И че като се построят няколко шоузамъка, за да ни "прославят" по света, това е напълно достатъчно - какво повече искате!

Културата по села и паланки: достъпът до информация, до съществени духовни източници, четенето, мисленето, способността за съчувствие, интересът, вълнението, та чак до създаването на "споделена културна валута" (Ърнест Гелнър), която сътворява солидарността и кохезията в една нация и освен това дава възможност за участие в глобалните потоци от мисли, образи, проблеми, дискусии - всичко това може да бъде определено като изключително важна социална подсистема. Ако икономиката е кръвоносната система, то културата е дихателната. Не е видимост и "прославяне", тя е въздух, кислород.

Истинската културна политика е грижа за тази система по всички канали и алвеоли, във всички нейни социални и географски точки. Да го кажем по-просто: това е грижа за "дишането" на онзи неизвестен юноша бледен, който някъде в някоя забутана българска махала не знае какво да прави със себе си - и затова решава да стане мутра. Или ако има късмет - да емигрира. Или ако има още повече късмет - да участва в някое риалити шоу.

Стотици хиляди са като него. Ето защо министерството на културата и това на образованието трябва да имат общи фундаментални програми, насочени към достъп до информация и създаване на базови духовни компетентности - литературна грамотност, визуална грамотност, дигитална грамотност, гражданска грамотност, грамотност, свързана с градската среда и архитектурното наследство, културно-историческа грамотност. Истинската културна политика е преди всичко грижа за основата на пирамидата, която днес е в окаяно състояние, а в редица махали и паланки е направо в клинична смърт.

Към момента подобна грижа е просто утопия. С този министър, с този божидардимитровски "елит", с тези идеи (въобще не засягам въпроса за корупционните схеми зад идеите) не само че нищо не може да се осъществи, а вероятно е дори по-добре изобщо да не се и опитва - поради опасността от опростачваща имитация и дискредитация.

Така че, ще го кажа с думите на Биньо Иванов: оставете надеждите до другата трева, до другия живот. До другата България.

Коментар+

Как броят пари тия хора

От седмичната рубрика на д-р Тони Филипов в reduta.bg

След Дупница и в Сливен изпищяха от популярните каси. Измамени били. С предложение за 12% лихва. И те нали наивни, не знаят, че нема 12% лихва Няма какво да реват. От един настолен приятел съм запомнил, че нито една приложима на практика дефиниция на свободата не би била пълна, без свободата да си понесеш последствията. Даването на 12% лихва е игра, която се играе от минимум един професионалист и минимум двайсетина балъци. И добре, че професионалистите са малко, щото както са бол балъците

***

Главният секретар на МВР Георги Костов се хвали пред "Фокус", че престъпността в страната била намаляла с 13.7%. Миналата година, вика, са обрани 27 000 жилища, а тази само 21 000. Грабежите през първото шестмесечие на тази година са 872, а миналата година са били 1040. Убийствата тази година са 41, а миналата година са били 65. Мъничко да беше по-интелигентен, например да можеше да умножава по две, щеше да се сети, че до края на годината убийствата може да станат 82, грабежите 1744, обраните домове 42 000. Щото сме ѝ на годината баш в средата. Как броят пари тия хора не ми е ясно.

***

Премиерът предава от Стара Загора: "Черно море да бъде обявено за демилитализирана зона – без военни, без кораби, без подводници Но искам първо да го предложа на повече колеги от Европа и да го обсъдим. Защо да не може Черно море да е демилитализирана зона?!"

Ще цитирам нещо от "Мошеникът" на Стивън Канел: "Когато наличните факти не се вместват в параметрите на здравия разум, обикновено липсва част от уравнението." На вас остава да решите коя част липсва и за какво се отнася тя. Ако не ви мързи.

Реакция

Чакаме новия пирует на г-н Цацаров

От коментар на Христо Иванов, бивш правосъден министър, във фейсбук

Днес г-н Цацаров споделил поредната порция от свои възгледи за вселената, общественото хранене, медиите, ИКЕА, включително и вашия покорен "небезизвестен" слуга. Явно все повече ще трябва да свикваме, че главният прокурор ще компенсира липсата на каквато и да било отчетност за дейността си със "страхуване", политиканстване и коментари по злободневни теми "като "гражданин".

Калин Калпакчиев последователно изпълнявал "диктовката" на "икономическите и политическите кръгове", издаващи "Биволъ", "Медиапул", "Дневник" и "Капитал". Соня Найденова обаче претърпяла метаморфоза и "от един убеден защитник на други идеи" в един момент, общо взето, преминала "в една позиция, която никога не е защитавала".

При все, че сме били опоненти и вероятно продължаваме да имаме разлики по различни теми, не мога да не изкажа респекта си към г-жа Найденова, заради това, че има характера да се опълчи на страха, който владее (в пряк и преносен смисъл) съдебната власт.

И като става дума за медии, слугуване на "кръгове" и метаморфози - да си припомним някои неща. Г-н Цацаров започна главнопрокурорската си кариера като креатура на ГЕРБ (близката до Пеевски Фидосова конструира състава на днешния ВСС с основна задача да избере Цацаров).

Когато Цветан Василев и Пеевски се обърнаха срещу ГЕРБ, г-н Цацаров ги последва като верен тиловак.

Когато Пеевски и Василев се изпокараха, г-н Цацаров се нахвърли срещу Василев (когото дотогава бранеше в характерния си питбулски маниер).

Когато ГЕРБ се върнаха на власт, започнаха съвместните "оперативки", СМС-и и прочее флирт.

През цялото това време Пеевската пропагандна машина обслужва г-н Цацаров по начин, който напоследък се стори прекален дори на Недялко Недялков.

Сега, при евентуалното преструктуриране на Пеевската пропагандна империя и подготовката на нова архитектура на бъдещото управление, без съмнение ще видим и нов пирует от страна на г-н Цацаров, с все същата дърварска елегантност и амнезия какво е било преди 5 минути. (Четете ли внимателно имената, г-н главен прокурор!?)

На неговите метаморфози могат да завидят заедно и поотделно всички "комици", с които иначе, разбрахме, че напълно безкористно споделят общи представи за културна политика и отношения с медиите. А на кого точно служи г-н Цацаров - Бога ми, изгубих му края. Сигурен съм обаче, че не е на обществения интерес.

Съобщение до света

Извиняваме се за Борис Джонсън

От сатира на indy100, част от британския Independent

Скъпа останала част от света,

Моля, приеми най-големите ни извинения за това, че сега ще се занимаваш с Алекзандър Борис де Пфефел Джонсън като лицето на Великобритания на международната сцена.

Повече от всичко, както можете да си представите, сме обзети от чувство на срам. Никога не сме очаквали Джонсън да се съвземе от политическото си унижение отпреди осем години и да стане кмет на Лондон, камо ли да ни води в излизането от Европейския съюз и сега необяснимо да се завърне като външен министър.

Можем само да предполагаме, че новият ни премиер има своите причини. (Очевидната е, че докато се шляе в чужбина, поне ние няма да се занимаваме с него). Единствената утеха от това назначение е фактът, че Джонсън може би ще мрази тази работа. Безкрайни срещи и полети на дълги разстояния, да не говорим за редовните посещения в Брюксел – звучи ни малко като наказание.

Но това не променя факта, че ние на практика го правим толкова ваш проблем, колкото е и наш. И за това ние наистина, искрено се извиняваме.

Няма какво друго да добавим, за да се подобри ситуацията. Но поне не е премиер. Все още.

4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  vladislav_paunov avatar :-|
  Molotov
  • + 5

  Хаха това с хладилника на КФН е добро! Бих добавил само, че ако за шефа на надзора има по малко изисквания за квалификация и опит от шефа на най-забитата небанкова институция, как ще си върши работата? Кажете ми драги калинки и карикатури?

  Нередност?
 • 2
  subaru avatar :-|
  subaru
  • + 5

  Тази сутрин по "Хоризонт" водещата разговаряше в ефир с двама народни представители по темата. Единият от тях даде добра оценка за работата на комисията, като я обоснова с "действията й срещу кръга Капитал". В този момент най - естественият въпрос, които водещата трябваше да зададе на събеседника си, е дали знае, че "действията на комисията срещу "кръга Капитал" са обявени с решение от последната инстанция на българския съд за незаконни и са отменени. Такъв въпрос обаче, не беше зададен. Защо ли?

  Нередност?
 • 3
  saitove avatar :-P
  Борислав
  • + 1

  Хладилник може и да се избира по-дълго, но бсп, дпс и герб са добре смазана машина. Опозицията е опозиция само тогава, когато може и без нея. Различното съкращение не променя корените на партията.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал