Мнения Daily - Защо Борисов милитаризира Черно море

И още: Турция - контролиран от режима опит за преврат; Политиката "по-добре дяволът, който познаваме" е фалирала; Сводка от Белград - голямото плюскане от КТБ

Лично премиерът лансира идеята българска фирма да строи два военни кораба срещу лъвския пай от 800 млн. лв.
Лично премиерът лансира идеята българска фирма да строи два военни кораба срещу лъвския пай от 800 млн. лв.
Лично премиерът лансира идеята българска фирма да строи два военни кораба срещу лъвския пай от 800 млн. лв.    ©  Правителствена информационна служба
Лично премиерът лансира идеята българска фирма да строи два военни кораба срещу лъвския пай от 800 млн. лв.    ©  Правителствена информационна служба
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Позиция

Защо Борисов милитаризира Черно море

От анализ на Никола Лалов в "Медиапул"

"Черно море да бъде обявено за демилитаризирана зона – без военни, без кораби, без подводници" и "Аз искам в Черно море да виждам платноходи, яхти, туристи - мир и любов" - така коментира премиерът Бойко Борисов плановете на НАТО за засилване на отбранителния потенциал в Черно море.

В същото време правителството му последователно и безкомпромисно подготвя една от най-скъпите, но и доста спорни военни сделки - покупката на два нови военни кораба за общо над 800 млн. лева. Финансовото и военното министерство ударно успяват да я прокарат през правителството и парламента и на практика да я бетонират.

Както се очакваше, в условия на ограничени финансови ресурси корабите ще "изядат" парите за най-спешния проект от модернизацията на армията – купуването на нови бронирани машини за Сухопътните войски. С тях трябва да се оборудват батальонните бойни групи, които са основното изискване на НАТО към България и които се превърнаха в нещо като двигател на реформата на въоръжените ни сили през последните пет години. По него се работи отдавна и той е напълно готов. Но финансовият министър даде да се разбере, че по отношение на необходимите средства бронираните машини остават "на трупчета".

Правителството изненадващо форсира плановете за доставка на два нови патрулни многофункционални кораба, въпреки че доскоро основният приоритет за Военноморските сили бе да се модернизират старите белгийски фрегати, на които бойният флот разчита от години.Лъвският пай от сделката за новите кораби ще остане в България, тъй като правителството планира корабите да бъдат построени от българска фирма. Намерението бе лансирано лично от премиера Бойко Борисов, който според неофициална информация е основният двигател на проекта.

"Патриотите" намекнаха за традиционните далавери при армейските сделки и обявиха, че още сега могат да напишат името на фирмата, която ще усвои основната част на парите, и да го сложат в плик, който да се отвори, след като стане факт сделката. Борисов обаче запазва великодушно мълчание, а правителството му не спира работа по сделката, без да дава каквито и да е обяснения как и защо е избрало приоритетите си.

"За мен е учудващо, че от трите проекта (останалите два са за кораби и самолети - бел. авт.), които бяха предложени, само този на Сухопътни войски не бе приет. Нямам отговор на въпроса защо се случи така", казва генерал-майор Андрей Боцев, командир на Сухопътните войски. Проектът за модернизацията им е минал на всички нива, през бордовете и всички видове съвети. Приет е включително от Съвета по отбрана.

В крайна сметка военните сделки се оказват блестящ пример за разминаване между думи и дела и макар че премиерът не иска военни кораби в Черно море, а мир и любов, най-облагодетелстван се оказва точно този проект. При това без никой да го защити публично и да обясни защо е толкова необходим и какво налага да измести покупката на техника за войските, върху които падат основните отговорности за участие в мисии зад граница, охрана на границата и реакция при бедствия.

Турция

Контролиран от режима опит за преврат

От коментар на Цветанка Андреева във фейсбук

Вече има ясни индикации, че Ердоган е знаел за преврата и го е чакал подготвен. Диктаторите знаят, че винаги срещу тях ще има опити да бъдат свалени от власт. Службите им се превръщат в машина за репресии над собствения им народ. Помним прекрасно мрежите на комунистическите тайни служби – КГБ, "Щази" и, разбира се, ДС. Пипалата им проникваха навсякъде. Това позволява на диктаторите да смазват в зародиш всеки възникващ опит властта им да бъде оспорена.

Турската демокрация винаги се е крепяла на светския характер на военните. Те са пазителите на демократичната норма срещу всякаква колаборация между религия и власт. Официалната пропаганда иска да внуши, че сегашният опит за военен преврат е бил с различен характер, създавайки режисиран мит за атакуваната демокрация на Ердоган. Всички последвали факти сочат, че службите му са засекли подготовка за преврат. Имали са възможността да го ликвидират на съвсем организационно ниво и може би светът дори нямаше да разбере.

Това, което се случи, беше контролирано - като част от практиките на всеки авторитарен режим, целящи втвърдяването му. Кръгът около Ердоган има повод да неутрализира хиляди хора, вероятно почтени служители на кемалистка Турция: висши офицери, магистрати, медийни хора – фактически демократи.

Списъците с враговете на Ердоган, медийните му изяви, призивът към народа, главорезите му по улиците е планиран в стратегическа дълбочина план - по часове, по групи и по прояви. Дори схемата да изглежда нагласена, той знае, че във външнополитически план ще му се размине. Жестоката истина е, че корумпираната и ислямизираща се Турция на Ердоган в краткосрочен план е по-надежден партньор на ЕС в удържането на бежанската вълна, отколкото нестабилна Турция, граждански размирна и воюваща.

Коментар+

Политиката "по-добре дяволът, който познаваме" е фалирала

От коментар на Дияна Костова в webcafe.bg

Моментът, в който турският президент Ердоган си позволи да предяви претенции към правото да убива политически противници - това беше повратната точка, последният отрезвяващ сигнал за Европа. Не защото той има намерения да екзекутира пучистите от 15 юли, напротив. Ако Ердоган е искал трупове на генерали, те щяха да му бъдат сервирани още на следващата сутрин.

Докато група мъже смазваха от бой разоръжените редови войници на моста над Босфора, техните началници - идеолозите на злополучния опит за преврат, бяха арестувани в спретнати цивилни дрехи и ошамарени от полицията.

Султанът не желае да си цапа ръцете с кръв - не само ще бъде демонизиран по цял свят, а и ще превърне заговорниците в мъченици за вътрешно ползване. Ако имаше адресат за посланието на Ердоган, то това беше Европа. И този път чашата преля. Показателно е, че дори Германия забрави за всякакви дипломатически недомлъвки и показа вратата на турския президент.

Но нямаше да се стигне дотук, ако не беше беззъбата серия от отстъпки на всяка цена, които поставиха цял континент в зависима позиция спрямо интересите на един самозабравил се автократ. Нямаше да се стигне дотук, ако НАТО обръщаше внимание на тежката корозия в един от ключовите си партньори.

Бомбените атентати като ежедневие, смазването на опозиционната преса, третирането на политически противници като терористи - това е Турция през 2016 г. Поредното доказателство, че външната политика в стил "по-добре дяволът, който познаваме" отдавна е фалирала.

Сводка от Белград

Голямото плюскане от КТБ

От нов коментар на Цветан Василев, бивш основен акционер във фалиралата КТБ, в личния му сайт

Следните факти показват как се защитават интересите на кредиторите на КТБ:

- Пеевски придоби "Техномаркет", без да влезе и лев в КТБ. Квесторите, синдиците и държавните институции позволиха делът на основния акционер да падне на 15% след фиктивно увеличение на капитала за сметка на оборотния. Загубата за КТБ е над 50 млн. лв.

- В обезпечение на ангажименти на "Водстрой 98" към ПИБ (след машинации на Бисер Лазов - измамник и доверено лице на Пеевски и подчинената му прокуратура) попадна сградата на "София Прес". Пряката агуба за КТБ е 20 млн. лв. Прокуратурата и БНБ са уведомени. Познайте каква е реакцията...

- Проспано е ограбването на активите на стъкларския завод "Рубин" в Плевен от партньора на Пеевски Александър Сталийски, въпреки че 80% от акциите на завода са заложени в КТБ. Загубата за КТБ е 70 млн. лева.

- Вездесъщият Лазов успя чрез фиктивни цесии централата на КТБ да окраде 50% от две газови компании, редица имоти в Обзор, Разлог, Горна Оряховица, Велико Търново и София на реална стойност над 100 млн. лева. За всичко това прокуратурата и синдиците са сигнализирани.

- Позволиха на Пеевски да си спести 80 млн. лева, които дължеше на КТБ за изграждането на новата му печатница. Няма да се учудя, ако сега я придобие чрез някой от камикадзетата ЧСИ на 10-15% от цената.

- Въпросните защитници на интересите на банката - синдиците, отказаха да гласуват срещу мениджмънта на "Булгартабак", номиниран от Пеевски и работещ в ущърб на миноритарните акционери, каквато е и КТБ. Загубата за КТБ е над 40 милиона лева.

Селективният престъпен подход към атакуването на цесиите цели само едно – контрол от страна на Пеевски върху всичко и респективно осребряване на заслугите му по сриването на КТБ. А добре усвоеното упражнение – безцеремонните кражби, се практикува при и без това "постната" маса на несъстоятелността.

От нея по неофициални данни чрез подставени юридически кантори досега са източени над 120 млн. лв. за правни услуги. Казват, че 75% от тях се връщали в брой на Пеевски и сие. След толкова сигнали тези, от които зависи това да се провери, не са заинтересовани. Защо ли? За едни месечни абонаменти говоря, господа от прокуратурата, ДАНС и НАП!

И правителството, и прокуратурата си затварят очите пред поредния опит на Пеевски да овладее "Дунарит" чрез никому неизвестната "Виафот" от Вирджинските острови, откупила вземанията на Едуардо Миролио. Фактът, че компания с 500 лева капитал има претенции за десетки милиони към предприятие от отбранителната промишленост, не смущава "бдителните" държавни институции.

"Виваком" представлява особен раздел от сагата КТБ - той беше не просто най-големият актив, придобит чрез финансиране от банката, а и най-желаната хапка за Пеевски и неговите ментори.

Засега обаче голямото плюскане се отлага. И единствената спирачка за безобразната кражба се оказа Дмитрий Косарев. Компенсацията от115 млн. лв, определена предварително при сделката на Спас Русев, е очевидно одобрена от правителството. За разликата до 500 млн. евро, колкото е реалната стойност на пакета, финансиран от КТБ, отговорни са държавните институции, срещу които ще предявя поредния иск в Страсбург.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар

Още от Капитал