Мнения Daily - Проектът "Борисов президент"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Проектът "Борисов президент"

Внушението е, че идва времето на генералите, защото ни чакат трудни времена, дори война.

Мнения Daily - Проектът "Борисов президент"

И още: Съдебната власт - масоните над всичко; Дефинирайте "енергийна бедност"; Човекът зад Тръмп - сделки с диктатори и олигарси

16468 прочитания

Внушението е, че идва времето на генералите, защото ни чакат трудни времена, дори война.

© ИВАН ГРИГОРОВ


Прогноза

Проектът "Борисов президент"

От коментар на Илиян Василев в блога му "Писано и казано"

Идеята Борисов да се кандидатира за президент се спряга отдавна от политинженерите, обслужващи кръга, който го лансира в политиката. Забележителното в този сеанс на политическа хипноза е, че за Борисов това е последният път, когато може да стане президент. След 5 години при тази динамика няма да има шанс.

Съвременните лидери се намират под силен стрес, защото се сринаха стандартите и ролевите модели на политика. Няма котви, няма опори - нито идеологически, нито лидерски. Внушението към публиката е, че това е изключително опасно време, в което промените се случват прекалено рязко и на прекалено широк фронт. Всичко зависи от качеството на преценката, на реакцията, на характера.

Внушението е, че идва времето на генералите, защото ни чакат трудни времена, дори война. Само не уточняват, че класическата гореща война е малко вероятна - там, където генералите са силни. Чака ни информационна и психологическа война с "мръсни" номера, включително чрез активизиране на петата колона и радикалните елементи. Междувременно ви заливат с поръчкова социология, която дава първото място на Слави при президентски избори.

Истината е, че нито един кандидат за президент няма да посмее да постави начело на платформата си добрите отношения с Русия, защото ще се маргинализира. Първо, защото няма нормален български политик, който да може да продаде на гласоподавателите поредната илюзия, че от Москва ще дойдат ползи и бизнес. След краха на енергийния шлем и близо петте милиарда загуби българите разбраха посланието на предците ни: "Не ви щем ни меда, ни жилото." Второ, защото последното нещо, което излъчва днешна Русия, е стабилност. Това дава отговор и колко е "мощен" аргументът, че следващият президент трябва да бъде задължително приемлив за Кремъл. Но облъчването на тази тема ще продължи.

Борисов няма да посмее да потърси отговорност от виновните за милиардите загуби, защото нишката може да се разплете в нежелана посока. Единствената гаранция даден политик да не бъде засегнат е той да бъде на власт и по възможност с имунитет.

Колкото и да гледаме с тревога на международната обстановка, най-голямата опасност за страната е несвършената вътрешна работа, липсата на стратегия за развитие и отлагането на реформите. Единствената котва в размирни времена е икономическото развитие, реформите и иновациите, които раждат едновременно гъвкавост, резистентност и ресурси за реагиране.

Досега лидерът на ГЕРБ правеше всичко възможно да маргинализира фигурата на българския президент. Изведнъж този пост стана най-важният в страната. Нищо особено не се е променило за две седмици, но доста неща остават зад кадър, в това число и маневрите на задкулисието, което силно зависи от поддържането на отворени канали за преливане на бизнес, пари и влияние от Русия. В този смисъл не е само и толкова важен въпросът дали Борисов ще се кандидатира за президент, а какво става с правителството и парламентарното мнозинство.

Един от големите недостатъци на "големите" лидери и на техния "вертикал на властта" е, че около тях не могат да израснат конкурентни и съпоставими заместници. Не става само с медии. България със сигурност ще премине през трусове, чиято дълбочина не може да бъде прогнозирана.

На фона на непредсказуема външна среда и лошите сценарии за избори без стабилно управление проектът "Борисов - президент" може да ни остави с усещането, че трансферите във властта няма да произведат благополучие и сигурност, а само поредния пример за доминантата на личния интерес и груповите сметки.

Съдебната власт

Масоните над всичко

От анализ на Петя Владимирова в "Дневник"

Сред тържествената приповдигнатост около приемането на промените в Закона за съдебната власт потъват гласовете за опасностите, заложени в него. Поне 4 акцента в закона ще възпрепятстват борбата със зависимостите и конфликта на интереси в съдебната система, а оттам и правосъдието като цяло:

- изискването гражданите да посочват ЕГН в сигналите срещу магистрати;

- липсата на съдебен контрол над прокурорските откази за образуване на досъдебно производство; - отхвърлянето на текста, забраняващ членство в тайните организации, известни като масонски братства;

- въвеждане на задължение магистратите да декларират в коя професионална организация членуват.

С две думи - законът приравни тайните масонски организации с явните и легитимни съюзи на магистратите. А удивляващото беше, че министърът на правосъдието не само премълча това в заключителното си слово от трибуната, но и благодари на депутатите.

Замяната на забраната за членуване в тайна организация с деклариране на членството в нея на практика ще скрие масоните, защото:

- не предвижда механизъм за проверка и санкция - законът дори не обявява несъвместимост на членството в тайни организации с длъжностите в съдебната власт, тоест не предвижда освобождаване от системата;

- предвижда подаването на декларацията да става при встъпване в длъжност, което слага чадър над всички масони, които вече са в съдебната система, а някои са заели и важни позиции, за които медиите са писали.

Да приравниш масонските братства с легалните организации на магистрати е позор за парламента - и ГЕРБ носи отговорността, защото не възрази на ястребите от ДПС, бранители на тайната власт.

Министър Екатерина Захариева мълча по време на абсурдния дебат в парламента за масоните и съсловните организации. Тя не излезе на трибуната поне да опита да защити проекта на правителството, който в тази точка бе преобърнат на 180 градуса. Това мълчание подсказа, че преобръщането на текста за масоните е било договорено.

Другата особеност на гласувания текст е, че основа за преценката за масонската връзка е декларацията на магистрата - щом не декларира, значи не членува. А какво става, ако данни за тайни обвързаности изплуват от различни събития и дори от съдебни дела, каквито случаи са известни?

Конкретен пример: Ако беше приет вариантът на Министерството на правосъдието за тайните организации, можеше да се раздели с поста си заради несъвместимост конкретен прокурор от Върховната прокуратура с установени в съдебен процес масонски обвързаности.

В кориците на едно съдебно дело срещу висш прокурор, което приключи с присъда за изнудване, описано в "Капитал" (публикацията "Евтин роман за прокурори и други масони") и в сайта "Съдебни репортажи", се виждат безпощадно ясно както шантажът и лобисткият натиск, така и братската взаимопомощ, която си оказват членовете на конкретно тайно общество. За сметка на върховенството на правото и закона.

Прикриват мракобесната власт на неявните връзки и паралелно с това обявяват за враг всеки, който ги разкрива. Този извод не се нуждае от доказване - той кънтеше от парламентарната трибуна в обвинителните речи на Четин Казак и Йордан Цонев от ДПС.

Мерките за подпомагане

Дефинирайте "енергийна бедност"

От Коментар на Калоян Стайков, Институт за пазарна икономика

Темата за защита на уязвимите клиенти на електроенергия не е маловажна, но повечето коментари по нея пораждат повече въпроси, отколкото яснота. Например:

Като се говори за енергийна бедност, защо предлаганите от Министерството на енергетиката мерки са насочени единствено към потреблението на електроенергия? По този начин се пренебрегват останалите енергийни потребности на едно домакинство – вода, отопление, горива и др.

Каква е дефиницията за енергийна бедност? Ако не знаем, как се предлагат мерки за борбата с енергийната бедност? Защо енергийната бедност се свърза само с либерализирането на пазара на електроенергия; в момента няма ли енергийно бедни домакинства?

Енергийната бедност е комбинация от три фактора:

 • - доходи

  - цени на енергийните ресурси и

- енергийна ефективност.

Отделните страни в ЕС използват различни комбинации от тях, за да създадат собствена дефиниция. В Ирландия, Шотландия и Уелс енергийно бедните домакинства са тези, които отделят над 10% от разполагаемия си доход за получаване на адекватно ниво на енергийни услуги.

Дефиницията на "адекватно ниво" варира, но в най-общия случай включва поддържане на температура в жилището между 18 и 21Со. От една страна, тя е лесна за разбиране и изчисление, но от друга, е твърде чувствителна към промени в цените на енергийните ресурси. И тъй като не отчита поведението на домакинствата, може да включи и такива с високи доходи.

През 2013 г. в Англия е въведена нова дефиниция на енергийната бедност – т.нар. нисък доход - високи разходи (Low Income High Costs). Според нея енергийно бедните домакинства имат разходи за енергийни услуги над медианните (разход, който разделя домакинствата на две групи по 50%) за страната и при заплащането им разполагаемият доход би паднал под линията на бедност.

Други страни изобщо нямат количествен измерител, което прави дефиницията им непрактична. Настоящата във Франция е "такова домакинство, което се сблъсква с особени трудности за осигуряване на достатъчно енергийни услуги за задоволяване на елементарните си нужди, което се дължи на недостатъчните доходи или жилищни условия".

Дефиницията е изключително важна, тъй като на нейната основа ще се гради политиката за борба с енергийната бедност. Предлагането на мерки, преди да е ясно какво точно трябва да се пребори, води до различни недомислици.

Една от предложените мерки на министерството е въвеждане на социална тарифа, т.е. намаляване на цената на електроенергията за уязвимите домакинства. Добре, но България е страната с най-ниските цени на електроенергия в ЕС, а по покупателна способност е в средата на класацията. С други думи, проблемът не е в цените, а в ниските доходи, така че в случая е необходима политика за повишаване на доходите.

Други мерки включват: опрощаване на лихви при забавени плащания, гъвкави схеми за разсрочено плащане на сметките, защита срещу изключване на уязвимите потребители. Всичко това отново се решава с трайното повишаване на доходите. Това може да включва временна енергийна подкрепа под формата на социална помощ, но в крайна сметка означава провеждане на политики, които да повишават заетостта, а оттам – благосъстоянието на домакинствата и възможността им да си плащат сметките навреме.

Едно от предложенията е държавата да осигури ваучери за покупка на електроуреди с по-ниска консумация, което ще намали сметките. Енергийната ефективност обаче не зависи само от електроуредите, но и от поведението на домакинството. Затова е необходимо преди в подмяна на електроуредите да се инвестира в образование на потребителите. Нещо подобно правят ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про".

Всъщност принципите на енергийната ефективност трябва да се превърнат в задължителни минимални условия за каквато и да било енергийна подкрепа, тъй като личната отговорност е най-важна в случая. Ако едно домакинство е направило всичко възможно и въпреки това сметките са му непосилни, може да се мисли за адекватна социална помощ, която наистина да помогне на нуждаещите се, а не просто да звучи добре като социална цена за ток, без да доведе до реален резултат.

Но за да е възможно всичко това, първо трябва да разберем кои домакинства са енергийно бедни, за което е необходима ясна дефиниция, отговаряща на особеностите на страната, а не преписана.

Човекът зад Тръмп

Сделки с диктатори и олигарси

От публикация в "Ню Йорк таймс"

Малко политически консултанти са имали клиент с такъв зрелищен провал, както Пол Манафорт в Украйна през зимата на 2014 г. Украинският президент Виктор Янукович, който по думите на американски дипломат дължеше своя избор на "рязката смяна на имиджа", организирана от Манафорт, избяга от страната след ожесточените улични протести. Янукович намери убежище в Русия и никога не се завърна, а неговият патрон - президентът Владимир Путин, пристъпи към разпокъсване на Украйна.

Сега Манафорт се е заел с далеч по-мащабна кампания - да доведе до победата на Доналд Тръмп на президентските избори. След като бе разкрито изтичането на имейли от Националния комитет на Демократическата партия на САЩ, което американските служби свързват с руски шпионаж, и Тръмп, и Манафорт са обект на остри критики.

Благосклонността им към Путин и политиката му спрямо Украйна е обръщане на 180 градуса на общоприетата от десетилетия политика на Републиканската партия към Русия. Двамата споделят общи виждания. По отношение на Русия това е привързаност, която у Манафорт се е формирала с бизнес сделки в продължение на години.

Той започва кариерата си в Републиканската партия през 1970 г. и я продължава в чужбина като съветник на авторитарни лидери, включително Мобуту Сесе Секо в Заир, Фердинанд Маркос във Филипините и споменатия Янукович в Украйна.

Манафорт бе започнал работа за един от най-богатите хора в Украйна - Ринат Ахметов, за да подобри имиджа на компанията му. Ахметов бе сред най-влиятелните спонсори на партията на Янукович и е свързал двамата. Съветван от Манафорт, Янукович започва политическо настъпление. Неговата партия става най-голямата политическа сила в парламента на изборите през 2006 г. "С помощта на Манафорт партията на Янукович се опита да смени своя имидж от сборище на бандити в легитимна политическа партия", пише тогавашният американски посланик в Киев Джон Хърбст в грама, изтекла в "Уикилийкс".

В този период пред Манафорт се отварят доходоносни сделки. През 2008 г. той и предприемачът Артур Коен договарят покупката на парцела на хотел Drake на "Парк авеню" в Манхатън, като единият партньор в сделката е Дмитри Фирташ – олигарх, натрупал милионите си като посредник на руския държавен гигант "Газпром" и известен с това, че каптира пари за кампаниите на проруски политици в Украйна. Тримата възнамеряват да изградят на мястото мол и СПА център под името Bulgari Tower според съдебното дело, заведено от бившия премиер на Украйна Юлия Тимошенко. В крайна сметка проектът се разпада.

Друга сделка също канализира пари, свързани с руски олигарси, в Украйна. През 2007 г. Манафорт с още двама партньори (Рик Гейтс и Рик Дейвис) създава частна компания на Каймановите острови с цел покупка на активи в Украйна. Като инвеститор в компанията е поканен руският олигарх Олег Дерипаска. Според съдебното дело, заведено по случая, Дерипаска се съгласил да плаща 2% годишна такса мениджмънт на Манафорт и партньорите му и да внесе 100 млн. долара във фонда, който купува кабелна телевизия в Одеса. Впоследствие обаче избухват конфликти, свързани с ревизия, и Дерипаска дава Манафорт на съд, а делото все още не е приключило.

Прогноза

Проектът "Борисов президент"


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  И тримата са доста оперетни генерали. Ако ни чака "дори война", както пророкува политгурото Илиан Василев, предпочитам писатели да водят нацията, а те тези.

 • 2
  vladislav_paunov avatar :-|
  Molotov

  Карикатури от всички партии, обединявайки се!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.