Мнения Daily - "Турски поток" е политическа спекулация

И още: По желание на народа Донбас е като Северна Корея; Икономика със сива фасада; Стимулиран ренесанс за британската индустрия

В Брюксел загрижено следят как ще протече срещата на 9 август между руския президент Владимир Путин и турския Реджеп Ердоган и какво ще се договорят.
В Брюксел загрижено следят как ще протече срещата на 9 август между руския президент Владимир Путин и турския Реджеп Ердоган и какво ще се договорят.    ©  UMIT BEKTAS
В Брюксел загрижено следят как ще протече срещата на 9 август между руския президент Владимир Путин и турския Реджеп Ердоган и какво ще се договорят.
В Брюксел загрижено следят как ще протече срещата на 9 август между руския президент Владимир Путин и турския Реджеп Ердоган и какво ще се договорят.    ©  UMIT BEKTAS

Преди срещата Путин-Ердоган

"Турски поток" е политическа спекулация

От коментари пред агенция "Ройтерс"

Заявленията от руска и турска страна през миналата седмица, че може да бъдат съживени плановете за газопровода "Турски поток", са по-скоро изпращане на политически сигнали, отколкото реални намерения за реализирането на проекта, смятат анализатори и представители на ЕС в Брюксел.

"Новото приятелство между Турция и Русия може да се превърне в проблем, ако руснаците опитат да сменят Украйна с Турция. Има смисъл Турция да търси евтин газ от Русия, но тези доставки обикновено са обвързани с условия. Това може да е проблем за нас", казва високопоставен представител на ЕС.

Причината за подобни притеснения е, че ако "Турски поток" се реализира, ще заобиколи Украйна, като я лиши от транзитни приходи по основното трасе за пренос към Централна и Западна Европа, ще увеличи зависимостта от "Газпром" и ще блокира алтернативни доставки от района на Каспийско море.

През 2019 г. изтича транзитното споразумение между Русия и Украйна. Тази година украинците планират да пренесат около 72 млрд. куб.м газ към Европа, т.е. около 40% от руския износ в тази посока.

Засега сближаването между Анкара и Москва изглежда доста крехко, особено в контекста на опита за преврат в Турция. "Във времена на нестабилност, ако си с всичкия си, не се ангажираш с огромни инфраструктурни проекти. Москва и Анкара по-скоро, изглежда, предпочитат да изпращат политически сигнали, отколкото реално да придвижват проекти", казва Симоне Таляпиетра от брюкселския институт "Брьогел".

Заради ролята на Турция като енергиен коридор и твърдата ѝ позиция в преговорите с Москва досега в ЕС смекчаваха критиките си към авторитарните моменти в управлението на президента Реджеп Ердоган. В Брюксел загрижено следят как ще протече срещата на 9 август между него и руския президент Владимир Путин и какво ще се договорят те за "Турски поток".

Засега руснаците говорят за строителство на не повече от две от първоначално замислените 4 тръби, всяка с капацитет от около 16 млрд. куб.м годишно. За разлика от "Южен поток" проектът предвижда да стигне до границите на ЕС и първата тръба би трябвало да доставя за турския пазар, а втората – за който иска тези количества в Югоизточна Европа.

Но Европейската комисия подкрепя друг план – за мрежа от газопроводи, известна като Южен газов коридор, за пренос на синьо гориво от Шах Дениз в Азербайджан до европейските пазари през 2020 г. "Следим внимателно събитията в Турция. Страната много добре знае, че има отговорности като ключова държава за прилагане на Южния газов коридор", казва зам.-председателят на ЕК Марош Шефчович.

Катя Яфимава от Оксфордския институт за енергийни изследвания смята, че срещу "Турски поток" има и други аргументи освен нестабилните в момента руско-турски отношения: "Не вярвам Русия да иска да смени проблемните отношения с Украйна с проблемни отношения с Турция." Турция е вторият по големина (след Германия) газов пазар за Русия и има своите си притеснения от прекаленото обвързване с руския газ.

"Турски поток" е отчасти в противоречие с плановете на Русия за удвояване на капацитета на другия си проект "Северен поток" до Германия. Търсенето в Европа е твърде слабо, за да оправдае изграждането на двата проекта, смятат експерти.

"Турски поток" няма да се реализира. Невероятно е газопроводът да навлезе в Югоизточна Европа", казва Сибрен де Йонг, анализатор в Центъра за стратегически изследвания в Хага.

По желание на народа

Донбас е като Северна Корея

От поредица свидетелски разкази за живота в "народните републики" на Путин – Донецката (ДНР) и Луганската (ЛНР), пред в. "Билд", представена в "Клуб Z"

В днешния си брой "Билд" предлага споделеното от 45-годишен мъж от Донбас, представен като Едуард. Той живее със съпругата, двете си дъщери и родителите си. От две години районът е окупационна зона. "Тукашното управление трудно може да се нарече правителство. Тези хора се подчиняват на заповедите на руската армия и не са нищо друго освен пионки. Живеем под тотален контрол", казва той

Въведени са минимални дажби за мляко, месо и риба, но тези храни дори не достигат до редовите граждани. "Понякога се опитваме да получим нещо от тези хранителни продукти, за да зарадваме децата си. Отдавна не можем да им купим шоколад, нито други захарни изделия. Житни култури и зеленчуци е храната в окупираната зона", твърди Едуард. Все още има хляб, но цената му расте непрестанно, докато заплатите се понижавали драстично. "Това вече не е живот. Просто оцеляваме. Качеството на живот се срина. Такова нещо не съм виждал", казва той.

Работа в окупираната зона няма. Самообявилите се републики финансират службите в администрацията. Но и там заплатите са между 25 и 45 евро месечно. "Повечето предприятия преустановиха дейността си. Почти всички хора обедняха. Инфраструктурата се срина. От две години не функционират банки, железници и поща, а там, където ги има, дейността им е минимална", посочва Едуард пред "Билд". И допълва: "От две години гледаме и слушаме единствено руска пропаганда и лъжи. Отдавна ти е втръснало. Най-хубавото в живота ни е четенето на книги. Те предлагат единствената възможност да научиш нещо и да се усъвършенстваш".

По думите му много хора са наясно с положението си и се вълнуват единствено кога всичко това ще свърши. "Единственото, което имаме тук, са контрольори и криминални престъпници. Зад заблудата, че има ред по улиците, се крият престъпници, които обират хората. Най-лошото, което съм преживял, бяха последните две години и краят му не се вижда", твърди Едуард

Той сравнява живота в "народните републики" в Източна Украйна със Северна Корея. И при двете става въпрос за военен социализъм и насаден култ към личността, но с разликата, че Северна Корея не окупирана от чужда държава.

Българската икономика

Сива фасада

Eлеонора Негулова от Националното сдружение на малкия и средния бизнес пред Bloomberg TV Bulgaria.

Около 45% от работещите фирми у нас са без работници, а 85% от тези с работници са с до четирима служители. Тази статистика показва профила на българската икономика и доколко тя е зависима от размера на бизнеса. Една част от тези компании са фасадата на сивата икономика и това е отражение на качеството на бизнес средата.

Трябва да се осмисли необходимостта от специален подход и интегрирани политики в сектора на малките и средните предприятия, в който попадат над 90% от българските компании. Затова е важно да се използва европейският пример за законодателство и данъчни облекчения. Сега голяма част от ресурсите и средствата по оперативни програми не достигат до предприятията.

В момента се правят стъпки за обединяването на малкия и средния бизнес в конфедерация. Целта е да се отправят общи послания към управляващите и да се излъчват силни предложения пред Тристранния съвет.

Задължително условие за прилагането на политиките към малкия бизнес е отчитането на териториалните специфики и подкрепата както на държавно, така и на общинско ниво.

Нивото на предприемаческа култура в България не е достатъчно високо. Трябва да се върви паралелно - освен че младите хора трябва да бъдат обучавани в предприемачество, хората, които се занимават с него, също трябва го развиват.

Няма българи по морето

Българите не избират да почиват у нас, а в Гърция. По-платежоспособни са и харчат с широки пръсти за хубава храна и нощувки за разлика от бедни поляци, чехи и немци, които пълнят базите по Южното Черноморие в момента. Когато българите идват на море, плащат, не са капризни, не се напиват и са възпитани.

Веселин Налбантов, председател на Съюза на собствениците в Слънчев бряг

Британската индустрия

Стимулиран ренесанс

От материал на "Ройтерс"

Визията на британския премиер Тереза Мей за това как трябва да изглежда британската икономика, след като страната вече не е член на ЕС, е да бъде възкресена концепцията за индустриална политика - 30 години след като Маргарет Тачър я премахна.

Основната цел е стимулиран от кабинета индустриален ренесанс. Според Мей: "Ако искаме да се възползваме от възможностите, предоставени от Брекзит, трябва цялата ни икономика да работи усилено... също така имаме нужда от план, който да разпространи икономическия растеж в цялата страна – от селските райони до прекрасните ни градове."

Министър-председателят обясни, че страната има нужда от добра индустриална стратегия, която да подобри производителността, като награди работещите усърдно хора с по-високи заплати и създаде повече възможности за младите хора, така че те "да стигнат дотам, докъдето талантът им позволява".

Освен това новата икономическа стратегия ще трябва да намери начин да намали зависимостта на английската икономика от сектора на услугите и да осигури равномерно разпределение на благата в цялата страна, а не само в богата югоизточна част на страната.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


5 коментара
 • 1
  pornpig avatar :-|
  pornpig

  Е вие сте открили америка, няма що!
  Никой никога не е имал намерение да строи южен поток, турски поток, белеНЕ и т.н.... това си е схема за корупция и политически игри, нищо повече

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  ЕС видимо е в някакъв сън.
  Притеснява се за загубените транзитни такси от Украйна след 2019, а не вижда, че цялата му газова стратегия е катастрофирала след обрата в политиките на Турция отпреди седмица. Как никой от споменатите не обърна внимание на изострянето на отношенията на Анкара с ЕС от една страна и демонстративното притопляне на тези с Русия от друга? Няма никаква индикация - напротив, - че Турция продължава да се занимава с европроекта. И статията на Ройтерс е пълна със заклинания, а не с реални анализи: няма данни за потребление, няма тенденции, няма данни за възможности - една цифричка няма!.

  Трансатлантическият и Трансанадолския газопроводи ще се случат единствено, ако Турция има интерес от тях. По проект дебитът им е несериозно малък - 12 млрд куб. м, при положение, че за 2015 г. Турция е купила от Газпром 27 млрд куб м газ. Арезското находище Шах Дениз толкова може, толкова дава. От мечтания от Шефчович 3-4 хил. километров газопровод, Турция ще получава около 6 млрд куб. м.

  Новата еврогазова дъвка ТАнГ и ТАдГ вече е поела по пътя на НАБУКО. Шефчович ще разбере последен. Явно...
 • 3
  kapitalcho avatar :-|
  kapitalcho

  До коментар [#2] от "D-r D":

  Има и нещо друго.
  Какво е Украйна,че толкова много ЕС да бъде загрижена за нея дали получава или няма да получава транзитните такси ?
  Цялата политика на ЕС е продиктувана да защитават собствените си интереси или тези на Украйна ?
  Иначе от логическа гледна точка,ЕС трябва да е заинтересован от колкото се може повече газови връзки/коридори с цел максимален левъридж.
  -хем връзката с Украйна си остава
  -нова връзка с Турция
  -Нов Северен поток
  -това не спира търсенето на нови източници-например втечнен газ от САЩ.
  Така никоя от държавите няма да се помисли за специална и да злоупотребява с това.

 • 4
  fyb1439887506471923 avatar :-|

  Аз съм патриотин, за това почивам в Гърция.

 • 5
  rapidfire avatar :-|
  gigabyte

  "Новото приятелство между Турция и Русия" - забавна комбинация от думи. Едно такова "приятелство" от август 1939 г. между две диктатури доведе до най-жестоката война през ХХ век. Да видим на кого няма да му издържат първо нервите.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал