Мнения Daily - Бюджетът на ЕС: една деликатна тема
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Бюджетът на ЕС: една деликатна тема

По показателя "получени пари спрямо БВП" най-голяма изгода има България. Брюксел спря пресконференциите за ежегодния бюджетен доклад с разбивка на финансите на ЕС.

Мнения Daily - Бюджетът на ЕС: една деликатна тема

И още: У нас от качеството се бяга като дявол от тамян; Паниката от Путин го прави да изглежда могъщ; Кандидат-президентската реч, която няма да чуете

5469 прочитания

По показателя "получени пари спрямо БВП" най-голяма изгода има България. Брюксел спря пресконференциите за ежегодния бюджетен доклад с разбивка на финансите на ЕС.

© ДНЕВНИК


Бюджетът на ЕС

Една деликатна тема

От публикация на "Дойче веле" по европейски издания

Европейската комисия публикува информацията за бюджета на ЕС през 2015 още миналия месец на своя уебсайт, но не ѝ осигури допълнителна гласност. Преди няколко години комисията престана да дава пресконференции за ежегодния бюджетен доклад, който съдържа разбивка на финансите на ЕС и информация за това коя държава колко внася и колко получава от бюджета. В Брюксел смятат темата за деликатна, коментира Хенрик Кафзак във "Франкфуртер алгемайне цайтунг" (ФАЦ).

А ето и данните от последния доклад по публикации във ФАЦ и "Нойе Цюрхер цайтунг":

И през миналата година Германия е внесла най-много пари в общия бюджет на ЕС. Чистата сума (разликата между внесеното и полученото от различни европейски фондове) възлиза на 14.3 милиарда евро. Непосредствено след нея се нарежда Великобритания, която през миналата година изпревари Франция. Въпреки че Великобритания получава индивидуални отстъпки, нейният принос към европейския бюджет през 2015 г. се равнява на 11.5 милиарда евро. Големите вноски на Лондон бяха и една от главните теми в дискусията преди референдума за излизане на страната от ЕС. От споменатата сума излиза, че Брекзитът очевидно сериозно ще засегне европейските финанси. И че дупката в бюджета ще трябва да бъде запълвана от други страни – най-вече от държавите, които внасят повече, отколкото получават.

Вноските на страните членки в бюджета са пропорционални на тяхната икономическа сила. В абсолютни стойности най-много "чисти" пари от Брюксел получава Полша – 9.4 милиарда евро, следвана от Чехия с 5.7 милиарда и Румъния с 5.2 милиарда.

През миналата година намиращата се в криза Гърция е получила 4.9 милиарда евро от ЕС, което представлява 2.8% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. По показателя "получени пари спрямо БВП" най-голяма изгода от членството си в ЕС има България. През миналата година София е получила чисти 2.3 милиарда евро, съставляващи цели 5.33% от БВП на страната(За 2015 г. националната вноска на България е 398 400 649 евро, или 0.32% от общата сума на вноските на всички 28 държави в ЕС - бел. ред.)

През 2015 г. бюджетът на ЕС възлизаше на 145 млрд. евро, като три четвърти от него отиват за аграрните и структурните фондове. Вноските на държавите членки формират 80% от този бюджет, останалата част идва от митнически постъпления, от други собствени приходи и от вноските на страни извън ЕС, които участват в общия пазар – като Норвегия например.

Държавните пари за медии

От качеството се бяга както дявол от тамян

От анализ на Ралица Ковачева в сайта reduta.bg

Новината, че правителството е дало пари на ПИК, "Блиц" и "Стандарт" да информират за предстоящото българско председателство на ЕС, си е напълно в българския ред на българските неща. В синхрон с разбирането на институциите как се раздават парите за медии (да, раздават, думата е точно тази).

Това нито са първите, нито ще са последните пари от държавата с цел да се "комуникира" нещо европейско по този порочен начин. Според отчета (ако това изобщо може да се нарече така) средната цена на една публикация "с таг "председателство" в "избраните" медии е 500 лв. И средно по 10 материала на медия за 3 месеца - прессъобщения или препубликувана информация от други медии (отразявали темата безплатно).

И все пак какъв образ на председателството са изваяли печелившите? "Блиц": "Кунева готви тлъсти заплати по 5000 лева. За кого?". ПИК: "СУПЕР СКАНДАЛ! ПИР по време на криза! Кунева си заделила 2 милиона за реклама! Вместо парите да отидат за линейки, слугинята на Брюксел ще ни се надсмива от екрана!" Двете издания поддържат трайна антиевропейска реторика. Дори подборът на международните им новини и анализи е целенасочено антиевропейски. Пример от "Блиц": Под "Финландия излиза от ЕС?" всъщност се крие нескопосана дописка, според която 53 000 финландци са подписали петиция за излизане от еврозоната. Че ЕС не е еврозоната, е ясно за всички, а населението на Финландия е близо 5.5 млн. души.

Ако отворите която и да е обява за медиен проект, финансиран от ЕС, ще ви направят впечатление качествените критерии към кандидатите - да докажат експертизата си по европейски теми, предишен опит в отразяването им и ясен план какви медийни дейности, с какви резултати и как те ще бъдат измерени.

У нас от качествените критерии се бяга, както дявол от тамян. Най-важно е парите да отидат при когото трябва и това, уви, важи не само по отношение на парите за медии.

Но нямаме време за вайкане – председателството се измести с 6 месеца напред заради несъобразителните британци. Можем да се възползваме от вече постигнатото и да комуникираме успехите си навън - с преведени на английски дори само заглавията в избраните медии. Най-малко мон ами Юнкер може да прекара няколко забавни часа, преди да напише следващото си писмо до българския премиер.

Паниката от Путин

Как руският лидер започна да изглежда могъщ

От колонката на Иван Кръстев в "Ню Йорк таймс"

Западните политици и коментатори с изумителна лекота са готови да обвинят руската пропаганда или манипулациите на Федералната служба за сигурност за проблемите в нашите демокрации. Очевидно Путин ще спечели от Brexit, може даже и да е дал едно рамо, но в това ли е проблемът? Дали ксенофобските призиви на г-н Тръмп ще изчезнат за една нощ, ако Кремъл застане зад Хилъри Клинтън?

Объркващото в мнението, че "Путин е виновен", поддържано от сериозни западни политици, анализатори и новинарски медии, се състои в това, че тази позиция представя руския лидер всемогъщ, докато всички останали изглеждаме безсилни. Обвиняването на Москва не ни дава възможност да обсъдим задълбочено сериозните проблеми, пред които сме изправени като общество, и ни кара да опростяваме несигурността и опасностите в един все по-взаимозависим свят, свеждайки ги до съперничество между великите сили. Това не ни помага да разберем по-добре Русия и естеството на нейното управление, нито пък ни позволява да изработим ефективна политика по отношение на Москва.

Паниката от Путин освен това неволно подкрепя твърдението на Кремъл, че Русия е управлявана от силен и велик лидер, и то в момент, когато руското правителство не може да осигури нито икономически напредък, нито социална справедливост в собствената си страна. Тази паника неволно работи в полза на пропагандата машина на Путин, засилвайки образа на Русия като световен геостратегически нинджа, който променя резултатите от изборите и манипулира информационните мрежи, без да оставя следи.

Посланието, че "Путин е виновен", не е само пропаганден капан, но и съмнителна изборна стратегия. Скорошно проучване на изследователския център "Пю" показа, че макар повечето американци и европейци да се отнасят негативно към руския президент, мнозинството от американците не се чувстват заплашени от Москва. Те се притесняват много повече от тероризма, радикалния ислям, кибератаките, загубата на работни места, евтините стоки от Китай и най-вече – от миграцията.

Акцентирането върху Путин само утвърждава посланието на републиканците, че демократите са изгубили връзка с обикновените американци и техните проблеми. Тръмп може и да е кандидатът от ада, но вманиачаването по Путин прави г-жа Клинтън да изглежда като кандидата от вчера.

В днешния побъркан свят основен приоритет на следващия американски президент трябва да бъде да запази здравомислието на Америка. Преодоляването на параноята от Путин ще е първата стъпка към ерозирането на дестабилизиращото руско влияние в международните отношения.

Истинският кандидат-президент

Мен ме няма и няма да ме има

От текст на Андрей Анастасов в "Дневник"

Скъпи сънародници,

Знам, че мен ме няма. Няма нито един кандидат от нито една основна партия няколко месеца преди изборите. Знам, че всички сте запознати отдавна с кандидатите на далечна Америка, но си нямате и най-малка идея за кого самите вие трябва да гласувате на нашите избори през ноември.

Това не е случайно. Разпределителите на властовите порции в страната заявиха открито, че не искат да се опетни техният кандидат. Други, по-малки фигуранти, са толкова зле, че не могат да се разберат кой да е. Трети чакат последната дума от сарай или посолство.

Докато слушахте за първичните резултати в САЩ, президентските избори в Австрия, референдума във Великобритания и новия министър-председател там, в България се случи едно голямо нищо.

Не може в 21-и век и в ЕС всички решения да се взимат задкулисно, а хората, без да са чули и дума за идеи, планове и платформа, да гласуват "на сляпо" в полза или против това, което Бат Бойко е решил.

За да си достоен кандидат, трябва да влезеш в битка. Да, в нея ще има кал, но трябва да се докажеш с дела, думи и близост до хората, за да ти се доверят и да те припознаят като техния президент. И битката трябва да е твоя собствена, а не на пешка в играта на Бойко, Гоце и Доган.

Нас ни взимат за идиоти. Сигурен съм, че ако намерите 10 бивши съученици на депутати и министри, 9 от тях ще ви кажат, че са били най-големите дупки на класа. Израсли като дребни далавераджии между апаратчици и бивши доносници. Така може общо да се опише терминът "политическа класа". И няма защо да се чудим, че доверието в парламента е 9 процента, а в правителството - 28.

Аз искам промяна. Влизам в тази битка, воден от убеждението, че България има нужда от достоен президент - човек над злободневието на дребните сплетни и с достатъчно ясна и трезва преценка кое е най-важно за страната сега и за десетилетие напред. Защото живеем в трудно и непредсказуемо време - между разколебаната цялост на ЕС, потокъ от хора, мигриращи към Европа, нарастваща несигурност на Изток, тероризъм, популизъм и възраждане на тлеещи конфликти.

Сред всичко това ние не сме изолиран остров на СПА туризма, както се самоубеждава премиерът. Ние носим своята отговорност. Трябва ясно и категорично да решим – Европа ли сме или само усвояваме еврофондове? Демокрация ли сме или, когато ни изнася, може да затворим очи? Не може хем да искаме да са ни чисти улиците, да ни е подредено и да имаме високи заплати, хем да сме в Евразия.

През 2004 г.се присъединихме към НАТО, което даде нова мощна защита на страната ни. И трябва да отговорим на изискванията и стандартите на организацията. Това е пътят, който ние, българите, сами избрахме въпреки опитите да ни изкарат евразийци. И трябва да защитаваме пътя си, а аз като президент ще се използвам правомощията си да защитавам вас от тройкаджиите в парламента, които в такива времена могат лесно да се изкушат да нарушават конституцията.

Аз съм с вас! И между вас. Без слушалки и черни очила около мен, без бронирани джипове, без кухи фрази. Ще работя за това да живеем по-добре. Заедно с вас. Всеки ден ще правим крачка към по-силна, по-достойна и по-европейска България.

Искам след 5 години да съм постигнал това: България е уважавана и надеждна държава, която не се извърта според настроенията на други сили, а е последователна в отстояването на сигурността, мира и просперитета в Европа.

Мен обаче ме няма. Няма и да ме има. Ще ви кажат за кого да гласувате - когато се появи някоя пешка.

Успех ви пожелавам и благодаря за вниманието!

Бюджетът на ЕС

Една деликатна тема


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK