Мнения Daily - Как се отдалечихме от Европейския банков съюз
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Как се отдалечихме от Европейския банков съюз

Тъй като е малко вероятно ЕЦБ да признае резултатите от стрес-тестовете на банките, евентуалното присъединяване към ЕБС ще изисква нови.

Мнения Daily - Как се отдалечихме от Европейския банков съюз

И още: Скандалът в Гранична полиция е само върхът на айсберга; Равносметка: РБ реално не съществува

9542 прочитания

Тъй като е малко вероятно ЕЦБ да признае резултатите от стрес-тестовете на банките, евентуалното присъединяване към ЕБС ще изисква нови.

© Kai Pfaffenbach


Позиция

Как се отдалечихме от Европейския банков съюз

От коментар на Ивайло Яйджиев на сайта на Института за европейски политики

В събота бяха огласени резултатите от стрес-тестовете на българския банков сектор. С това дълго упражнение се завършва изпълнението на почти всички ангажименти, поети за възстановяване на доверието след случилото се с КТБ. През 2014 г. на консултациите при президента политическите партии се обединиха "незабавно да стартира процедура за влизане на България в Единния банков надзорен механизъм" с цел присъединяване към Европейския банков съюз (ЕБС), като тогава се смяташе, че тези стрес-тестове ще са необходимата първа стъпка. Две години по-късно обаче България изглежда все по-далеч от тази цел, а говороренето за ЕБС спря.

Резултатите показват една до голяма степен стабилна система, дори и в утежнения сценарий на стрес-теста, макар това да се отнася най-вече за тези с чуждестранни собственици. Резултатите са чувствително по-добри от тези на европейските банки, обявени в началото на месеца, и проблеми с институции в Италия, Ирландия, Австрия и Германия.

Притеснителното е само, че огромното мнозинство от направените корекции (общо 665 млн. лв. или 0.8% от общите активи) се случват в две банки с български собственици, като около 420 млн. са корекциите само за ПИБ, третата най-голяма банка в страната. Така нейният капитал се свива до 5% – близо до регулаторния минимум от 4.5% от рисково претеглените активи, като само с Инвестбанк остават с капиталова адекватност под 11% след прегледа на активите.

Същите две банки имат и единствените отрицателни резултати при утежнен сценарий, като за ПИБ капиталът пада до - 6.9%, което обяснява и усилията на банката за повишаване на капиталовата адекватност в следващите месеци. В стрес тестовете липсват особени данни за рискови експозиции със свързани лица – именно проблемът, който доведе до краха на КТБ.

Прегледът на активите отново поставя въпросът за присъединяването към Европейския банков съюз. Именно провеждането на такъв анализ от страна на ЕЦБ е предварително условие за това. За съжаление беше направен съзнателен избор това упражнение да не се проведе паралелно и не от ЕЦБ и освен ако ЕЦБ не реши да признае резултатите, което е малко вероятно, присъединяване към ЕБС ще изисква повторение на тези сложни и дълги тестове. Нещо, което банките едва ли биха искали да се случи.

В наш доклад от 2015 г. посочихме няколко причини защо би било разумно България да се присъедини възможно най-скоро към ЕБС, сред които: възможността за европейски "надзор над надзора" на БНБ, повишаване на финансовата стабилност с оглед структурата на банковата система, възможността за участие в решенията на ЕБС, както и като стъпка към влизане в еврозоната.

Развитията в ЕС през 2016 г. и реалната опасност от "Европа на две скорости" също водят до извода, че България трябва да предприеме стъпки към ЕБС колкото се може по-скоро или да рискува да остане "извън борда" на основни интеграционни процеси.

След стрес-тестовете тези аргументи остават напълно валидни. Положителните агрегатни данни за стабилността на банковата система означават, че именно сега би бил правилният момент за пристъпване към ЕБС, тъй като ще можем да представим силни аргументи за присъединяване.

За съжаление обаче начинът на провеждането им (самостоятелно, а не заедно с ЕЦБ) и откритите, но очаквани проблеми в третата по големина банка (която би била една от трите под директен надзор от Брюксел като част от ЕБС) вероятно силно ще ограничат намеренията за подобна стъпка – въпреки уверенията след колапса на КТБ.

МВР и Гранична полиция

Скандалът е само върхът на айсберга

От кореспонденция на Николай Цеков за "Дойче веле"

Оповестяването на скандален договор между Гранична полиция и обвинен в каналджийство предприемач е официалният мотив за светкавичните оставки на шефа й - главен комисар Антонио Ангелов, и заместника му - старши комисар Йотко Андреев.

Договорът с въпросния предприемач за над 100 хил. евро е по линия на мерките за затягане на граничния контрол, финансирани с европейски пари, които е щял да прибере човек, официално разследван за незаконен трафик на мигранти през страната. Назряващият огромен скандал между Брюксел и София без съмнение е бил импулсът за премиера Борисов да поиска оставката на двамата началници на Гранична полиция.

"Тези европейски пари са били предназначени за конкретни мерки по укрепването на българско-турската граница. Фактът, че Гранична полиция е имала преди скандала още един договор със заловения да превозва нелегални мигранти бизнесмен, говори, че ведомството не се интересува с кого си има работа и че поддържането на подобни контакти обслужва личните интереси на неговото ръководство. Няма дори смисъл да се говори за корупция – тя наднича отвсякъде", категоричен е бившият началник на Гранична полиция Валери Григоров. Според него случилото се е само върхът на айсберга.

Той е на мнение, че пораженията в системата за управление на националната сигурност не се свеждат само до безпринципната кадрова политика за партийни назначения на некомпетентни и незаинтересовани от пряката си работа ръководители. Липсва стратегия за управление и координация между службите. Неутрализирана е имунната система в сигурността, която трябва да предотвратява навлизането и окопаването в нейните звена на лица, свързани с лобирането за корпоративни и корупционни интереси.

"За шефове в системата се назначават хора и екипи, които нямат експертни умения да анализират случващото се и чиято вярност към управляващите партии се възнаграждава с отлични за България заплати, с осигуряване за първа категория труд и с екстри - като служебни автомобили и лични секретарки. В системата на МВР се ширят фрапираща некомпетентност и безотговорност, които са среда за безпринципни назначения, за прикриване на нарушения, престъпления и корупция", коментира Григоров.

За актуалния скандал в Гранична полиция генералът от запаса казва следното: "Името на подалия сега оставка заместник-началник Йотко Андреев се свързваше преди назначението му в Гранична полиция със съмнителни случаи на раздаване на българско гражданство - в качеството му на заместник-началник на сектор "Миграция" в МВР и член на съответната комисия към президентската администрация. Същият Андреев е бил и председател на Комисията за обществените поръчки в Гранична полиция, която е сключвала договори за съвместна дейност с въпросния предприемач, уличен за трафик на нелегални мигранти. Всъщност оставката на Андреев изобщо не означава, че провалилият се началник се готви да напусне МВР. За него вече е подготвена нова длъжност – началник-отдел отново в сектор "Миграция".

Григоров посочва още, че МВР и Гранична полиция от години са полигон за противоречиви "реформи". Системата е издигнала стена между себе си и обществото, а заетите в нея се интересуват основно от това как да запазят статута и привилегиите си. Политическите назначения на некомпетентни, но послушни администратори допълнително допринасят за провалите.

Един от тях несъмнено е добре смазаният механизъм за трафик на бежанци и нелегални мигранти от югоизточната към западната граница на България. "По границите се командироват полицаи, войска и жандармерия, а резултатите остават непроменени", отбелязва Григоров.

Статистиката говори красноречиво за ефикасността на действията по опазването на българските граници: през последния месец сръбската гранична охрана е върнала на България 2275 нелегално преминали границата мигранти.

Равносметка

РБ рално не съществува

Радан Кънев, лидер на ДСБ, в интервю за списание "Клуб Z"

Три години по-късно не просто целите не са постигнати, но и Реформаторският блок престана да бъде инструмент за постигането им. Не можем да не отчетем грешките, заради които се провалихме в резултата. Първата беше поетапното, но доста скоростно ограничаване на ролята на гражданите в РБ до степен на практическо разформироване на Гражданския съвет.

И вместо до сближаване на позициите на партиите до обща политическа воля стигнахме постоянното увеличаване на партийния егоизъм и преследване на партийни стратегии за сметка на общите. Покрай местните избори това беше докарано до крайност. След тях на практика трудно можем да говорим за реално съществуващ Реформаторски блок.

Общата воля беше заменена от сложна система от самостоятелни отношения на отделните партии в РБ с ГЕРБ. Целта на това беше, ако позициите на една от партиите в управлението бъдат отслабени, тя да бъде заменена от друга. Сигурна рецепта за провал.

Когато главата на изпълнителната власт играе и ролята на посредник със съдебната власт и на посредник между власт и опозиция в законодателната власт, това е псевдомонархическа роля в парламентарна република. Нещо, което наистина ще има тежки последици, независимо как се казва човекът. Така изглежда още по-важно да има дясна алтернатива на модела на управление – псевдосултанския.

Но по-тревожното е друго – има опасност на предстоящите избори да не можем да направим разлика между кандидатите на ГЕРБ и на БСП. В последно време Борисов си позволява серия от външнополитически послания, която дори Георги Първанов не си е позволявал в "най-добрите" си години като президент. Едно от тях се повтаря упорито и то е, че западната коалиция, Франция, Англия, са виновни за вълната от тероризъм заради намесата си срещу "Ислямска държава" в Ирак и Сирия.

Направи ми силно впечатление, че бяха цитирани държавните ръководители на Азербайджан, Узбекистан и Казахстан като аргумент за погрешната западна политика в Близкия изток (...). Това дава представа как Борисов вижда не просто външнополитическата ни ориентация, а и бъдещия модел на управление - полуавторитарен режим от семеен тип, какъвто е налице в цитираните държави.

Ако погледнем обаче реалните настроения – около ¾ от българите са привърженици на ЕС, и то на консолидиран ЕС. Огромна част от хората са убедени, че националната ни сигурност минава през стабилни отношения в НАТО и виждат заплаха от съседите ни от Изток – Русия и Турция.

Позиция

Как се отдалечихме от Европейския банков съюз


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  gembirdkz avatar :-|
  gembirdkz

  Аз пък да му кажа на Радан,че след Бююк не РБ не съществува,ами Б-я не съществува вече като правова държава.Имаме едни страхливец за премиер и подмазвачи покрай него!!!
  Къде са политици като Христо Иванов?

 • 2
  mammita avatar :-|
  mammita

  Ще обясни ли някой на този Ивайло Яйджиев, че ЕЦБ не може да провежда стрес тестове у нас. ЕЦБ е надзорен орган на банките в Еврозоната. Ние не сме в Еврозоната. Не знам какви европейски политики бистрят в тоя институт, ама явно не са наясно с основни такива. Хубаво е човек като не разбира да не коментира. Аз не разбирам от европейски политики и не ги коментирам. Най-малкото ще ме е срам да говоря глупости, ама явно на други не им пука от това.

 • 3
  regular_observer avatar :-|
  regular_observer

  Не може със СИК и с ЕС.

  Трябва с единия.

  За сега СИК води на ЕС. Уверено води.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.