Мнения Daily: Кратка програма за приятелство с Русия

И още: Разцеплението вляво - икономически, а не политически причини

   ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
   ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА

От коментар на Ясен Бояджиев в Deutsche Welle

"Президентът следва да отстоява разбирането, че България е приятелски настроена към Русия." Това е едно от най-важните задължения ("обязаности"), които в предизборната си платформа "За България, която обичаме" българските социалисти вмениха на своя кандидат и довчерашен генерал, привързан по разбираеми причини към руската летателна техника. Човек не спира да се пита какво е искал да каже авторът му. Нали и без това повечето българи като цяло били приятелски настроени към Русия. Какво налага това настроение да се "отстоява"? И пред кого трябва да се доказва?

Проблемът очевидно не е с настроенията спрямо руския език, руската култура, руската водка или руските туристи – те си остават непроменени. Проблемът е с руските власти, руската политика, руските интереси (а оттам и с руските пари). По отношение на тях България изглежда настроена по-скоро неприятелски, а според Москва – даже враждебно и конфронтационно. Как да се поправят грешките? Всекидневните сърцераздирателни оплаквания, политическите декларации, пламенните речи по митинги и пленуми на социалистите дават предостатъчно материал да се допълни платформата им с конкретни мерки – нещо като кратка програма за приятелство с Русия в шест точки:

1. Възобновяване строителството на руската АЕЦ "Белене", най-добре по стария вариант – с частично руска собственост, с руски пари назаем и с български държавни гаранции. Нищо че така България ще задлъжнее с много милиарди, ще задълбочи необратимо енергийната си зависимост от Русия, ще съсипе енергийния си пазар и че всъщност централата е икономически безсмислена, защото просто страната няма никаква нужда от нея. Но пък руските политически и икономически интереси имат нужда. Ще спечелят и техните многобройни застъпници и приятели в България - изпълнители, подизпълнители, строители, консултанти и просто политкомисионери.

2. Възобновяване на проекта "Южен поток", най-добре в първоначалния му вариант - с руска собственост, руски изпълнител и руски монопол върху тръбата. Нищо, че така България ще наруши европейските правила и ще бъде санкционирана (може пък и да се размине в сегашната евробъркотия); нищо, че страната ще се обрече още по-здраво на руски газ и че всъщност този газопровод изобщо не ѝ трябва. Но пък на Русия ѝ трябва, за да заобиколи Украйна и за да си има още едно политическо оръжие срещу Европа. А и за нейните приятели в България ще е много печелившо пак да уредят фирмите си с многомилиардната поръчка.

3. Да се извиним за "позорните" и "предателски" изявления на сегашния президент за анексията на Крим, който за нас бил Украйна, за незаконното преначертаване на границите и т.н. Да не обръщаме внимание на струпването на руски оръжия във и около Черно море, а само на платноходките, мира и дружбата.

4. Неотменно да настояваме за отмяна на европейските санкции. Програмата максимум е да си имаме хем руските проекти, хем европейските фондове. Но когато последните намалеят или спрат, какво повече да чакаме - можем да се отпишем от Европейския и да се запишем в Евразийския съюз. Което, разбира се, е по-далечна стратегическа цел.

5. Да не забравим самолетите – трябва да подновим за постоянно руския абонамент за поддръжка на МиГ-овете и да си ги имаме завинаги. Което не означава да не купим и западни самолети, ако комисионите са добри. Така или иначе и отписването от НАТО остава като дългосрочна и стратегическа цел, понеже изглежда много неприятелско към Русия.

6. За 500-те хиляди руски собственици на имоти сме подготвили вече подарък (засега на първо четене, наесен и на второ) – закон, който ще им даде възможност на цената на апартамента си да се сдобият със статут на "постоянно пребиваващи". Още по-приятелско ще е след време да им дадем и по един паспорт, че да могат да си пътуват из Шенген, а и да гласуват тук.

Някои ще кажат, че този сценарий е мрачен и абсурден. Дано. Само че бъдете сигурни, че желаещите да го изпълнят са много и силни, а в Европа и света се задават бурни времена, така че нищо не бива да се изключва. Пък и да отстояваш приятелството с Русия, дори като обещаваш невъзможни неща, носи добри дивиденти.

Разцеплението вляво

Икономически, а не политически причини

От интервю на депутата Методи Андреев (ГЕРБ) за faktor.bg за разрива между АБВ и БСП за президентските избори

Kонтролът върху ген. Радев е само катализаторът на процесите, които се случват в БСП и АБВ. Трябва да се върнем в миналото, когато АБВ се отдели от БСП. И сега, и тогава разривът беше на икономическа, а не на политическа основа. И сега, и тогава ябълката на раздора беше кой да строи и кой да прибира комисионите от енергийните проекти на големия шлем на Първанов. Ако са правили двете партии сметки да са заедно на тези избори, безспорно са разсъждавали как да се преразпредели влиянието на различните корпоративни лобита, особено в енергетиката. Заговарянето на Борисов за възраждане на проектите от големия шлем е довело до изостряне на противоречията. Невъзможно е стратегическо партньорство между АБВ и БСП на този етап, защото не само руските им шефове, но вече и избирателите им в България не могат да разчитат на тях.

Що се отнася до Радев, по една телевизия дадоха сума ти ефирно време на Ивайло Калфин, за да се обяснява как Радев нямал нищо общо с Кремъл. Но как генералът се оказа по-разпознаваем и желан от самия Миков, Мая Манолова, Румен Гечев и редица други лидери в БСП? Това говори за задкулисна договорка под патронажа на Русия и Путин. Вероятно им е казано в прав текст, че ако и сега се издънят, Москва ще търси нови проекти в България, а на тях не могат да разчитат. Тази кандидатура се оказа последният шанс на московските партии да заслужат доверието на своя господар в Кремъл.

Реализирането на този избор на "Дондуков" 2 означава и промяна на геополитическата ориентация. Това е заявката, която Радев и менторите му внушават на обществото. Г-н Радев има тежък комплекс - той не разбира защо е бил началник на ВВС на страна, член на НАТО. Може да е прекрасен пилот, много интелигентен човек, но не е разбрал най-важната ценност. Неговите чакри за възприемане на съвременния свят са отдавна затворени. Неговият мозък явно е татуиран с петолъчка, сърп и чук.

Целта на Русия е постепенно в България да се насади нихилизъм – отричане, че държавата може да направи нещо добро. Да се внуши на българина, че за всичко са виновни лошият Запад, НАТО, Европа и особено САЩ. Няма съмнение, че през последните години се отделя огромен ресурс за тази мръсна пропаганда. Ще дойде момент, когато ще се постави ребром въпросът на референдум дали България да остане в ЕС и НАТО. И с президент като Радев, плюс обработено обществено мнение, продажна интелигенция и създадена добра мрежа за купуване на гласове това може да се случи.

Русия никога няма да се откаже да влияе върху развитието на България. Затова днес повече от всякога е нужно да осъзнаем, че сме част от най-мощната военна организация НАТО и от най-мощния икономически съюз ЕС, който въпреки проблемите си продължава да бъде такъв. Заради това ще ни атакуват и дестабилизират непрекъснато.

Коментар +

Бедни, бедни генерале... Защо не си дослужи службата и не изпълни докрай армейския си дълг, за който се бе клел и държавата даде толкова пари да те обучава все на Запад от нея! Истинската политика е много по-сложна от висшия пилотаж и това бе първата причина да се замислиш дали на България й е нужен още един дилетант по върховете на държавата... Сега обаче не викай Олелееее! Да си мислил, преди да катапултираш от последния летящ български боен самолет. Добре, и да е предпоследният! Това не променя радикално нещата.

Николай Слатински във Фейсбук за "узурпирането" на кандидатурата на ген. Радев от БСП и намерението на АБВ да издигне своя номинация

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


10 коментара
 • 1
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Същото може да се напише и за САЩ и ЕС - раздаваме всичко, подаряваме всичко на нашите нови батковци и готово. Всъщност така и правим. Слушкаме и изпълняваме каквото ни кажат. Дишаме когато ни кажат да дишаме даже ;) нищо, че още не го осъзнаваме.

 • 2
  k.kristev avatar :-|
  кръстьо кръстев

  Никой от ЕС и САШ не го интересува как са българите съсипаха цялата икономика.Сега ни зариват с техни стандарти за изпълнението на които взимаш кредит от тях и купуваш мсшини от тях плащаш цял живот.а те са на супер далавера

 • 3
  venelingeologia avatar :-|
  venelingeologia

  "Мухата се оплакала от умора: цял ден орала на рогата на един вол". Нинова може и да не е толкова търпелива, както заявяваше преди да ритне плажния чадър над пясъчния замък. Оживена реакция на разни редакции...

 • 4
  yrz55483612 avatar :-|
  miltaka

  Най-големия враг на България и народа ни са безмозъчните русофили (идейни и финансови), които неспирно работят за интересите на ПутЯновата руска мизерия! Освен дето в впрегнал собствения си народ в ярема на мизерията, посредствеността, затъпяването и оскотяването-той се опитва да налага просташкия си модел на управление и върху съседните държави. Грузия и Украйна се усетиха и то благодарение на активното си гражданско общество, а не политическия им елит подчинен на руския интерес!! Но вижте какво се случи, когато грузинските и украинските роби въстанаха?!? НеоИмператорчето с джуджешки ръст веднага започва война за да наказва непокорните. Не се залъгвайте-българския политически "елит" е тотално зависим от руската политико-икономическа върхушка, така че очаквайте да бъдем продадени за жълти копейки на руските юдеи (властта се държи основно от олигарси с еврейско потекло, вкл. Шутя) ако властта в България се държи от БСП, АБВ, ДПС, яТака. В момента в който тези предатели имат малко власт-биха направили всичко възможно да поставят държавата и народа в поза "партер". Това много добре се видя при "управлението" на Орешарски+ДПС+БСП+яТака!! Правете си изводите на база на голямо и разнообразно количество инфо, българи!

 • 5
  raz_2_tri avatar :-|
  Dimitar Pehlivanov

  До коментар [#1] от "mickmick":
  никой лидер на западна държава никога не се изцепвал публично (за разлика от Путин), че сме "братя" и "братски държави". Западът казва - животът е борба, пази се и си гони интересите, никой никому не е длъжен! Ние сме тези, дето се натискаме и слушкаме този или онзи! За разлика от Путя, дето публично ни гали по главичката, бля:-(

 • 6
  raz_2_tri avatar :-|
  Dimitar Pehlivanov

  спрямо нас руснаците непрекъснато проявяват една лигава фамилиарност, която поне на мен ми е доста противна, както и непрекъснатото вменяване на някакви задължения! Каквото сме им дължали, са си го взели с лихвите, точка!

 • 7
  hirschfeld avatar :-|
  hirschfeld

  Много слабо, ама много. Чак не вярваш, че Явор е толкова бездарен.
  Колкото до руските самолети, друго си е да си купим Ф16 на 35 години :)

 • 8
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  До коментар [#5] от "raz_2_tri":

  Да, западът винаги е бил в ролята на строгия чорбаджия. И ясно е показвал, че сме слуги. А на слугите не се казва, че са братя..

 • 9
  alehandro77 avatar :-|
  alehandro77

  Всички тези мисли са излишни. Предлагам да приемем САЩ, ЕС и Русия единствено като пазари и интереси...няма братя, няма сълзи, има само интереси!!! Да успяваме като малка държава да продаваме на великите...е това ще е велико...

 • 10
  abv avatar :-|
  boris

  Ако т.6 не дай боже стане , това ще е края на България .


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал