Мнения Daily - Газов покер вместо политика
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Газов покер вместо политика

Проекти като "Южен поток" целят единствено да парират опитите на конкурентите на "Газпром" да проникнат в региона.

Мнения Daily - Газов покер вместо политика

И още: Президентските избори - а кой ще представлява Запада?; Надстрояването на Японския хотел - кой е идиотът

5239 прочитания

Проекти като "Южен поток" целят единствено да парират опитите на конкурентите на "Газпром" да проникнат в региона.

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ


Позиция

Газов покер вместо политика

От кореспонденция на Николай Цеков за "Дойче веле"

На 4 и 5 септември във Варна ще бъде представена бизнес концепцията за изграждането на рекламирания от премиера Борисов Балкански газов хъб. Интерес към нея досега са проявили руският монополист "Газпром", държавната петролна компания на Азербайджан СОКАР, компаниите ОМV, BP и "Ротшилд".

Десет дни по-късно се очакват първите достоверни резултати за наличието на промишлени запаси на български нефт и газ в Черно море. Те ще бъдат оповестени от консорциума, който от април извършва дълбоководни сондажи в находището "Хан Аспарух". Защо София бърза с представянето на идеята за газов хъб и какви ползи би имала България от реанимацията на разпадналия се проект "Южен поток"?

Международният консултант в проучването на нефт и газ Васко Начев напомня, че България е единствената членка на ЕС, която продължава да получава 100% от необходимия й природен газ от един единствен доставчик. Вместо да се потърсят алтернативи за намаляване на тази зависимост, пред българската общественост от години се разиграва истински газов покер. Покрай непрекъснато изплуващите и потъващи мегаломански проекти страната пропуска да реализира някои по-малки, но практически полезни инициативи, които биха променили съществено пълната й зависимост от руския газ, убеден е експертът.

"В страната бе създадена истинска психоза около начинания като "Южен поток" и "Турски поток". Но това са неосъществими в близкото десетилетие проекти, които целят единствено да парират опитите на конкурентите на "Газпром" да проникнат в региона. Причината е много проста – потреблението на газ в ЕС нараства едва с 0.2% годишно и няма как да бъдат употребени предлаганите от Русия нови огромни количества от над 60 млрд. куб. м.

Заблуда за българската публика са и митовете за предстоящо газово Елдорадо в Черно море. Премиерът Борисов говори за него като за вече действащо находище. Едва 25-30% от сондажите в райони, смятани за перспективни, потвърждават подобни надежди. Дай боже да се потвърдят мечтите на Борисов, но покрай шумотевицата България така и не успя да си напише домашното поне в частта за изграждането на връзки с газопреносните системи на своите съседи", изтъква Начев.

Експертът посочва техническите провали при осъществяването на газовата връзка с Румъния при Русе и липсата на предприемачи, които биха искали да пренасят газ през евентуален българско-гръцки интерконектор. "В момента руски газ се трансферира към Турция на смешната цена от 1.85 долара за 1000 куб. метра. Освен в България подобни нищожни транзитни такси няма в нито една европейска страна.

В същото време засега никой не иска да пренася газ от Гърция за България през пробно създадената реверсивна връзка, защото експлоатиращият я българско-гръцко-италиански консорциум иска невероятните 18 евро за 1000 куб. метра пренос. Високите такси се диктуват от инвеститорите (50% от общия капитал принадлежат на "Булгартрансгаз" – б.а.), които искат бързо да си приберат парите независимо от пораженията върху пазара и европейската политика за диверсифициране на източниците на енергийни доставки.

Съдете сами кой в крайна сметка извлича ползи от така наложената конюнктура. Във всеки случай сред печелившите са и "добре мотивирани" чиновници в държавния енергиен монопол. За тях най-важно е поредният заплащан от държавата енергиен проект да отвори своята разходна част", смята Начев.

Според него бъдещето на газовия пазар не е в закрепостяващи и скъпоструващи дългосрочни доставки по газопроводи, а в спотовите сделки за купуване на втечнен газ на променящи се конкурентни цени и в изгражданите за приемането му терминали.

Според финансовия консултант Илиян Василев четвърт век след падането на комунизма българските управници продължават да упражняват в енергийния сектор същото влияние, което е характерно за Русия. Той смята, че евентуален хъб край Варна не може да бъде търговска платформа, която да печели от газови доставки за съседите. Освен че потреблението на газ в България е много малко, в страната няма изградени и необходимите за печеливш реекспорт големи хранилища, които да гарантират стабилност в подаването на газ към региона при пиково потребление и екстремни ситуации.

Президентските избори

А кой ще представлява Запада?

От коментар на Любен Обретенов в "Клуб Z"

Предстоящите президентски избори ще бъдат сблъсък Изток-Запад в геополитически смисъл, прогнозират социолози и политолози. След близо 27 години преход у нас целта да сме истинска западна демокрация отдавна трябваше да е изпълнена - ако въобще това е била целта, разбира се. По-интересното в случая е кой точно ще представлява Запада на политическия тепих наесен. Защото такъв кандидат-президент към момента няма.

Който и да е номинираният от ГЕРБ, той няма да отправя различни послания от тези на премиера Борисов. А единственото, което той прави напоследък - като изключим рязането на ленти по пътищата и пребиването на дузпи на "ЦСКА 1948" - е да хули Европа. Да, вярно, ЕС все още не успява да намери добро решение за проблема с бежанците. Но няма как хем да се хвалиш колко европейски пари си усвоил, хем да хулиш държавите, чиито данъкоплатци имат най-голям принос за тях. И да ги съветваш да бъдат по-благосклонни към Турция, която все по-малко отговаря на критериите за западна демокрация.

Именно в критични ситуации се вижда дали наистина един политик е убеден европеец, или европейското присъства само в името на партията му. "Философи много, демократи много...". Това е отношението на Борисов към онези, които твърдят, че България трябва да остане лоялен член на ЕС и НАТО в тази нелека ситуация.

Да се очакват европейски послания от българската левица винаги е било празна работа. Първоначално БСП и АБВ се обединиха около един генерал, прочул се като "натовец с особено мнение", за когото съвместните действия със съюзниците ни са по-унизителни дори от Ньойския договор. След разцеплението АБВ ще издига собствен кандидат. А прозападните тежнения на Първанов са като АЕЦ "Белене" и "Южен поток" - за тях се говори, но никой не ги е виждал.

Накратко: Западът няма да намери свой защитник в двете най-големи партии. Дали ще успее да се приюти в някоя от останалите парламентарни формации е въпрос с повишена трудност. Реформаторският блок е най-категоричен в прозападната си ориентация, но неговият кандидат, който и да е той, е предварително обречен - защото не всички партии от блока ще работят за неговата кампания, а някои откровено ще предпочетат съглашателство с ГЕРБ.

На теория реформаторите имат шанс да стигнат дори до балотаж. Защото въпреки цялата хибридна пропаганда избирателите у нас, които биха гласували за кандидат с прозападна ориентация, са достатъчно много. Силна кандидатура обаче може да излъчи само силна политическа формация, каквато РБ не е.

Спорно е доколко и патриотичната кандидатура на Красимир Каракачанов отговаря на определението прозападен политик. Защото такъв политик би трябвало да се възползва от факта, че България е член на ЕС и НАТО, за да защитава националната ни сигурност от попълзновенията на двете големи евразийски държави, с които граничим. В едно от последните си изявления Каракачанов обясни, че Брюксел, Вашингтон и Москва за България са почти едно и също. Освен това зад гърба му стои и "Атака", чийто национализъм отдавна се изчерпва с коленопреклонно възхищение пред Владимир Путин.

В края на 90-те години и началото на новия век прозападните политици у нас имаха мнозинство в парламента, собствено правителство и президент. Днес могат само да мечтаят да са коректив на нечие управление. Има много обяснения за това, но този факт е сред най-красноречивите за провалилия се български преход.

Надстрояването на Японския хотел

От 16 май насам регионалното министерство 6 пъти е установило нарушение на заповедта за спиране на надстрояването, но засега собственикът е по-голям от държавата.
Фотограф: Надежда Чипева

Кой е идиотът

От коментар на Цветелина Иванова в webcafe.bg

Нормалният човек не интерпретира закона, не го оспорва и не му се двоуми. Той полага усилия, за да живее в синхрон с него и да не пречи на другите. Изпитва известно неудобство да влиза с автомобила си в забранени улици, да спира на инвалидни места и да прави всякакви други дребни или едри закононарушения.

Но когато същият този нормален човек гледа с изумление как в продължение на три месеца държавата не може да се справи с едно нагло, арогантно и непрекъснато закононарушение, няма начин да не започне да си задава въпроси. Като например: Кой е идиотът? Дали онзи, който прави, каквото си иска? Или онзи, който чинно пуска sms-и за Синя зона, плаща си данъците и се мъчи да живее в съответствие с някакви правила.

Погледнете какво се случва в "Японския хотел" (пардон, "Маринела"-та) и се опитайте да си отговорите кой е по-големият идиот.

Въпреки че още през месец май ДНСК забрани надстрояването на хотела, до ден-днешен няма сила, която да спре устрема на асеновградския Хилтън - Ветко Арабаджиев. Не го спряха всекидневните проверки на полицията, инспекцията по труда и строителния надзор, не го спряха дори техниците на ЧЕЗ, които прекъснаха тока на обекта принудително.

Скръбната равносметка сочи, че от 16 май насам регионалното министерство 6 пъти е установило нарушение на заповедта за спиране на надстрояването, като всеки път от страна на министерството, Дирекцията за национален строителен контрол и Инспекцията по труда налагат глоби и назначават нови проверки.

За момента обаче собственикът е по-голям от държавата. Глобите се плащат, решението на ДНСК се обжалва в съда, делото се точи като турски локум, а хотелът продължава да се надстроява - в извънработно време.

Докато четете този текст, строителят на съвременна Маринела празнува 60-тия си юбилей в Сен Тропе. А НАП напомня, че имате две седмици да си платите данъците, преди да ви запорират заплатата.

Позиция

Газов покер вместо политика


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK