Мнения Daily - Гласът ти има значение, покрещи малко

И още: Социологията - начин на употреба; Не коментирам идиоти

Кога за последно си отстоявал някоя кауза? Не, шерването във фейса не се брои. Не би имало значение ли? Еми няма, защото малко го правят.
Кога за последно си отстоявал някоя кауза? Не, шерването във фейса не се брои. Не би имало значение ли? Еми няма, защото малко го правят.    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Кога за последно си отстоявал някоя кауза? Не, шерването във фейса не се брои. Не би имало значение ли? Еми няма, защото малко го правят.
Кога за последно си отстоявал някоя кауза? Не, шерването във фейса не се брои. Не би имало значение ли? Еми няма, защото малко го правят.    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ

Позиция

Гласът ти има значение - покрещи малко

От текст на Боян Юруков в блога му yurukov.net

До президентските избори остават 66 дни. Кандидати няма. Официално поне. Неофициално се пускат контролирано имена в медиите – лакмус за настроенията народни.

Кандидати няма. Лица няма. Дебати няма.

Не говорим за приоритети. Не се обсъжда къде и в кого са дефектите и кой е пътят напред. На екрана не търсим визия, а разплитащи се интереси. Това, че хората не познават издигнатите, дори помага. Отвратените няма да гласуват, изморените ще козируват, циничните ще плюят и ще си сипят още едно. Гласове винаги може да се уредят – къде с реклами, къде с подаяния или заплахи. Колкото по-близо до изборите я/го обявят, толкова по-голям хаосът и по-трудно ще затъне.

Гласът няма значение. Не твоят глас – той има голямо значение. Точно затова нямаме кандидати в момента. Ти си виновен. Ако масата не действа по инерция, а по убеждение, вотът би бил непредвидим. Бесовете, водещи към наказателен вот, също са убеждение, стимул към действие. Навярно най-лошият стимул да се гласува и то с не по-малко лоши последствия, но стимул въпреки всичко. Гласът ти има значение, защото, когато е даден с убеждение, може да обърка доста сметки.

Изборите обаче са глас – глас народен, глас единствен. Той е без значение. И не, не защото някой го купува, открадва и фалшифицира. Този глас няма значение, когато е глас в пустиня. Ние го правим такъв. Крещи по веднъж през няколко години и никой няма да те чуе или разбере. Обади се извън тях и изведнъж си платен, протестър, путинофил, русофоб, соросоид, олигарх, мутра. Именно затова в Русия, Турция и Иран не арестуват гласуващи, а журналисти и опозиционери. Последните далеч не ограничават крещенето си до един-единствен ден.

Изборите не са демокрация. Те просто пренареждат сцената. Демокрацията е онова, което се случва преди и след изборите, но не и в деня. В деня на вота прибираме мегафоните, милионите, печатниците, лостовете – всичко в една урна. Без тях оставаме равни – образовани и неграмотни, интелигентни и глупаци, крайни и умерени, циници и оптимисти. Накрая се отваря урната и който е бил там, взима колкото може. Който не е бил, се чуди откъде ония другите имат милиони, мегафони, печатници и лостове. Изборите рядко пренареждат по-сериозно сцената – най-вече защото повечето от нас не се появяват.

Изборите не са демокрация. Демокрацията е да крещиш до 6 ноември. Демокрация е да видим лицата на кандидатите, да се запознаем, да говорим. Всички имат дъски за дялкане. Повечето имат даже скелети в гардеробите. Посочете ми когото и да било и ще ви дам няколко причини да не става за президент. Няма идеален кандидат, има добър баланс. Изборите са компромис, който правим. Демокрацията е да обсъдим този компромис и да живеем с него след това.

Тази демокрация сдадохме. Не, не ни я отнеха и не, не са виновни "другите". Просто не се явихме. Кога за последно си отстоявал някоя кауза? Не, шерването във фейса не се брои. Незаконен строеж, корупция, замърсяване или рушене на улица. Това е участие. Не би имало значение ли? Еми няма, защото малко го правят. Също като политически дебати на местно ниво, като гоненето на общинските съветници какво и как харчат, като доброволчеството и личната ангажираност.

Политиката не е в парламента и сутрешните блокове. Демокрацията не е в бюлетината и кебапчетата. Затова 66 дни преди изборите нямаме официални кандидати. Гласът ти има значение. Изборите – не толкова. Покрещи малко.

Социологията

Начин на употреба

От коментар на Златина Димитрова в webcafe.bg

Няма невъзможни неща за българската социология, както вие добре си знаете. Това показа и последното проучване на "Маркет линкс". Първият въпрос е: "Какво е отношението ви към политиката на следните държави и съюзи?" Следват изброени Русия, ЕС, Германия, Франция, САЩ, Турция.

Не става ясно коя политика се визира - международна или вътрешна? Политика по отношение на България? Или спрямо Крим, Сирия, Виетнам? На всеки от респондентите е дадено демократично право сам да интерпретира въпроса, както пожелае. Изследването поставя на най-високо място по одобрение недефинираната политика на Русия (74%), а на най-ниско - тази на Турция.

За мнозина политиката се свежда до онова, което чуват по новините или прецъкват във Facebook от "Брадва" и "Секира". За тях Русия е спасител, Турция - поробител, а Европейският съюз - соросоиден заговор срещу хетеросексуалния православен батка. За тях робството е гордост, снишаването - национален спорт. За тях Владимир Путин е герой, подобен на Динко от Ямбол. За тях резултатите от социологическото проучване звучат логично.

За други обаче няма как да не се появят подозрения - проведено през август, изследването се появява в много подходящ момент. Когато дъвката за АЕЦ "Белене" отново влезе в устата на властта. Когато Путин вдигна телефона на Борисов за пръв път от 3 години. Когато Турция и Русия отново са приятелски държави, здрависващи се на границата на ЕС. Когато наближиха президентски избори и всеки "русофилски" глас тежи колкото три "реформаторски". Когато основният конкурент на ГЕРБ за "Дондуков" 2 приравни включването на натовски изтребители в охраната на българското небе с унищожения военен суверенитет след Първата световна война.

В същото проучване защитата на българските национални интереси е интерпретирана като пълна противоположност с общия интерес на страните от ЕС и НАТО, съвсем сериозно. Какъв е изводът? Три четвърти от българите "обичат" Русия, а ако утре се проведе референдум за BGexit, ще надминем по сепаратизъм и най-заклетите шовинисти от UKIP.

Социологията сигурно е важна наука някъде по света. Тук обаче все по-често се ползва по поръчка.

Ето, зрителите ви питат

Не коментирам идиоти

От интервюто с премиера Бойко Борисов по bTV в четвъртък

Водещ: Ето, зрителите ви питат. Дайте да зададем един зрителски въпрос.

Бойко Борисов: Задайте.
Водещ: "Привикването от страна на турския премиер и отиването на нашия на крака там, при условие че онези с някакво искане, изглеждаше като..." Бойко Борисов: Не искам да коментирам идиоти. Кой ме е привикал? Водещ: Вижте как Комарницки - той доста често ви използва като герой в карикатурите си - приема всичко... Бойко Борисов: Не, той си вади заплатата 15 години с мен, така че би трябвало накрая да ми напише една благодарност: "Благодаря, че толкова пари изкарах и ми мина кариерата всеки ден с тебе да се занимавам."

Но след като ние ще цитираме само такива, безсмислено е да ви обяснявам. Аз бих погледнал какво пише във Франкфурт, в най-тиражираните вестници в света, "Ди велт" - какво казват след мен. Аз бих се радвал, ако бяхте направили анализ какво каза австрийският канцлер веднага след срещата с мен, какво каза немският канцлер - смениха позициите си тези държави... Вие ми четете и ми показвате на екрана 20 минути какво написал и нарисувал. Аз ще нарисувам по-хубава карикатура - гарантирам.

Бел. ред.: След срещата в Берлин австрийският канцлер обяви, че ще инициира нова среща по проблемите на миграцията във Виена през септември, а германският - Ангела Меркел, не направи коментар.

Още от Капитал