Мнения Daily - Напрегната тишина
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Напрегната тишина

"Ако някой иска да разрови нещата, две-три лихтенщайнски кантори държат цялата тайна за "Булгартабак", твърди бившият основен акционер в КТБ.

Мнения Daily - Напрегната тишина

И още: #КОЙ е на кон и бие по РБ; Доходи без връзка с производителността; In vino veritas, in yoghurt sanitas!

13045 прочитания

"Ако някой иска да разрови нещата, две-три лихтенщайнски кантори държат цялата тайна за "Булгартабак", твърди бившият основен акционер в КТБ.

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


След интервюто с Цветан Василев

Напрегната тишина

От коментар на Даниел Смилов в портала "Култура"

Последното интервю на Цветан Василев, публикувано в ktbfiles.com (проектът "КТБ – какво се случи?" - бел. ред.) и "Капитал", предизвика напрегната медийна тишина в основните телевизии, радиото и другите медии (извън определени острови в интернет). Това в българска среда е доказателство за правдоподобност на информацията въпреки очевидните съмнения в източника – обвиняем по най-крупната стопанска афера след фалита на България от 1996-1997 г.

Всъщност като цялостна картина на "прeвземане на държавата" в интервюто няма новина. Василев назовава отново политико-икономически кланове, които печелят чрез използване на административния ресурс на държавата:

"Ами, те са два клана – единият е Пеевски, който е навсякъде, другият е този на премиера. Аз казвам, че ако някой твърди, че е правил едър бизнес в България, без да му е налагано да се отчита по някакъв начин, нека да седне на детектор на лъжата. Българският политически елит изисква от бизнеса да го корумпира, защото в противен случай мобилизира лостовете на държавната машина."

Няма новина и в опита на Василев да се изкара "жертва": той много искал да не го корумпират, но, видите ли, не било възможно заради средата. Жертва в някакъв смисъл Василев наистина става след 2014 г., но дотогава сам е бил – и си признава – сред хищниците: другарувал е с тях, пял е "Назад, назад, моме Калино" и пр. А Пеевски "му влязъл под кожата" и, "допуснат твърде близо", започнал да си иска между десет и сто процента от разни апетитни активи.

Новината в интервюто е в плътността на детайлите, с които Василев описва схемите. Излизат имена на фирми, адвокати, посредници, конкретни обвинения за скрита собственост. Пример:

"...Според Пеевски Борисов, Доган и Сталийски трябвало да получат бонуси (собственост от дела, който беше приватизиран, според схема, публикувана в блога на Мирослав Иванов – бел. ред.) за това, че разрешават сделката.

Съзнавате в момента какво казвате – че премиерът на една европейска държава има скрит интерес и собственост в "Булгартабак".

- Ами, бил му е обещан. Аз лично не съм говорил с него на тази тема. Това беше към онзи момент. А и появилите се диаграми в някои сайтове са рисувани от адвоката на Пеевски Александър Ангелов. За това имам автентични доказателства. Ако някой иска да разрови нещата, да ходи да ги рови. Две-три лихтенщайнски кантори държат цялата тайна."

И още:

"В периода 2012 - 2014 г. Вие още сте тандем с Пеевски. Тогава голяма част от обществените поръчки се печелят от фирми, близки до него. Как става това?

- Ами, питайте Борисов! Как всички негови кметове са подписали договори с "Водстрой"? Какво е "Водстрой"? Това бяха два продънени самосвала. Това е една пощенска кутия за кражби.

Елиминира се останалата конкуренция, подписва се договорът с "Водстрой", която пък подписва договори с подизпълнители, взема си своите 10 - 15%, останалото го хвърля на другите фирми. Дори и това не им дава, защото са завлекли половин България, заплашват ги, ако някой си иска парите. Вижте също така какви договори са подписвани от жп инфраструктура с "Водстрой" при министерстването на Ивайло Московски – рамкови договори, които са престъпление. Вижте и престъпните договори в "Държавен резерв" – как е направен ремонтът на нефтените бази от "Водстрой" и ИПС."

Тези приказки не са от случаен свидетел. Василев е бил много навътре в управлението на страната и би трябвало да знае подобни неща от първа ръка. Ключовият въпрос обаче е иска ли някой да разбере дали са истина и правят ли се институционални стъпки тя да бъде разкрита.

В "една нормална държава" – израз, който е достатъчно красноречив за ситуацията ни, след подобни обвинения събитията биха се развили по следния начин:

– Министър-председателят – сам или чрез говорител – веднага би направил кратко, но категорично изказване, че подобни твърдения за негова скрита собственост в компании са неверни, и би призовал съответните институции да потвърдят тези му думи, предлагайки да им сътрудничи по всякакъв начин. Също така веднага би помислил и за тежки дела за клевета срещу направилия обвиненията;

– Прокуратурата би излязла с добре аргументирано становище защо се (или не се) сезира в случая. Не би било достатъчно да се подметне в телевизионно интервю, че не се коментират думи на обвиняем, беглец от правосъдие;

– Службите на държавата – ДАНС например, би трябвало да знаят кой е реалният собственик на ключови активи въпреки схемите с прикриване на собствениците. Василев споменава конкретни имена, чиято дейност сигурно е известна или лесно може да бъде проверена.

– Парламентът би се опитал да изясни ситуацията с цел да изчисти името на премиера.

Какво се случи у нас?

– Премиерът се дразни само от споменаването на името на Пеевски във връзка с него;

– Същевременно поръчки за фирми на Пеевски (формално не негови) в един момент бяха спрени;

– Премиерът каза, че Пеевски си тръгва, без той да отиде никъде;

– Чия е "Булгартабак" не се знае;

– Подуправителите на БНБ бяха преназначени в огромното си мнозинство и участникът в дуета "Назад, назад, моме Калино" почти изкара мандата си;

– За КФН се каза, че няма нищо общо със случая КТБ, макар че самата банка е листвана на фондовата борса, както и много от дружествата от "инвестиционния портфейл" на Василев;

– Прокуратурата откри, че е нямало никакви основания да започне следствени действия на "опита за убийство" на Пеевски от Василев, след като тези действия провокираха масово теглене на пари от банката.

И т.н. Новина всъщност май наистина няма и в това е трагедията.

Червената нишка КТБ

#КОЙ е на кон и бие по РБ

От коментар в ureport.bg

Кампанията за президентските избори започна с мириса на конски тор. #КОЙ е на кон. А една сделка – за Царските конюшни, започната при Царя и тройната коалиция, приключи, обгазявайки Реформаторите.

Първо и основно. Виждаме разиграване. БСП подава, ГЕРБ забива – на Реформаторите. Които са безсловесни и неконтактни по случая, като че ли става въпрос за прогнозата за времето.

БСП размахва и обвинява – Пенев, Румяна Бъчварова, ГЕРБ отиграва и забива – благодарейки на БСП, Цветанов сочи Радан Кънев, който кадрувал за Пенев. Премиерът Борисов поиска оставката на Пенев и сезира прокуратурата. И Патриотичният фронт също се качи на влака. "Случилото се показва каква е вредата от етническите партии – те се превръщат в политически рекетьори и търгаши, които шантажират българското общество, защото имат зад гърба си подкрепата на Анкара", казва Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО, който е и кандидат за президент.

Второ. Сделката се търкаля от времето на НДСВ - ДПС. И приключва при бивш депесар, заместник-председател на НПСД в настоящата си политическа битност, Веселин Пенев. Кабинетът на "царя" разписва на последното си заседание през юли 2005 г. заменката, благодарение на която фирмата на Янко Иванов "Дивисима" взема 8 дка от терена, който се намира на метри от паметника на Васил Левски. В първите дни на тройната коалиция Асен Гагаузов, министър на регионалното развитие (БСП), подписва продажбата.

Червената нишка, която свързва всичко и всички, е КТБ.

Трето, което следва от второто. Какво всъщност прави НПСД в Реформаторския блок?! Неясно как твърде малката като електорална тежест получи непропорционално голямо представителство в изпълнителната власт - зам.-министър в Министерството на отбраната, областен управител на София-град.

Това е партия на ръководството си, съставено от бивши високопоставени депесари. И Веселин Пенев също не е случаен – беше шеф на фондация "Либерална интеграция" на ДПС, през която минаваха средствата за предизборните кампании на партията на Доган.

Четвърто. Не е ясно защо Пенев не е задвижил обратната процедура – държавата да придобие дела на Янко Иванов, който е твърде малък, вместо да му харизва за 90 лева на квадрат 7.5 декара, докато средно един кв. метър в центъра стига 2000 евро. Тоест – десетки пъти по-евтино. "Хиляда процента съм сигурен, че проверката на сделката с Царските конюшни няма да открие нарушение", каза той, но преди Борисов да сезира прокуратурата.

Крайният резултат. Срещу 658 000 лв. един човек се сдобива с 8 дка в центъра на София. А докато чака да паднат сградите, които никой не поддържа, собственикът може да залага терена срещу кредит и изобщо да го ползва като каквото си иска обезпечение. Цената на земята няма да спадне.

Иванов е неслучаен човек. Председател на УС на КТБ. Държал е 20% от банката до 2010 г. - т.е. в началото на сделката през 2005 е бил крупен акционер. Ама разберете, казва Пенев, те придобиват само терена, имотите са на държавата. Ама разбрали сме. Държавата – в лицето на три министерства, оставя един групов паметник на културата да се срути. И когато това стане, собственикът на земята ще вдигне каквото си иска. (Ако преди това не намери някой случайно да подпали сградата)

В началото на битката за президент всички явно бият по РБ. Дано са си направили политическите изводи – и епитафията за надгробния паметник.

Стопанска политика

Доходи без връзка с производителността

От коментар на Зорница Славова, Институт за пазарна икономика

Статистиката на НСИ за второто тримесечие на 2016 сочи нарастване на заетите до 3.58 млн. души. Ръстът обаче се забавя, делът на дългосрочно безработните остава висок, а недостигът на работна ръка става все по-остър, което подсказва, че потенциалът за нови работни места започва да се изчерпва.

Същевременно производителността на труда остава на същото ниво спрямо второто тримесечие на 2015 г. При сравнително ниските стойности за България производителността има потенциал да нараства с по-бързи темпове, но това продължава да не се случва.

За пример може да послужи Румъния, която през 2004 г. е с най-ниската производителност в ЕС (33.7% при 34.7% в България при ЕС=100), но до 2015 г. производителността на труда в страната нараства с 26.3 п.п. и достига 59%, а в България – с 8.7 п.п. - до 43.4%. Така от 2006 г. насам производителността на труда в България е най-ниската в ЕС и над четири пъти по-ниска от тази в първенеца Ирландия през 2015 г.

На фона на ниската производителност минималната работна заплата (МРЗ) се повишава скокообразно, а минималните осигурителни доходи (МОД) за тази година имаха рекордно увеличение през последните няколко години.

Стряскащ е фактът, че през второто тримесечие на 2016 г. спрямо съшия период на 2000 г. производителността на труда се е повишила с 230%, а МРЗ – с 460%, или точно двойно. МОД продължават да растат (дори през 2009 г. се увеличиха с над 20%, подценявайки кризата) въпреки предупрежденията на ЕК и други международни институции, че административното повишаване на разходите за труд може да попречи на възстановяването на пазара на труда и по-специално на заетостта на нискоквалифицираните.

В условията на ниска и ненарастваща производителност на труда постоянният ръст на административно определяните минимуми за заплащане и осигуряване се превръща в най-дискриминиращата политика срещу нискоквалифицираните и хората без опит и образование. Това се вижда и от високия дял на дългосрочно безработните и ниската икономическа активност и високата безработица при младежите.

Единствено за целите на популизма правителството бясно увеличава МРЗ, което на практика повишава дела на хората, които няма да бъдат наети или поне не официално. Извън всякаква логика синдикатите и често правителството смятат, че могат да определят заплатите на пазара на труда без оглед на производителността, възможностите, търсенето и предлагането. Стигна се дотам, че в началото на 2016 в почти половината области в България МРЗ надхвърля 60% от средната работна заплата, което означава задълбочаване на проблемите на пазара на труда точно в най-бедните райони.

Основният проблем остава безразборното оскъпяване на труда в условията на структурна безработица и ниска производителност. Управляващите би трябвало да обърнат внимание на първопричините за случващото се на пазара на труда като образование на работната сила и благоприятна бизнес среда, а не изкуствено да влияят върху резултата, задълбочавайки още повече проблемите.

Парите за наука

Въпросът е дали г-жа Кунева съзнателно разпространява мита за финансиране на фундаменталната наука.
Фотограф: Анелия Николова

In vino veritas, in yoghurt sanitas!*

От коментар на проф. Димитър Пушкаров, д-р на физико-математическите науки, в "Медиапул"

Българската наука ще получи 350 млн. лв., като основната част ще дойде от Европейската комисия по ОП "Наука, образование и интелигентен растеж". Те ще се дават на конкурсен принцип около 6 години. От министъра научаваме, че по приоритетна ос 1: "Научни изследвания и технологично развитие", ще бъдат изградени и усъвършенствани четири центъра за върхови постижения (ЦВП) и осем центъра по компетентности (ЦК). Първият вид ще са насочени към фундаментални научни изследвания, вторият - към приложната наука.

Обявените 4 приоритетни направления са еднакви и за двата вида центрове:

1. Мехатроника и чисти технологии

2. Информатика и информационни и комуникационни технологии 3. Индустрия за здравословен живот и биотехнологии

4. Нови технологии в креативните и рекреативни индустрии.

Оказва се, че това са тематичните направления на Иновационната стратегия за интелигентна специализация 2014 - 2020 на Министерството на икономиката. Към посочените четири направления имало 32 "подприоритета", които "Медиапул" публикува. Те обаче не са обявени на интернет страницата на МОН. Не е публикувано и Приложение VII за ЦВП, което трябва да съдържа критериите за оценяване на проектите. А процедурата за кандидатстване е открита.

Сладките приказки за развитие на фундаменталните научни изследвания се оказват само един надут балон. Внимателният преглед на процедури, критерии и индикатори потвърждава недвусмислено, че не само не става дума за фундаментални, но дори не става дума за научни изследвания. Въпросът е дали г-жа Кунева съзнателно разпространява мита за финансиране на фундаменталната наука.

Срамно е в един и същ документ да запишеш дефиницията на фундаментално изследване като "експериментална или теоретична дейност, предприета с основна цел за придобиване на нови знания за фундаменталните причини за явленията или наблюдаемите факти, без да се цели каквото и да било пряко търговско приложение или използване" и да си поставиш като основна задача "пазарно ориентиране на научните изследвания, с цел повишаване на капацитета за иновации със Специфична цел 1: "Развитие на върхови и пазарно ориентирани научни изследвания".

Тази "специфична цел 1" се оказва една и съща както за фундаменталните изследвания, така и в центровете по компетентност. А друга специфична цел просто няма! Няма съмнение, че има влиятелни хора, които се стремят да подменят научните изследвания с различни псевдонаучни дейности. Скандалната конкурсна сесия през 2014 г., в която всички представени проекти бяха признати за фундаментални, още се толерира и финансира от МОН и "лобито" около Изпълнителния съвет.

Странно е, че хора, които се възмущават от финансирането на производството на кисело място като фундаментално научно изследване, приеха спокойно за фундаментални изследвания дейности като производство на формалдехид, пречистване на метан, "културна идентичност и енергийна ефективност на ревитализацията на междублоковите пространства в панелните комплекси в София", потенциал на биоетанола като гориво за суровини, клинично изследване на износването на нови циркониеви дентални керамики, светодиодно осветление за по-добро здраве и качество на живот, епигенетичен контрол на вирусни инфекции по картофите, и т.н. (вижте протоколите на ИС на Фонд "Научни изследвания").

И един въпрос с понижена трудност – дали членове на Изпълнителния съвет са участвали в някои от проектните предложения или са ръководили временните комисии, които са ги приемали. Ако се вгледате в темите на оперативната програма и проектите на фонда, не намирате ли някакво (ненаучно) сходство?

Фондът финансира с близо 200 хил. лв. проект за "фундаментално" научно изследване, озаглавен "Традиционни български вина – характеристики и идентификация". Може би истината е именно в тях! А ако няма истина, то поне има "едни пари". Защо тогава да се възмущаваме, че парите за наука може да отидат за народни носии, за шведски стени (защо не и шведски маси), игри, туризъм, кисело мляко и т.н. Може би пък "in yoghurt sanitas".

*Във виното е истината, в киселото мляко – здравето, перифраза на римската мъдрост "Във виното е истината, във водата – здравето"

След интервюто с Цветан Василев

Напрегната тишина


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  svoboden avatar :-|
  svoboden

  Доста глупости събрани в неголям текст!?

 • 2
  mt_dimitrova avatar :-|
  mt_dimitrova

  Относно коментара на проф. Димитър Пушкаров да информирам, че Насоките ца ЦВП и ЦК са на сайта на Управляващия орган и не липсва нито един Анекс. Информация, която касае кандидати за БФП и бенефициента се публикува винаги на сайта на съответния Управляващ орган. Сайтовете на министерствата пускат анонси.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK