Мнения Daily - Двубой Гутериш-Георгиева е мечтана комбинация
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Двубой Гутериш-Георгиева е мечтана комбинация

Антониу Гутериш и Кристалина Георгиева през 2013 г.

Мнения Daily - Двубой Гутериш-Георгиева е мечтана комбинация

И още: Не ни съжалявайте, просто елате на протеста ни; Гневен глас от ЕС: Да изключим Унгария!

7543 прочитания

Антониу Гутериш и Кристалина Георгиева през 2013 г.

© FRANCOIS LENOIR


Новият генерален секретар на ООН

Двубой Гутериш-Георгиева е мечтана комбинация

От седмичната колонка на Ричард Гауан, Колумбийски университет, в Diplomatic Fallout

Ако твърденията от последните дни са верни, финално състезание между Кристалина Георгиева и Антонио Гутериш би било мечтаната комбинация за мнозина служители на ООН и анализатори. Случващото се е много вълнуващо за интересуващите се от политиката в световната организация, но твърденията може да се окажат частично или изцяло неверни.

Първоначално Ирина Бокова – официалният кандидат на България за поста, беше смятана за фаворит сред претендентите, но след четирите неформални гласувания тя заседна в средата на списъка. В същото време надпревара между Геогриева и Гутериш би била между двама от водещите в света познавачи на хуманитарните кризи и справянето с тях. Португалецът бе в продължение на десетилетие (2005 - 2015) ръководител на Върховния комисариат на ООН за бежанците. Българката през 2010 - 2014 г. бе еврокомисар по хуманитарните въпроси, а това има значение, когато от ООН се очаква да играе водеща роля.

За дейността и на двамата има високи отзиви и докато Бан Ки Мун като генерален секретар на ООН има най-добри намерения за облекчаване страданията на бежанци и жертви на войните, Георгиева и Гутериш знаят в подробности какво е положението на терен и откровено говорят за затрудненията за световната организация по отношение на кризи като тези в Сирия или Централноафриканската република.

Във финалната си права състезанието за ръководител на ООН става все по-мъгляво и оплетено. Трудно е да отделиш слуховете и спекулациите от фактите, но може да се твърди, че при цялата широка дипломатическа подкрепа и победи във всяко от неофициалните гласувания Гутериш още не си е осигурил поста на Бан Ки Мун. И служителите в ООН по-добре да не бързат да отварят шампанското.

Алтернативните на Запада големи световни сили в лицето на Китай и Русия вече работят да си осигурят свои хора на ключови постове в администрацията на бъдещия генерален секретар. Ако успеят, това би направило ООН една не толкова "западна институция" за пръв път от края на студената война.

Русия при цялата противоречивост на намеренията ѝ не е щастлива от перспективата новият генерален секретар да е премиер от натовска държава. Заедно с руснаците Китай е загрижен от вероятността Гутериш или Георгиева да прокарват западната линия по казуси като Сирия. Има свидетелства, че Пекин – а вероятно и Москва, опитват да получат позиции, от които по-директно да влияят на решенията на ООН, независимо кой ще е победителят в състезанието.

Китайците например се интересуват от зам. генералния секретар за мироопазващите мисии – влиятелен пост, заеман от 20 години от французин. Очакванията на Пекин са, че един китаец би ограничил "сините каски". Москва пък имала изявен интерес към ръководителя на Департамента по политическите въпроси – звеното, което отговаря за екипите, посредничещи в световни конфликти, и ръководено досега само от американци и британци.

Към всички тези неща трябва да се подхожда скептично. В ООН цари бюрократична инерция и е съвсем възможно следващият генерален секретар да си вземе стандартния набор съветници, представляващи западните интереси. Но също така е възможно Гутериш и Георгиева да разберат, че пътят към осигуряване на високия пост минава през обещания пред Москва и Пекин за висши политически назначения.

Коментар+

Мерене на лобистки ресурс

Христо Иванов, бивш правосъден министър, във фейсбук

България няма политика на ниво ООН. Ние не знаем за какво всъщност участваме в надпреварата за генерален секретар - освен че имаме "рядък шанс". А днес вече е съвсем ясно, че дори не се надяваме да спечелим. И не просто поста, а каквото и да било на върха на световната дипломация. Това, за което става дума, са бесни лични амбиции, игра напук, мерене на връзки и лобистки ресурс.

Играта вече е изцяло не какво ще спечели държавата, а на кого ще се запише загубата. И точно затова толкова лесно станахме разменна монета в периферията на Г20 - стотинка. Другото, което стана ясно, е, че когато има избор между Меркел и Путин, стотинката се печели от Първанов.

Призив

Не ни съжалявайте, елате на протеста ни

От мнение на Валентина Хистова, една от протестиращите майки на деца с увреждания, в сайта "Майко мила"

Не искам всяка година да ходя на интервю, за да кандидатствам за асистент на детето ми. Ида ми се задават въпроси от сорта на "Какво точно ви ТЕЖИ в отглеждането на дъщеря ви?"

Не искам да ходя три пъти годишно на обучения, на които общински служител часове наред чете от листове някакви неразбираеми неща за това как да се грижа за дъщеря си!

Не искам майки като мен да получават работно облекло от общината, за да си гледат децата! Вие, общински и държавни служители, не трябва да се подигравате с нас, като ни давате калцуни, медицински престилки и сабо - това е извращение.

Не искам да получавам заплата от 230 лв като личен асистент на дъщеря си!

Не искам да попълвам дневник всеки ден, в който да описвам какво правя за отпуснатите ми като асистент 4 часа дневно с детето си. Например: "От 8 до 9 я обличах, ресах, сервирах, отсервирах..." Не искам да нося този дневник в общината всеки месец.

Не искам да ми се дава отпуск от работата ми като асистент, който да описвам в документите, да пускам молба до кмета за него и ако е повече от 5 дни, да искам писмено разрешение от съпруга си за него. Четете! Писмено разрешение от бащата на дъщеря ми! Къде да ида, по дяволите, като изляза отпуск, като детето ми е вързано за мен, понякога забравям, че тя е друг човек, разбирате ли, действам все едно сме сиамски близнаци!

Не искам да ме унижават социални и общински чиновници, като ме връщат да си препиша дневника четливо, щото не бил четливо написан!!! Щото съм го писала в 12 посред нощ.

Не искам да пия успокоителни преди да отида в Социалните служби! Защото ме сриват психически, защото ми крещят, защото чукат на глава, когато гледат Бубка, защото ме връщат за всевъзможни глупости, ей така, за да спестят някой лев на държавата, понеже се надяват, че няма да се върна и ще се откажа.

Не искам да забравям себе си. Забравям, че и аз съм човек. Все по-често.

Не искам да ми идват на проверки вкъщи, само за да видят дали имам паркет и колко телевизора имаме. И дали имаме вана!!!

Не искам да ме гледат като човек второ качество. Не искам помощи! Не съм нито тъпа, нито недоучена, нито проста, нито мързелива. Искам финансова грижа за неспособното си да се справя само в живота дете.

Засега спирам. Ще продължа. И не ревете. Не ни съжалявайте и не ни гледайте снизходително нас - близките на хора с увреждания. Това ни закопава тотално. Просто елате с нас на 14-и септември!

Гневен глас

Да изключим Унгария от ЕС

Жан Аселборн, външен министър на Люксембург, пред германския вестник "Ди велт"*

Държава, която вдига огради срещу хора, бягащи от война, която накърнява независимостта на медиите и на правосъдието, както прави Унгария, трябва временно, а ако се налага и окончателно да бъде изключена от ЕС. Това е единственият начин да се опази единството и сътрудничеството вътре в Съюза.

Унгарският премиер Виктор Орбан върши тежки нарушения срещу основните ценности на ЕС. Типове като Орбан ни надробиха тази попара: светът вече гледа на ЕС като на съюз, който си позволява навън да защитава някакви ценности, но сам не е в състояние да ги следва. Ще бъде от полза да променим правилата така, че в бъдеще замразяването на еврочленството на дадена страна да бъде възможно и без пълно единодушие.

Оградата, която Унгария издига срещу бежанците, става все по-дълга, все по-висока и все по-опасна (в края на август Орбан нареди да се издигне втора ограда за подсигуряване на границата към Сърбия). Скоро ще дойде моментът, в който в Унгария ще започнат да стрелят по бежанците. С хората, които са избягали от война, там се отнасят по-лошо, отколкото с диви зверове.

*Изявлението на Аселборн идва броени дни преди срещата на лидерите от ЕС в петък в Братислава, на която ще обсъждат бъдещето на ЕС след планираното излизане на Великобритания.

Новият генерален секретар на ООН

Двубой Гутериш-Георгиева е мечтана комбинация


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  zumz avatar :-|
  zumz

  Ако се дистанцираме от бръщолевенето на тоя "експерт" нека опитаме да си представим как ще изглежда представянето на българския кандидат (Бокова или Георгиева) на гласуването в Съвета за сигурност на 26 септември. Ако е Бокова - членовете на Съвета ще гласуват за кандидат за който министър-председателят на издигналата го страна официално заяви, че ще го подкрепят "поне" до този ден, 26 септември. Как ви изглежда на вас силата на такава кандидатура? А как ще изглежда тя на членовете на Съвета за сигурност? Другият вариант - Георгиева - ново име, което в последния момент идва на смяна на предишната кандидатура, което само по себе си ще е политически скандал и само-компрометиране на българското правителство. Каква е силата на такава кандидатура? Със сигурност може да се каже, че горе-долу нула. Поне така ще изглежда в очите на членовете на Съвета. Русия, която, явно, стабилно стои зад Бокова и тази подкрепа може да се окаже решаваща - почти сигурно е, че няма да се ангажира с Георгиева. Резултат - нито Бокова, нито Георгиева, политически скандал и компрометиране. На това му казват "хет трик" от автоголове. Наздраве!

 • 2
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  "...Георгиева и Гутериш знаят в подробности какво е положението на терен и откровено говорят за затрудненията за световната организация по отношение на кризи като тези в Сирия или Централноафриканската република."

  Махнете ги тея! Доведете ни Бокова да поговори за феминизма.

 • 3
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  "С хората, които са избягали от война, там се отнасят по-лошо, отколкото с диви зверове."

  Хората, които бягат от война, едва ли са над 20% от сбирщината на африканци, пакистанци, авганистанци и сирийци, повтарящи Дортмунд пред камерите, държащи прясно забременялата си жена за ръка!

  Бежанци, чиято единствена цел не е оцеляването, а финансовото благополучие? Бежанци, които дори по време на война имат неблагоразумието и жестокостта да правят деца?!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.