Мнения Daily - Следващата мишена на Путин
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Следващата мишена на Путин

Докато политическият театър около указа за анексиране на Приднестровието набира обороти, Путин демонстрира там военна сила.

Мнения Daily - Следващата мишена на Путин

И още: Европа крепи покровителите на Пеевски; След "огромните ни усилия" - не ми приписвайте Бокова; Хайде някой да провери и да каже

8718 прочитания

Докато политическият театър около указа за анексиране на Приднестровието набира обороти, Путин демонстрира там военна сила.

© SPUTNIK


Приднестровието

Следващата мишена на Путин

Редакционен коментар на "Уолстрийт джърнъл"

Вниманието на Запада беше приковано към Украйна като обект на агресията на Владимир Путин в Европа. Но сега Кремъл обръща взор към малката и бедна Молдова, където Москва контролира отцепилата се територия, наречена Приднестровие.

Тази седмица се навършват 10 години от деня на фалшифицирания референдум, проведен от прокремълския режим на тази територия, в който 97.2% от жителите поискаха да бъдат анексирани от Русия. За да отбележи събитието, "президентът" на Приднестровието Евгений Шевчук – дори Москва не е признала официално неговата държава, издаде указ, призоваващ към окончателно анексиране.

Той също така съобщи за формирането на комисия, която да хармонизира законодателството на Приднестровието с това на Русия, и поиска план за хармонизацията до ноември.

Приднестровието е късче земя от източната страна на река Днестър, откъдето идва и името му. Територията принадлежи на Молдова, но се превърна в проруска автономна държавица, след като Молдова обяви независимост през 1990 г. след разпада на Съветския съюз. Две години по-късно опитите на Молдова да си върне територията стигнаха до задънена улица след намесата на Русия.

До момента Путин мълчи за указа, който обаче Шевчук едва ли щеше да издаде без одобрението на Кремъл. Руските медии са ентусиазирани от идеята за анекс. Както и свързаните с Кремъл идеолози, които вярват, че всяка част на Европа, в която има райони с рускоезично население, по право принадлежи на Русия. Около една трета от всички 500 000 жители на Приднестровието са етнически руснаци. Москва обвинява Молдова и съседната й Украйна, че "притискат" територията. Между Украйна и проруските сепаратисти в Приднестровието няма никаква любов, но правителството в Киев отрича каквото и да е системно блокиране освен преустановеното военно сътрудничество след незаконното руско анексиране на Крим и агресията в Източна Украйна.

Докато политическият театър около указа за анексиране на Приднестровието набира обороти, Путин демонстрира там военна сила. През август Москва проведе в Приднестровието учение с танкове, а близо 400 руски военнослужещи участваха в друго учение през април 2015 г. Те са част от контингента от 1000 военни, които Москва поддържа на тази територия в нарушение на поетите по-рано обещания да ги оттегли до 2002 година.

Военните учения и указът на Шевчук за анекса предполагат, че Путин тества Запада за потенциален следващ ход. Именно затова САЩ и европейските лидери трябва да дадат сигнал, че всяко усилие, целящо постоянна руска окупация на Приднестровието, ще бъде разглеждано като незаконно посегателство върху суверенитета на Молдова и ще доведе до санкции.

Отворено писмо

Европа крепи покровителите на Пеевски

От редакционен коментар на "Клуб Z" по повод прощалната реч на посланика на Франция Ксавие дьо Кабан

Господин посланик,

Сигурни сме, че има много българи, които са ви благодарни за приятелската откровеност, с която посочвахте недовършените реформи в страната ни, особено в съдебната система. Правехте това, стъпвайки по ръба на позволеното за един дипломат. Последната ви реч като френски посланик в София не прави изключение.

Трудно е да ѝ се възрази, защото казва истини. Да, в България съдебната система е пълна с "гнили ябълки". Да, олигархията я използва, за да се разправя с неудобните. Да, липсват обществена енергия и политическа воля това да се промени радикално. Да, корените на днешните проблеми на страната са в комунистическия режим и в остатъците му. Да, тези, които емигрират днес от нея, я оставят на Делян Пеевски, охранена издънка на тези корени.

Колкото и да е вярно това обаче, то е половината от цялата истина. Другата половина, която липсва, е, че всичко това вече десета година става под благосклонния поглед на ЕС, една от чиито основни държави вие представлявате. Затова наш дълг като приятели е да продължим мислите ви с реципрочна откровеност.

Лицето Пеевски отдавна не е просто лице. То е банализиран образ на модела, който пречи на България да се откъсне от миналото, от неговите геополитически зависимости и навици. Пеевски въплъщава т.нар. модел #КОЙ, където му е отредена изпълнителска роля. Той има покровители, които Европа крепи.

Когато бяхте в началото на мандата си, а ние започвахме това издание, питахме нашите читатели какво е за тях Европа. В бележките ни остана отговорът на един от тях, напълно свободен от политическа коректност: "Европа е мястото, където мога да избягам." Защо гражданинът на една държава членка иска "да избяга" в друга? От какво? Убедителна ли е тази Европа?

Да, това не е като тероризма и като кризата на еврото, не е като миграционната криза или като "Брекзит", но все пак... Явлението "Пеевски" е пример, че моделът на "нашия негодник", на нашия Трухильо, на нашия Тачо Сомоса от началото на студената война е жив в отношенията между "старите" и "новите" демокрации в ЕС.

И това е една от причините вярата на последните еврофилски мнозинства в Източна Европа в бъдещето на нейния проект да се разколебава.

Моделът "Пеевски" и двуличното отношение на Европа към него е пример как тя абдикира от "преобразяващата си роля" в името на партийни или национални егоизми. Затова, когато критикувате българската корупция и българската съдебна система, не забравяйте - и вашите държави, и вашите правителства, и вашите политици са дали нещо те да са такива, каквито са днес.

Това не отменя дълга на българите сами да почистят и да подредят страната си. Няма как всички "да избягат" от нея.

След огромните ни усилия

Фотограф: Юлия Лазарова

Не ми приписвайте Бокова

От изказването на премиера Борисов на заседанието на МС във вторник

Предишното правителство (на ГЕРБ – бел. ред.) положи много усилия и работи много активно, особено Вежди Рашидов, за избирането на г-жа Бокова за генерален секретар на ЮНЕСКО. Положихме огромни усилия. Много преди да дойде времето за избор на нов генерален секретар на ООН, в последните си дни Орешарски реши да номинира г-жа Бокова.

След това ние като толерантно правителство, си спомняте добре, изпратихме и потвърдихме с официален документ взето решение на Министерския съвет до Ню Йорк. Нашето правителство сме работили абсолютно честно и почтено за избора на госпожа Бокова. С тези писма ние сме помолили всички в света максимално да съдействат, максимално да ни подкрепят.

До този момент минаха четири изслушвания. За съжаление нашият кандидат е трети, пети, седми, пети. Моите уважения, но дори Македония и Сърбия са преди нас. Някой явно иска недоброто си представяне да ми го припише на мен, на вас, на България.

Интервюто на Цветан Василев

Хайде някой да провери и да каже

От коментар на Евгений Дайнов в "Дневник"

Има две новини от последните дни. Първата е добра за българската демокрация: че след две денонощия гръмотевично мълчание основни медии и политици все пак реагираха на интервюто на Цветан Василев, в което той за пръв път подкрепя твърденията си с имена, дати и събития. Оказа се, че общественото негодувание, дори заключено само в интернет, все пак продължава да създава сериозни проблеми на инак самовлюбената държавна върхушка.

Втората новина не е толкова добра: държавната върхушка в своите първи реакции действа на принципа "да не му обръщаме внимание". Затова Румяна Бъчварова пита – защо да вярваме на едната страна (Василев), а не на другата (Пеевски и Борисов). Затова депутатът Пеевски пита: Защо Василев говори точно пред "Капитал"; и защо Радан Кънев толкова го мрази. Но хората затова изграждат институции - за да е държавната политика въпрос на проверки на факти и на последващи наказания.

В държавата има над 70 контролни институции; подобни функции имат и ред министерства. Нека се заемат с онова, за което им плащам като данъкоплатец: да проконтролират кои твърдения на Цветан Василев са верни (т.е. описват факти) и кои – не. Мен като работодател на държавните мъже и жени дълбоко не ме интересува кой е по-голямо говедо. Интересува ме дали конкретните твърдения на Василев, че от мен, данъкоплатеца, някакви хора са откраднали пари – са факти. Затова плащам данъци, а не за мнения.

Сега ще почнат: Ама е много трудно. Ама няма документи. Ама няма да клатим стабилността... Не е трудно, напротив – лесно е.

Хайде да видим:

Покрай неотдавнашната препродажба на "Виваком" Василев твърди: "Става въпрос за преразпределяне на едни минимум 300 млн. евро в съотношение 20% в полза на ВТБ, около 20% е за вездесъщите измамници братя Велчеви и Красимир Катев като слугинаж на ВТБ, и от 43 до 46% за мюрето Спас Русев."

"Защо да вярваме на Василев, а не на споменатите от него хора", ще ме пита Бъчварова. Ама аз не искам спор, а друго: някой да провери това така ли е, или не е така. Затова, по дяволите, им плащаме заплатите.

Продължаваме: "Сега, докъде Пеевски е влязъл навътре (т.е. в контрабандата с цигари) сигурно знаят много хора – и службите, и неговата марионетка Венцислав Чолаков... Това са всички дружества, които са регистрирани в Дубай и които са използвани за трансфери на парични средства от контрабандната дейност на дружествата на Пеевски... Две-три лихтенщайнски кантори държат цялата тайна."

Това е просто като фасул. Разузнаването да каже дали е вярно твърдението за контрабандата и за ролята на този Чолаков. А държавата надлежно да издири въпросните лихтенщайнски кантори и да ги пита какво имат като документи по случая.

"Какво е "Водстрой"? Това бяха два продънени самосвала. Това е една пощенска кутия за кражби... Елиминира се останалата конкуренция, подписва се договорът с "Водстрой", която пък подписва договори с подизпълнители, взема си своите 10 - 15%, останалото го хвърля на другите фирми. Дори и това не им дава... заплашват ги, ако някой си иска парите. Вижте също така какви договори са подписвани от "ЖП инфраструктура" с "Водстрой" при министерстването на Ивайло Московски – рамкови договори, които са престъпление."*

Хайде някой да провери - може и стопанска полиция. Или Бъчварова вярва на "Водстрой", защото Василев "е излъгал толкова българи"...

"Последните години обмяната на горивата на държавния резерв става с активното участие на "Лукойл", който е един от външните държатели на горивото за резерва. Тоест горивото въобще не се и мести. Само че то задължително се продава на ниски цени от държавния резерв и след това се купува обратно на високи."

Бъчварова може да засили още някой от своите десетки хиляди служители да се занимае и с този въпрос. Отново искам отговор само на едно питане: вярно ли е казаното тук от Василев?

"Чудя се на тези, които говорят, че той (т.е. Пеевски) бил допуснат за един ден до масивите на ДАНС. Та Писанчев му беше като куриер. Да не говоря за още хора, които и сега действат – Юлиян Колев, така нареченият Боби Гъза и прочие."

Май излиза, че след като Бъчварова се нае да защитава честта на Пеевски и Борисов, пак ще има работа да се върши. Документите в ДАНС са в режим такъв, че да се знае във всеки момент къде са. Ако това е така, иде реч за реална заплаха за националната сигурност. Искам покрай другото да знам и каква е хавата с този Боби Гъза – кой е, кому какво е носил и къде работи или е работил.

Ако ми отговорят на тези прости като фасул въпроси – това ще е третата добра новина. Защото ще излезе, че чат-пат някоя институция от време на време върши работата, за която й плащат данъкоплатците. Ако отговори не последват, това ще означава, че държавата прикрива разбойниците (си) и уврежда интереса на своите работодатели – гражданите. И тази държава ще е доказала, че не е никаква държава. Ще се наложи да си наемем - с нашите данъци, някакви други хора.

* Информация в Капитал Daily от 13 септември: НКЖИ възложи пореден договор - за 28.5 млн. лв. с ДДС, на обединение "ЕТС технолоджи", съставено от строителните компании "Водстрой 98", "Хидрострой" АД, "Балкантел" и "Бонети", става ясно от регистъра на обществените поръчки. С този договор сумата, предоставена от държавната компания на сдружението "ЕТС технолоджи" от 2013 г. насам, надхвърля 100 млн. лв. Другите две избрани за подобни дейности обединения нямат почти нищо поръчано.

За 3-4 години "Водстрой 98" натрупа обществени поръчки за над 800 млн. лв.

Столичната община ви пита

И отговорът да е "асфалт"

Публикувана на сайта на Столичната община анкета за ремонта на бул. "Дондуков" Уважаеми столичани и гости на София,

През 2017 г. Столичната община предвижда цялостен ремонт на бул. "Княз Александър Дондуков".Ще се реконструират трамвайният релсов път, пътните платна и контактно кабелна мрежа в участъка от ул. "Кракра" до Младежкия театър.

Проектът не променя характера на булеварда, запазва се габаритът на пътното платно от 18 м с два тротоара по 5 м. Проектът е разработен в три варианта.

Вариант №1 предвижда павирана настилка на пътните платна и при трамвайните трасета. (Без дървета според показания проект)

Вариант №2 предлага изпълнение на активните пътни платна с асфалтова настилка и на павирана настилка при трамвайните трасета и зоната за паркиране. (Без дървета)

Вариант №3 е с асфалтова настилка при активните пътни платна, трамвайните трасета и в зоната за паркиране. (С дървета)

Помогнете ни да изберем предпочитания от столичани вариант.

Приднестровието

Следващата мишена на Путин


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Каква ще е следващата цел на САЩ? Все пак ако погледнем през годините .. САЩ са тия които се бъркат много повече в делата на другите държави - дали с "революции"/разбирай преврати/.. дали с бомби, дали с икономически санкции под какъв ли не претекст. Реално обаче резултатите от тия действия .. после се оказват нямат нищо общо с обявените причини за действията на САЩ.

  Резултатите са много по-прозаични.. хаос.. мизерия.. жертви.. и приватизация от правилните корпорации.

 • 2
  fyb1439887506471923 avatar :-|

  И аз се присъединявам към исканията на г-н Дайнов и настоявам за конкретни действия и надяваме се отговори.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK