Мнения Daily - Президентските избори: Идва кратък исторически прозорец

И още: Драмата с "Белене" не е приключила; Пазарът на работна сила : Няма хора – действай!

Цецка Цачева е кандидатът на ГЕРБ. Негласно обаче има консенсус, че е най-добре президентското място да бъде фактически опразнено. В конституцията може да пише всякакви неща, но реално цялата власт е в едни ръце.
Цецка Цачева е кандидатът на ГЕРБ. Негласно обаче има консенсус, че е най-добре президентското място да бъде фактически опразнено. В конституцията може да пише всякакви неща, но реално цялата власт е в едни ръце.    ©  Юлия Лазарова
Цецка Цачева е кандидатът на ГЕРБ. Негласно обаче има консенсус, че е най-добре президентското място да бъде фактически опразнено. В конституцията може да пише всякакви неща, но реално цялата власт е в едни ръце.
Цецка Цачева е кандидатът на ГЕРБ. Негласно обаче има консенсус, че е най-добре президентското място да бъде фактически опразнено. В конституцията може да пише всякакви неща, но реално цялата власт е в едни ръце.    ©  Юлия Лазарова

От анализ на Христо Иванов, бивш правосъден министър, в "Дневник"

Антипрезидентската кампания на най-голямата партийна машина приключи.

Реалната кампания не е за това кой да бъде президент. Кампанията е за всякакви други неща, включително окончателното изпразване на президентската институция от съдържание. Този процес започна с предложението на управляващите предизборните кампании да се намалят на 3 от сегашните 4 седмици, които идвали много. Мина през отказа на най-голямата партия да посочи свой кандидат, и то с демонстративно антиполитичното обяснение за ретроградния Меркурий. Мина през изпълването на кандидатското поле с всякакви покемони (анимационен монстър, изваден от нечий джоб), които трябва да забавляват, отвличат вниманието, дразнят, объркват, но при всички положения - да убиват усещането за смисъл под общия знаменател "родил съм се с ГЕРБ, с ГЕРБ ще умра", както обяви Митьо Пищова, който декларира, че се кандидатира, но ще гласува за кандидата на ГЕРБ.

Мина и през все по-явната демонстрация на нежеланието на потенциалните кандидати от ГЕРБ да влязат в ролята на Плевнелиев. И приключи с името на онзи, който е изтеглил късата клечка.

В тази кампания участват и останалите "системни" партии. Дори да не са извадили очевидни покемони, цялостният им подход говори за голяма усмотрителност да не би да предявят реална претенция да бъдат алтернатива на съществуващия модел на упражняване на власт. И негласният консенсус е, че е най-добре президентското място да бъде фактически опразнено. Посланието е, че в конституцията може да пише всякакви неща, но реално цялата власт е в едни ръце.

Ако Борисов беше решил, че му е време да мигрира през Ларгото, вероятно сега щяхме да бъдем облъчвани със спешната необходимост от преминаване към президентска република. Но както и да го наричаме на хартия, то все повече заприличва на джамахирия, която вместо на петрол мирише на печени чушки и други местни специфики.

Ако се чудите – а какво пък е толкова значението на президента, да припомним. От години се натъртва как имало било дисбаланс между правомощията на президента и прекия му избор. Онова, което клишето пропуска, е, че реалната власт на президента е кризисна и съществените му правомощия са резервни. Президентът е пазител на конституционния ред от последна линия. Когато нормалните механизми за реализиране на българската държавност в предвидения от конституцията модел, включително върховенството на правото, разделението на властите, интегритета на институциите и националната сигурност в широк смисъл дадат на късо, тогава идва ред на президента да се намеси.

През останалото време той е една "спяща" конституционна потенция и упражнява церемониални функции. Ако трябва да формулираме най-кратко длъжностната му характеристика, тя е: "Онзи, който казва НЕ." Неговата свръхлегитимност, почерпена от прекия му избор, съвсем не е недоразумение, тя е резерв за време на криза. Когато президентът трябва да защити българската конституционна държавност, той трябва да може да го стори със силата на милионите, които са гласували за него.

Вместо това колективното усилие е да бъде инсталиран поддакващ оберкелнер. Причината за това е крещящо очевидна – българската държавност е в задълбочаваща се криза и колективната воля на мнозинството от "властовата ни класа" е да продължи това положение. Геополитическите промени отварят вратата този захват на държавата от мафията да премине към чужди сили в рамките на няколко хибридни хода. Ако някой мисли, че в аферите КТБ, "Булгартабак", "Белене", действията на ВТБ и пр. става дума просто за изпомпване на пари, греши: става дума за преместване на властови потенциали, с които се измества и курсът на българската държавна гемийка.

Тези президентски избори са заредени с риска от разбъркване на така подредения пасианс. Това, че са точно за бранителя на конституцията, че са преки и мажоритарни, е един доста незаслужен от нас подарък от съдбата – момент, в който можем да се опитаме да противодействаме на превръщането си в джамахирия.

Освен покемони на сцената има един-двама кандидати с потенциал да осъзнаят картината, която скицирам. Всеки един от тях е обременен с котерии от коальори, които искат просто да се наместят по-добре на софрата, но не и да поставят статуквото под съмнение. Идва краткият исторически прозорец, в който тези хора могат да хвърлят заешките костюмчета и да бръкнат с пръст в раната. Т.е. реално да издигнат кандидатурата си за "онзи, който да каже не" на захвата на българската държавност.

Facebook

Mamma Mia!

@Nikolay Staykov

Има и нещо позитивно в издигането на Цецка Цачева като кандидат за президент на управляващата партия. На всички следва да е станало ясно кой е най-важният пост в държавата и това е този на министър-председателя. В една бедна и корумпирана държава, без независими регулатори и без влиятелни независими медии единственият контрол върху ситуацията е през властовите ресурси на изпълнителната власт. Само през тази власт може да се контролират постове и да се купуват и направо подкупват хора и цели партии, като се следят какво правят единствено за да се държат в зависимост. Само през изпълнителната власт могат да се насочват пари през обществени поръчки към избрани фирми. Пак през изпълнителната власт могат да се подкупват и медии. Нито президент, нито председател на парламент могат да сядат всяка седмица с главния прокурор и да "борят корупцията" по удобен и за двамата начин. Дотук с идеята и за парламентарна република, и за независимо правосъдие, и за независими институции като президенти и разни регулатори като БНБ, КЗК и други изобщо немаловажни. Концентрацията на власт чрез подставени сламени лица по върховете на държавата опустошава институциите и гони и малкото останали независими и почтени хора в тях. Режимът може да е мек, но резултатите са като неутронна бомба, която опустошава избирателно мозъците и почтеността във тези ешелони на властта, на чиято работа разчитаме, за да заприличаме на нормална и работеща държава.

Честито на Плевен и на летището в Долна Митрополия - чака го основен ремонт скоро.

@Maria Spirova

Това, че цялата пресконференция беше естраден моноспектакъл на Премиера-Слънце вместо събитие, дори допирателно свързано с #избори 2016 и кандидатури, не може да бъде изненада, ако и да бе жалко за гледане. Обаче ей тази фразичка не ви ли кара да изтръпнете? "Борисов допълни, че съобщил на Манушев, че той е избран [за вицепрезидент], днес в 11 без 15." (Дневник) Допустимо ли е да гласуваме за хора, дето представа си нямат, че ще влязат в голямата политика, дори два часа преди да им щракнат с пръсти?
Нормално ли е да не ги питат искат ли, могат ли, мислили ли са по въпроса?

Възможно ли е Борисов до такава степен да не си дава сметка, че звучи като кукловод, че чак се хвали публично с това как всички около него са послушни фигуранти и скачат по команда като дресирани бълхи?!

@Hristev Hristo Цачева е слаб, дори безличен кандидат. Тя е типичният провинциален кариерист, без много багаж, но с упорство, способност за вписване във всякакви ситуации и наличие на много широко обтекаеми принципи, които могат да вземат всякаква форма според конюнктурата и случая. Публичното й говорене е крайно клиширано, лишено от какъвто и да е жив смисъл и стойностно съдържание. Нещо като досаден бюлетин на официална селска радиоточка нейде между '60-те и '70-те по Бай-Тошово време.

Да се издигне такава кандидатура означава, общо взето, нещо между: а) искаш да изгубиш изборите; б) искаш да обезличиш и обезсмислиш президентската институция, за да си командваш всичко както ти е кеф, без да спазваш каквито и да е демократични правила, принципи и смисъл на нещата; с) тотално си загубил връзка с реалността.

Тази кандидатура показва, че ако изобщо някога ГЕРБ е била близо до смислена политическа партия, вече не е. Проблемът е, че оттам нататък това, което произтича от другите политически субекти, също не е особено обнадеждаващо. И всъщност се оказва, че в 27-та година от началото на демократичните промени българската политическа система в крайна сметка катастрофира.

@Антоанета Цонева

Който търси бащица - получава майка... Това е положението, деца!

Драмата с "Белене" не е приключила

Коментар на Калоян Стайков, Институт за пазарна икономика

След близо три месеца на блянове и сценарии за бъдещето на ядреното оборудване, което Националната електрическа компания (НЕК) беше осъдена да заплати на "Атомстройекспорт", се стигна и до естествения и неизбежен въпрос – откъде компанията, която все още генерира загуби, ще осигури необходимите средства. За разлика от предишни случаи, в които Българският енергиен холдинг (БЕХ) е теглил заем, за да осигури ликвидни средства на НЕК, случаят сега е по-различен.

Предните кредити бяха използвани за покриване на недофинансирани разходи на НЕК за регулираната му дейност, а по закон всички икономически обосновани разходи за регулираната дейност на компанията трябва да се включат в регулираната ѝ цена. С други думи, отпускането на кредит на БЕХ е обезпечено с бъдещите приходи на НЕК от регулираната цена, ако регулаторът ги включи, разбира се. Инвестиционната дейност на НЕК, като строеж на нова ядрена централа, не е част от регулираната дейност на компанията и свързаните с нея разходи не влизат в регулираната цена на електроенергията. С други думи липсва горната гаранция, че кредиторът някога ще си върне кредит, отпуснат на компания с хронични годишни загуби.

След като НЕК нито може сама да осигури средствата, тъй като постоянно е на загуба, нито може да изтегли кредит, сама или чрез БЕХ, единствената друга възможност е държавата да осигури тези средства. Това е напълно логично, тъй като по закон решението за изграждане на нова ядрена централа се взима от Министерския съвет по предложение на министъра на енергетиката. След като решението се взима от правителството, следва и контролът на изпълнението на това решение, и отговорността за свързаните с него разходи да се носят отново от правителството.

Приетият през изминалата седмица закон, с който се отпуска безлихвена възмездна държавна помощ на НЕК, страда от редица проблеми:

- Мълниеносно одобрение в парламента, почти без дебат – законът е приет за по-малко от 8 дни от внасянето му в парламента. - Приемане на сляпо – народните представители получават достъп до арбитражното решение след като законопроектът е приет на второ четене в парламента. - Официално становище от White and Case за възможностите за обжалване на арбитражното решение е изискано и получено едва след като законопроектът е приет на второ четене, въпреки че има пряко отношение към дължимата от НЕК сума. - Липса на каквито и да е било детайли – не са посочени нито максималната стойност на държавната помощ, нито срокът и начинът на връщането ѝ.

- Предстои одобряването му като допустима държавна помощ от Европейската комисия, а това отнема време, през което сумата на натрупаните лихви за забава на плащането растат.

От гледна точка на фиска липсата на информация за начина, по който НЕК ще върне тази държавна помощ, е фрапиращо безотговорен, защото:

- Компанията продължава да е на загуба и ще са необходими външни източници на финансиране.

- Има възможност за препродаване на ядреното оборудване на трета страна, но не е ясно при какви условия – срок, цена и др.
- Проектът за АЕЦ "Белене" е спрян, т.е. НЕК не може да очаква бъдещи приходи от него, с които да върне средствата.

- Изграждането й от частен инвеститор е практически почти невъзможно, тъй като правителството не е склонно да даде държавна гаранция, включително под формата на дотация към продажната цена.

С други думи, драмата с "Белене" не е приключила с прекратяването на проекта в началото на 2012 г. Решението за отпускане на държавна помощ и по-важното – начинът, по който това беше направено, предполага нови изненади в бъдеще.

Пазарът на работна сила

Няма хора – действай!

Коментар на Явор Алексиев, Институт за пазарна икономика

Разминаването между уменията на безработните и нуждите на бизнеса е често обсъждана тема, чиито мащаби и значение обаче невинаги биват напълно разбирани. Освен по линия на трайното изключване на някои лица от пазара на труда този феномен, най-общо описван като структурна безработица, намалява потенциалния ръст на икономиката в добри години и засилва ефекта от евентуални кризи.

Макар местният пазар на труда да продължава да създава работни места и през 2016 г., някои от индикаторите подсказват, че потенциалът на икономиката да продължи да генерира заетост постепенно се изчерпва. Сред тях са:

1) Продължаващото изключване на младежите. Макар безработицата сред тях постепенно да намалява, данните на НСИ ясно показват, че основният двигател зад този процес през последните години е не повишаващата се заетост на младежите, а намаляващата им икономическа активност. Последната е на 15-годишно дъно от 24% при средно ниво за ЕС от 41%. Възможно е роля тук да играе и все по-лесният достъп до висше образование, който сам по себе си е свързан с темата проблем предвид качеството на продукта в родните университети.

2) Стагнацията на общата икономическа активност на населението. През първите две тримесечия на 2016 г. тя остава непроменена спрямо същия период на 2015 г. Това означава, че в избора си на кадри работодателите все по-често се оказват ограничени в рамките на текущо безработните, голяма част от които са дългосрочно безработни. Фактът, че след десет силни тримесечия за пазара на труда част от безработните не успяват да си намерят работа, подсказва, че шансът те да запълнят дупката между нуждите на работодателите и уменията на свободната работна ръка е малък.

3) Забавящият се ръст на броя на заетите. Първите две тримесечия на 2016 г. са най-слабите от началото на 2014 г. насам.

4) Покачващият се дял на предприятията, които определят недостига на подходящи кадри като фактор, който ограничава по-нататъшното разширяване на дейността им. Именно този фактор е от особено значение за икономиката в периоди на умерен растеж като настоящия. Най-просто казано, все повече български предприятия, чиято дейност се развива успешно, са принудени да забавят своето по-нататъшно разрастване поради липсата на подходящи кадри.

Не е трудно да си представим последствията от този проблем:

1) Икономиката оперира под своя пълен потенциал, поради което нивото на БВП е по-ниско, отколкото би могло да бъде. Някои предприятия отказват/забавят поръчки поради липса на необходимия за тях човешки ресурс.

2) Ниското/неподходящото образование и квалификация (наред с други фактори) продължават да задържат много хора, които иначе имат желание да работят, извън пазара на труда. По отношение на младежите това е особено сериозен проблем, който може да окаже влияние върху цялостната им перспектива за развитие .

3) Нетният ефект върху публичните финанси е отрицателен, тъй като, от една страна, продължителното отсъствие от пазара на труда генерира разходи за социалноосигурителната система, а от друга - данъчните и осигурителните приходи са по-ниски, отколкото биха могли да бъдат.

Още от Капитал