Мнения Daily - Готви ли се нова подялба на Европа

И още: Путин ползва практики на ИДИЛ; Мълчанието за ултиматума е скандално; Тръмп би могъл да сключи сделка "Супер-Ялта"

Студена война №2

Готви ли се нова подялба на Европа

От коментар на Константин Егерт за "Дойче веле"

Владимир Путин отговори наведнъж и на тандема Барак Обама - Джон Кери с техните претенции към руската политика в Сирия, и на холандската комисия, разследваща катастрофата на малайзийския "Боинг".

Законът, замразяващ споразумението със САЩ от 2000 г. за утилизация на излишния плутоний, изпратен от Кремъл в Държавната дума, за пръв път обвързва изцяло технически проблеми на ядреното ръзоръжаване с чисто политически искания: отмяна на "закона Магнитски"*, вдигане на санкциите и компенсиране на щетите от тях. (Друго от условията на Русия е САЩ да съкратят "военната си инфраструктура и контингента войски" в държавите, станали членки на НАТО след 1 септември 2000 г., т.е. България, Румъния и трите балтийски републики - бел. ред.) И, значи, ако американците направят това, Москва щяла да поднови действието на договора.

Путин чудесно знае, че ръководството на САЩ, дори да иска, не би могло да изпълни никое от тези условия, без да рискува конфронтация с Конгреса и цунами от критики в медиите. А посланието е адресирано и към бъдещата американска администрация, и към Запада като цяло. То е сигнал, че Москва е готова да постави под съмнение всички договорки от постсъветско време, от перестройката и дори от съветската епоха.

Кремъл нагнетява напрежение, за да принуди следващата администрация в САЩ или да направи отстъпки, или да рискува по-нататъшна конфронтация с непредсказуеми последици. Кремъл се надява да издейства нова "голяма сделка" за подялба на сферите за влияние в Европа и постсъветското пространство. Този проект е наричан "Ялта 2" - алюзия за Ялтенската конференция на антихитлеристката коалиция през1945 г., на която Сталин, Рузвелт и Чърчил решават съдбините на следвоенна Европа.

Засега няма никакви признаци Западът да се съгласи. Но дори Вашингтон и европейците да заемат твърда позиция, Путин не се кани да отстъпи. Разрастването на секретните бюджетни пера със 700 млрд. рубли, обявено също в понеделник, може да означава само едно - руското ръководство е готово да премине от студена война "лайт" към пълномащабна студена война №2.

*Законът е приет през 2012 г. заради случая с руския юрист Сергей Магнитски, който почина в изолатора на централния московски затвор през 2009 г. на 37 години, след като му бе отказана медицинска помощ. Според медицинските данни смъртта му е в резултат от побой и оток на мозъка. Той бе арестуван заради обвинения към МВР и спецслужбите за източване на стотици милиони долари от бюджета. Американският закон забранява да се дават входни визи на замесените в смъртта на Магнитски, както и на всички виновни в тежки нарушения на човешките права в Русия, като предвижда и замразяване на техни авоари в САЩ.

Коментар+

Путин ползва тактики на ИДИЛ

Коментар на Юлиян Попов във фейсбук

Всеки политически опит за безкритично и безусловно подобряване на отношенията ни с Русия е или недопустима слабост, или национално предателство. Това не са силни думи и те нямат нищо общо с любовта ни към Чехов и Чайковски, с православието или с измисления ни славянски ген.

Указът на Путин е налудничав, но това го прави по-опасен. Активизирането на идеите за зони на влияние и постоянна външна заплаха са прелюдие към агресия. С напускането на Великобритания ЕС губи най-силния двигател на европейската сигурност в рамките на съюза. Националната сигурност далеч не се свежда само до членство в НАТО или до самолетите на Радев.

Твърденията, че Русия обеднява заради цените на петрола, че икономиката и е колкото испанската и затова Путин просто блъфира, са също опасна глупост. Путин използва тактики, сходни на тактиките на "Ислямска държава", чиято хазна е по-малка от тази на Албания, но това не й пречи да тормози цял свят.

Русия дава достатъчно доказателства за нарастваща налудна самоубеденост за това, че митологичното й миналото по право трябва да определи нейното бъдеще. Подобна носталгия по загубеното величие роди Втората световна война. И тогава Европа закъсня с реакцията си и плати огромна цена.

За тези, които ще реагират с упреци за духовна близост, история и роднинство, мога само да кажа, че най-големите извращения често се случват именно в семейството и са основани на увереност в правота. България е суверенна държава, Румъния и балтийските страни са суверенни държави и всеки опит някой да се разпорежда с бъдещето им трябва да бъде пресечен категорично.

Самотен глас

Мълчанието за Путин е скандално

Трайчо Трайков, кандидат за президент на Реформаторския блок, пред журналисти в парламента

Скандално е, че президентът на единствената държава в Европа, която от Втората световна война насам си е позволила за окупира чужди територии, си позволява да казва с какво въоръжение трябва да разполага България - член на НАТО и ЕС. Мисля, че нашият патриотичен дълг е да реагираме на това поне толкова остро, колкото на един недосъбудил се новоизбран руски депутат.

В случая от Кремъл директно идват заплаха и ултиматум България да се лиши от отбранителните си способности. Искам да чуя мнението на всички, които имат претенцията и намерението да управляват България.

Ако някой си представя кандидатпрезиденската кампания като кулинарно шоу за размяна на рецепти - мисля, че е сбъркал. Президентът отговаря за националната сигурност и външната политика на страната. В Народното събрание в една парламентарна република се взимат най-важните решения, включително и в тези сфери.

В този скандален случай, който ни връща дори не в 2000 г., а в 1913 г., когато една световна сила си е позволявала да очертава сфери на политическо влияние, вие не трябва да се чудите защо аз съм тук и говоря, а защо другите не са тук.

Социология

Корупцията притеснява не по-малко

От интервю с Геновева Петрова, "Алфа рисърч", в "Дневник"

Страховете от външни заплахи няма да са единствен решаващ фактор в президентските избори. Налице са и вътрешнополитически проблеми, които може да бъдат не по-малко важни теми в кампанията. Такава например е корупцията, която притеснява също толкова висок дял от хората, колкото притока на бежанци.

Фактът, че независимо от актуалността на други проблеми корупцията продължава да е сред топ притесненията за българите, означава, че обществото нито е свикнало с нея, нито е изгубило чувствителността си. Неуспехът на поредица правителства да преборят явлението води до трайната загуба на доверие у хората, че в страната има или може да има партии и политици, способни да решат проблема.

Това е сериозен дефицит за целия системен политически елит и създава опасни възможности различни антисистемни движения да печелят позиции под мотото за разрушаване на статуквото.

Днес притесненията и неудовлетвореността имат преобладаващо политически характер. Всъщност в българското общество отдавна не е имало толкова силна идеологическа поляризация както сегашната по оста ЕС – Русия и всички произтичащи от нея конкретни въпроси.

Изборите в САЩ

Тръмп може да сключи сделка тип "Супер-Ялта"

От статия на Карл Билд, бивш премиер на Швеция, за "Уошингтън поуст"

Наблюдателите в Европа следят предизборната кампании в САЩ с недоверие, доста голяма доза ужас и отчетливо нарастващата тревога. Сега някои започват с неохота да мислят какво всъщност може да означава администрация на Тръмп на власт. Опасенията за политиката в търговията на Доналд Тръмп със сигурност са страшни, но те бледнеят пред страховете, свързани с потенциалните геополитически последици от негово влизане в Белия дом.

Тръмп вече стигна до заключението, че Владимир Путин е силен лидер и добър човек и че така или иначе всички тези приказки за демокрация и спазване на правилата не представляват пречка за истински мъже от техния калибър.

Едно добро предположение е, че като президент той ще се опита да постигне някаква "Супер-Ялта сделка" с Кремъл. Той обяви, че "Направи Русия велика отново" е почтена цел и направи извода, че европейците много се карат в Брюксел. Има опасност Тръмп да създаде нова нестабилност в Европа. Рискът е, че без обща рамка различните европейски страни ще тръгнат в различни посоки, предоставяйки възможност на Кремъл да се възползва и да предприеме нови ходове, за да дестабилизира Европа още повече. Седнал в Овалния кабинет Тръмп може да лакатуши в рамките на секунди. Или пък може да се откаже от всичко и да остави Кремъл да започне да откъсва парчета оттук и оттам.

Още от Капитал