Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
4 10 окт 2016, 19:10, 9664 прочитания

Мнения Daily - Да помним, че президентът назначава

И още: Изборите в САЩ - ние, медиите, предадохме страната си; Строгите мерки за икономии излизат от мода

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
В превзетата държава

Да помним, че президентът назначава


От анализ на Теодор Славев, Български институт за правни инициативи, в "Дневник"

За никого не е тайна, че живеем в налудничава държава. Този аспект на колективното ни битие се отразява и в кандидатпрезидентската кампания. Чертожниците на общественото мнение вече заложиха в съзнанието на електората алогични образи за желания президент. Очакванията към бъдещия президент тръгват от бащица-обединител, майка-изповедник, брат-воин и т.н. и стигат до по-съвременни вариации на супергерой като Батман - в потвърждение, че сме създали реална вариация на антиутопичния Готъм сити.

Много малко от обявените вече кандидати излизат с нещо конкретно, свързано с правенето на политика в рамките на президентските правомощия. Опасността за избирателите е дебатите в кампанията да се затворят, да се избягва поемането на ангажименти и да не се даде ясен отговор на преки въпроси. Тази тактика се вписва чудесно в рамките на установената у нас превзета държава – от мощно олигархично малцинство, подчинило институциите на собствените си интереси.Изборите ще изискват проактивни усилия от критично настроения избирател. На първо време - да се информира за това какво може да прави президентът в условията на парламентарна република.

Сред немногото правомощия да взема решения самостоятелно e участието му в конституирането на публични органи. Той назначава:

- един от членовете на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (която след скандала с "тефтерчето на Златанов" на практика не функционира) и на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество;

- двама членове на Съвета за електронни медии;

- представител в Съвета по наркотичните вещества;

- трима членове на УС на БНБ;

- четирима членове на Комисията за защита от дискриминация;

- един член на Комисията за регулиране на съобщенията;

- една трета от съдиите в Конституционния съд.

И още:

- директора на Държавна агенция "Разузнаване";

- началника на Националната служба за охрана;

- и главния секретар на МВР по предложение на Министерския съвет.

Темата с назначенията на ръководствата на независимите контролни, регулаторни и надзорни органи от Народното събрание е болезнена - заради систематичната липса на прозрачност, почтеност и отговорност. Проблемът е толкова сериозен, че има опасност от процедура по чл. 258 от Договора за функциониране на ЕС за нарушения на върховенството на закона, което минимум ще доведе до влизане в обяснителен режим на страната ни, а в най-лошия сценарий - до санкции и отнемане на правото ни на глас в съвета.

Затова е добре да помним, че президентът носи отговорност и за назначения на висши държавни служители. Следващият ще бъде или съучастник в порочния начин, по който се правят тези назначения, или ще бъде гарант за минимална прозрачност. Той ще подпише указите за назначаване на следващия главен прокурор и на следващия председател на Върховния административен съд. И преди да си сложи подписа, трябва много сериозно да прецени дали изборът, направен от Висшия съдебен съвет, отговаря на стандартите за публичност, прозрачност, професионални и личностни качества.

Пряко проявление на президент, загрижен за националния интерес, е да осигури нормална среда за работа на институциите - като станат бариера пред политическото кукловодство. Това може да стане с активна позиция по темата и с налагането на добър пример чрез лицата, които президентът посочи да заемат една или друга позиция, особено в системата на сигурността. Към президентската администрация би могло да се създаде независима експертна комисия, натоварена с проучването на професионалните и моралните качества на кандидатите. Това ще даде на обществото гаранция, че излъчените оттам висши държавни служители са почтени хора и биха опазили независимостта на институциите.

Президентът би могъл да инициира конституционна поправка за въвеждане на борд за висшите назначения въобще - като конституционна гаранция, че най-важните назначения в държавата, чрез които тя всъщност изпълнява функциите си, ще стават по правилата. Това би вкарало бъдещия президент и в голямата политическа интрига, тъй като ще докосне нервната система на опериращата зад кулисите олигархия.

Очакванията това да се случи са ниски - отвоюването на държавата обратно не е лесно. Дори и за Батман.
Изборите в САЩ

Хипотезата да се разпорежда с пълното снаряжение на най-голямата армия в световната история е катастрофа – една от любимите думи на Тръмп.

Фотограф: Shannon Stapleton
Ние, медиите, предадохме страната си

От коментар на Кевин Бейкър в "Ню Йорк таймс", публикуван в "Клуб Z"

Доналд Тръмп е ходещ пример на това защо не е добра идея да разрешим на хората да влизат в баровете с оръжие. Да го слушаш в продължение на час и половина е все едно да те удрят по главата с гумен чук. Да връчиш на този бърборко от бара с пълното снаряжение на най-голямата армия в световната история е катастрофа – една от любимите думи на Тръмп.

Без съмнение Тръмп се представи много по-добре на този дебат, отколкото миналия път - измъкна се от повечето удари и успя да каже повече запомнящи се фрази. Повечето телевизионни коментатори, които ни предадоха по време на тази кампания, ще го оценяват по тези точки, а не по неговите постоянни лъжи, безсрамни изопачавания ("Аз бях срещу войната в Ирак"), месианските му претенции ("Капитан Кан щеше да е жив днес, ако аз бях президент"), безмилостното отношение към имигрантите, непрестанното виене как САЩ ще се разпаднат напълно заради градската престъпност или пък заради толкова тъжния факт, че Муамар Кадафи вече не е сред живите.

Чухме отново същия конспект, който доминираше последната година и половина от тази безкрайна кампания. Ние, медиите, предадохме страната си на тези избори.
Коментар+

Полезните идиоти

От статия на Нина Хрушчова в германския вестник "Ди велт"

Аз съм американка, но съм се родила в Москва. Моята "американска същност" преди време беше предмет на национални дебати в Русия. В някои учебници беше включен въпрос правилно ли е, че Нина Хрушчова стана гражданка на САЩ. Познайте каква позиция заеха мнозинството руснаци.

Днес моят "руски" поглед може да помогне за ориентиране в положението в САЩ. А то изглежда така, сякаш се появили най-неприятните и извратени признаци на руската политика. Огромната лъжа, изобретена в нацистка Германия, усъвършенствана в Съветския съюз и майсторски прилагана в Русия от Владимир Путин, е неотменна част от предизборната кампания на Доналд Тръмп.

Медиите като цяло изпълняваха ролята, която Ленин наричаше "полезни идиоти": те така се стремяха да повишат рейтинга си с помощта на Тръмп, че не забелязваха или пренебрегваха факта, че самите те повишават неговия рейтинг. Така че не е чудно, че въодушевеният Тръмп днес лъже все по-нагло.

Възможно е най-разочароващият паралел между руското минало и американското настояще да е в това, което наричам мълчание на овцете: нежеланието на влиятелните хора да сложат край на това безумие.
Октомврийската революция през 1917 г. успя и поради това, че противниците на болшевиките бяха така загрижени за собствените си позиции и престиж, че не успяха да се обединят против тях.

В края на краищата къде са старите републикански лъвове? Ако те искат да попречат на Тръмп да унищожи репутацията на своята партия, а също и бъдещето на страната, те трябва да изръмжат. Когато Елцин подаде оставка, той предаде Русия в ръцете на избрания лично от него негов приемник (Владимир Путин - бел. ред.). Заради собствената си партия, личната чест и репутация сега старите лъвове би следвало открито да се противопоставят на Тръмп, за да не допуснат на тяхната – и моята – страна подобни вреди.
Дебати

Строгите мерки за икономии излизат от мода

От коментар на Питър Гудман в "Интернешънъл Ню Йорк таймс"

За преодоляването на травмата от опустошителната финансова и икономическа криза Европа дълго време разчиташе на строгите мерки за икономии, но все повече преосмисля този подход. Във Великобритания бившият финансов министър Джордж Озбърн се представяше като смел пазител на държавната хазна, възнамеряващ да съкрати разходите, за да балансира бюджета. В същото време при него имаше бюджетни дефицити, пропорционално по-големи на дефицитите във Франция, където социалистическото правителство, което по презумпция би трябвало да харчи безгрижно, бе на власт.
В САЩ администрацията на президента Обама отговори на Голямата рецесия с пакет за стимулиране на икономиката от 787 млрд. долара - смесица от данъчни съкращения и по-големи държавни разходи. В резултат американската икономика започна да се възстановява по-солидно от европейската. Във Вашингтон споровете около размера и продължителността на много социални програми - помощите за безработица, ваучерите за храна и дотациите за жилища, на практика смалиха техните мащаби. В Европа много по-щедрата социална система ограничи последиците от безработицата.
Всяка промяна в икономическата политика в Европа неизбежно минава през Германия, която упражнява извънредно влияние върху лостовете за икономическа политика. ЕС има правила, които ограничават бюджетните дефицити и държавните дългове. За Германия тези правила са непроменими (освен ако самата тя не поиска леко да ги понаруши). Германската позиция е, че дефицитите отразяват слаба воля и подкопават стойността на парите, а просперитетът идва от дисциплината. Германия, казват икономисти, се бори с един призрак: реалната заплаха е не инфлацията, а точно обратното - дефлацията. Когато цените вървят надолу, това означава, че търсенето на стоки и услуги е слабо и това намалява стимула за компаниите да се разрастват и да наемат хора.
Изправена пред такъв порочен кръг, традиционната икономическа теория призовава правителствата да се намесят и да харчат пари, дори това да им навлече дефицит. "Обективно погледнато, Испания, Италия и Франция трябва да се съюзят срещу германците, да ги победят при гласувания и да им извият ръцете", смята Адам Поузън, бивш член на комитета по паричната политика на Bank of England, сега президент на Peterson Institute for International Economics във Вашингтон.
Сега Италия се опитва да постигне това. Миналия месец премиерът Матео Ренци обвини Германия, че излага европейските интереси на риск, като отказва да разреши повече държавни разходи. "Наблягането на строгите мерки за икономии разрушава Европа, обяви Ренци пред Съвета по външните отношенията в Ню Йорк. Коя е единствената страна, която получава предимство от тази стратегия? Онази, която изнася най-много - Германия."
Гърция се конфронтира с Германия на висок глас и директно, когато е принудена да направи болезнени съкращения като предварително условие за спасителните планове. Италия отправя предизвикателство по-безшумно, като действа в рамките на правилата, въпреки че тълкува в своя полза разпоредби, за да си позволи по-големи разходи.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Мнения Daily - Хайверена корупция блазни съдебните кадровици Мнения Daily - Хайверена корупция блазни съдебните кадровици

И още: Май няма да си купя друг Фолксваген; Каква е новата визия за Европа

14 окт 2019, 3811 прочитания

Мнения Daily - Реалната политика се прави в прокуратурата Мнения Daily - Реалната политика се прави в прокуратурата

И още: Защо Сидеров постави "крадец" и "гей" под общ знаменател; Манипулацията с отнемането на деца е оръжие за масово поразяване

9 окт 2019, 3109 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Мнения" Затваряне
Мнения Daily - Спрете еврофондовете на Орбан

И още: Скъпо и вредно за всички; Десният популизъм търпи поражения; Свалете изборните бариери; Сирия може провокира пряк сблъсък на Русия и САЩ

Още от Капитал
Наемопад при софийски жилища

Свитото търсене сваля офертните цени. При предоговаряне се стига до 20 - 30% отстъпка за период между един и три месеца

Трудното събуждане на трудовия пазар

Кризата покрай епидемията от коронавирус удари много бизнеси и остави десетки хиляди хора без работа

Финaнсови играчки за деца

Банките отдавна имат предложения за разплащания за най-малките, но в сегмента навлизат и финтех компании

Общини на ръба на фалита

Над 210 млн. лв. по-малко приходи са събрали общините през първите четири месеца на тази година спрямо 2019-а

СССР: една одисея в Космоса

Книга събира най-добрия руски графичен дизайн от годините на студената война

Средиземноморска арт диета

Парижкият дигателен център за изкуство Atelier Des Lumieres показва изложба с работи на Моне, Реноар, Шагал

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10