Мнения Daily - Без наука към Третия свят

Колкото по-малко науката присъства в съзнанието на обществото, толкова по-малка е обществената подкрепа за нея. Рационалното информирано мислене става все по-голяма рядкост.

Мнения Daily - Без наука към Третия свят

И още: Нуждата от мними политически кризи; Как ще ги стигнем - черногорските изборни технологии

10209 прочитания

Колкото по-малко науката присъства в съзнанието на обществото, толкова по-малка е обществената подкрепа за нея. Рационалното информирано мислене става все по-голяма рядкост.

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА


Без наука

България се превръща в страна от Третия свят

От статия на Георги К. Маринов* в "Медиапул"

В България се затваря една плетеница от няколко порочни кръга. Ако в страната имаше адекватно функционираща научна инфраструктура, тясно свързана с университетите, това щеше да има следните положителни ефекти:

- Щеше да има достатъчен брой високоуважавани учени от природните науки, които да участват в обществения живот като публични интелектуалци. Тяхното присъствие там може би щеше да елиминира псевдонауката и шарлатанията от медийното пространство.

- Те щяха да служат като примери за следващите поколения, демонстрирайки нагледно, че кариера в науката е опция за тях. Това щеше да изгражда математическа грамотност и научен светоглед у подрастващите, което щеше да повиши драстично нивото на рационалност в обществото като цяло.

- Щеше да има огромен положителен ефект върху преподаването в средното училище - учебниците шяха да са на високо ниво, учителите щяха да са много по-добре подготвени (тъй като университетските курсове нямаше да са архаични както сега, а на високо съвременно ниво), можеше да има активни и мащабни програми за привличане на талантливи деца към научните изследвания от ранна възраст (както е по света).

- Всичко това щеше да продуцира много по-високо ниво на научна грамотност и рационалност в обществото, което от своя страна щеше да генерира много по-сериозна подкрепа за науката, затваряйки кръга.

- А наличието на критична маса високообразовани хора с мислене отвъд всекидневното оцеляване може би щеше да блокира една значителна част от безумията, които се вършат в обществото днес.

Вместо това в момента наблюдаваме следното:

- В България са останали, първо - сериозни учени на преклонна възраст, които нямат енергия за такива битки; второ - млади учени идеалисти, които не са в достатъчно стабилна и сигурна позиция да ги водят; и трето - псевдоучени, далавераджии и кариеристи на всякаква възраст, които използват академичните си позиции за лично облагодетелстване и за които самата наука е от второстепенно значение. Не е ясно какъв точно е относителният дял на последната група, но общото впечатление е, че е доста голям.

- Унизителното финансово състояние, в което е поставена науката, я оставя без никакъв престиж в очите на обществото. Което затваря порочния цикъл - колкото по-малко науката присъства в съзнанието на обществото, толкова по-малка е подкрепата за нея от страна на това общество.

- Ако на хората им се казва всеки ден по телевизията и вестниците как научната медицина не може да им помогне и как еди-какъв си "алтернативен" метод работи по-добре, не може да се очаква те да се отнасят с доверие и уважение към науката. Което пък отваря още по-голям пазар за шарлатаните.

- Към всичко това се прибавя корупцията в системите на образованието и здравеопазването. Директният контакт с хора с научни титли е по две направления - когато човек си прати детето или той самият постъпи в университет и когато трябва да иде на доктор. ВУЗ-овете са прочути с корупционните си практики, които в много случаи напълно обезсмислят процеса на обучение. Масовото изнудване на пациентите за пари също е добре известно. Резултатът от това е впечатлението у хората, че "науката" е просто схема за лично обогатяване на определени хора. Това е тих процес, който се разгръща ежедневно под повърхността на общественото внимание и на който няма кой да се противопостави.

И на Запад невежеството и неграмотността са масово явление. Но все пак там има значимо ниво на подкрепа за научната инфраструктура от страна на елитите в обществото. У нас, тъй като интелектуалното ниво на елитите, изглежда, е много ниско, следствието е още по-дълбоко ерозиране на академичните ценности и корумпирането на университетите и научните институти.

Резултатът от всичко това е, че България се превръща в страна от Третия свят, в която рационалното информирано мислене става все по-голяма рядкост. И почти всеки по-образован се маха от нея колкото се може по-бързо, което ускорява процеса.

Времевият прозорец за спасяването на българската наука се затваря. Но вместо да обърне сериозно внимание на това, държавата е идентифицирала като свой приоритет новите "технологии" в креативните и рекреативните индустрии...

* Aвторът е завършил Масачузетския технологичен институт (MIT), с докторска степен от Калифорнийския технологичен институт (Caltech); научната му работа се фокусира върху изучаването на механизмите на регулацията на генната експресия и тяхната еволюция чрез методите на функционалната геномика.

Политическите истерии

Нуждата от мними кризи

От коментар на Полина Паунова за "Дойче веле"

Кабинет от седем партии, някои от които са в по-малки коалиции в състава на голямата, но без парламентарно мнозинство. Така изглежда управлението в момента, когато премиерът Бойко Борисов заплашва да го преформатира.

Всички участници в управлението - и партията мандатоносител, и двете малки коалиции, си имат свои номинации за президентския пост, което ги превръща в опоненти на предстоящите избори. Реформаторският блок пък е разделен на управляващо и опозиционно крило. Не на последно място парламентарната опозиция – лява, дясна и центристка (доколкото тези понятия са валидни в България) - неведнъж се е договаряла охотно с Борисов, което прави въпросното преформатиране изключително лесно за премиера и всява паника сред официалните му партньори.

Обективно погледнато, Борисов няма никакво намерение да преформатира каквото и да било. Защото той е в особено изгодната позиция да има коалиционен параван, зад който могат да се (и се) крият множество корпулентни политически тела. Борисов обаче има един голям проблем, който не може да скрие зад разиграваните мъгляви етюди с хепиенд с партньорите си. И това е кандидатът за президент на собствената му партия.

Настоящият шеф на Народното събрание Цецка Цачева на практика няма предизборна кампания. Законово регламентираната агитация тече повече от 10 дни, а единственото ясно артикулирано политическо послание, което се е чуло от устата ѝ, е обяснението, че е била член на БКП, тъй като не е имала достатъчно информация, а партията тогава била държавата. Клишето, че ще е президент на всички българи, изобщо не го броим, тъй като дори конкурентката ѝ Йоанна Рубин успя да го артикулира.

От тази гледна точка именно Борисов има проблем. Ако тази номинация си остане само с твърдия електорат на ГЕРБ на изборите, лидерът ѝ ще стане уязвим. И тогава може наистина да се наложи преформатиране.

Затова три седмици преди вота в държавата е необходима истерия. Шум в системата, който да заглуши оглушителното политическо мълчание, което ГЕРБ предлага на предизборната сергия. Димна завеса от думи, зад които да бъде скрита липсата на реални послания и на политически характер.

Коментар+

Правило съвсем без логика

Евелина Славкова, социолог, по TV+

Промяната на изборното законодателство в последния момент създава усещането, че поправките се правят в полза на задкулисието и обслужват управляващите. България няма да има нов президент след първия тур.

Включването в бюлетината на опцията "не подкрепям никого" следваше да увеличи избирателната активност. Ако обаче тези бюлетини се броят при разпределението на подкрепата към отделните кандидати, хората няма да видят смисъл от това да пуснат протестния си вот. Когато отиваш в деня на изборите да гласуваш и си твърдо убеден, че няма за кого да гласуваш, ти отбелязваш, че не подкрепяш никого. И знаеш, че след това твоят глас ще бъде разпределен в полза на някой от кандидатите. Каква е логиката в това? Смятам, че хората не биха излезли да гласуват.

Политиците разчитат на популистко говорене преди изборите. Обещават радикални реформи, а когато дойдат на власт, се отказват от тях - и заради страха те могат да доведат до някаква електорална щета за тях. Заплахата за предсрочни избори има силна мобилизираща роля. Ако се митологизира това, че РБ и ПФ извиват ръцете на ГЕРБ и не позволяват тази стабилност, тогава е нормално да се отиде на предсрочни избори, но за това е необходима победа на ГЕРБ на президентските.

За ГЕРБ по-подходящият партньор са патриотите, тъй като с тях Борисов се разбира по-лесно, отколкото с реформаторите.

Как ще ги стигнем

Черногорските изборни технологии

От кореспонденция на Драгослав Дедович за "Дойче веле"

И този път покойниците изпълниха своя земен граждански дълг и дадоха гласа си за вечния управник. Намиращите се в чужбина избиратели като по чудо се появиха в секциите за гласуване, въпреки че по същото време може би са обядвали във Франкфурт или Кьолн. Тоест, има една държава, в която едни хора очевидно дават под наем паспортите си в деня на изборите.

Кадрите, запечатали втрещените наблюдатели на изборите, са изпълнени с абсурдна комичност. Като този: отговорникът в една избирателна секция гръмко призовава по мобилния си телефон недисциплинираните поддръжници на управника да дойдат и навреме да подадат бюлетини. Друг отговорник пък организира така изборния ден: негов приятел му помагал, попълвайки, в паркирания до избирателната секция джип, собствен списък на хората, гласували "правилно". Разбира се, по-късно този списък ще бъде осребрен подобаващо, ако всичко приключи по план.

На бърза ръка една избирателна секция била преместена в близката кръчма, където било къде къде по-приятно. Всички пускали бюлетините си на тезгяха. Това се нарича обществено гласуване. Черногорските гастарбайтери пък са били превозвани с кораби от Италия. Говори се, че те били компенсирани с по 150 евро на човек плюс пътните разноски до Черна гора и обратно.

Вечният победител не е оставил нищо на случайността. Навреме преди изборите неговите тайни служби разкриха как Москва била дала едно рамо на опозицията. В навечерието на изборите неговата полиция задържа около 20-тина сръбски граждани, които искали да го арестуват. Говори се, че щели да му сторят и нещо по-лошо. Осуетен опит за преврат? Властелинът от Подгорица лъсва като един черногорски Франц Фердинанд, който този път предусетил навреме войнстващия Гаврило Принцип.

В деня на изборите неговият шеф на комуникациите изключи интернет-мрежата в цялата страна с обосновката, че Вайбър, Уотс ъп и Туитър били средства за пропаганда срещу управляващата партия. Не, тази страна не се казва Северна Корея. Иначе това са изцяло демократични избори в обичайния черногорски стил. В най-общи линии.

Ето и равносметката на успеха: небивало висока избирателна активност от над 73 процента и никакви жертви, с изключение на възкръсналите, които също така гласуваха. Теоретично погледнато те вече не са покойници, нали?

Има една страна с 530 000 избиратели при общо население от 630 000 души. Една геронтократична страна- чудо. Делът на имащите право на глас в Германия, с нейното застаряващо население, е 76 % от общото население. В страната-чудо този дял е над 84 на сто. Какъв извод можем да си направим? Или избирателните списъци са обогатени с незнаен брой избиратели-фантоми, или жителите на тази страна-чудо скоро ще измрат.

Управникът на тази страна обяви сигурен напредък в прегръдката на ЕС и НАТО и гарантира още много години "просперитет", разбирай шуробаджанащина и обогатяване на партийния елит. Вече всеки се е досетил, че главното действащо лице в тази история е Мило Джуканович и страната се казва Черна гора.

Мило обаче, както го наричат, не разчиташе на толкова тънко мнозинство от 41 срещу 40 депутатски места. Въпреки фантазията и усилията на своя властови апарат. И сега полето му за действие се стеснява значително. Въпреки че социалистите спечелиха повече гласове, мнозинството им е толкова крехко, че управлението на страната се превръща в опасна игра на балансиране по въже. Разбира се, те ще се опитат да купят други малки партии и да забият клин в опозиционния блок, за да отложат за неопределено време първата демократична смяна на властта в съвременната история на страната. Под въпрос е също дали засилената опозиция ще се примири с това или ще се завърне към предишното си положение на разкол.

Временно Мило Джуканович остава на власт в една дълбоко разединена държава. Отдавна обаче е очевидно, че той не е решението на проблема, а самият проблем.

Без наука

България се превръща в страна от Третия свят


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


3 коментара
 • 1
  fyb1439887506471923 avatar :-|

  Този човек Георги К. Маринов го е написал много правилно. Изключително лош кръговрат или по-точно спирала, защото нещата отиват на все по зле, тоест спускаме се към самото дъно.
  Това, което той е написал са ѝ моите мисли от години.

  Към г-жа Евелина Славкова имам само една забележка. Моля не наричайте Патриотичния фронт - патриоти. Тези хора са изключително далеч, идеалистично, както и морално, от хората, които милеят за родината и полагат усилия за една по-непросташка България.
  Както бяха писали във вестник Стършел. При наричането на тези хора патриоти, сигурно Вазов, Левски, Ботев, Константинов и много други се обръщат в гробовете си.

 • 2
  sokrat41 avatar :-|
  sokrat41

  НАУКА?
  ЕТО ТОВА Е НАУЧЕН АНАЛИЗ И ПРОГНОЗА!
  Zdravko Dunov
  26 септември в 19:22 ·
  ЗАЩО
  АХМЕД ДОГАН
  ИЗДИГА
  ОРЕШАРСКИ ЗА кандидат - ПРЕЗИДЕНТ?
  Безусловно, това е рисков ход.
  Рисков е първо за Орешарски, защото става пределно ясно, че не само Йовчев и Чобанов, а и самият министър-председател Пламен Орешарски е бил човек на Доган и, следователно, Правителството му е било правителство на ДПС.
  Ходът е рисков, но е всъщност ПОСЛЕДНИЯТ и единствено възможен ход на Доган, с който сарайският обитател е в състояние хем да диференцира своя остатъчен електорат от електората на Местан, хем да оправдае допусканият неуспех с тежката неприязън, която гражданите изпитват лично към индивида Орешарски.
  На Доган му трябваше на всяка цена кандидат, който да бъде автоматично разпознаваем от неговите остатъчни привърженици, да звучи тежко и авторитетно като име за обикновените етнически турци, да бъде способен категорично да си затваря устата по всякакви неудобни и нежелани за него и за Доган въпроси.
  Орешарски в настоящата ситуация е несъмнено най-удобният и, даже бих казал, мечтаният кандидат-президент за ДПС.
  Същевременно става пределно ясно, че Ахмед Доган се оказа неспасяемо принуден да извади на светло своя последен скрит коз в задкулисната му игра.
  Умиращите те поздравяват, Ахмед ага!
  -------------------
  --------------------
  Zdravko Dunov
  28 септември в 13:27 ·
  Кандидат - президентът
  ОРЕШАРСКИ
  и неговият
  ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ
  Съставът на Инициативният комитет, който официално издига кандидатурата на г-н Орешарски, е следният:
  -----------------
  ----------------
  Николай Радославов Борисов, Александър Пламенов Петров, Майя Житомирова Брянкова, Красимир Николаев Деков, Яна Христова Камбурова, Стоян Николаев Банков, Христо Чавдаров Пенков, Александрина Андреева Ерменкова, Тодор Руменов Бъчваров, Любомир Йорданов Дончев, Ани Илиева Бешовишка, Радослав Атанасов Петков, Наталия Павлова Минчева, Делчо Димитров Минчев, Владимир Венчов Христов, Атанас Нанов Минев, Атанас Илиев Великов, Младен Георгиев Василев, Иво Тихомиров Ангелов, Лилия Иванова Петкова, Галя Желязкова Георгиева, Велислава Ценева Василева, Калин Христов Христов.
  ----------------------------
  ----------------------------
  Може с напълно достатъчна степен на сигурност да приемем, че гражданите, включени в състава на този Инициативен комитет, се ползуват с добро или приемливо име в своята обществена среда.
  Може с напълно достатъчна степен на сигурност да приемем, че ВСЕКИ от членовете е бил избран лично от Ахмед Доган.
  Дали членовете са от младежката организация на ДПС или пък изобщо никой не членува официално в структурите на Доган, това няма никакво съществено значение.
  Всеки от членовете на Инициативния комитет обаче трябва в определена степен да притежава най-важното в случая качество на Орешарски - способност за непробиваема дискретност пред медиите.
  Едва ли Орешарски има каквото и да било участие в подбора на членовете на Инициативния комитет, и в събирането на подписи за него. Той просто е получил чантата с приготвени документи, прочел ги е, приел ги е.
  Такава конспиративна дискретност е характерна за целият живот на Доган - от дългогодишен важен агент на Държавна сигурност до създател и Председател на ДПС.
  В случая всичко е напълно законно, включително с неговата дискретност и конспиративна потайност.
  Постигнато е споразумение между Ахмед Доган и Пламен Орешарски за определени политически цели.
  На вероятно близък и скорошен етап ДПС официално ще декларира, че Орешарски се е обърнал към всички граждани и неангажирани със собствен кандидат партии и обществени организации да подкрепят неговата кандидатура.
  ДПС ще реши да окаже подкрепа на НЕЗАВИСИМИЯТ кандидат Пламен Орешарски и ще легализира тази подкрепа.

 • 3
  istorik avatar :-|
  ISTORIK

  Още нещо по темата - още един глас, обадил се през 2008 г.

  http://archive.ec/2BtYU


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал